Пређи на садржај

Пређи на садржај

Права сигурност — сада и заувек

Права сигурност — сада и заувек

Права сигурност — сада и заувек

НЕМА сумње да Јехова Бог може обезбедити сигурност свом народу. Он је „Свемоћни“ (Псалам 68:15). Његово јединствено име значи „Он проузрокује да постаје“. То га идентификује као једину Особу у свемиру која може савладати било коју препреку да би испунила своја обећања и извршила своју вољу. Сам Бог изјављује: „Тако је и реч која из уста мојих излази: не враћа ми се она празна а да није вољу моју извршила, и намеру моју испунила“ (Исаија 55:11).

Бог обезбеђује сигурност онима који се уздају у њега. Његова Реч то гарантује. „Тврда кула име је Господње“, изјавио је мудри краљ Соломон под божанским надахнућем. „К њој се праведник утиче и заклон налази.“ Он је надаље рекао: „Заклоњен [је] ко се у Бога узда“ (Пословице 18:10; 29:25).

Сигурност за Божје слуге

Јехова је одувек обезбеђивао сигурност онима који се ослањају на њега. На пример, пророк Јеремија је уживао Божју заштиту. Када су вавилонске војске опселе отпаднички Јерусалим, народ је морао „јести хлеб на меру и у бризи“ (Језекиљ 4:16). Ситуација је постала толико критична да су неке жене кувале и јеле своју сопствену децу (Јеремијине Тужбалице 2:20; 4:10). Иако је Јеремија тада био држан у затвору због свог неустрашивог проповедања, Јехова се побринуо „да му се сваки дан да по један хлеб из хлебарске улице докле траје хлеба у граду“ (Јеремија 37:21).

Када је Јерусалим пао у руке Вавилонаца, Јеремија није био ни убијен нити је био као затвореник одведен у Вавилон. Уместо тога, „[вавилонски] заповедник телохранитеља даде му хране и дарова и отпусти га“ (Јеремија 40:5).

Вековима касније Исус Христ је уверавао Божје слуге: „Не узнемиравајте се дакле и не реците: Шта ћемо јести?, шта ћемо пити?, чим ћемо се оденути? Јер све то паганци траже. Отац ваш небески зна да вам све то треба. Старајте се најпре за краљевство Божје и за правду његову, а оно ће вам се све додати“ (Матеј 6:31-33).

Да ли то значи да ће Јеховине слуге уживати божанску заштиту од свих садашњих несрећа? Не, то не значи. Верне особе нису имуне на недаће. Прави хришћани оболевају, доживљавају прогонство, постају жртве злочина, гину у несрећама и пате на друге начине.

Иако Јехова још увек не пружа потпуну сигурност од недаћа, извештаји показују да он заиста користи своју моћ да се стара о својим слугама и да их заштити. Хришћани су такође заштићени од многих проблема јер примењују библијска начела у свом животу (Пословице 22:3). Осим тога, они уживају у сигурности светског друштва духовне браће и сестара пуних љубави који помажу једни другима у временима потребе (Јован 13:34, 35; Римљанима 8:28). На пример, у одзиву на очајничко стање своје браће у ратом разједињеној Руанди, Јеховини сведоци из Европе брзо су приложили и послали 65 тона одеће и лекове, храну и друге залихе у вредности од 1 600 000 америчких долара. (Упореди с Делима апостолским 11:28, 29.)

Иако Јехова дозвољава да праве хришћане задесе кушње, они имају уверење да ће им он дати снагу, помоћ и мудрост да устрају. Пишући суверницима, апостол Павле је рекао: „Друго искушење [кушња] не дође на вас осим човечјега, а Бог који је веран неће допустити да се преко снаге ваше искушате [кушате] него ће с искушењем [кушњом] спремити и средства да бисте му могли одолети, да изиђете из њега“ (1. Коринћанима 10:13).

Шта Бог чини за свој народ

Данас милиони људи налазе задовољство у вршењу Божје воље. Они нису присиљени да служе Богу; они то чине јер га познају и воле га. За узврат, зато што воли своје лојалне слуге, Јехова намерава да претвори земљу у рај у коме ће се послушно човечанство заувек радовати миру, здрављу и сигурности (Лука 23:43).

Бог ће то учинити посредством небеске владавине чији је владар његов постављени краљ, Исус Христ (Данило 7:13, 14). Библија указује на ту владавину као на ’краљевство Божје‘ и као на „краљевство небеско“ (1. Коринћанима 15:50; Матеј 13:44). Божје Краљевство замениће све људске владавине. Уместо да на земљи постоје многе владавине, постојаће само једна. Она ће владати у праведности над читавом земљом (Псалам 72:7, 8; Данило 2:44).

Јехова проширује позив свима да живе под тим Краљевством. Један начин на који то ради јесте кроз далекосежно дистрибуисање Библије, књиге која објашњава шта ће Краљевство учинити за човечанство. Библија је најраспрострањенија књига на свету, и сада је доступна, у целини или у деловима, на више од 2 000 језика.

Јехова Бог с пуно љубави помаже људима да разумеју шта Библија научава о том Краљевству. Он то чини тиме што поучава и шаље људе да објашњавају Писмо другима. Више од пет милиона Сведока за Јехову сада објављује добру вест о Божјем Краљевству у више од 230 земаља.

Права сигурност за све?

Да ли ће сви прихватити позив да постану поданици Божјег Краљевства тиме што ће се повиновати његовим праведним мерилима? Не, јер многи људи нису заинтересовани за вршење Божје воље. Они одбацују напоре да им се помогне да свој живот промене набоље. Заиста, они се показују да су попут оних о којима је Исус рекао: „Срце [је] овом народу отврдло, и уши је своје затиснуо, и очи је своје затворио, од страха да својим очима не види и да својим ушима не чује, и не обрати се, па да га исцелим“ (Матеј 13:15).

Како на земљи икада може бити праве сигурности усред оних који одбијају да живе у складу с Божјим праведним путевима? Не може бити. Безбожни људи су претња сигурности онима који желе да служе Јехови.

Бог не присиљава људе да се промене, али неће ни у недоглед толерисати злоћу. Иако Јехова стрпљиво и даље шаље своје Сведоке да поучавају људе о његовим путевима и намерама, он неће још дуго то радити. Исус Христ је прорекао: „Ово јеванђеље о краљевству проповедаће се по свему свету за сведочанство свима народима. И онда ће доћи крај“ (Матеј 24:14).

Шта ће „крај“ значити за оне који одбацују Божја мерила? То ће подразумевати неповољну пресуду за њих и уништење. Библија говори о ’освети над онима који не познају Бога и не слушају јеванђеље Господа нашега Исуса Христа. Они ће примити муку, погибао вечну‘ (2. Солуњанима 1:6-9ДК).

Напокон — права сигурност заувек!

Након уништења оних који одбацују Јеховине путеве мира, Божје Краљевство ће увести славно доба сигурности на корист свих праведних особа на земљи (Псалам 37:10, 11). Какав ће контраст бити тај нови свет овом свету у коме ми данас живимо! (2. Петрова 3:13).

Несташице и глади више неће бити. Сви ће имати обиље за јело. Библија каже да ће ’сви народи уживати у гозби од сочних јела‘ (Исаија 25:6). Неће бити несташица хране јер „биће пшенице у земљи изобиља, до наврх гора! Лелујаће се класје“ (Псалам 72:16).

Људи више неће становати у ћумезима и насељима од страћара. Под Божјим Краљевством сви ће имати изврсне куће и јешће храну произведену на властитој земљи. Библија обећава: „И они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести“ (Исаија 65:21).

Уместо распрострањене незапослености биће продуктивног посла и људи ће видети добре резултате од тога. Божја Реч каже: „Изабраници моји уживаће дело руку својих. Неће они узалудно радити“ (Исаија 65:22, 23).

Под владавином Краљевства људи неће патити и умирати због болести. Божја Реч нас уверава: „Нико од житеља не говори: Болестан сам“ (Исаија 33:24).

У земаљском рају који ће ускоро постати реалност, патња и бол, жалост и смрт, биће укинути. Да, чак и смрт! Људи ће заувек живети у рају! Библија нам говори да ће Бог „отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити, јер првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4).

Под владавином Исуса Христа, „Кнеза мира“, живот на земљи ће напокон уистину бити сигуран. Заиста, светска сигурност постојаће под праведном, љубазном управом једне владавине — Божјим Краљевством (Исаија 9:6, 7; Откривење 7:9, 17).

[Истакнути текст на 4. страни]

„Људска сигурност указује на веру у сутра... [веру у] стабилност политичке и економске ситуације.“ (Једна жена која живи у Азији)

[Истакнути текст на 5. страни]

„Оно што те изнад свега чини угроженим јесте насиље и делинквенција.“ (Један човек који живи у Јужној Америци)

[Истакнути текст на 6. страни]

„Не осећам се сигурном током... инвазије. Ако је земља у рату, како се људи могу осећати сигурнима?“ (Једна основка на Средњем истоку)

[Истакнути текст на 7. страни]

„Осећаћу се сигурном кад будем знала да ноћу могу шетати улицама а да не будем силована.“ (Једна ученица из Африке)