Пређи на садржај

Пређи на садржај

Нека ти Јехова урачуна у добро

Нека ти Јехова урачуна у добро

Нека ти Јехова урачуна у добро

„И за ово спомени ме се, Боже мој... Спомени се мене милостиво [„на добро“, ДК], Боже мој“ (НЕМИЈА 13:22, 31).

1. Шта онима који су предани Богу помаже да Јехови дају добар одговор?

 ЈЕХОВИНЕ слуге имају сву потребну помоћ да му дају добар одговор. Зашто? Зато што имају близак однос с Богом као део његове земаљске организације. Он им открива своје намере и пружа им помоћ и духовни увид помоћу свог светог духа (Псалам 51:13; 119:105; 1. Коринћанима 2:10-13). У погледу тих посебних околности, Јехова с љубављу позива своје земаљске слуге да му дају одговор за себе, како за оно што јесу тако и за оно што постижу његовом снагом и уз помоћ његовог светог духа.

2. (а) На које је начине Немија дао Богу добар одговор за себе? (б) Којом је молбом Немија завршио библијску књигу која носи његово име?

2 Један човек који је дао Богу добар одговор за себе био је Немија, пехарник персијског краља Артаксеркса (Дугоруког) (Немија 2:1). Немија је постао намесник Јевреја и поново је изградио јерусалимски зид упркос непријатељима и опасностима. С ревношћу за право обожавање, он је наметнуо Божји Закон и показао је обзир према потлаченима (Немија 5:14-19). Немија је подстицао Левите да се редовно чисте, да чувају врата и посвећују дан Сабата. Зато је могао да се моли: „И за ово спомени ме се, Боже мој, и опрости ми по великом милосрђу своме!“ Немија је такође могао да подесно заврши своју божански надахнуту књигу молбом: „Спомени се мене милостиво [„на добро“, ДК], Боже мој“ (Немија 13:22, 31).

3. (а) Како би описао особу која чини добро? (б) Размишљање о Немијином путу може нас навести да поставимо себи која питања?

3 Особа која чини добро је крепосна и извршава честита дела која користе другима. Немија је био такав човек. Он је имао страх пун поштовања према Богу и велику ревност за право обожавање. Осим тога, био је захвалан за своје предности у Божјој служби и давао је Јехови добар одговор за себе. Размишљање о његовом путу може нас с разлогом подстаћи да се питамо: ’Како ја гледам на своје од Бога дате предности и одговорности? Какав одговор за себе дајем Јехови Богу и Исусу Христу?‘

Спознање нас чини одговорнима

4. Који је задатак Исус дао својим следбеницима, и шта су радили они који су били „исправно наклоњени вечном животу“?

4 Исус је својим следбеницима дао следећи задатак: „Идите... и научите све народе, крстећи их... и учите их да изврше све заповести што сам вама дао“ (Матеј 28:19, 20). Ученике је требало правити путем поучавања. Они који су тако поучени и који су били „исправно наклоњени вечном животу“ крстили су се, као што је Исус учинио (Дела апостолска 13:48NW; Марко 1:9-11). Њихова жеља да држе све ствари које је он заповедио дошла је из срца. Они су дошли до тачке предања тиме да усвајају и примењују тачно спознање Божје Речи (Јован 17:3).

5, 6. Како треба да разумео Јакова 4:17? Илуструј његову примену.

5 Што је дубље наше библијско спознање, бољи је темељ за нашу веру. У исто време, наша одговорност према Богу постаје већа. Јаков 4:17 каже: „Ко уме добро чинити, а не чини, грех чини.“ Та изјава је очигледно закључак онога што је ученик Јаков управо био рекао у вези с хвалисањем насупрот потпуној зависности од Бога. Ако особа зна да не може постићи ништа трајно без Јеховине помоћи али не поступа у складу с тиме, то је грех. Али, Јаковљеве речи такође могу да се примене на грехе пропуштања да се нешто уради. У Исусовој параболи о овцама и јарцима, на пример, јарци су осуђени, не због лоших поступака, већ зато што не помажу Христовој браћи (Матеј 25:41-46).

6 Један човек с којим су Јеховини сведоци водили библијски студиј слабо је духовно напредовао, очигледно зато што није оставио пушење, иако је знао да то треба да уради. Један старешина га је замолио да прочита Јакова 4:17. Након коментарисања о значењу тог стиха, старешина је рекао: „Иако нисте крштени, ви сте одговорни и морате преузети пуну одговорност за своју одлуку.“ На срећу, тај човек је реаговао, престао је да пуши и ускоро је испуњавао услове да се крсти у знак свог предања Јехови Богу.

Одговорни за нашу службу

7. Који је један начин да испољимо нашу захвалност за „познање Бога“?

7 Наша искрена жеља треба да буде да угодимо нашем Створитељу. Један начин да испољимо нашу захвалност за „познање Бога“ јесте да извршимо задатак да правимо ученике његовог Сина, Исуса Христа. То је такође начин да покажемо нашу љубав према Богу и према нашем ближњем (Пословице 2:1-5; Матеј 22:35-40). Да, наше спознање Бога чини нас одговорнима према њему, а наше ближње треба да сматрамо потенцијалним ученицима.

8. Зашто можемо рећи да се Павле за своју службу осећао одговорним према Богу?

8 Апостол Павле је знао да свесрдно прихватање добре вести и послушност доброј вести доводи до спасења, док одбацивање може донети уништење (2. Солуњанима 1:6-8). Зато се он осећао одговорним према Јехови за своју службу. У ствари, Павле и његови другови толико су ценили своју службу да су брижљиво избегавали да пруже чак и наговештај да из тога извлаче финансијску добит. Осим тога, Павла је срце натерало да каже: „Ако проповедам јеванђеље, није то за мене разлог хвале, јер ми је то дужност, и тешко мени ако јеванђеља не проповедам“ (1. Коринћанима 9:11-16).

9. Који важан дуг треба да плате сви хришћани?

9 Пошто смо Јеховине предане слуге, ’ми имамо дужност да проповедамо јеванђеље‘. Наш је задатак да проповедамо поруку о Краљевству. Ту одговорност смо прихватили кад смо се предали Богу. (Упореди с Луком 9:23, 24.) Надаље, ми имамо један дуг који треба да платимо. Павле је рекао: „Дужан сам Грцима и варварима, мудрима и неразумнима; тако сам вољан да објавим еванђеље и вама у Риму“ (Римљанима 1:14, 15Ча). Павле је био дужник зато што је знао да је његова дужност да проповеда тако да би људи могли да чују добру вест и да буду спасени (1. Тимотеју 1:12-16; 2:3, 4). Он је зато напорно радио да испуни свој задатак и плати свој дуг ближњима. Као хришћани, и ми треба да платимо такав дуг. Проповедање Краљевства је такође један од главних начина да покажемо љубав према Богу, према његовом Сину и према нашим ближњима (Лука 10:25-28).

10. Како неки проширују своју службу?

10 Један начин да дамо Богу прихватљив одговор јесте да наше способности користимо да проширимо нашу службу. Да то прикажемо: у Великој Британији у задњим годинама долази до прилива људи из многих националних група. Да би с добром вешћу дошли до таквих људи, преко 800 пионира (пуновремених објавитеља Краљевства) и стотине других Сведока уче различите језике. То је довело до дивног подстицаја за службу. Једна пионирка која води разред на кинеском каже: „Никада нисам мислила да ћу друге Сведоке икада учити свом језику, да би они на тај начин преносили истину другима. То ми доноси толико задовољства!“ Да ли би и ти могао на сличан начин да прошириш своју службу?

11. Шта је био резултат кад је једна хришћанка сведочила неформално?

11 Вероватно би свако од нас урадио оно што бисмо могли да спасемо утопљеника. Јеховине слуге су на сличан начин жељне да своје способности користе да сведоче у свакој прилици. Једна Сведокиња недавно је села поред једне жене у аутобусу и разговарала с њом о Писму. Одушевљена оним што је чула, та жена је поставила многа питања. Кад је требало да Сведокиња сиђе из аутобуса, жена ју је преклињала да уместо тога пође код ње, пошто је још увек имала много питања. Сведокиња је пристала. Какав је био исход? Започет је библијски студиј и шест месеци касније та жена је постала некрштени објавитељ Краљевства. Ускоро је и сама водила шест кућних библијских студија. Каква узбудљива награда за коришћење својих способности у служби за Краљевство!

12. Како се наше способности као слугу могу добро користити у служби на терену?

12 Наше способности као слугу могу се успешно применити на терену тиме да користимо публикације као што је књига од 192 стране Спознање које води до вечног живота. До априла 1996, Одбор за писање Водећег тела Јеховиних сведока одобрио је издавање књиге Спознање на преко 140 језика, а до тада је већ било штампано 30 500 000 примерака на 111 језика. Та књига је написана с циљем да се студентима Библије помогне да науче довољно о Божјој Речи и његовим намерама да се предају Јехови и да се крсте. Пошто објавитељи Краљевства неће водити кућни библијски студиј с истим студентом много година, они могу водити студије с више људи или повећати своје учешће у раду од куће до куће и у другим облицима службе (Дела апостолска 5:42; 20:20, 21). Свесни своје одговорности пред Богом, они скрећу пажњу на божанска упозорења (Језекиљ 33:7-9). Али, њихов главни циљ је да исказују част Јехови и помажу што је могуће већем броју људи да уче о доброј вести у кратком времену које је још преостало за овај зли систем ствари.

Дати добар одговор као породице

13. Зашто побожне породице треба да имају редован породични библијски студиј?

13 Сваки појединац и свака породица који прихвате право хришћанство одговорни су према Богу и зато треба да ’навале ка зрелости‘ (NW) и да постану ’чврсти у вери‘ (Јеврејима 6:1-3; 1. Петрова 5:8, 9). На пример, они који су проучавали књигу Спознање и који су се крстили треба да употпуњују своје библијско спознање тиме да редовно присуствују састанцима као и тиме да читају Библију и друге хришћанске публикације. Побожне породице такође треба да имају редован породични студиј, јер је то један важан начин да ’бдију, буду чврсти у вери, држе се мушки, утврђују се‘ (1. Коринћанима 16:13). Ако си поглавар домаћинства, ти си посебно одговоран према Богу да се побринеш да твоја породица буде добро духовно храњена. Баш као што хранљива физичка храна доприноси природном здрављу, тако је обилна и редовна духовна храна потребна ако желиш да ти и твоја породица останете ’здрави у вери‘ (Титу 1:13).

14. Шта је био резултат сведочанства које је дала добро поучена израелска девојчица?

14 Ако у твом домаћинству има деце, Бог ће ти урачунати у добро зато што им пружаш здраву духовну поуку. Таква поука ће им користити, као што је користила израелској девојчици коју су заробили Сиријци у време Божјег пророка Јелисеја. Она је постала слушкиња жене губавог сиријског војног заповедника, Немана. Иако је била млада, та девојчица је рекла својој газдарици: „Кад би господар мој отишао к пророку у Самарију, он би га излечио од губе!“ Због њеног сведочанства, Неман је отишао у Израел, на крају се повиновао Јелисејевом упутству да се седам пута окупа у реци Јордан и био је очишћен од губе. Осим тога, Неман је постао обожавалац Јехове. Како је то сигурно одушевило ту девојчицу! (2. Краљевима 5:1-3, 13-19).

15. Зашто је за родитеље важно да својој деци пруже добру духовну поуку? Илуструј.

15 Није лако подизати богобојазну децу у овом морално осиромашеном свету који лежи у Сотониној власти (1. Јованова 5:19). Међутим, од Тимотејевог раног детињства, његова бака Лоида и мајка Евникија успешно су га поучавале Писму (2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15). То што проучаваш Библију са својом децом, редовно их водиш на хришћанске састанке и што те коначно прате у служби, све је то део обрасца поучавања за који мораш одговарати Богу. Једна хришћанка из Велса, сада у својим средњим 80-им, сећа се да ју је њен отац почетком 1920-их водио са собом кад је пешачио 10 километара преко једне планине (повратно путовање од 20 километара) да би сељацима у суседној долини делио библијске трактате. „Баш током тих пешачења мој отац је у моје срце усадио истину“, каже она са захвалношћу.

Старешине дају одговор — како?

16, 17. (а) Којим су се предностима радовали духовно зрели старији мужеви у древном Израелу? (б) Кад се упореди са ситуацијом у древном Израелу, зашто се од данашњих хришћанских старешина захтева више?

16 „Седа коса јесте венац части, и он се на путу праведника стиче“, рекао је мудри Соломон (Пословице 16:31). Али мушкарца за одговорност у скупштини Божјег народа не опрема само физичка старост. Духовно зрели старији мужеви у древном Израелу служили су као судије и управитељи за дељење правде и одржавање мира, доброг реда и духовног здравља (Поновљени закони 16:18-20). Иако је исти случај с хришћанском скупштином, од старешина се захтева више док се ближи крај овог система ствари. Зашто?

17 Израелци су били ’изабран народ‘ који је Бог избавио из древног Египта. Пошто су преко свог посредника, Мојсија, примили Закон, њихови потомци су били рођени у једној преданој нацији и били су упознати с Јеховиним прописима (Поновљени закони 7:6, 11). Међутим, данас се нико не рађа у некој таквој преданој нацији, и релативно мало њих одраста у побожним породицама добро упознатим с библијском истином. Посебно је онима који су можда недавно почели да „у истини ходе“ потребно упутство о томе како да живе у складу с библијским начелима (3. Јованова 4). Каква зато одговорност лежи на плећима верних старешина док се ’држе примера здравих речи‘ и помажу Јеховином народу! (2. Тимотеју 1:13, 14).

18. Какву помоћ скупштинске старешине морају бити спремне да пруже, и зашто?

18 Мало дете које учи да хода може да се спотакне и падне. Оно се осећа несигурно и потребна му је родитељска помоћ и охрабрење. Особа предана Јехови могла би на сличан начин да се спотакне или падне духовно. Чак је и апостол Павле установио да је неопходно да се бори да чини оно што је исправно или добро у Божјим очима (Римљанима 7:21-25). Пастири Божјег стада треба да пруже помоћ пуну љубави хришћанима који су погрешили али се истински кају. Кад су старешине посетиле једну предану жену која је начинила озбиљну грешку, она је у присуству свог преданог мужа рекла: „Знам да ћете ме искључити!“ Али, расплакала се кад јој је било речено да су старешине желеле да знају која је помоћ потребна да би се та породица духовно опоравила. Свесни да морају одговарати, те старешине су биле срећне да помогну покајничком сувернику (Јеврејима 13:17).

Настави да дајеш добар одговор

19. Како можемо наставити да дајемо Богу добар одговор за себе?

19 Скупштинске старешине и све друге Божје слуге треба да наставе да дају Јехови добар одговор за себе. То је могуће ако се држимо Божје Речи и вршимо његову вољу (Пословице 3:5, 6; Римљанима 12:1, 2, 9). Ми посебно желимо да чинимо добро онима који су повезани с нама у вери (Галатима 6:10). Међутим, жетва је још увек велика, а радника је и даље мало (Матеј 9:37, 38). Зато, чинимо добро другима тако што марљиво објављујемо поруку о Краљевству. Јехова ће нам урачунати у добро ако испуњавамо наше предање, вршимо његову вољу и верно објављујемо добру вест.

20. Шта учимо из осматрања Немијиног пута?

20 Зато наставимо да имамо обиље посла у Господовом делу (1. Коринћанима 15:58). И чинимо добро да размишљамо о Немији, који је поново изградио јерусалимски зид, наметнуо Божји Закон и ревно унапређивао право обожавање. Он се молио да га се Јехова Бог сети по добру које је чинио. Покажи се и ти тако оданим Јехови и нека ти он то урачуна у добро.

Који су твоји одговори?

◻ Какав је пример пружио Немија?

◻ Зашто нас спознање чини одговорнима према Богу?

◻ Како у нашој служби можемо дати Јехови прихватљив одговор?

◻ Шта породице могу да ураде да би дале Богу добар одговор?

◻ Како хришћанске старешине дају одговор?

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

Попут Павла, ми можемо дати Богу добар одговор као објавитељи Краљевства

[Слика на 19. страни]

Да ли су твоја деца јака у вери попут израелске девојчице у Немановом дому?