Пређи на садржај

Пређи на садржај

Читај Божју Реч и служи Богу у истини

Читај Божју Реч и служи Богу у истини

Читај Божју Реч и служи Богу у истини

„Покажи ми, Господе, пут свој, и ићи ћу по истини твојој“ (ПСАЛАМ 86:11).

1. Шта је у суштини, прво издање овог часописа казало о истини?

 ЈЕХОВА шаље светлост и истину (Псалам 43:3). Он нам такође даје способност да читамо његову Реч, Библију, и научимо истину. Прво издање овог журнала — од јула 1879. — рекло је: „Истина је, попут скромног цветића у дивљини живота, окружена и скоро угушена бујним растом корова грешака. Ако је желиш наћи мораш стално бити на опрезу. Уколико желиш видети њену лепоту мораш одстранити коров грешака и трње нетрпељивости. Уколико је желиш имати мораш се погнути да би је дохватио. Не буди задовољан само једним цветом истине. Да је један довољан не би их ни било више. Сакупљај стално, трагај за више њих.“ Читање и проучавање Божје Речи омогућује нам да стекнемо тачно спознање и идемо по његовој истини (Псалам 86:11).

2. Какав је био резултат кад су Јездра и други читали Божји закон Јеврејима у древном Јерусалиму?

2 Након што су 455. пре н. е. јерусалимски зидови поново били изграђени, свештеник Јездра и други читали су Божји закон Јеврејима. После тога је уследио радосни Празник сеница, признавање грехова, и склапање ’савеза‘ (Немија 8:1–9:38). Ми читамо: „Они читаху разне делове књиге закона Божјега, и разлагаху смисао њихов да би се разумело оно што беху читали“ (Немија 8:8). Неки сугеришу да Јевреји нису добро разумели хебрејски и да се зато парафразирало на арамејском. Али овај цитат не указује само на пуко појашњавање лингвистичких израза. Јездра и други су разлагали Закон тако да је народ могао схватити његова начела и применити их. Хришћанске публикације и састанци такође служе томе да се ’разлаже смисао‘ Божје Речи. Тако чине наименоване старешине, које су ’способне да поуче‘ (1. Тимотеју 3:1, 2; 2. Тимотеју 2:24).

Трајне користи

3. Које су неке користи напабирчене од читања Библије?

3 Кад хришћанска породица заједнички чита Библију, вероватно ће доживети трајне користи. Она се упознаје с Божјим законима и учи истину о доктринама, пророчким стварима и другим темама. Након што се прочита један део Библије, глава домаћинства би могао упитати: како ово треба да утиче на нас? на који начин се ово повезује с другим библијским учењима? како можемо употребити ове мисли у проповедању добре вести? Када чита Библију, породица стиче већи увид уколико истражује уз помоћ Индекса публикација Watch Towera (Watchtower Publications Index) или других индекса. Може бити корисно консултовати два тома Увида у Писмо (Insight on the Scriptures).

4. Како је требало да Исус Навин примени упутство забележено у Исусу Навину 1:8?

4 Начела извучена из Писма могу нас водити у животу. Осим тога, читање и проучавање ’Светих писама могу те умудрити на спасење‘ (2. Тимотеју 3:15). Уколико допустимо да нас води Божја Реч, ми ћемо и даље ходити у његовој истини и наше праведне жеље биће остварене (Псалам 26:3; 119:130). Међутим, потребно је да трагамо за разумевањем, као што је то чинио Мојсијев наследник, Исус Навин. „Књига закона“ није требала да се удаљи од уста његових, и требало је да је чита дан и ноћ (Исус Навин 1:8). Да не допусти да се „књига закона“ удаљи од његових уста значило је да Исус Навин не треба престати да говори другима просветљујуће ствари о којима је она говорила. Читање Закона дан и ноћ значило је да Исус Навин треба медитирати о њој, проучавати је. Апостол Павле је слично подстрекавао Тимотеја да ’се бави‘ — да медитира — о свом понашању, служби и поучавању. Требало је да Тимотеј, као хришћански старешина, нарочито буде пажљив да његов живот буде примеран и да поучава библијској истини (1. Тимотеју 4:15).

5. Шта је потребно ако желимо наћи Божју истину?

5 Божја истина је непроцењиво благо. Да би се пронашла, треба копати, упорно претраживати Писмо. Само као ученици Величанственог Инструктора слични деци, ми стичемо мудрост и разумемо страх од Јехове, пун поштовања (Пословице 1:7; Исаија 30:20, 21NW). Наравно, ми треба библијски да докажемо ствари (1. Петрова 2:1, 2). Јевреји у Верији „беху племенитији од оних у Солуну. Они примише реч са свим срцем, и сваки дан проучаваху Писма, да виде је ли тачно оно што им [Павле] казиваше“. Он их је похвалио, а не укорио, зато што су тако чинили (Дела апостолска 17:10, 11).

6. Зашто је Исус могао указати да извесним Јеврејима претраживање Писма ништа добро није донело?

6 Исус је извесним Јеврејима рекао: „Ви писма проучавате, јер мислите да имате у њима живот вечни! И баш она сведоче за мене. И нећете да дођете к мени да имате живот!“ (Јован 5:39, 40). Они су претраживали Писмо с исправном идејом — да их оно може одвести у живот. Заиста, Писма су садржавала месијанска пророчанства која су указивала на Исуса као на средство за живот. Али Јевреји су њега одбацили. Тако им претраживање Писма није донело ништа добро.

7. Шта је потребно да бисмо расли у разумевању Библије, и зашто?

7 Да бисмо расли у нашем разумевању Библије, потребно нам је вођство Божјег духа, то јест активне силе. „Дух све испитује, па и дубине Божје“ како би изнео њихово значење (1. Коринћанима 2:10). Требало је да хришћани у Солуну ’испитају сваку ствар‘ у сваком пророчанству које би чули (1. Солуњанима 5:20, 21). Када је Павле писао Солуњанима (отприлике 50. н. е.), једини већ написани део Грчких списа било је Матејево јеванђеље. Тако су Солуњани и Веријци могли испитати сваку ствар, вероватно проверавајући грчки превод Хебрејских списа Септуагинту. Њима је било потребно да читају и проучавају Писмо, а исто и нама.

Витално за све

8. Зашто наименоване старешине треба да надмашују у библијском спознању?

8 Наименоване старешине треба да надмашују у библијском спознању. Они морају бити ’способни да поучавају‘, и морају ’се верно држати речи по науци‘. Требало је да надгледник Тимотеј „право управља речју истине“ (1. Тимотеју 3:2; Титу 1:9; 2. Тимотеју 2:15). Његова мајка, Евникија, и бака Лоида поучиле су га светим списима од детињства, усађујући му ’нелицемерну веру‘, иако његов отац није био верник (2. Тимотеју 1:5; 3:15). Очеви који су у вери треба да подижу своје потомство „у науци и у страху од Господа“, поготово старешине који су очеви морају имати „децу верну, коју не коре за блуд или за непокорност“ (Ефесцима 6:4; Титу 1:6). Дакле, без обзира на наше околности, ми треба веома озбиљно да схватимо потребу да читамо, проучавамо и примењујемо Божју Реч.

9. Зашто проучавати Библију у повезаности са сухришћанима?

9 Такође треба да проучавамо Библију у повезаности са суверницима. Павле је желео да солунски хришћани међусобно разговарају о његовом савету (1. Солуњанима 4:18). Да бисмо изоштрили наше разумевање истине, нема ничег бољег од тога да се придружимо другим оданим проучаваоцима у разматрању Писма. Истинита је изрека: „Гвожђе се гвожђем оштри, тако човјек оштри лице пријатеља својега“ (Приче Соломунове 27:17ДК). Гвоздена алатка може зарђати уколико се не употребљава и не оштри. Слично томе, нама је потребно да се редовно састајемо и да оштримо један другога тиме што делимо спознање које смо стекли читањем, проучавањем Божје Речи истине и медитирањем о њој (Јеврејима 10:24, 25). Надаље, то је један начин да засигурамо да извлачимо корист од блесака духовног светла (Псалам 97:11; Пословице 4:18).

10. Шта значи ходити у истини?

10 Приликом нашег проучавања Писма, прикладно је што се можемо молити Богу, као што је то псалмиста чинио: „Пуштај светлост своју и истину своју, нек ме оне воде“ (Псалам 43:3). Уколико желимо имати Божје одобравање, морамо ходити у његовој истини (3. Јованова 3, 4). Ово укључује повиновање његовим захтевима и служење њему у верности и искрености (Псалам 25:4, 5; Јован 4:23, 24). Морамо служити Јехови у истини, онако како је она откривена у његовој Речи и разјашњена у публикацијама ’верног и разборитог роба‘ (Матеј 24:45-47NW). А то захтева тачно спознање Писма. Како, онда, треба да читамо и проучавамо Божју Реч? Треба ли да почнемо с читањем од 1. стиха 1. поглавља књиге Постања, па даље свих 66 књига. Да, сваки хришћанин који поседује комплетну Библију на свом језику треба да је прочита од Постања до Откривења. И наш циљ приликом читања Библије и хришћанских публикација треба да буде да повећамо наше разумевање те велике количине библијске истине коју је Бог учинио доступном преко ’верног роба‘.

Читај Божју Реч наглас

11, 12. Зашто је корисно наглас читати Библију на састанцима?

11 Кад смо сами можемо читати у себи. Међутим, у древна времена, приватно читање се радило наглас. Док се етиопски евнух возио на својим колима, јеванђелизатор Филип га је стога чуо да чита Исаијино пророчанство (Дела апостолска 8:27-30). Хебрејска реч преведена „читати“ у првом реду значи „звати“. Дакле, они који испрва нису у стању да читају у себи и да схвате смисао прочитаног не треба да буду обесхрабрени да не изговоре сваку реч наглас. Главна ствар јесте да науче истину кроз читање Божје писане Речи.

12 На хришћанским састанцима је корисно читати Библију наглас. Апостол Павле је подстицао свог сарадника Тимотеја: „Пази на читање [„јавно читање“, NW], на опомињање и на учење“ (1. Тимотеју 4:13). Павле је Колошанима рекао: „Кад се ова посланица прочита код вас, учините да се прочита и у Лаодикијској Цркви, а ону што је послана у Лаодикију да и ви прочитате“ (Колошанима 4:16). А Откривење 1:3 каже: „Благо ономе који [„гласно“, NW] чита и онима који слушају реч пророштва и држе што је написано у њему! Јер је време близу.“ Према томе, јавни говорник треба да чита цитате из Библије како би подупро оно што каже скупштини.

Тематски метод проучавања

13. Који је најнапреднији метод учења библијских истина, и шта нам може помоћи да пронађемо стихове?

13 Тематско проучавање је најнапреднији метод учења библијских истина. Конкорданце, које по азбучном реду пописују речи из Библије у њиховом контексту по књизи, поглављу и стиху, олакшавају да се пронађу цитати који су повезани са одређеном темом. А такви стихови се могу међусобно ускладити јер Аутор Библије не противуречи сам себи. Светим духом, он је надахнуо приближно 40 мужева да напишу Библију у раздобљу од 16 векова, и проучавати је тематски јесте начин учења истине који је издржао пробу времена.

14. Зашто проучавати Хебрејске и Хришћанске грчке списе заједно?

14 Наше цењење библијских истина треба да нас мотивише да читамо и проучавамо Хришћанске грчке списе заједно с Хебрејским списима. То ће показати како су Грчки списи повезани с Божјом намером и излиће светло на пророчанства Хебрејских списа (Римљанима 16:25-27; Ефесцима 3:4-6; Колошанима 1:26). Од велике помоћи у овом погледу јесте Превод Светог писма Нови свет (New World Translation of the Holy Scriptures). Њега су припремиле предане Божје слуге, које су искористиле доступно повећано сазнање о првобитном тексту Библије као и о његовој позадини и идиоматским изразима. Битна су такође и помоћна средства за проучавање које Јехова обезбеђује преко ’верног и разборитог роба‘.

15. Како би доказао да је прикладно цитирати мало одавде мало оданде из Библије?

15 Неко може рећи: ’Ваше публикације садрже хиљаде цитата из Библије, али зашто их узимате мало одавде мало оданде?‘ Цитирајући их мало одавде мало оданде из 66 књига Библије, публикације користе више надахнутих сведока како би се доказала истинитост неког учења. Сам Исус је користио овај метод поучавања. Кад је држао своју Беседу на гори, он је навео 21 цитат из Хебрејских списа. Тај говор садржи три цитата из Изласка, два из Левитске, један из Бројева, шест их Поновљених закона, један из 2. Краљевима, четири из Псалама, три из Исаије, и један из Јеремије. Чинећи то, да ли је Исус ’покушавао да докаже макар било шта‘? Не, јер он „учаше као онај који власт има“. То је било зато што је Исус подупро своје учење ауторитетом Божје писане Речи (Матеј 7:29). Тако је чинио и апостол Павле.

16. Које је библијске цитате Павле навео у Римљанима 15:7-13?

16 У библијском одломку Римљанима 15:7-13, Павле је цитирао из три дела Хебрејских списа — из Закона, Пророка и из Псалама. Он је показао да ће Јевреји и паганци славити Бога, и да хришћани према томе треба срдачно да приме људе из свих народа. Павле је рекао: „Зато примајте један другога као и Христос што прими вас, на славу Божју. Јер ја кажем да је Исус Христос био слуга обрезаних, да покаже истину Божју потврђујући обећања која су оцевима учињена“, а паганци славе Бога ради милосрђа његовог, као што стоји написано [у Псалму 18:50]: „Зато ћу те хвалити, Господе, међу народима и певаћу слави твог имена“. И опет говори [у 5. Мојсијевој 32:43ДК]: „Веселите се народи с народом његовим“. И још [у Псалму 117:1]: „Хвалите Господа сви народи, славите га сви народи!“ И опет Исаија [11:1, 10] говори: „Изићи ће шибљика од Јесеја, и устаће да народима влада. Народи ће у њега се уздати. Бог надања да испуни вас сваке радости и мира у вери, да имате изобиље надања по сили Духа Светога.“ Овим тематским методом Павле је показао како цитирати стихове да би се потврдила библијска истина.

17. У складу с којим преседаном хришћани цитирају мало одавде мало оданде из целе Библије?

17 Прво надахнуто писмо апостола Петра садржи 34 цитата из десет књига Закона, Пророка и Псалама. У свом другом писму, Петар цитира шест пута из три књиге. Матејево јеванђеље садржи 122 цитата почев од Постања до Малахије. У 27 књига Грчких списа постоји 320 директних цитата почев од Постања до Малахије као и стотине других указивања на Хебрејске списе. У складу с преседаном који је Исус поставио, а који су следили његови апостоли, кад савремени хришћани тематски проучавају неку библијску тему, они цитирају мало одавде мало оданде из целе Библије. То је нарочито прикладно у овим ’последњим данима‘, кад се испуњава велики део Хебрејских и Грчких списа (2. Тимотеју 3:1). ’Верни роб‘ на такав начин употребљава Библију у својим публикацијама, али никада не додаје Божјој Речи нити одузима од ње (Пословице 30:5, 6; Откривење 22:18, 19).

Увек ходи у истини

18. Зашто да ’ходимо у истини‘?

18 Ми не смемо ништа одузети од Библије, јер су сва хришћанска учења у Божјој Речи ’истина‘, то јест „истина јеванђеља“. Приањање уз ову истину — ’ходење‘ у њој — витално је за спасење (Галатима 2:5; 2. Јованова 4; 1. Тимотеју 2:3, 4). Пошто је хришћанство „пут истине“, тиме што помажемо другима у унапређивању њених интереса, ми постајемо „сарадници у истини“ (2. Петрова 2:2; 3. Јованова 8NW).

19. Како можемо ’да [„и даље“, NW] ходимо у истини‘?

19 Ако желимо ’да [„и даље“, NW] у истини ходимо‘, ми морамо читати Библију и окористити се духовном помоћи коју Бог пружа преко ’верног роба‘ (3. Јованова 4). Учинимо то за наше сопствено добро и ради тога да бисмо били у положају да друге поучавамо о Јехови Богу, Исусу Христу и божанској намери. И будимо захвални што нам Јеховин дух помаже да разумемо његову Реч и да успевамо у служењу њему у истини.

Какви су ваши одговори?

◻ Које су неке трајне користи од читања Библије?

◻ Зашто проучавати Библију у повезаности са суверницима?

◻ Зашто је исправно цитирати с различитих места из читаве Библије?

◻ Шта значи ’ходити у истини‘, и како то можемо чинити?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Родитељи, поучите своју децу Писму

[Слика на 18. страни]

У својој Беседи на гори Исус је цитирао из различитих делова Хебрејских списа