Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посвети се читању

Посвети се читању

Посвети се читању

„Докле не дођем пази на читање, на опомињање и на учење“ (1. ТИМОТЕЈУ 4:13).

1. Како можемо имати користи од читања Библије?

 ЈЕХОВА БОГ је човечанству дао дивну способност да научи да чита и пише. Такође је пружио своју Реч, Библију, тако да можемо бити добро поучени (Исаија 30:20, 21). У ствари, њене странице нам омогућују да „ходамо“ с богобојазним патријарсима као што су Аврам, Исак и Јаков. Ми можемо „видети“ побожне жене као што су Сара, Ревека и лојална моавка Рута. Да, ми можемо „чути“ како Исус Христ држи своју Беседу на гори. Све ово задовољство и величанствена поука из Светог писма могу бити наши ако смо добри читачи.

2. Шта указује да су Исус и његови апостоли добро знали да читају?

2 Без сумње, савршен човек Исус Христ је имао изузетну читачку способност, и сигурно је веома добро познавао Хебрејске списе. Зато, када га је Ђаво кушао, он је увек изнова упућивао на њих и говорио: „Писано је“ (Матеј 4:4, 7, 10). У једној прилици у синагоги у Назарету, он је јавно прочитао и на себе применио део Исаијиног пророчанства (Лука 4:16-21). А шта је са Исусовим апостолима? У њиховим записима они су често цитирали Хебрејске списе. Иако су јеврејски главари Петра и Јована сматрали нешколованима и простима јер нису били образовани у јеврејским школама вишег образовања, њихова божански надахнута писма јасно доказују да су добро знали да читају и пишу (Дела апостолска 4:13). Али да ли је читачка способност заиста важна?

„Благо ономе који чита“

3. Зашто је толико важно читати Писмо и хришћанске публикације?

3 Усвајање и примена тачног спознања Писма може резултовати вечним животом (Јован 17:3). Јеховини сведоци због тога схватају да је читати и проучавати Свето писмо и хришћанске публикације које Бог пружа преко класе верног и разборитог роба помазаних хришћана од виталне важности (Матеј 24:45-47NW). У ствари, кроз употребу специјално намењених публикација Watch Towera, хиљаде се поучавају читању и на тај начин стичу животодајно спознање Божје Речи.

4. (а) Зашто је срећа резултат читања, проучавања и примене Божје Речи? (б) Шта је, у погледу читања, Павле рекао Тимотеју?

4 Срећа је резултат читања, проучавања и примене Божје Речи. То је зато што тиме угађамо Богу и одајемо му част, примамо његов благослов и доживљавамо радост. Јехова жели да његове слуге буду срећне. Стога је он заповедио свештеницима да читају његов Закон народу древног Израела (Поновљени закони 31:9-12). Кад су преписивач Јездра и други читали овај Закон целом народу сакупљеном у Јерусалиму, његово значење је разјашњавано, и резултат је било ’највеће весеље‘ (Немија 8:6-8, 12). Хришћански апостол Павле је касније рекао свом сараднику Тимотеју: „Докле не дођем пази на читање, на опомињање и на учење“ (1. Тимотеју 4:13). Један други превод каже: „Посвети се јавном читању Писма“ (New International Version).

5. Како Откривење 1:3 повезује срећу с читањем?

5 Да наша срећа зависи од читања и примене Божје Речи разјашњено је у Откривењу 1:3. Тамо нам се каже: „Благо ономе који чита [„гласно чита“, NW] и онима који слушају реч пророштва и држе што је написано у њему!“ Да, треба гласно да читамо и да чујемо пророчанске речи Божје из Откривења и целог Писма. Истински срећна особа јесте она којој „закон Господњи омиле и дан и ноћ о закону Господњем мисли“. Какав је резултат тога? ’Што год уради све јој од руке иде‘ (Псалам 1:1-3). Дакле, Јеховина организација из добрих разлога снажно подстиче сваког од нас да чита и проучава његову Реч лично, с породицом, и с браћом.

Активно размишљај и медитирај

6. Шта је било наложено Исусу Навину да чита, и како је то било корисно?

6 Како можеш извући највише из свог читања Божје Речи и хришћанских публикација? Вероватно ћеш утврдити да је корисно чинити оно што је радио Исус Навин, богобојазни вођа древног Израела. Њему је било заповеђено: „Нека се не удаљи од уста твојих ова књига закона; размишљај о њој [„читај из ње пригушеним гласом“, NW] дан и ноћ, да радиш све како је у њој написано; јер ћеш тада бити срећан у потхватима својим и успећеш“ (Исус Навин 1:8). ’Читати пригушеним гласом‘ значи да речи изговараш себи тихим гласом. То је помоћ при памћењу, јер то урезује материјал у ум. Требало је да Исус Навин чита Божји закон „дан и ноћ“, то јест редовно. То је био начин да буде успешан и да мудро поступа у извршавању богом даних одговорности. Такво редовно читање Божје Речи и теби може помоћи на сличан начин.

7. Зашто не треба да допустимо да кад читамо Божју Реч доминира идеја о брзини?

7 Не допусти да кад читаш Божју Реч доминира идеја о брзини. Уколико си планирао да извесно време проведеш у читању Библије или неке хришћанске публикације, можда ћеш желети да то урадиш натенане. Ово је нарочито важно када проучаваш с циљем да се сетиш значајних мисли. И кад читаш, активно размишљај. Анализирај изјаве библијског писца. Питај се: ’У чему је поента? Шта треба да урадим с овом информацијом?‘

8. Зашто је корисно медитирати док читамо Писмо?

8 Узми времена да медитираш док читаш Свето писмо. То ће ти помоћи да се сетиш извештаја из Библије и да примениш библијска начела. То што медитираш о Божјој Речи и на тај начин учвршћујеш мисли у свом уму, такође ће ти омогућити да говориш из срца, и да онима који се искрено распитују даш добре одговоре, уместо да кажеш нешто због чега би касније могао жалити. Једна божански надахнута пословица каже: „Срце праведниково премишља [„медитира“, NW] шта ће говорити“ (Приче Соломунове 15:28ДК).

Повежи нове мисли са старима

9, 10. Како можеш побољшати своје читање Библије тиме што нове библијске мисли повезујеш са онима које већ знаш?

9 Већина хришћана мора признати да је некада мало знала о Богу, његовој Речи и његовим намерама. Међутим, данас те хришћанске слуге, почевши од стварања и човековог пада у грех, могу објаснити сврху Христове жртве, могу говорити о уништењу овог злог система ствари, и могу показати како ће послушно човечанство бити благословљено вечним животом на рајској земљи. То је могуће у великој мери због тога што су те слуге Јеховине усвојиле „познање... Бога“, тиме што су проучавали Библију и хришћанске публикације (Пословице 2:1-5). Они су постепено повезивали новонаучене мисли са старијима које су већ разумели.

10 Повезивање нових библијских мисли с онима које већ знаш корисно је и награђујуће (Исаија 48:17). Када се износе библијски закони, начела, или чак донекле апстрактне идеје, повежи их са оним што већ знаш. Усклади те информације с оним што си већ сазнао о ’примеру здравих речи‘ (2. Тимотеју 1:13). Потражи информације које ти могу помоћи да ојачаш свој однос с Богом, да побољшаш своју хришћанску личност, или да делиш библијске истине с другима.

11. Шта би могао учинити кад читаш нешто што Библија каже о понашању? Илуструј.

11 Кад читаш нешто што Библија каже о понашању, покушај да разабереш начело које је ту укључено. Медитирај о њему, и одлучи шта би ти урадио под сличним околностима. Јаковљев син Јосип доследно је одбијао да се упусти у сексуални неморал с Потифаровом женом, питајући: „Како бих ја тако грдно зло починио и Богу згрешио?“ (Постање 39:7-9). У овом мотивишућем извештају пронаћи ћеш начело што лежи у основи — сексуални неморал је грех против Бога. Ово начело можеш у мислима повезати с другим изјавама у Божјој Речи, и можеш га се сетити и окористити њиме уколико си искушан да се упустиш у такво неисправно поступање (1. Коринћанима 6:9-11).

Представи себи библијске догађаје

12. Зашто да себи представљаш извештаје из Библије док их читаш?

12 Да би ти се мисли урезале у ум док читаш, представи себи шта се дешава. Ментално види тај терен, куће, људе. Чуј њихове гласове. Осети мирис хлеба који се пече у пећи. Оживи призоре. Тада ће твоје читање бити мотивишуће искуство, јер можеш да видиш древни град, да се попнеш на високу планину, да се дивиш чудима стварања, или да се повежеш с мужевима и женама велике вере.

13. Како би описао оно што је забележено у Судијама 7:19-22?

13 Рецимо да читаш Судије 7:19-22. Представи себи шта се одиграва. Судија Гедеон и три стотине одважних израелских мушкараца заузели су своја места на ивици мадијанског логора. Отприлике је десет сати увече, почетак „поноћне страже“. Мадијански стражари су тек постављени, и мрак покрива табор уснулих непријатеља Израела. Види! Гедеон и његови људи су опремљени трубама. Они имају велике крчаге за воду који скривају бакље у њиховој левој руци. Одједном, три групе од по стотину људи почињу да трубе, сваки у своју трубу, разбијају крчаге, високо подижу бакље, и вичу: „Мач! За Господа и за Гедеона!“ Посматраш логор. Па, Мадијани беже, и почињу да вичу! Док три стотине људи и даље труби у своје трубе, Бог обраћа мачеве Мадијана да буду један против другога. Мадијани су у бекству, и Јехова Израелу даје победу.

Извлачење вредних поука

14. Како би се 9. поглавље Судија могло употребити да се дете поучи потреби да буде понизно?

14 Читајући Божју Реч ми можемо извући многе поуке. На пример, можда желиш да деци утиснеш потребу да буду понизна. Па, требало би бити лако представити слику и укопчати смисао онога што је речено у пророчанству о Гедеоновом сину Јотаму. Започни да читаш од Судија 9:8. „Ишла дрвета“, рекао је Јотам „да помажу себи краља.“ Маслина, смоква и винова лоза су одбиле да владају. Али неугледни трн је био срећан да постане владар. Прочитавши тај извештај наглас деци, могао би објаснити да вредне биљке представљају вредне особе које нису тражиле положај краљевања над суизраелцима. Трн, који је био користан само за ложење, представља краљевање поносног Авимелеха, убице који је желео да доминира над другима, али је доживео свој крај у испуњењу Јотамовог пророчанства (Судије, 9. поглавље). Које би дете желело да одрасте и постане попут трна?

15. Како је важност лојалности истакнута у књизи Руте?

15 Важност лојалности јасно је изражена у библијској књизи Руте. Рецимо да се чланови твоје породице смењују у читању наглас тог извештаја, покушавајући да упију оно што он говори. Ти видиш моавку Руту на путу ка Витлејему с њеном свекрвом, удовицом Нојемином, и чујеш како Рута каже: „Твој ће народ мени мој народ бити и твој Бог мој Бог“ (Рута 1:16). Марљива Рута се виђа како пабирчи иза жетелаца на Возовој њиви. Чујеш га како јој даје комплимент, говорећи: „Сва врата народа мога знају да си ваљана жена“ (Рута 3:11). Ускоро, Воз се жени Рутом. У складу с припремом за деверски брак, она са Возом рађа сина „Нојемини“. Рута постаје преткиња Давида, и на крају, Исуса Христа. Тако је примила ’потпуну награду‘. Штавише, они који читају овај библијски извештај уче једну важну поуку: буди лојалан Јехови, и бићеш богато благословљен (Рута 2:12; 4:17-22; Пословице 10:22; Матеј 1:1, 5, 6).

16. Који испит су прошла три Јеврејина, и како нам тај извештај може помоћи?

16 Извештај о Јеврејима по имену Седрах, Мисах и Авденаго може нам помоћи да будемо верни Богу под искушавајућим околностима. Представимо себи тај догађај док се 3. поглавље Данила чита наглас. Огроман кип од злата узвисује се над равницом Дура, где су окупљени вавилонски званичници. На звук музичких инструмената, они падају и обожавају кип који је подигао краљ Навуходоносор. То јест, сви то чине осим Седраха, Мисаха и Авденага. С поштовањем, али чврсто, они говоре краљу да неће служити његовим боговима нити обожавати златни кип. Ови млади Јевреји бивају бачени у суперзагрејану пећ. Али шта се дешава? Гледајући унутра, краљ опажа четири способна човека, а један од њих „изгледа као лик сина Божјега“ (Данило 3:25). Три Јеврејина су изведена из пећи, и Навуходоносор благосиља њиховог Бога. Било је награђујуће представити себи овај извештај. И какву он поуку пружа у погледу верности Јехови под испитом!

Извлачење користи из породичног читања Библије

17. Укратко наведи неке корисне ствари које твоја породица може научити кроз заједничко читање Библије.

17 Твоја породица може уживати у многим користима уколико редовно проводите време у заједничком читању Библије. Почевши од Постања, можете бити сведоци стварања и завирити у човеков првобитни рајски дом. Можете имати удео у искуствима верних патријарха и њихових породица и следити Израелце док сувих ногу пролазе кроз Црвено море. Можете видети пастирско момче Давида како побеђује филистејског дива Голијата. Твоја породица може запазити градњу Јеховиног храма у Јерусалиму, може видети како га вавилонске хорде разарају, и може видети његову поновну изградњу под гувернером Зоровавелом. Заједно са сиромашним пастирима близу Витлејема, можете чути анђеоску најаву Исусовог рођења. Можете добити детаље о његовом крштењу и служби, можете га видети како даје свој људски живот као откуп, и учествовати у радости његовог ускрсења. Даље, можете путовати с апостолом Павлом и посматрати успостављање скупштина док се хришћанство шири. Затим, у књизи Откривења, твоја породица може уживати у величанственој визији апостола Јована о будућности, укључујући и Христову Хиљадугодишњу владавину.

18, 19. Који су предлози пружени у погледу породичног читања Библије?

18 Уколико наглас читате Библију као породица, читајте је с јасноћом и одушевљењем. Док читате неке делове Писма, један члан породице — можда отац — могао би читати речи општег извештаја. Други би могли преузети улоге библијских ликова, и читати своје делове с прикладним осећањем.

19 Док као породица учествујете у читању Библије, ваша читачка способност се може побољшавати. Вероватно ће се ваше спознање Бога увећавати, а то би требало да вас приближи њему. Асаф је певао: „Мени је добро бити близу Бога. На Господа ослањам наду своју, да казујем сва чудеса његова“ (Псалам 73:28). То ће помоћи вашој породици да буде попут Мојсија, који се „чврсто држао Невидљивога“, то јест Јехове Бога (Јеврејима 11:27Ча).

Читање и хришћанска служба

20, 21. Како је наш проповеднички задатак повезан с читачком способношћу?

20 Наша жеља да обожавамо „Невидљивога“ треба да нас покрене да радимо на томе да будемо добри читачи. Способност доброг читања нам помаже да дајемо сведочанство из Божје Речи. Она нам сигурно помаже да обављамо дело проповедања Краљевства за које је Исус опуномоћио своје следбенике када је рекао: „Идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам наложио“ (Матеј 28:19, 20Ча; Дела апостолска 1:8). Сведочење јесте главни посао Јеховиног народа, а читачка способност нам помаже да га извршимо.

21 Да би се био добар читач и вешт учитељ Божје Речи потребан је труд (Ефесцима 6:17). Зато, „постарај се да се покажеш врстан пред Богом, као радник... који право управља речју истине“ (2. Тимотеју 2:15Ча). Увећај своје спознање библијске истине и своју способност као Сведока Јеховиног тиме што се посвећујеш читању.

Какви су ваши одговори?

◻ Како срећа зависи од читања Божје Речи?

◻ Зашто медитирати о ономе што читаш у Библији?

◻ Зашто користити повезивање и представљање слика при читању Писма?

◻ Које су неке поуке које се могу извући из читања Библије?

◻ Зашто наглас читати Библију као породица, и како читање утиче на хришћанску службу?

[Питања за разматрање]

[Слике на 13. страни]

Кад читате Библију као породица, представите себи извештаје и медитирајте о њиховом значају