Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховина породица ужива драгоцено јединство

Јеховина породица ужива драгоцено јединство

Јеховина породица ужива драгоцено јединство

„Како је лепо и красно кад су браћа заједно!“ (ПСАЛАМ 133:1).

1. Какво је данас стање у многим породицама?

 ПОРОДИЦА је данас у кризи. У многим породицама, брачне везе су на тачки пуцања. Развод постаје све уобичајенији, а многа деца разведених парова преживљавају велику тугу. На милионе породица је несрећно и разједињено. Ипак, постоји једна породица која зна за истинску радост и право јединство. То је универзална породица Јехове Бога. У њој, миријаде невидљивих анђела извршавају своје додељене задатке у складу с божанском вољом (Псалам 103:20, 21). Али постоји ли на земљи нека породица која ужива такво јединство?

2, 3. (а) Ко је сада део Божје универзалне породице, и с чим данас можемо упоредити Јеховине сведоке? (б) Која ћемо питања размотрити?

2 Апостол Павле је написао: „Савијам колена пред Оцем, коме свака породица на небу и на земљи дугује своје име“ (Ефесцима 3:14, 15NW). Свака породична линија на земљи дугује своје име Богу јер је он Створитељ. Иако на небу не постоје људске породице, Бог је фигуративно говорећи венчан са својом небеском организацијом, а Исус ће имати духовну невесту уједињену с њим на небесима (Исаија 54:5; Лука 20:34, 35; 1. Коринћанима 15:50; 2. Коринћанима 11:2). Верни помазаници на земљи сада су део Божје универзалне породице, а Исусове „друге овце“, са земаљском надом, јесу њени могући будући чланови (Јован 10:16; Римљанима 8:14-17; Кула стражара од 15. јануара 1996, 31. страна). Међутим, сви данашњи Јеховини сведоци могу се упоредити с једном уједињеном светом раширеном породицом.

3 Да ли си ти део те дивне међународне породице Божјих слугу? Ако јеси, онда поседујеш један од највећих благослова који би ико могао имати. Милиони ће потврдити да је Јеховина глобална породица — његова видљива организација — оаза мира и јединства у светској пустињи неслоге и нејединства. Како се јединство Јеховине светске породице може описати? И који чиниоци унапређују такво јединство?

Како је лепо и красно!

4. Како би, својим речима, изразио оно што Псалам 133 каже о братском јединству?

4 Псалмиста Давид је дубоко ценио братско јединство. Чак је био покренут да пева о њему! Замисли га с харфом како пева: „Како је лепо и красно кад су браћа заједно! [„браћа бораве заједно у јединству“, NW] То је као скупоцено уље на глави које се стаче на браду, на браду Аронову, која му се на прсима одежде таласа. То је као роса Ермонска која слази на горе Сионске! Ту је Господ утврдио благослов и живот за навек!“ (Псалам 133:1-3).

5. На темељу Псалма 133:1, 2, које се поређење може направити између Израелаца и Божјих данашњих слугу?

5 Ове речи односиле су се на братско јединство које је поседовао Божји древни народ, Израелци. Кад су били у Јерусалиму за своја три годишња празника, они су заиста живели заједно у јединству. Иако су потицали из различитих племена, били су једна породица. То што су били заједно имало је на њих здрав ефекат, попут окрепљујућег уља помазања пријатног мириса. Кад је такво уље било изливено на Аронову главу, оно је текло низ његову браду у крагну његове одежде. То што су били заједно имало је на Израелце добар утицај који је прожимао тај окупљени народ као целину. Неспоразуми су се рашчишћавали и унапређивало се јединство. Слично јединство данас постоји у Јеховиној глобалној породици. Редовно дружење има здрав духовни ефекат на њене чланове. Сваки неспоразум или потешкоћа се одстрањују док се примењује савет Божје Речи (Матеј 5:23, 24; 18:15-17). Јеховин народ веома цени узајамно охрабрење које је резултат њиховог братског јединства.

6, 7. Како је израелско јединство било попут росе с горе Ермон, и где се данас може пронаћи Божји благослов?

6 Како је Израелово живљење заједно у јединству исто као и роса с горе Ермон? Па, пошто је највиши врх ове горе висок преко 2 800 метара надморске висине, она је скоро преко целе године покривена снегом. Снежни врх Ермона изазива кондензацију ноћних испарења и на тај начин ствара обиље росе која током дугих сушних периода очувава вегетацију. Хладне ваздушне струје с ермонског ланца могу таква испарења носити све до подручја Јерусалима, где се кондензују као роса. Дакле, псалмиста је исправно говорио о ’роси Ермонској која слази на горе Сионске‘. Какав леп подсетник на тај окрепљујући утицај који унапређује јединство Јеховине породице обожавалаца!

7 Пре него што је успостављена хришћанска скупштина, центар правог обожавања био је Сион, то јест Јерусалим. Стога је Бог заповедио да тамо буде благослов. Пошто је Извор свих благослова репрезентативно пребивао у светињи у Јерусалиму, благослови су произлазили оданде. Међутим, због тога што право обожавање више не зависи ни од које локације, благослов, љубав и јединство Божјих слугу данас се могу пронаћи широм планете (Јован 13:34, 35). Који су неки чиниоци који унапређују јединство?

Чиниоци који унапређују јединство

8. Шта из Јована 17:20, 21 учимо о јединству?

8 Јединство Јеховиних обожавалаца засновано је на подлагању исправно схваћеној Речи Божјој, укључујући ту и учења Исуса Христа. То што је Јехова послао свог Сина на свет да сведочи за истину и умре жртвеном смрћу, отворило је пут за формирање уједињене хришћанске скупштине (Јован 3:16; 18:37). Да је ту требало бити право јединство разјашњено је када се Исус молио: „Не молим само за њих, него и за оне који преко њихове речи буду у мене веровали; да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби, да и они у нама једно буду, да свет верује да си ме ти послао“ (Јован 17:20, 21). Исусови следбеници су заиста постигли јединство слично оном које постоји између Бога и његовог Сина. То се догодило јер су се подложили Божјој Речи и Исусовим учењима. Исти такав став један је од главних чинилаца у јединству Јеховине светске породице данас.

9. Коју улогу у јединству Јеховиног народа игра свети дух?

9 Још један чинилац који уједињује Јеховин народ јесте то што поседујемо Божји свети дух, то јест активну силу. Он нас оспособљава да разумемо откривену истину из Јеховине Речи и да му на тај начин уједињено служимо (Јован 16:12, 13). Дух нам помаже да избегавамо разједињавајућа дела тела каква су неслога, љубомора, изливи гнева и препирке. Уместо тога, Божји дух нам омогућава да развијамо уједињујуће плодове љубави, радости, мира, дуготрпљивости, љубазности, доброте, вере, благости и самоконтроле (Галатима 5:19-23NW).

10. (а) Која се паралела може направити између љубави која постоји у уједињеној људској породици и љубави која је очигледна међу онима који су предани Јехови? (б) Како је један члан Водећег тела изразио своја осећања о састајању са својом духовном браћом?

10 Чланови уједињене породице се узајамно воле и срећни су што су заједно. Паралелно томе, они из уједињене породице Јеховиних обожавалаца воле њега, његовог Сина и сувернике (Марко 12:30; Јован 21:15-17; 1. Јованова 4:21). Баш као што се природна породица пуна љубави радује заједничким оброцима, Богу предани појединци су одушевљени да буду присутни на хришћанским састанцима, већим скуповима и конгресима да би извукли корист из доброг друштва и изврсне духовне хране (Матеј 24:45-47NW; Јеврејима 10:24, 25). Члан Водећег тела Јеховиних сведока једном је то овако изразио: „За мене, састајање с браћом је једно од највећих задовољстава у животу и извор охрабрења. Волим да у Дворани Краљевства будем међу првима, а да одем међу последњима, ако је могуће. Осећам унутрашњу радост кад разговарам с Божјим људима. Кад сам међу њима осећам се као код куће са својом породицом.“ Да ли се и ти тако осећаш? (Псалам 27:4).

11. У којем делу Јеховини сведоци нарочито проналазе срећу, и шта резултује из тога што Божју службу чине централном тачком свог живота?

11 Уједињена породица проналази срећу у заједничком обављању ствари. Слично томе, они из породице Јеховиних обожавалаца проналазе радост у уједињеном обављању свог дела проповедања Краљевства и прављења ученика (Матеј 24:14; 28:19, 20). Редовно учествовање у њему зближава нас с другим Јеховиним сведоцима. То што Божју службу чинимо централном тачком у нашем животу и што подупиремо све активности његовог народа такође унапређује породични дух међу нама.

Теократски ред је од суштинске важности

12. Која су обележја срећне и уједињене породице, и које уређење је унапређивало јединство у хришћанским скупштинама у првом веку?

12 Породица која поседује снажно вођство, али пуно љубави, и која је уредна вероватно ће бити уједињена и срећна (Ефесцима 5:22, 33; 6:1). Јехова је Бог мирног реда и сви они који су у његовој породици сматрају га ’Врховним‘ (Данило 7:18, 22, 25, 27NW; 1. Коринћанима 14:33). Они такође признају да је он наименовао свог Сина, Исуса Христа, наследника свих ствари, и да је њему делегирао сву власт на небу и на земљи (Матеј 28:18; Јеврејима 1:1, 2). С Христом као својим Поглаварем, хришћанска скупштина је једна уредна, уједињена организација (Ефесцима 5:23). За надгледавање активности скупштина у првом веку, постојало је једно водеће тело састављено од апостола и других духовно зрелих ’старијих мужева‘. Скупштине понаособ имале су наименоване надгледнике, то јест старешине, и слуге помоћнике (Дела апостолска 15:6NW; Филипљанима 1:1NW). Послушност онима који су преузимали вођство унапређивала је јединство (Јеврејима 13:17).

13. Како Јехова привлачи људе, и шта резултира из тога?

13 Али да ли сав тај ред подразумева да се јединство Јеховиних обожавалаца може приписати снажном, безличном вођству? Свакако не! Не постоји ништа недопадљиво у погледу Бога или његове организације. Јехова привлачи људе тиме што показује љубав, и сваке године стотине хиљада особа добровољно и радосно постају део Јеховине организације тако што се крштавају у симбол свог свесрдног предања Богу. Њихов дух је попут духа Исуса Навина, који је суизраелце подстакао: „Изберите себи данас коме ћете служити... А ја и дом мој служићемо Господу“ (Исус Навин 24:15).

14. Зашто можемо рећи да је Јеховина организација теократска?

14 Као део Јеховине породице, ми нисмо само радосни већ такође и безбедни. То је зато што је његова организација теократска. Божје Краљевство је теократија (од грчког теос, бог, и кратос, владавина). То је владавина од стране Бога, коју је он одредио и успоставио. Јеховин помазани „свети народ“ је у подложности његовој владавини и због тога је такође теократски (1. Петрова 2:9). С Великим Теократом, као нашим Судијом, Уредбодавцем и Краљем, ми имамо сваки разлог да се осећамо безбеднима (Исаија 33:22). Па ипак, шта уколико искрсне нека расправа и запрети нашој радости, безбедности и јединству?

Водеће тело предузима акцију

15, 16. Која је расправа настала у првом веку, и зашто?

15 Да би се сачувало јединство породице, повремено се мора решити нека расправа. Рецимо, да се неки духовни проблем морао решити да би се сачувало јединство Божје породице обожавалаца у првом веку н. е. Шта онда? Водеће тело је предузело акцију, доносећи одлуке у погледу духовних питања. Имамо библијски запис о таквој акцији.

16 Отприлике 49. н. е., водеће тело се састало у Јерусалиму да би решило један озбиљан проблем и тиме сачувало јединство „дома Божјега“ (Ефесцима 2:19). Приближно 13 година пре тога, апостол Петар је проповедао Корнелију, и први незнабошци, то јест људи из народа, постали су крштени верници (Дела апостолска, 10. поглавље). Током Павловог првог мисионарског путовања, многи незнабошци су пригрлили хришћанство (Дела апостолска 13:1–14:28). У ствари, у Антиохији у Сирији била је успостављена скупштина незнабожачких хришћана. Неки хришћански Јевреји су сматрали да преобраћеници из незнабожаца треба да се обрежу и да држе Мојсијев закон, али други се с тим нису слагали (Дела апостолска 15:1-5). Ова расправа је могла довести до потпуног нејединства, и чак до формирања засебних јеврејских и незнабожачких скупштина. Зато је водеће тело предузело брзу акцију како би сачувало хришћанско јединство.

17. Која је хармонична теократска процедура описана у 15. поглављу Дела апостолских?

17 Према Делима апостолским 15:6-22, „апостоли и старешине сабраше се да извиде ту ствар“. Били су присутни и други, укључујући и једну делегацију из Антиохије. Најпре је Петар објаснио да су ’из његових уста паганци чули реч јеванђеља и примили веру‘. Затим је ’све мноштво‘ слушало док Варнава и Павле „приповедаху колике знаке и чудеса учини Бог преко њих међу паганцима“, то јест незнабошцима. Онда је Јаков предложио како би се то питање могло решити. Након што је водеће тело донело одлуку, каже нам се: „Апостоли и старешине са свом црквом нађоше за добро да изаберу између себе и да пошљу [изабране људе] у Антиохију с Павлом и Варнавом.“ Ти ’изабрани људи‘ — Јуда и Сила — носили су суверницима једно охрабрујуће писмо.

18. Коју је одлуку што је укључивала Мојсијев закон донело водеће тело, и како је то утицало на јеврејске и незнабожачке хришћане?

18 То писмо које је обзнањивало одлуку водећег тела започињало је речима: „Апостоли, Старешине [„старији мужеви“, NW] и Браћа, браћи из паганства у Антиохији, у Сирији и у Киликији, поздрав!“ И други су присуствовали овом историјском састанку, али очигледно је водеће тело било састављено од ’апостола и старијих мужева‘. Водио их је Божји дух, јер писмо говори: „Изгледа добро Светоме Духу и нама, да никаквих тегоба не мећемо на вас осим ових потребних: да се чувате меса жртвованог идолима, крви, удављених животиња и блуда“ (Дела апостолска 15:23-29). Од хришћана се није захтевало да се обрежу и да држе Мојсијев закон. Ова одлука помогла је јеврејским и незнабожачким хришћанима да поступају и говоре јединствено. Скупштине су се радовале, а драгоцено јединство се наставило, баш као што је данас случај у Божјој породици широм планете под духовним вођством Водећег тела Јеховиних сведока (Дела апостолска 15:30-35).

Служити у теократском јединству

19. Зашто јединство цвета у породици Јеховиних обожавалаца?

19 Јединство цвета кад чланови породице сарађују један с другим. Исти је случај у породици Јеховиних обожавалаца. Пошто су били теократски, старешине и други у скупштини из првог века служили су Богу уз пуну сарадњу с водећим телом и прихватали његове одлуке. Уз помоћ водећег тела, старешине су ’проповедале реч‘ и уопштено чланови скупштине су ’сви једно говорили‘ (2. Тимотеју 4:1, 2; 1. Коринћанима 1:10). Тако су у служби и на хришћанским састанцима изнашане исте библијске истине, било у Јерусалиму, Антиохији, Риму, Коринту, или било где другде. Такво теократско јединство постоји и данас.

20. Да бисмо сачували наше хришћанско јединство, шта морамо радити?

20 Да бисмо сачували наше јединство, сви ми који смо део Јеховине глобалне породице треба да радимо на томе да показујемо теократску љубав (1. Јованова 4:16). Треба да се подложимо Божјој вољи и покажемо дубоко поштовање према ’верном и разборитом робу‘ и Водећем телу. Као и наше предање Богу, наша послушност је, наравно, добровољна и радосна (1. Јованова 5:3). Како је псалмиста лепо повезао радост и послушност! Он је певао: „Алилуја! Блажен човек који се Господа боји и коме су омилеле заповести његове!“ (Псалам 112:1).

21. Како се можемо показати да смо теократски?

21 Исус, Поглавар скупштине, потпуно је теократски и увек врши вољу свог Оца (Јован 5:30). Зато, следимо наш Узор тиме што теократски и уједињено вршимо Јеховину вољу потпуно сарађујући с Његовом организацијом. Тада са срдачном радошћу и захвалношћу можемо поновити псалмистову песму: „Како је лепо и красно кад су браћа заједно!“

Како би одговорио?

◻ Како се наше хришћанско јединство може повезати с Псалмом 133?

◻ Који су неки чиниоци који унапређују јединство?

◻ Зашто је теократски ред од суштинске важности за јединство Божјег народа?

◻ Како је водеће тело из првог века деловало да би сачувало јединство?

◻ Шта служење у теократском јединству значи за тебе?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Водеће тело је деловало да би сачувало јединство