Пређи на садржај

Пређи на садржај

Петар проповеда на Педесетницу

Петар проповеда на Педесетницу

Они су вршили Јеховину вољу

Петар проповеда на Педесетницу

БИЛО је пријатно пролетње јутро године 33. н. е. Ваздух је био испуњен узбуђењем! Жустро мноштво Јевреја и прозелита преплавило је улице Јерусалима. Дошли су из таквих места као што су Елам, Месопотамија, Кападокија, Египат и Рим. Како је само било фасцинантно видети их у њиховим народним ношњама и чути њихове различите језике! Неки су путовали скоро две хиљаде километара да би присуствовали овој посебној прилици. Шта је то било? Педесетница — радостан јеврејски празник који означава крај јечмене жетве (Левитска 23:15-21).

Од жртава са храмског олтара уздизао се дим, а Левити су певали Халеле (псалме од 113. до 118). Баш пре 9.00 сати догодило се нешто запањујуће. С неба ’настаде хука као од дувања силнога ветра‘. То је испунило целу кућу у којој је било сакупљено око 120 ученика Исуса Христа. Библијски извештај каже: „Показаше им се раздељени језици, као језици огњени, и спустише се на свакога од њих. И сви се они напунише Духа Светога и стадоше говорити разним језицима, као што им Дух даваше да говоре“ (Дела апостолска 2:1-4).

Свако чује свој језик

Ускоро је из куће потекла река ученика. Зачуђујуће, могли су говорити различитим језицима мноштва! Замисли како је то само било изненађујуће када су посетилац из Персије и рођени Египћанин чули да Галилејци говоре њиховим језиком. Разумљиво је што је мноштво осећало страхопоштовање. „Шта ли све ово значи?“, питали су. Неки су почели да се подсмевају ученицима, говорећи: „Напили су се слаткога вина“ (Дела апостолска 2:12, 13).

Затим је апостол Петар устао и обратио се мноштву. Објаснио је да је овај чудесни дар језика био испуњење Божјег обећања преко пророка Јоила: „Излићу затим дух свој на свако тело“ (Дела апостолска 2:14-21; Јоил 2:28-32). Да, Бог је управо излио свој свети дух на Исусове ученике. То је био јасан доказ да је Исус устао из мртвих и да је сада био на небу с Божје десне стране. „Дакле“, рекао је Петар, „[Нека зна] добро сав дом Израиљев да је и Господом и Христом Бог учинио овога Исуса кога ви разапесте“ (Дела апостолска 2:22-36).

Како су слушаоци реаговали? „Ражали им се у срцу“, каже извештај, „и рекоше Петру и осталим апостолима: Шта ћемо чинити људи, браћо?“ Петар је одговорио: „Покајте се, и да се крсти сваки од вас.“ Отприлике 3 000 људи је управо то и учинило! После тога „они устрајаху у науци апостолској“ (Дела апостолска 2:37-42).

Преузимајући вођство у овој величанственој прилици, Петар је употребио први од ’кључева краљевства небескога‘ које је Исус обећао да ће му дати (Матеј 16:19). Ти кључеви су отворили посебне предности различитим групама људи. Овај први кључ омогућио је Јеврејима да постану духом помазани хришћани. Касније, други и трећи кључ пружили су ту исту прилику Самарићанима и паганима, респективно (Дела апостолска 8:14-17; 10:44-48).

Поука за нас

Иако је ово мноштво Јевреја и прозелита сносило заједничку одговорност за смрт Божјег Сина, Петар им се обратио с поштовањем, називајући их ’браћом‘ (Дела апостолска 2:29). Његов циљ је био да их подстакне на покајање, а не да их осуди. Дакле, његов приступ је био позитиван. Он је представио чињенице и подупро те тачке библијским цитатима.

Они који данас проповедају добру вест чине добро ако следе Петров пример. Они треба да настоје да успоставе заједнички темељ са својим слушаоцима и затим да тактично резонују с њима на основу Писма. Кад се библијска истина представи на позитиван начин, особе доброг срца ће се одазвати (Дела апостолска 13:48).

Петрова ревност и одважност на дан Педесетнице потпуно одудара од његовог одрицања Исуса отприлике седам недеља пре тога. Том приликом Петар је био паралисан страхом од човека (Матеј 26:69-75). Али Исус се молио за Петра (Лука 22:31, 32). Несумњиво је то што се Исус након ускрсења појавио Петру ојачало тог апостола (1. Коринћанима 15:5). Као резултат тога, Петар није изгубио веру. За кратко време он је одважно проповедао. Дакле, он није проповедао само на Педесетницу већ и остатак свог живота.

Шта ако смо на неки начин погрешили, као што је то Петар учинио? Покажимо покајање, молимо за опроштење и предузмимо кораке да добијемо духовну помоћ (Јаков 5:14-16). Затим можемо кренути даље с поуздањем да је наша света служба прихватљива за нашег милосрдног небеског Оца, Јехову (Излазак 34:6).