Пређи на садржај

Пређи на садржај

Филип крштава етиопског званичника

Филип крштава етиопског званичника

Они су вршили Јеховину вољу

Филип крштава етиопског званичника

ДОК се возио својим кочијама, један Етиопљанин је мудро користио време. Читао је наглас — што је био обичај међу путницима у првом веку. Тај нарочит човек био је „велможа Кандакије, краљице Етиопске“. a Био је „надгледник њезиних ризница“ — у ствари, био је министар финансија. Тај званичник је читао из Божје Речи да би стекао спознање (Дела апостолска 8:27, 28).

У близини је био јеванђелизатор Филип. Један анђео га је усмерио према том месту, и рекао му: „Иди и приступи к тим колима“ (Дела апостолска 8:26, 29). Можемо замислити како се Филип пита: ’Ко је овај човек? Шта чита? Зашто сам упућен к њему?‘

Док је Филип трчао поред кочија, ослушкивао је како Етиопљанин чита следеће речи: „Одведе се ко овца на клање, и ко немо јагње пред оним који га стриже не отвори уста својих. Суд се његов испуни у унижењу његовом. А потомство његово ко ли ће описати? Јер се живот његов истрже из земље“ (Дела апостолска 8:32, 33).

Филип је одмах препознао те стихове. Били су из Исаијиних списа (Исаија 53:7, 8). Етиопљанин је био зачуђен оним што је читао. Филип је заподенуо разговор запитавши: „Разумеш ли то што читаш?“ Етиопљанин је одговорио: „Како бих то могао, ако ме ко не упути?“ Затим је замолио Филипа да му се придружи у кочији (Дела апостолска 8:30, 31).

„Шта ми смета да се крстим?“

„Молим те“, рекао је Етиопљанин Филипу, „за кога ово говори пророк? За себе, или за кога другога?“ (Дела апостолска 8:34). Не изненађује што је Етиопљанин био збуњен, јер је идентитет ’овце‘ или ’слуге‘ из Исаијиног пророчанства дуго био тајна (Исаија 53:11). Како мора да је то било јасно када је Филип објавио Етиопљанину ’добру вест о Исусу‘! После кратког времена Етиопљанин је рекао: „Ево воде, шта ми смета да се крстим?“ Стога га је Филип одмах крстио (Дела апостолска 8:35-38).

Да ли је то био пренагљен поступак? Нипошто! Етиопљанин је био јеврејски прозелит. b Дакле, он је већ био обожавалац Јехове и имао је спознање Писма, укључујући и месијанска пророчанства. Међутим, његово спознање је било непотпуно. Сада када је добио ове битне информације о улози Исуса Христа, Етиопљанин је схватио шта Бог тражи од њега и био је спреман да удовољи томе. Било је прикладно да се крсти (Матеј 28:18-20; 1. Петрова 3:21).

Затим ’дух Господњи узе Филипа‘. Отишао је на други задатак. Етиопљанин ’сав радостан настави свој пут‘ (Дела апостолска 8:39, 40).

Поука за нас

Као савремене Јеховине слуге имамо обавезу да помажемо појединцима искреног срца да сазнају истину из Божје Речи. Многи су имали успеха износећи добру вест другима док су путовали или у другим неформалним околностима. Као резултат дела проповедања о Краљевству, сваке године стотине хиљада људи крштењем симболизују своје предање Јехови Богу.

Наравно, нове особе не треба пожуривати да се крсте. Најпре морају стећи тачно спознање о Јехови Богу и његовом Сину, Исусу Христу (Јован 17:3). Затим се морају покајати тако што одбацују неисправно понашање и обраћају се како би се прилагодили Божјим мерилима (Дела апостолска 3:19). То захтева време, нарочито ако су неисправно размишљање и понашање били дубоко укорењени. Иако нови треба да прорачунају цену тога да се буде хришћански ученик, велики благослови произилазе из ступања у предан однос с Јеховом Богом. (Упореди с Луком 9:23; 14:25-33.) Они који су Сведоци за Јехову, одушевљено усмеравају нове ка организацији коју Бог користи за остваривање своје воље (Матеј 24:45-47). Попут Етиопљанина, они ће се радовати учењу о томе шта Бог захтева од њих и удовољавању тим захтевима.

[Фусноте]

a „Кандакија“ није име већ титула (као „фараон“ и „цезар“) која се примењивала на низ етиопских краљица.

b Прозелити су били неизраелци који су изабрали да се држе Мојсијевог закона (Левитска 24:22).

[Оквир на 8. страни]

Зашто назван евнух?

Кроз извештај у 8. поглављу Дела апостолских, на Етиопљанина се указује као на ’евнуха‘. Међутим, пошто Мојсијев закон није примао кастриране мушкарце у скупштину, овај човек очигледно није био евнух у дословном смислу (Поновљени закони 23:1). Грчка реч за ’евнуха‘ може указивати на особу на високом положају. Дакле, Етиопљанин је био један званичник етиопске краљице.