Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потврђено право на информисани пристанак

Потврђено право на информисани пристанак

Потврђено право на информисани пристанак

НЕДАВНА пресуда коју је изрекао судија за прелиминарна истраживања суда у Месини, у Италији, потврдила је да медицинске жеље одраслог пацијента обавезују докторе. Ова одлука је донета у једном случају који је укључивао једног Јеховиног сведока.

Јануара 1994, Антонино Стеларио Лентини, 64-годишњи Сведок хемофиличар, хитно је одвезен у болницу у Таормину, у Месини. Антонинова супруга, Катена, нагласила је медицинском особљу да као Јеховини сведоци она и њен супруг не пристају на лечење трансфузијом крви (Дела апостолска 15:20, 28, 29). Њихове жеље су биле поштоване.

Међутим, за време пребацивања у један други медицински центар, Антонино је престао да дише и стигао је у критичном стању. Умро је убрзо након тога. Катена је била скрхана, али је нашла велику утеху у библијском обећању ускрсења (Дела апостолска 24:15). Затим, на њено велико изненађење, судије за прекршаје — вероватно заведене нетачним вестима које су пропагирали медији — оптужили су је да је проузроковала смрт свог супруга јер је за њега одбила операцију коју су доктори сматрали неопходном.

Након више од годину дана, 11. јула 1995, Катена је била ослобођена, пошто није починила никакав злочин. У ствари, сведочанство вештака је истакло да би, узимајући у обзир стање пацијента, хируршка интервенција у сваком случају била бескорисна.

Али судијине изјаве указале су на главно питање. Тешко је прихватити, истакао је, замисао да медицинско особље мора да интервенише када пацијент или особе које га представљају одбијају лечење. Медицински деонтологички кодекс у Италији, додао је, „предвиђа потребу да се пре било које интервенције добије информисани пристанак особе о којој се ради“. Стога је изјавио да је Катена „у складу са законом спречила да њен супруг буде подвргнут таквом поступку“.

Ова пресуда потврђује право одрасле особе да одбије медицинско лечење које противречи његовим или њеним жељама.