Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чему нас могу поучити ’инстинктивно мудра‘ створења

Чему нас могу поучити ’инстинктивно мудра‘ створења

Чему нас могу поучити ’инстинктивно мудра‘ створења

ЕРКОНДИШН, антифриз, десалинизација и сонар јесу проналасци који су постали нашироко познати човечанству у 20. веку. Ипак, они су хиљадама година раније постојали у животињском свету. Да, човечанство извлачи користи проучавајући таква ’инстинктивно мудра‘ створења (Пословице 30:24-28; Јов 12:7-9). Изгледа да су извесне животиње постале неми учитељи човечанства, и можемо установити да је веома интересантно проучавати их.

Можемо ли имати и користи од разматрања особина извесних животиња? Па, Исус Христ је упоредио своје следбенике са овцама, змијама, голубовима и чак са скакавцима. Шта је имао у мислима када је упоредио своје следбенике с тим створењима? Погледајмо.

„Овце моје слушају глас мој“

Овце се у Библији спомињу више од 200 пута. Као што објашњава дело Smith’s Bible Dictionary, „овца је симбол кротости, стрпљења и подложности“. У 53. поглављу Исаије, сам Исус је пророчански упоређен са овцом. Колико је само одговарајуће што је упоредио своје следбенике с том истом животињом! Али које је нарочите карактеристике оваца Исус имао у мислима?

„Овце моје слушају глас мој, и ја њих познајем, и оне за мном иду“, рекао је Исус (Јован 10:27). Он је тако истакао кротост својих ученика и њихову горљивост да га следе. Дословне овце слушају свог пастира и вољно га следе. Пастир је такође врло привржен стаду.

Стадо се може раштркати по пољани на којој пасе, али свака овца одржава контакт с групом као целином. Стога, када се животиње осећају несигурно или уплашено, „оне се журно могу прикупити“, наводи књига Alles für das Shaf. Ако овце беже да би избегле опасност, оне то чине као стадо, заустављајући се каткад да преиспитају ситуацију. „Бежање у етапама омогућава јагањцима и слабијим животињама да држе корак. Стадо им чак пружа посебну заштиту.“ Шта можемо научити из оваквог понашања?

Прави хришћани данас нису раштркани међу деноминацијама и сектама хришћанског света. Уместо тога, они су сакупљени у једно стадо. Сваки хришћанин се осећа лично приврженим том Божјем стаду, а то доприноси јединству организације Јеховиних сведока. Кад год се догоди нека криза — било да је то озбиљна болест, рат или природна катастрофа — где сваки обожавалац тражи вођство и заштиту? У Јеховиној организацији која пружа духовну сигурност.

Како се библијски савет ставља на располагање? Кроз публикације као што су Кула стражара и њен пропратни журнал Пробудите се! Ови часописи и хришћански састанци чак пружају посебну помоћ онима којима је потребна додатна пажња, као што су јагњад и слабије овце у стаду. На пример, обраћена је пажња на самохране родитеље и на оне који пате од депресије. Колико је зато важно читати све часописе, присуствовати свим скупштинским састанцима и примењивати оно што учимо! Тиме показујемо кротост и снажну приврженост Божјем стаду (1. Петрова 5:2).

„Опрезни као змије а ипак безазлени као голубови“

Smith’s Bible Dictionary наводи: „Широм Истока змија се користи као симбол начела зла, као симбол духа непослушности“. С друге стране, „голубице моја“ био је израз наклоности (Песма над песмама 5:2). Шта је онда Исус имао у мислима када је охрабрио своје следбенике да буду „опрезни као змије а ипак безазлени као голубови“? (Матеј 10:16NW).

Исус је давао упутства за проповедање и поучавање. Његови ученици су могли очекивати разноразне реакције. Мало њих ће показати занимање, док ће други одбацивати добру вест. Неки ће чак прогонити те праве Божје слуге (Матеј 10:17-23). Како је требало да ученици реагују на прогонство?

У делу Das Evangelium des Matthäus, Фриц Рејнекер каже у погледу Матеја 10:16: „Проницљивост... мора бити удружена са интегритетом, искреношћу и отвореношћу, како се ништа не би догодило што би непријатељима дало оправдан разлог да се жале. Исусови изасланици се налазе међу немилосрдним противницима који немају обзира и који нападају апостоле без милости и у најбезначајнијој прилици. Дакле, неопходно је — баш попут змије — будним оком мотрити на противнике и одмерити ситуацију будним очима и чулима; остати господар ситуације без лукавства и обмане, бити чист и исправан у речима и делима и доказати се да смо попут голуба.“

Шта Божје савремене слуге могу научити из Исусових речи које се налазе у Матеју 10:16? Данас људи реагују на добру вест умногоме на исти начин како су реаговали у првом веку. Када су суочени с прогонством, прави хришћани треба да удруже проницљивост змије с невиношћу голуба. Хришћани никада не користе обману или непоштење већ су неискварени, искрени и поштени у објављивању другима поруке о Краљевству.

Да то илуструјемо: колеге на послу, млади у школи или чак чланови твоје породице, могу имати заједљиве примедбе о твојим веровањима као Сведока за Јехову. Непосредна реакција може бити да реагујемо на сличан начин тиме што имамо исте јетке примедбе о њиховој вери. Али да ли је то безазлено? Тешко. Ако покажеш својим критичарима да њихови коментари не утичу на твоје пријатно понашање, можда ће се они променити на боље. Тада ћеш бити и проницљив и недужан — ’опрезан као змија, а ипак безазлен као голуб‘.

’Скакавци налик коњима опремљеним за бој‘

Часопис GEO извештава да је 1784. јужна Африка била опустошена „највећим ројем [скакаваца] икада забележеним у историји“. Рој је прекрио подручје од 5 200 квадратних километара, што је отприлике пет пута веће од величине Хонгконга. Smith’s Bible Dictionary каже да скакавци „праве ужасну штету вегетацији у земљама које посећују“.

У откривењу које му је дао Бог о стварима које ће се десити током ’Господњег дана‘, Исус је користио визију роја скакаваца. О њима је речено: „Скакавци су били изгледом налик коњима опремљеним за бој“ (Откривење 1:1, 10; 9:3-7). Које је било значење ове симболике?

Јеховини сведоци су одавно схватили да скакавци из 9. поглавља Откривења описују Божје помазане слуге на земљи у овом веку. a Овим хришћанима је био додељен посебан посао — да проповедају поруку о Краљевству широм планете и да стварају ученике (Матеј 24:14; 28:19, 20). То је од њих захтевало да савладају препреке и да се држе свог посла. Шта би то боље могло илустровати него несавладиви скакавац?

Иако је дугачак нешто више од пет центиметара, скакавац обично превали од 100 до 200 километара на дан. Пустињски скакавац може превалити чак и до 1 000 километара. Часопис GEO објашњава да „он замахне крилима 18 пута у секунди и то ради и до 17 сати дневно — нешто што ни један други инсект не успева да постигне“. Какав огроман задатак за тако мајушно створење!

Као група, Јеховини сведоци су постојани у ширењу добре вести о Краљевству. Они сада проповедају у више од 230 земаља. Те Божје слуге превазилазе многе тешкоће да би учествовале у извршавању овог дела. С каквим се проблемима суочавају? Предрасуде, законска ограничења, болести, обесхрабрење и противљење од стране рођака, само су неки. Али ништа не може успети да заустави њихов напредак. Они се чврсто држе посла који им је дао Бог.

Наставити с показивањем хришћанских особина

Да, Исус је упоредио своје следбенике са овцама, змијама, голубовима и скакавцима. То је заиста одговарајуће за наше време. Зашто? Зато што је крај овог система ствари близу, а проблеми су критичнији него икад.

Имајући у мислима Исусове илустративне речи, прави хришћани се тесно држе Божјег стада и кротко прихватају савет од Јеховине организације. Они бдију и опрезни су на ситуације које би могле спутати њихове хришћанске активности, док остају беспрекорни у свим стварима. Штавише, они истрајавају у вршењу Божје воље у суочавању с препрекама. И они и даље уче од неких ’инстинктивно мудрих‘ створења.

[Фуснота]

a Види 22. поглавље књиге Откривење — близу је величанствени врхунац!, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.