Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помоћ ’жеднима‘ у Русији

Помоћ ’жеднима‘ у Русији

Извештај објавитеља Краљевства

Помоћ ’жеднима‘ у Русији

„БЛАЖЕНИ гладни и жедни правде, јер ће се наситити“, рекао је Исус (Матеј 5:6). Следећа искуства илуструју како Јеховини сведоци помажу да се утоли духовна жеђ многих у Русији, где је религиозна слобода била ускраћивана више од 70 година.

▪ Једна жена по имену Валентина имала је озбиљна библијска питања која су годинама остајала без одговора. На пример, питала се: ’Коме се Исус молио?‘ Резоновала је да се Исус морао молити некоме ко је виши од њега и питала се како се зове тај Неко.

Посећивала је Руску православну цркву. Међутим, у тој религији није пронашла одговоре на своја питања. Незадовољна, отишла је у Протестантску цркву, али поново није пронашла никакве јасне одговоре. Незнајући више куда да иде, Валентина је почела да чита Библију, покушавајући да сама пронађе одговоре — безуспешно. Молила се за помоћ.

Нешто касније Јеховини сведоци су закуцали на њена врата. Показали су јој из Библије да је Божје име Јехова. Напокон је сазнала коме се Исус молио! Почела је да редовно проучава Библију са Сведоцима. Често је остајала по целу ноћ читајући литературу коју је издао Watch Tower Society и тражећи библијске стихове. Ускоро је Валентина закључила да је пронашла истину. За мање од три месеца почела је да учествује у делу проповедања, и крстила се два месеца након тога. Њено трагање у молитви за истином било је награђено.

▪ Један Сведок је путовао аутобусом да би проповедао у једном удаљеном подручју. Током путовања разговарао је с једном младом женом о библијским обећањима, али та млада жена није била заинтересована. Два месеца касније тај Сведок је поново путовао у то исто подручје да би одржао јавно предавање. Након предавања пришао је једном посетиоцу и упитао га: „Да ли је с вама неко већ разговарао о доброј вести из Библије?“ Човек је одговорио: „Да, ви сте.“ Сведок је мислио да се шали. Али тај млади човек је објаснио да је пре два месеца, док је путовао аутобусом, случајно чуо разговор између Сведока и оне младе жене. „Желео сам да сазнам више, али ви сте изашли из аутобуса, и мислио сам да више никада нећу видети Јеховине сведоке. Затим сам на мом радном месту упознао једног човека који проучава Библију са Сведоцима. И, ево ме!“

Тај човек и његова супруга почели су да проучавају Библију. Након веома кратког времена, он је могао увидети да се његово запослење сукобљава с библијским начелима. Желећи да задржи добру савест пред Богом, променио је запослење. Сада у свакој прилици другима говори о Божјем Краљевству. Његова супруга такође напредује у проучавању Библије.

Јеховини сведоци на огромном подручју Русије задовољни су што могу учествовати у говорењу свим искреним људима: „’Дођи‘. И ко је жедан нека дође, и ко хоће нека узме воде живота за бадава“ (Откривење 22:17).