Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је пошћење застарело?

Да ли је пошћење застарело?

Да ли је пошћење застарело?

„ЈОШ од тинејџерских година постим сваког понедељка“, каже Мрудулабен, богата 78-годишња Индијка. То је део њеног обожавања, један начин да засигура да има добар брак и здраву децу, као и заштиту за свог супруга. Сада удовица, она и даље пости сваког понедељка ради доброг здравља и ради благостања своје деце. Попут ње, већина хиндускиња редовне постове чини делом свог живота.

Пракаш, један средовечни пословни човек који живи у једном предграђу Мумбаија (Бомбаја), у Индији, каже да сваке године пости понедељком у савану (шравану). То је месец од посебног религиозног значаја у хиндуском календару. Пракаш објашњава: „Почео сам из религиозних разлога, али сада сам нашао један додатни подстрек да наставим ради здравствених потреба. Пошто саван наступа пред крај монсуна, то мом организму пружа шансу да се ишчисти од болести својствених кишној сезони.“

Неки сматрају да пошћење помаже особи у физичком, менталном и духовном смислу. На пример, Grolier International Encyclopedia наводи: „Недавно научно истраживање указује на то да пошћење може бити здраво и, када се спроводи опрезно, може довести до повишеног стања свесности и осетљивости.“ Каже се да је грчки филозоф Платон постио по десет или више дана и да је математичар Питагора терао своје ученике да посте пре него што их је поучавао.

За неке, пошћење значи потпуно уздржавање од хране и воде у неком утврђеном раздобљу, док други узимају течности за време својих постова. Многи под пошћењем подразумевају прескакање извесних оброка или уздржавање од неке посебне врсте хране. Али дуготрајно пошћење без надзора може бити штетно. Журналиста Парул Шет каже да након што тело исцрпи своје залихе угљених хидрата, оно затим претвара мишићне протеине у глукозу а затим прелази на телесне масти. Претварањем масти у глукозу ослобађају се токсични продукти названи кетонска тела. Док се она нагомилавају, крећу се према мозгу, оштећујући централни нервни систем. „Тада пошћење може постати опасно“, каже Шет. „Можете постати збуњени, дезоријентисани и што је још горе... [То може проузроковати] кому и на крају смрт.“

Средство и ритуал

Пошћење се користи као моћно оруђе за политичке или друштвене циљеве. Човек који је у Индији на истакнути начин руковао овим оружјем био је Мохандас К. Ганди. Високо поштован од стране стотина милиона људи, он је користио пошћење како би вршио снажан утицај на масе индијских хиндуса. Описујући резултате свог поста да би решио један индустријски спор између фабричких радника и фабриканата, Ганди је рекао: „Његов коначни резултат био је да је посвуда створена атмосфера добре воље. Срца фабриканата била су дирнута... Штрајк је био прекинут након што сам постио само три дана.“ Председник Јужне Африке, Нелсон Мандела, учествовао је у једном петодневном штрајку глађу током година када је био политички затвореник.

Међутим, већина оних који од пошћења праве обичај, чине то из религиозних разлога. Пошћење је један истакнути ритуал у хиндуизму. Одређеним данима, наводи књига Fast and Festivals of India, „држи се потпуни пост... чак се ни вода уопште не узима. И мушкарци и жене држе се строгог поста... да би засигурали срећу, благостање и опроштење преступа и грехова“.

Пошћење се нашироко упражњава у ђаинистичкој религији. The Sunday Times of India Review извештава: „Један ђаински муни [мудрац] у Бомбају [Мумбаију] пио је само две чаше прокуване воде на дан — 201 дан. Изгубио је 33 килограма.“ Неки посте чак до те мере да умру од глади, убеђени да ће им то донети спасење.

За све одрасле који упражњавају ислам, пошћење је обавезно за време месеца рамазана. Током читавог месеца, од изласка до заласка сунца не може се узимати никаква храна ни вода. Свако ко је болестан или је на неком путу у то време мора надокнадити дане поста. Велики пост, 40-дневно раздобље које претходи Ускрсу, јесте време пошћења за неке у хришћанском свету, а многи религиозни редови држе постове другим посебним данима.

Пошћење сигурно није изумрло. А пошто је оно део толико много религија, можда се питамо да ли Бог захтева пошћење? Да ли постоје прилике када хришћани могу одлучити да посте? Може ли то бити од користи? Следећи чланак размотриће ова питања.

[Слика на 3. страни]

Ђаинистичка религија пошћење сматра једним начином да се постигне спасење душе

[Слика на 4. страни]

Мохандас К. Ганди користио је пошћење као моћно оружје за политичке или друштвене циљеве

[Слика на 4. страни]

У исламу је пошћење обавезно за време месеца рамазана

[Извор]

Garo Nalbandian