Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади који се сећају свог Створитеља

Млади који се сећају свог Створитеља

Млади који се сећају свог Створитеља

„Сећај се, сада, свог Величанственог Створитеља у данима свог младог мужевног доба“ (ПРОПОВЕДНИК 12:1NW).

1. Које изјаве једног 11-годишњака откривају да је за њега наш Створитељ стваран?

 КАКО је дивно кад млади говоре и поступају на начин који показује да Јехову Бога сматрају стварном особом којој се диве и којој желе да угоде! Један 11-годишњи дечак је рекао: „Кад сам са̂м и кад гледам кроз прозор, видим како су предивна Јеховина дела стварања. Онда сањарим о томе како ће бити диван будући Рај и о томе како тада могу да мазим животиње“ (Исаија 11:6-9). Он је додао: „Кад сам сам, молим се Јехови. Знам да се неће наљутити на мене што стално разговарам с њим. Знам да је стално ту и да ме посматра.“ Да ли је наш Створитељ стваран за тебе као што је за овог дечака?

Колико је Бог за тебе стваран?

2. (а) Како твој Створитељ може за тебе постати стваран? (б) Коју улогу родитељи могу да имају у помагању деци да увиде да је Бог стварна особа?

2 Да би Јехова и његова обећања били за тебе стварни, ти мораш најпре учити о њему и о дивној будућности коју ти он пружа у праведном новом свету који Библија описује (Откривење 21:3, 4). Ако те твоји родитељи поучавају о тим стварима, ти имаш разлога да будеш захвалан зато што ти то омогућује да следиш надахнуту заповест: „Сећај се, сада, свог Величанственог Створитеља“ (Проповедник 12:1NW). Једна омладинка је рекла о свом раном родитељском поучавању: „Све у животу се увек окретало око Јехове. То је био кључ да се сећам мог Створитеља.“ Једна друга млада жена је приметила: „Заувек ћу бити захвална мојим родитељима што су ме поучили да је Јехова стварна особа. Показали су ми како да га волим и причали су ми колика је радост служити му пуновремено.“

3, 4. Шта ти може помоћи да о Јехови размишљаш као о стварној особи?

3 Ипак, многима је тешко да замисле Бога као стварну особу која је заинтересована за њих. А теби? Следећа изјава из Куле стражаре помогла је једном омладинцу да размишља о Богу на један личан начин: „Колико је велик Јехова Бог што се тиче његовог тела, ми то не знамо.“ Наравно, Божја узвишеност не лежи у његовој величини или у његовом облику, као што је рекла следећа реченица у тој Кули стражари: „Његова права величина је у томе какав је он Бог“, стварно, веран, саосећајан, Бог пун љубави који опрашта a (Излазак 34:6; Поновљени закони 32:4; Псалам 86:5; Јаков 5:11). Да ли и ти гледаш на Јехову као на такву особу, као на једног поузданог пријатеља с којим можеш имати драгоцен однос? (Исаија 41:8; Јаков 2:23).

4 Исус је својим раним следбеницима помогао да се радују личном односу с Богом. Тако је апостол Јован, кад је писао о свом очекиваном ускрсењу у небески живот, приметио: „Бићемо као и [Бог], јер ћемо га видјети као што јест“ (1. Јованова 3:2ДК; 1. Коринћанима 15:44). Данашњим младима такође се може помоћи да Бога сматрају стварном особом, особом коју могу добро упознати иако је не могу лично видети. Један младић је приметио: „Родитељи су ми помогли да се сећам Јехове тако што су постављали многа питања, као што су: ’Шта би Јехова рекао? Како би то објаснио својим речима? Шта то значи?‘“ Зар нас оваква питања не наводе да размишљамо о свом личном односу с Богом?

Шта значи сећати се

5. Који библијски примери показују да сећати се некога укључује више него сећати се његовог имена?

5 Следити налог, „сећај се, сада, свог Величанственог Створитеља“, значи више него да се само размишља о Јехови. То укључује акцију, радити оно што се њему допада. Кад је злочинац преклињао Исуса: „Сети ме се кад дођеш у своје краљевство“, он је желео да Исус учини нешто више осим да се само сети његовог имена. Он је желео да Исус делује, да га ускрсне (Лука 23:42NW). Слично томе, заточени Јосиф је очекивао извесну акцију у своју корист кад је замолио фараоновог пехарника да га се сети пред фараоном. А кад је Јов молио Бога: ’Сети ме се‘, Јов је тражио да Бог у неко будуће време делује да га ускрсне (Јов 14:13; Постање 40:14, 23).

6. Како хебрејска реч за „сетити се“ укључује наклоност према ствари или особи које се сећамо?

6 Један ауторитет каже да хебрејска реч преведена „сетити се“ често укључује „наклоност ума и поступање које прати присећање“. Укљученост ’наклоности‘ у реч „сетити се“ може да се види из узвика ’мешаног мноштва‘ у пустоши: „Како се сећамо риба које смо јели у Египту!“ Баш као што је Јов молио да га се Бог сети благонаклоно, тако су Језекија, Немија, Давид и непознати псалмиста такође молили да их се Јехова сети с наклоношћу признајући њихову верност (Бројеви 11:4, 5, курзив наш; 2. Краљевима 20:3; Немија 5:19; 13:31; Псалам 25:7; 106:4).

7. Ако се сећамо Бога с наклоношћу, како ће то утицати на наше понашање?

7 Зато се можемо питати: ’Да ли се сећамо нашег Створитеља с наклоношћу и да ли избегавамо да радимо било шта што би учинило да он осећа бол или тугу?‘ Једна омладинка је приметила: „Мајка ми је помогла да увидим да Јехова има осећања, и у раном узрасту била сам свесна да моји поступци утичу на њега“ (Псалам 78:40-42). Једна друга омладинка је објаснила: „Знала сам да би моји поступци или помогли или одмогли у одговору на изазов који је Сотона упутио Јехови. Желела сам да обрадујем Јеховино срце, тако да ми је то помогло, а и данас ми и даље помаже“ (Пословице 27:11).

8. (а) Која ће тежња показати да се сећамо Јехове с наклоношћу? (б) Која ће питања млади мудро осмотрити?

8 Мора се признати да у овом злом свету није увек лако сећати се Јехове тако што се потпуно учествује у активности која му се допада. Па ипак, како би било дивно кад би могао да опонашаш младог Тимотеја из првог века — да не спомињемо хиљаде данашњих богобојазних младих — тиме да тежиш за пуновременом хришћанском службом као пионир! (Дела апостолска 16:1-3; 1. Солуњанима 3:2). Међутим, може се поставити питање: да ли би могао да се издржаваш у пионирској служби? и ако би ступио у брак, да ли би имао вештине да се бринеш за чланове своје породице? (1. Тимотеју 5:8). То су важна питања, и битно је да озбиљно размислиш о њима.

Образовање са сврхом

9. С којом се одлуком млади суочавају с обзиром на световно образовање?

9 Док људско друштво постаје све сложеније, можда је потребно више школовања да се добије адекватно запослење како би се издржавао у пионирском делу. Можда си приметио да су чак и неки с факултетским образовањем морали да се преквалификују како би стекли нове вештине које данашњи послодавци цене. Колико ћете онда школовања завршити ви млади који желите да угодите Богу? Ту одлуку треба исправно донети имајући на уму надахнуту заповест: „Сећај се, сада, свог Величанственог Створитеља.“

10. Које је најбоље образовање које можемо добити?

10 Наравно, ви ћете желети да се ангажујете у ономе што чак и многи световни ауторитети сматрају најбољим образовањем — образовање које се постиже пажљивим истраживањем Божје Речи. Немачки писац Јохан Волфганг Гете је приметио: „Што је већи интелектуални напредак [неког народа], то ће бити потпуније могуће да се такође примени Библија и као темељ и као средство образовања.“ Да, проучавање Библије ће вас за живот опремити боље од било ког другог образовања! (Пословице 2:6-17; 2. Тимотеју 3:14-17).

11. (а) Које је најважније дело које можемо обављати? (б) Зашто је једна омладинка изабрала да стекне извесну меру образовања?

11 Пошто спознање Бога доноси живот, најважније дело које данас можете обављати јесте да преносите то спознање другима (Пословице 3:13-18; Јован 4:34; 17:3). Међутим, да бисте то ефикасно радили, треба да будете образовани основним стварима. Треба да будете у стању да јасно размишљате, логично говорите и да добро читате и пишете — вештине које се уче у школи. Зато озбиљно схватите своје школске предмете, као што је учинила Трејси, омладинка из Флориде, у САД, која је средњу школу завршила с одличним успехом. Она је изразила своју наду: „Мој циљ је увек био да будем пуновремени слуга мог Бога Јехове, и надам се да ће ми образовање помоћи да постигнем тај циљ.“

12. Ако се изабере додатно световно образовање, у испуњавању којег циља то може помоћи?

12 Да ли си размишљао о томе зашто идеш у школу? Да ли је то првенствено да се обучиш да постанеш ефикасан Јеховин слуга? Ако јесте, било би добро да озбиљно размислиш о томе колико добро твоје образовање постиже ту сврху. Након консултовања са својим родитељима, можда ће одлука бити да треба да завршиш школовање које је изнад минимума који се захтева по закону. Такво додатно образовање може ти помоћи да добијеш запослење да се издржаваш а да ти ипак остане времена и енергије да потпуно учествујеш у активности Краљевства (Матеј 6:33).

13. Како су две руске хришћанке које су кренуле на додатно школовање показале шта им је циљ у животу?

13 Неки који теже за додатним образовањем ангажују се у пуновременој служби још док су на дошколовању. Погледајмо Надју и Марину, две тинејџерке из Москве, у Русији. Обе су се крстиле у априлу 1994. и почеле су да служе као помоћни пионири. Ускоро након тога завршиле су средњу школу и уписале се на двогодишњи курс за рачуноводство. У мају 1995. почеле су с општом пионирском службом, али су и даље имале одличан просек из својих предмета рачуноводства. Осим тога, биле су у стању да укупно воде у просеку 14 библијских студија сваке седмице док су још увек ишле у школу. Те девојке се надају да ће им њихово школовање из рачуноводства омогућити да пронађу адекватно запослење, тако да могу да се издржавају у пуновременој служби.

14. Без обзира на то колико световног образовања изаберемо, шта треба да буде најважнија ствар у нашем животу?

14 Ако тежиш за световним образовањем изнад онога што се захтева по закону, мудро је да испиташ који су разлози за то. Да ли је то да би себи створио неко име и стекао материјално богатство (Јеремија 45:5; 1. Тимотеју 6:17). Или је твој циљ да додатно образовање употребиш да потпуније учествујеш у Јеховиној служби? Лидија, једна омладинка која је изабрала да се додатно школује, изразила је један диван циљ у погледу духовних ствари, објаснивши: „Други теже за вишим образовањем и допуштају да се испречи материјализам, и заборављају Бога. За мене лично, мој однос с Богом је најважнија ствар.“ Какав похвалан став за све нас!

15. Које су различито образовно порекло имали хришћани из првог века?

15 Значајно је запазити да су хришћани из првог века имали веома различито образовно порекло. На пример, апостоле Петра и Јована сматрали су ’нешколованима и простима‘ зато што нису били поучавани у рабинским школама (Дела апостолска 4:13). С друге стране, апостол Павле је завршио оно што би се могло упоредити с данашњим факултетским образовањем. Па ипак, Павле није користио то образовање да скрене пажњу на себе; уместо тога, то је била предност кад је проповедао људима различитих животних профила (Дела апостолска 22:3; 1. Коринћанима 9:19-23; Филипљанима 1:7). Слично томе, међу онима који су преузимали вођство у антиохијској скупштини био је Манаил, који је био „одгојен [„образован“, NW] с Иродом тетрархом“ (Дела апостолска 13:1).

Зашто да своје финансије мудро водиш?

16. (а) Зашто је можда теже да се сећамо нашег Створитеља ако смо у дугу? (б) Како једна Исусова илустрација открива важност размишљања пре него што трошимо?

16 Ако не успеш да мудро водиш своје финансије, можда ће бити теже да се сећаш свог Створитеља тако што чиниш оно што му се допада. Јер ако упаднеш у дуг, може се рећи да имаш другог господара. Библија објашњава: „Позајми новац и роб си зајмодавца“ (Пословице 22:7, Today’s English Version). Једна Исусова илустрација наглашава важност размишљања пре него што трошимо. „Који од вас“, рекао је Исус, „ако хоће да зида кулу, не седе најпре и не рачуна шта ће га стати, да види има ли да је може довршити, да не би, кад постави темељ и не узможе довршити, сви који гледају стали му се ругати“ (Лука 14:28, 29).

17. Зашто је често тешко да се контролише трошење?

17 Зато ћеш мудро настојати да живиш по библијском начелу да ’не будеш никоме ништа дужан, осим да љубиш друге‘ (Римљанима 13:8). Али, то је тешко радити, посебно кад си суочен са сталним приливом нових производа за које рекламери тврде да су ти стварно потребни. Један родитељ, који се трудио да помогне својој деци да показују разборитост, приметио је: „Доста времена смо проводили разговарајући о томе шта је потреба а шта је жеља.“ Школе уопште узев не успевају да поуче таквим стварима, пружајући мало поуке, ако је уопште пружају, о томе како водити финансије на један одговоран начин. „Ми завршимо средњу школу знајући више о једнакокраком троуглу него о томе како да штедимо“, приметила је једна социјална радница. Шта ти онда може помоћи да мудро трошиш?

18. Шта је један кључ за мудро вођење финансија, и зашто?

18 Слеђење опомене, „сећај се, сада, свог Величанственог Створитеља“, јесте један кључ да мудро водиш своје финансије. То је зато што кад слушаш ту заповест, твој приоритет је да угодиш Јехови, а твоја наклоност према њему утиче на то како трошиш свој новац. Због тога ћеш се трудити да не дозволиш личним жељама да ремете показивање свесрдне преданости Богу (Матеј 16:24-26). Настојаћеш да твоје око остане „једноставно“, то јест, јасно усмерено на Божје Краљевство и на вршење његове воље (Матеј 6:22-24NW). Тако ћеш божански савет да ’исказујеш част Јехови својим вредним стварима‘ сматрати радосном предношћу (Пословице 3:9NW).

Млади вредни опонашања

19. Како су се млади у прошлости сећали свог Створитеља?

19 На срећу, многи млади, у прошлости и данас, сећају се свог Створитеља. Мали Самуило је остао постојан у служби у шатору упркос неморалном утицају оних с којима је служио (1. Самуилова 2:12-26). Примамљива заводница, Петефријева жена, није могла да намами младог Јосифа да почини блуд (Постање 39:1-12). Иако је био ’само дете‘, Јеремија је храбро проповедао упркос жестоком противљењу (Јеремија 1:6-8). Израелска девојчица је неустрашиво упутила једног моћног сиријског војног заповедника да тражи помоћ у Израелу, где је могао да учи о Јехови (2. Краљевима 5:1-4). Млади Данило и његови другови сачували су веру кад су били искушани у погледу Божјих закона о исхрани. А младићи Седрах, Мисах и Авденаго изабрали су да буду бачени у ужарену пећ уместо да компромитују своју лојалност Богу тиме што би вршили обожавање пред једним кипом (Данило 1:8, 17; 3:16-18; Излазак 20:5).

20. Како се многи млади данас сећају свог Створитеља?

20 Данас више од 2 000 младих између 19 и 25 година служи у светској централи Јеховиних сведока у држави Њујорк, у САД. Они су само један мали део десетина хиљада младих широм света који се сећају свог Створитеља. Попут Јосифа из старог доба, они не желе да компромитују своју моралну чистоћу. Многи више слушају Бога него људе кад су присиљени да изаберу коме ће служити (Дела апостолска 5:29). Године 1946. у Пољској, 15-годишња Хенрика Зур била је мучена кад је одбила да изврши чин религиозног идолопоклонства. „Мисли ти шта хоћеш“, предлагао је један од мучитеља, „само се прекрсти као католик.“ Зато што је одбила, одвукли су је у шуму и убили, али је њена сигурна нада у вечни живот остала нетакнута! b

21. Који би позив било мудро прихватити, с каквим исходом?

21 Како сигурно Јехови греју срце млади који су га се сећали кроз векове! Хоћеш ли се и ти одазвати на његов позив: „Сећај се, сада, свог Величанственог Инструктора“? Он је заиста достојан да га се сећаш! Сваког дана размишљај о свему што је урадио за тебе и што ће још урадити, и прихвати његов позив: „Буди, сине, мудар, срце ми обрадуј, па ћу лако одговорити оном који ме ружи“ (Пословице 27:11).

[Фусноте]

a Кула стражара, 15. децембар 1953, страна 750 (енгл.).

b Види Годишњак Јеховиних сведока за 1994, стране 217-18, (енгл.), који је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

Да ли се сећаш?

Како се младима може помоћи да Бога сматрају стварном особом?

◻ Шта значи да се сећаш свог Створитеља?

◻ Којој сврси треба да служи наше образовање?

◻ Зашто је битно да мудро водимо наше финансије?

◻ Који су млади достојни да их опонашаш?

[Питања за разматрање]

[Слика на 17. страни]

Да ли си размишљао о томе зашто идеш у школу?

[Слика на 18. страни]

Да ли учиш да мудро водиш финансије?