Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како треба да се молимо Богу?

Како треба да се молимо Богу?

Како треба да се молимо Богу?

КАДА је један ученик замолио за поуку у погледу молитве, Исус није одбио да му је да̂. Према Луки 11:2-4 одговорио је: „Кад се молите говорите: Оче наш који си на небесима, нек се свети име твоје, нека дође краљевство твоје, нека буде воља твоја и на земљи као и на небу. Хлеб наш насушни дај нам сваки дан, и опрости нам грехе наше, као и ми што опраштамо сваком дужнику својему, и не дај да паднемо у искушење.“ Ово је обично познато као Оченаш. Он преноси мноштво информација.

На почетку, баш прва реч говори нам коме морају бити упућене наше молитве — нашем Оцу. Запази да Исус није оставио никакав простор за мољење некој другој особи, лику, „свецу“, чак ни њему. Уосталом, Бог је објавио: „Славе своје нећу другом дати, нити хвале своје идолима“ (Исаија 42:8). Стога молитве управљене било чему или било коме другоме осим нашем небеском Оцу нису услишене, без обзира колико обожавалац може бити искрен. У Библији је само Јехова Бог назван ’Слушачем молитве‘ (Псалам 65:3).

Неки могу рећи да „свеци“ једноставно делују као заступници код Бога. Али сам Исус је поучавао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико неће доћи к Оцу до кроза ме. И све што ви заиштете у Оца у име моје, ја ћу вам учинити, да се прослави Отац у Сину“ (Јован 14:6, 13). Исус је тако искључио замисао да било ко назван свецем може служити у улози посредника. Осмотри такође шта је апостол Павле рекао у погледу Христа: „Исус Христос који умре, али и ускрсну, он је с десне стране Богу и моли се за нас.“ „[Он] може сасвим да спасе оне који његовим посредством прилазе Богу, пошто свагда живи“ (Римљанима 8:34; Јеврејима 7:25Ча).

Име које се мора светити

Следеће речи Исусове молитве биле су: „Нек се свети име.“ Како неко може светити, то јест, учинити светим, или издвојити Божје име, ако га не зна и не користи? Више од 6 000 пута у „Старом завету“ Бог је идентификован личним именом Јехова.

Фуснота у Изласку 6:3 у католичком преводу Douay Version, каже у погледу Божјег имена: „Неки савременици формулисали су име Јехова... јер је исправан изговор имена [Божјег], које се налази у хебрејском тексту, због дугог неупотребљавања сасвим изгубљен.“ Стога католичко дело New Jerusalem Bible користи име Јахвех. Иако су неки изучаваоци наклоњени том изговору, „Јехова“ је оправдан и утврђен начин изговарања божанског имена на српском. Други језици имају свој властити начин изговарања божанског имена. Главна ствар је да користимо то име како бисмо га светили. Да ли те је твоја црква поучила да користиш Јеховино име у молитви?

Прикладне теме за молитву

Исус је затим поучио своје ученике да се моле: „Нека дође краљевство.“ Матејево јеванђеље додаје речи: „Нека буде воља твоја и на земљи као на небу“ (Матеј 6:10). Божје Краљевство је владавина у рукама Исуса Христа (Исаија 9:6, 7). Према библијском пророчанству оно ће ускоро одстранити све људске владавине и увести доба глобалног мира (Псалам 72:1-7; Данило 2:44; Откривење 21:3-5). Стога је долазак тог Краљевства тема која се стално понавља у молитвама правих хришћана. Да ли те је твоја црква поучила да то чиниш?

Интересантно је да је Исус такође показао да наше молитве могу обухватати личне ствари које нас брину. Он је рекао: „Хлеб наш насушни дај нам сваки дан, и опрости нам грехе наше, као и ми што опраштамо сваком дужнику својему, и не дај да паднемо у искушење“ (Лука 11:3, 4). Исусове речи подразумевају да можемо тражити Божју вољу у свакодневним стварима, да се можемо обратити Јехови за било шта што нас можда брине или ремети наш душевни мир. То што се редовно молимо Богу на овај начин, помаже нам да ценимо зависност од њега. Тако постајемо свеснији његовог утицаја у нашем животу. Свакодневно молити Бога за опроштење наших преступа исто тако је корисно. Тако постајемо свеснији наших слабости — и толерантнији према манама других. Исусов подстицај да се молимо за избављење из искушења такође је прикладан, нарочито с обзиром на све гори морал овог света. У складу с том молитвом, ми смо опрезни како бисмо избегли околности и ситуације које би нас могле водити у неисправно поступање.

Стога, нема сумње да нам Оченаш говори много о молитвама које су угодне Богу. Али, да ли је Исус намеравао да узмемо ову молитву и да је једноставно редовно рецитујемо?

Даљњи савет о молитви

Исус је дао даљња упутства о молитви. У Матеју 6:5, 6 читамо: „Кад се молите, не будите као лицемери који воле стојећи да се моле у синагогама и на раскрсницама, да се покажу пред људима... Али ти кад се молиш, уђи у собу своју, затвори врата своја и помоли се Оцу своме који је у тајности; и Отац твој, који види у тајности, платиће ти.“ Ове речи нас уче да се не треба молити на разметљив, шепурав начин како бисмо некога импресионирали. Да ли насамо изливаш своје срце Јехови, као што Библија подстиче? (Псалам 62:9).

Исус је дао ово упозорење: „Кад се молите не умножавајте празне речи као паганци, који мисле да ће на силу речи својих бити услишени“ (Матеј 6:7). Очигледно, Исус није одобравао напамет научене молитве — а камоли читање молитви из неке књиге. Његове речи такође искључују употребу бројанице.

Један католички мисал признаје следеће: „Наше спонтане мисли када му се обраћамо у захвалности или у потреби, у време жалости или у нашем редовном свакодневном обожавању њега, могу бити наша најбоља молитва.“ Исусове властите молитве биле су спонтане, а не научене напамет. На пример, прочитај Исусову молитву записану у 17. поглављу Јована. Она се држи узорне молитве, наглашавајући Исусову жељу да види како је Јеховино име посвећено. Исусова молитва била је спонтана и јако срдачна.

Молитве које Бог чује

Ако си био поучен да упућујеш напамет научене молитве, да се молиш „свецима“ или ликовима, или да користиш религиозне предмете попут бројанице, замисао да се молиш на начин који је Исус изнео испрва може изгледати застрашујуће. Ипак, кључ је упознати Бога — његово име, његове намере, његову личност. То можеш постићи кроз проучавање Библије (Јован 17:3). Јеховини сведоци су спремни и вољни да ти помогну у том погледу. Па, они су помогли милионима широм света да ’осете и виде колико је Господ добар‘! (Псалам 34:9). Што више упознајеш Бога то ћеш више бити подстакнут да га хвалиш у молитви. И што се више приближаваш Јехови у молитви пуној поштовања, то ће твој однос с њим постајати приснији.

Стога су сви прави обожаваоци Бога подстакнути да се ’моле непрестано‘ (1. Солуњанима 5:17). Увери се да су твоје молитве заиста у складу с Библијом, укључујући и поуке Исуса Христа. На тај начин можеш бити сигуран да ће твоје молитве имати Божје одобравање.

[Слика на 7. страни]

Што више сазнајемо о Јехови то смо више подстакнути да му се од срца молимо