Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права сигурност — недостижан циљ

Права сигурност — недостижан циљ

Права сигурност — недостижан циљ

АРНОЛД је био дете које је волело свог плишаног тигра. Куд год је ишао вукао га је са собом — у игру, на трпезаријски сто, у свој кревет. Њему је тај тигар пружао утеху, сигурност. Једног дана наступила је криза. Тигар је нестао!

Док је Арнолд плакао, његова мајка, отац и троје старије браће претраживали су своју велику кућу да би пронашли тигра. Један од њих га је коначно нашао у једној фиоци. Очигледно га је Арнолд тамо ставио и затим брзо заборавио где је то било. Тигар је био враћен а Арнолд је обрисао своје сузе. Поново се осећао срећним и сигурним.

Како би било дивно кад би се сви проблеми могли решити тако лако — тако једноставно као што је проналажење тигра у фиоци! Међутим, за већину људи питања сигурности далеко су озбиљнија и сложенија него то. Скоро посвуда људи се питају: ’Да ли ћу постати жртва злочина или насиља? Да ли сам у опасности да изгубим посао? Да ли је сигурно да ће моја породица имати довољно хране? Да ли ће ме други избегавати због моје религије или етничког порекла?‘

Број људи којима недостаје сигурност је огроман. Према Уједињеним нацијама, скоро три милијарде људи нема приступ не само лечењу уобичајених болести већ ни неопходним лековима. Више од милијарду људи пропада у крајњем сиромаштву. Скоро милијарду људи, иако су способни за рад, нису продуктивно запослени. Број избеглица расте. До краја 1994. свака 115. особа на земљи била је присиљена да напусти своју кућу. Као последица трговине наркотицима која годишње износи 500 милијарди америчких долара, а која изазива безбројна кривична и насилна дела упропашћени су милиони живота. Рат опустошује животе милиона. Само током 1993. године 42 земље су биле умешане у велике сукобе, док је 37 других претрпело политичко насиље.

Рат, сиромаштво, криминал и друге претње људској сигурности међусобно су повезане и бројчано расту. Не постоје „тигар у фиоци“ решења таквих проблема. У ствари, људи их уопште неће решити.

„Не уздајте се у кнезове ни у смртника од кога помоћи нема“, упозорава Божја Реч, Библија. У кога се онда можемо уздати? Тај стих наставља: „Благо оном коме је Бог Јаковљев у помоћи, коме је надање у Господу, Богу његовому, створитељу неба и земље, мора и свега што је у њима“ (Псалам 146:3-6).

Зашто се можемо уздати у Јехову да ће донети сигурност овој планети? Да ли је могуће уживати сигуран, срећан живот сада? Како ће Бог уклонити препреке људској сигурности?