Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли би препознао Месију?

Да ли би препознао Месију?

Да ли би препознао Месију?

ИСУС ХРИСТ је провео три и по године проповедајући Божју Реч међу Израелцима. Али до времена када се његова земаљска служба ближила крају, већина његових савременика одбацила га је као Месију, или Божјег обећаног „Помазаника“. Зашто?

Библија нам помаже да утврдимо неколико разлога због којих Јевреји првог века нису признали Исуса за Месију. Ова три разлога спречавају многе да признају Исусов садашњи положај као владајућег Месијанског Краља.

’Желимо да видимо знак‘

Један разлог због ког Јевреји првог века нису препознали Месију био је тај што нису хтели да прихвате библијске знаке који су указивали на његово месијанство. С времена на време, људи који су слушали Исуса захтевали су да изведе неки знак да би доказао да је од Бога. На пример, Матеј 12:38 (Ча) извештава да су неки од књижевника и фарисеја рекли: „Учитељу, желимо да видимо од тебе знак.“ Зар им Исус није већ показао знакове? Наравно да јесте.

Исус је до тада већ направио бројна чуда. Он је претворио воду у вино, излечио једног дечака на самрти, исцелио Петрову болесну ташту, очистио једног губавца, омогућио да један парализовани човек хода, повратио здравље човеку који је 38 година био болестан, усахлу руку једног човека вратио у нормално стање, ослободио многе људе тешких болести, излечио роба једног официра, вратио удовичиног сина из мртвих и излечио слепог и немог човека. Ова чуда десила су се у Кани, Капернауму, Јерусалиму и Наину. Штавише, вести о овим чудима прошириле су се Јудејом и околним земљама (Јован 2:1-12; 4:46-54; Матеј 8:14-17; 8:1-4; 9:1-8; Јован 5:1-9; Матеј 12:9-14; Марко 3:7-12; Лука 7:1-10; 7:11-17; Матеј 12:22).

Очигледно је да нису мањкали знаци који доказују да је Исус Месија. И поред тога што је направио толико много знакова пред народом, они нису веровали у њега. Они који су видели доказ да је Исус послат од Бога али га нису признали као Месију, били су духовно слепи. Њихова срца су била тврда и неприступачна за истину (Јован 12:37-41).

А како је данас? Неки људи изјављују: „Ја верујем само у оно што видим својим очима.“ Али да ли је то заиста мудар правац размишљања? Библијско пророчанство показује да је Исус већ устоличен као небески Краљ у Месијанском Краљевству. Пошто је он невидљив, потребан нам је неки знак да нам помогне да распознамо његово владање, које је означило почетак последњих дана овог злог система ствари. Да ли препознајеш тај знак? (Матеј 24:3).

Према Библији, почетак Христовог владања као Месијанског Краља биће означен ратовима, земљотресима, несташицама хране и поморима у размерама без преседана. У ’последњим данима‘, људски односи биће обележени себичношћу, похлепом и помањкањем савладавања (2. Тимотеју 3:1-5; Матеј 24:6, 7; Лука 21:10, 11). Сем хронолошког доказа, више од 20 различитих обележја последњих дана указује на почетак Месијине владавине године 1914. (Види Кулу стражару од 1. марта 1993, страна 5.)

’Среброљупци‘

Материјализам је био још један разлог због ког су Јевреји одбацили Исуса као Месију. Придавање превелике важности богатству спречило је многе да следе Исуса. На пример, фарисеји су били познати по томе да су ’среброљупци‘ (Лука 16:14). Размотри случај једног богатог младог владара који се обратио Исусу и питао како да добије вечни живот. „Држи заповести“, био је Исусов одговор. „Све то вршим; шта ми још недостаје?“, питао је младић, очигледно схватајући да је потребно више од држања неких закона. „Продај све што имаш и подај сиромасима, и имаћеш благо на небу. Дођи онда и хајде за мном“, рекао му је Исус. Каква прилика — бити Месијин ученик! Ипак, владар је отишао жалостан. Зашто? Зато што му је благо на земљи било важније од блага на небу (Марко 19:16-22).

Ситуација се није променила. Постати истински следбеник Месијанског Краља значи ставити духовне интересе испред свега другог, укључујући и земаљске поседе. За све који имају материјалистичко гледиште, ово је изазов. На пример, један пар мисионара у једној земљи на Истоку разговарао је с једном женом о Библији. Верујући да би она желела да сазна више о Јехови Богу и његовом Сину, Исусу Христу, тај пар јој је понудио Кулу стражару и Пробудите се! Како је она реаговала? „Да ли ће ми ови часописи помоћи да зарадим више новца?“, питала је. Ту жену су више интересовале материјалне ствари него духовне.

Тај исти пар је проучавао Библију с једним младићем који је почео да посећује састанке у Дворани Краљевства. „Траћиш своје време“, говорили су му родитељи. „Треба да нађеш неки други посао увече и да зарадиш више новца.“ Како је само жалосно кад родитељи подстичу своју децу да материјалне ствари ставе испред учења о Месијанском Краљу! „За све своје богатство, владар не може купити десет хиљада година живота“, каже једна кинеска пословица.

Многи су схватили да учење о Месијанском Краљу и слеђење њега не оставља простора за среброљубље. Једна Сведокиња за Јехову која је имала предузеће које је доносило велику зараду, рекла је: „Имати пуно новца је веома пријатно али не и неопходно. Новац није оно што једну особу чини срећном.“ Она је сада члан бетелске породице у једној европској подружници Watch Tower Societyja.

’Страх од Јудеја‘

Страх од човека био је још један разлог због ког Јевреји нису прихватили Исуса као Месију. Јавно признати његово месијанство значило је довести свој углед у питање. За неке је то била превисока цена. Узми у обзир Никодима, члана јеврејског врховног суда званог Санхедрин. Импресиониран Исусовим знацима и учењима, признао је: „Рави!, знамо да си ти учитељ од Бога дошао, јер нико не може чинити чудеса ових која ти чиниш, ако није Бог с њим.“ Ипак, Никодим је дошао код Исуса под окриљем мрака, вероватно да би избегао да га други Јевреји препознају (Јован 3:1, 2).

За многе који су чули како Исус говори, признање људи било је важније од Божјег признања (Јован 5:44). Када је 32. н. е. за Празник сеница Исус био у Јерусалиму, ’беше за њега много распри [’пригушеног говора‘, NW] у народу“. Нико није отворено говорио о Исусу због „страха од Јудеја“ (Јован 7:10-13). Чак ни родитељи једног човека кога је Исус излечио од слепила нису били спремни да признају да је то чудо дошло од Божјег заступника. И они су се ’бојали Јудеја‘ (Јован 9:13-23).

Данас, неки увиђају да Исус сада влада као Месијански Краљ на небу, али они се плаше да то отворено признају. Њима је цена губљења положаја пред другима сувише висока. На пример, у Немачкој је један Сведок за Јехову имао библијски разговор с једним човеком који је признао: „Оно што ви Сведоци проповедате о Библији је истина. Али ако бих ја постао Сведок данас, већ сутра би сви знали за то. Шта би мислили они на послу, у комшилуку и у клубу којем моја породица и ја припадамо? Не бих могао да се носим с тим.“

Шта узрокује страх од човека? Понос, уживање у томе да се буде омиљен у породици и међу пријатељима, страх од изругивања и понижења, брига што си другачији од већине. Показало се да су таква осећања испит нарочито за оне који су почели да проучавају Библију с Јеховиним сведоцима. На пример, једна млада жена је била одушевљена када је сазнала о Рају који ће Месијанско Краљевство успоставити на земљи под владавином Исуса Христа. Али она је била ватрени обожавалац диско-клубова, и страх од човека спречавао ју је да говори другима о овој нади. Коначно је скупила храбрости да слободно говори о Библији. Пријатељи из диско-клуба су је одбацили, али њен супруг и њени родитељи су показали занимање. На крају су се та жена и њена мајка крстиле, а њен супруг и њен отац су почели да проучавају Библију. Каква награда за савладавање страха од човека!

Да ли заиста препознајеш Месију?

Када је Исус умирао на мученичком стубу, неки од његових ученика су били присутни. Они су га препознали као прореченог Месију. Били су присутни и јеврејски владари који су, да тако кажемо, још увек захтевали неки знак. „Нека помогне и себи, ако је он Христос [или Месија], изабраник Божји“ (Лука 23:35). Да ли ће икада престати да траже неки знак? Исус је направио десетине чуда. Осим тога, његово рођење, служба, кушња, погубљење и ускрсење испунили су многа пророчанства Хебрејских списа. (Види књигу „Све је Писмо од Бога надахнуто и корисно“, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc., стране 343-4.)

Пролазници су понижавали Исуса, одбацујући доказ његовог месијанства (Матеј 27:39, 40). Војници су материјалистички разделили Исусову одећу међу собом, бацајући коцку за његову унутрашњу хаљину (Јован 19:23, 24). Страх од човека играо је улогу у неким случајевима. На пример, узми у обзир Јосифа из Ариматеје, једног члана Санхедрина. Он „беше ученик Исусов, али тајни, од страха од Јудеја“. Након Месијине смрти, Јосиф и Никодим су се побринули за Исусово тело. Јосиф је тако савладао свој страх од човека (Јован 19:38-40).

Да си живео у првом веку, да ли би препознао Исуса као Месију? Чињење тога захтевало би да прихватиш библијски доказ, да одбациш материјалистичко размишљање и да не подлегнеш страху од човека. У овим последњим данима, свако од нас треба да се пита: ’Да ли сада признајем Исуса за небеског Месијанског Краља?‘ Ускоро ће он преузети ствари на земљи. Када се то деси, да ли ћеш бити међу онима који заиста препознају Исуса Христа као обећаног Месију?

[Слике на 28. страни]

Никада не окрећи леђа доказу да је Исус Месијански Краљ

[Слика на 31. страни]

Учење о Месији често значи савладавање страха од тога шта други могу рећи