Пређи на садржај

Пређи на садржај

Бекство у сигурност пре ’велике невоље‘

Бекство у сигурност пре ’велике невоље‘

Бекство у сигурност пре ’велике невоље‘

„Кад видите да Јерусалим опколи војска... који буду у Јудеји нека беже у горе“ (ЛУКА 21:20, 21).

1. Зашто је бекство хитно за оне који су још увек део света?

 ЗА СВЕ оне који су део Сотониног света, бекство је хитно. Ако желе бити поштеђени када садашњи систем ствари буде збрисан са земље, они морају пружити убедљив доказ да су чврсто заузели став за Јеховину страну и да више нису део света којег је Сотона владар (Јаков 4:4; 1. Јованова 2:17).

2, 3. Која ћемо питања у вези са Исусовим речима забележеним у Матеју 24:15-22 размотрити?

2 У свом великом пророчанству о свршетку система ствари, Исус је нагласио ту виталну потребу за таквим бекством. Ми често разговарамо о ономе што је забележено у Матеју 24:4-14; па ипак, оно што следи уопште није мање важно. Охрабрујемо те да сада отвориш своју Библију и прочиташ стихове од 15 до 22.

3 Шта значи ово пророчанство? У првом веку, шта је била ’страхота пустошења‘, то јест ’одвратна ствар која проузрокује пустошење‘ (NW)? Шта је предсказивало то што се налазила на „месту светом“? Од каквог је за нас значаја тај развој догађаја?

„Нека читалац употреби разлучивање“

4. (а) Шта је Данило 9:27 рекао да ће уследити кад Јевреји одбаце Исуса као Месију? (б) Када се позивао на то, зашто је Исус, очигледно, рекао: „Нека читалац употреби разлучивање“?

4 Запазите да се у Матеју 24:15 Исус позвао на оно што је записано у књизи Данила. У 9. поглављу те књиге налази се пророчанство које је прорекло долазак Месије и осуду која ће бити извршена над јеврејским народом због тога што су га одбацили. Задњи део 27. стиха каже: „И на крилу одвратних ствари биће онај који узрокује пустошење“ (NW). Рана јеврејска традиција применила је тај део Даниловог пророчанства на то што је Антиох IV у другом веку пре н. е. оскрнавио Јеховин храм у Јерусалиму. Али, Исус је упозорио: „Нека читалац употреби разлучивање“ (NW). То што је Антиох IV обесветио храм, иако свакако одвратно, није имало за последицу пустошење — ни Јерусалима, ни храма, нити јеврејског народа. Тако је Исус очито упозоравао своје слушаоце да се испуњење тога није налазило у прошлости већ тек у будућности.

5. (а) Како нам упоређивање извештаја јеванђеља помаже да идентификујемо ’одвратну ствар‘ из првог века? (б) Зашто је 66. н. е. Цестије Гал похитао с римским трупама на Јерусалим?

5 Шта је била ’одвратна ствар‘ на коју су они морали мотрити? Вредно је запазити да Матејев извештај каже: „Кад дакле угледате страхоту пустошења [„одвратну ствар“, NW]... настањену на месту светоме“ [курзив наш]. Међутим, паралелни извештај у Луки 21:20 гласи: „Кад видите да Јерусалим опколи војска, онда знајте да је близу пропаст његова“ [курзив наш]. У 66. години н. е., хришћани који су живели у Јерусалиму заиста су видели оно што је Исус прорекао. Низ инцидената који је обухватао сукобе између Јевреја и римских службеника довео је до тога да Јерусалим постане легло побуне против Рима. Као последица, насиље се распламсало по читавој Јудеји, Самарији, Галилеји, Декаполису и Феникији, северно ка унутрашњости Сирије, и јужно ка унутрашњости Египта. Да би обновио извесну меру мира у том делу Римског царства, Цестије Гал је похитао с војним снагама из Сирије на Јерусалим, о ком су Јевреји говорили као о свом ’светом граду‘ (Немија 11:1; Исаија 52:1).

6. Како је то било истина да је ’одвратна ствар’ која би могла проузроковати уништење почела да ’стоји на светом месту‘?

6 Било је уобичајено да римске легије носе заставе, то јест амблеме, које су сматрали светима, али које су Јевреји сматрали идолопоклоничкима. Интересантно је да се хебрејска реч преведена као ’одвратна ствар‘ у књизи Данила углавном користи за идоле и идолопоклонство a (Поновљени закони 29:17). Упркос отпору Јевреја, римске снаге су, носећи своје идолопоклоничке амблеме, продрле у Јерусалим у новембру 66. н. е., и затим почеле да са севера поткопавају храмски зид. О томе није било никакве сумње — ’одвратна ствар‘ која је могла проузроковати потпуно уништење Јерусалима ’стајала је на месту светоме‘! Али како је било ко могао побећи?

Бекство је било хитно!

7. Шта је римска војска неочекивано урадила?

7 Изненада и без икаквог очигледног разлога с људске тачке гледишта, кад је изгледало да би Јерусалим лако могао бити освојен, римска војска се повукла. Јеврејски бунтовници су гонили римске трупе у повлачењу, али само до Антипатриде, отприлике 50 километара од Јерусалима. Онда су се вратили. Стигавши у Јерусалим, састали су се у храму како би осмислили своју даљњу ратну стратегију. Омладина је регрутована да би се ојачале утврде и да би служили у војсци. Да ли ће и хришћани бити захваћени тиме? Чак и ако би то избегли, хоће ли још увек бити у опасној зони кад се римске војске врате?

8. Коју су хитну акцију предузели хришћани у послушности Исусовим пророчанским речима?

8 Хришћани у Јерусалиму и у читавој Јудеји ускоро су поступали по пророчанском упозорењу које је дао Исус Христ и побегли су из те опасне зоне. Бекство је било хитно! С временом они су дошли до планинских крајева, и могуће је да су се неки сместили у Пелама, у провинцији Переје. Они који су узели к срцу Исусово упозорење нису се лудо окренули назад да би покушали спасти своје материјалне поседе. (Упореди с Луком 14:33.) Одлазећи под таквим околностима, трудним женама и мајкама дојиљама сигурно је било тешко да путују пешице. Њихово бекство нису онемогућила ограничења суботе, и иако је зима била близу, она још није била стигла. Они који су следили Исусово упозорење да брзо беже ускоро су безбедно били изван Јерусалима и Јудеје. Њихови животи су зависили од тога. (Упореди с Јаковом 3:17ДК.)

9. Колико брзо су се римске војске вратиле, и с каквим последицама?

9 Већ идуће године, 67. н. е., Римљани су обновили ратне операције против Јевреја. Најпре је покорена Галилеја. Наредне године била је опустошена Јудеја. До 70. године н. е. римске војске су опколиле сам Јерусалим (Лука 19:43). Глад је постала изузетно јака. Они који су били ухваћени у граду окренули су се једни против других. Сви који су покушали да побегну били су поклани. То што су они доживели била је, како је Исус рекао, ’велика невоља‘ (Матеј 24:21).

10. Уколико читамо с разлучивањем, шта још можемо запазити?

10 Да ли је то било потпуно испуњење онога што је Исус прорекао? Не, требало је још нешто да се деси. Ако Писмо читамо с разлучивањем, како је Исус саветовао, ми нећемо пропустити да запазимо оно што је још пред нама. Такође ћемо озбиљно размишљати какве то импликације има на наш живот.

Савремена ’одвратна ствар‘

11. У која још два одломка Данило указује на ’одвратну ствар‘, и о којем се временском раздобљу ту говори?

11 Запази да, осим онога што смо видели у Данилу 9:27, постоје, у Данилу 11:31 и 12:11, и даљња указивања на ’одвратну ствар која узрокује пустошење‘. Ни у једном од ових каснијих случајева не говори се о уништењу Јерусалима. У ствари, оно што је речено у Данилу 12:11 појављује се само два стиха након указивања на ’последње време‘ (Данило 12:9ДК). Од 1914. ми живимо у једном таквом временском раздобљу. Зато треба да будемо будни да идентификујемо савремену ’одвратну ствар која узрокује пустошење‘, а затим да засигурамо да смо изашли из опасне зоне.

12, 13. Зашто је прикладно Друштво народа описати као савремену ’одвратну ствар‘?

12 Шта је та савремена ’одвратна ствар‘? Доказ указује на Друштво народа, које је с деловањем започело 1920, кратко након што је свет ушао у време свог краја. Али како би то могла бити ’одвратна ствар која узрокује пустошење‘?

13 Сети се, хебрејска реч за ’одвратну ствар‘ у Библији се користи углавном у повезаности с идолима и идолопоклоничким поступцима. Да ли је Друштво било идолизовано? Заиста је било! Свештенство га је поставило на ’свето место‘, и његови следбеници су почели да му дају страствену оданост. Федерални савет Христових цркава у Америци објавио је да ће Друштво бити „политички израз Краљевства Божјег на земљи“. Сенат Сједињених Држава је примио од различитих религиозних група праву лавину писама која су га подстицала да ратификује Савез Друштва народа. Генерално тело баптиста, конгрегационалиста и презбитеријанаца у Британији хвалило га је као „једини доступан инструмент за постизање [мира на земљи]“. (Види Откривење 13:14, 15.)

14, 15. На који су начин Друштво, а касније и Уједињене нације, почели да буду на ’светом месту‘?

14 Месијанско Божје Краљевство је 1914. успостављено на небесима, али народи су се борили за своју сопствену сувереност (Псалам 2:1-6). Када је Друштво народа било предложено, народи који су се управо борили у Првом светском рату, као и свештенство које је благосиљало њихове трупе, већ су показали да су се одрекли Божјег закона. Они нису тражили Христа за Краља. Тако су једној људској организацији приписали улогу Краљевства Божјег; они су Друштво народа ставили ’на свето место‘, место које му није припадало.

15 Уједињене нације, наследник Друштва, дошле су у постојање 24. октобра 1945. Касније су римске папе поздравиле Уједињене нације као „коначну наду за хармонију и мир“ и као „врховни форум мира и правде“. Да, Друштво народа, заједно са својим наследником, Уједињеним нацијама, заиста је постало идол, ’одвратна ствар‘ у Божјим очима и очима његовог народа.

Бежати из чега?

16. Из чега љубитељи праведности данас треба да беже?

16 Када то ’виде‘, кад препознају шта је та међународна организација и како се она идолизује, потребно је да љубитељи праведности беже у сигурност. Да беже из чега? Из онога што је савремени антитип неверног Јерусалима, наиме, хришћанског света, и из целог Вавилона великог, светског система криве религије (Откривење 18:4).

17, 18. Какво ће пустошење савремена ’одвратна ствар‘ проузроковати?

17 Сети се, такође, да у првом веку, кад је римска војска са својим идолопоклоничким амблемима допрла до светог града Јевреја, она је тамо била да опустоши Јерусалим и његов систем обожавања. У нашим данима опустошење ће доћи, не само на један град, нити само на хришћански свет, већ на читав светски систем криве религије (Откривење 18:5-8).

18 У Откривењу 17:16 је проречено да ће та фигуративна дивља звер скерлетне боје, која се показала да представља Уједињене нације, окренути на Вавилон велики сличан блудници и насилно га уништити. Користећи сликовит језик, оно каже: „Десет рогова што си видео и звер омрзнуће на блудницу, опљачкаће је и оголиће, и појешће месо њезино и сажећи ће је огњем.“ Страшно је размишљати о томе шта ће то подразумевати. Последица ће бити крај сваке врсте криве религије на свим деловима планете. То ће заиста показати да је велика невоља почела.

19. Који елементи су део Уједињених нација од њеног формирања, и зашто је то значајно?

19 Вредно је запазити да од како су Уједињене нације започеле своје деловање 1945, у њеном чланству били су проминентни атеистички, антирелигиозни елементи. У различитим моментима широм света, такви радикални елементи су били инструменти који су религиозну праксу или озбиљно ограничили или потпуно забранили. Међутим, на многим местима у прошлих неколико година владин притисак на религиозне групе јењава. Неким људима може изгледати да је свака опасност по религију прошла.

20. Какву су врсту репутације стекле религије света?

20 Религије Вавилона великог настављају да буду насилна реметећа снага у свету. Новински наслови често идентификују зараћене фракције и терористичке групе именујући религију уз коју приањају. Полиција за нереде и војници су морали да на силу дођу до храмова и зауставе насиље између супарничких религиозних фракција. Религиозна тела финансирају политичке револуције. Религиозна мржња је осујетила напоре Уједињених нација да одрже стабилне односе између етничких група. Тежећи за циљем мира и сигурности, елементи унутар Уједињених нација би желели да виде одстрањење сваког религиозног утицаја који им стоји на путу.

21. (а) Ко ће одредити када Вавилон велики треба бити уништен? (б) Шта је хитно да урадимо пре тога?

21 Постоји такође још један важан чинилац који треба размотрити. Иако ће милитаризовани рогови унутар Уједињених нација бити употребљени да униште Вавилон велики, то уништење ће у ствари бити израз божанске осуде. Извршење пресуде ће доћи у Божје одређено време (Откривење 17:17). Шта ми у међувремену треба да радимо? „Идите из ње“, идите из Вавилона великог — одговара Библија (Откривење 18:4).

22, 23. Шта такво бекство укључује?

22 Ово бекство у сигурност није неки географски потез, какав су јеврејски хришћани направили кад су напуштали Јерусалим. То је бекство из религија хришћанског света, да, из било ког дела Вавилона великог. То значи потпуно се одвојити не само од организација криве религије већ такође од њихових обичаја и духа који они буде. То је бекство на место сигурности унутар Јеховине теократске организације (Ефесцима 5:7-11).

23 Кад су Јеховине помазане слуге први пут идентификовале савремену одвратну ствар, Друштво народа, после Првог светског рата, како су Сведоци реаговали? Они су већ били раскинули своје чланство с црквама хришћанског света. Али, они су постепено схватили да су још увек приањали уз неке обичаје и праксе хришћанског света, као што је употреба крста и слављење Божића и других паганских празника. Кад су сазнали истину о тим стварима, брзо су деловали. Узели су к срцу савет из Исаије 52:11: „Идите, идите, изиђите одатле! Не дотичите се ничега нечиста! Изиђите, очистите се ви који судове Господње носите.“

24. Поготово од 1935, ко се придружио том бекству?

24 Поготово од 1935. па надаље, једно растуће мноштво других, људи који су пригрлили изглед вечног живљења на рајској земљи, почели су да предузимају сличну акцију. И они су ’видели одвратну ствар која узрокује пустошење‘, и они препознавају шта она представља. Након што су донели своју одлуку да беже, они су своја имена избрисали из чланских спискова организација које су део Вавилона великог (2. Коринћанима 6:14-17).

25. Шта се захтева осим раскидања свих веза које би особа могла имати с кривом религијом?

25 Међутим, бежање из Вавилона великог укључује много више од напуштања криве религије. Има ту више тога него што је посећивање неколико састанака у Дворани Краљевства или одлажење у проповедање добре вести једном или двапут месечно. Особа може бити физички изван Вавилона великог, али да ли га је заиста оставила за собом? Да ли се одвојила од света којег је Вавилон велики проминентан део? Да ли још увек приања уз оне ствари које одражавају његов дух — дух који омаловажава Божја праведна мерила? Да ли олако схвата сексуални морал и брачну верност? Да ли наглашава личне и материјалне интересе више него духовне? Она не сме дозволити да буде обликована по овом систему ствари (Матеј 6:24; 1. Петрова 4:3, 4).

Нека ништа не омете твоје бекство!

26. Шта ће нам помоћи не само да започнемо бекство већ и да га успешно довршимо?

26 У нашем бекству у сигурност, императив је да не гледамо чежњиво на ствари које су иза нас (Лука 9:62). Треба да своје мисли и своје срце чврсто усмеримо ка Божјем Краљевству и његовој праведности. Јесмо ли одлучни да показујемо нашу веру тиме што прво то тражимо, с поуздањем да ће Јехова благословити такво верно поступање? (Матеј 6:31-33). Наша библијски заснована уверења треба да нас подстакну у том правцу док жељно ишчекујемо да се на светској сцени одиграју значајни догађаји.

27. Зашто је важно озбиљно размишљати о питањима која су овде постављена?

27 Извршење божанске пресуде започеће са уништењем Вавилона великог. То царство криве религије слично блудници заувек ће бити избрисано из постојања. То време је јако близу! Какав ће бити наш положај као појединаца када приспе то значајно време? И у врхунцу велике невоље, кад ће остатак Сотониног злог система бити уништен, на чијој ћемо се страни ми наћи? Уколико сада предузмемо потребну акцију, наша сигурност је засигурана. Јехова нам говори: „Ко мене слуша спокојан ће бити“ (Пословице 1:33). Тиме што настављамо да служимо Јехови лојално и радосно у време свршетка овог система, ми се можемо квалификовати да Јехови служимо заувек.

[Фуснота]

a Види Insight on the Scriptures, који је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., том 1, стране 634-5.

Сећаш ли се?

◻ Шта је савремена ’одвратна ствар‘?

◻ У ком смислу је ’страхота пустошења [’одвратна ствар‘, NW]... на месту светоме‘?

◻ Шта је сада укључено у бекство у сигурност?

◻ Зашто је таква акција хитна?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Да би преживели, Исусови следбеници су морали бежати без одлагања