Пређи на садржај

Пређи на садржај

Родитељи, пронађите радост у својој деци

Родитељи, пронађите радост у својој деци

Родитељи, пронађите радост у својој деци

„Нека се веселе отац твој и матер твоја“ (ПОСЛОВИЦЕ 23:25).

1. Шта ће учинити да родитељи пронађу радост у својој деци?

 КАКО је дивно видети младицу како расте и постаје раскошно дрво које пружа леп призор и сенку — посебно ако си је ти посадио и бринуо о њој! Слично томе, родитељи који се брину о деци која одрасту у зреле Божје слуге налазе велику радост у њима, као што каже библијска пословица: „Радује се отац праведника, и ко мудрог роди весели се с њега. Нека се веселе отац твој и матер твоја, нека се радује родитељка твоја“ (Пословице 23:24, 25).

2, 3. (а) Како родитељи могу избећи жалост и чемер? (б) Шта је потребно и младицама и деци да би постали извор радости?

2 Па ипак, дете не постаје аутоматски ’праведно‘ и ’мудро‘. Потребан је велики напор да би се спречило да млади постану извор ’жалости‘ и ’чемера‘, баш као што претварање младице у раскошно дрво може укључивати рад (Пословице 17:21, 25). На пример, потпорни кочеви могу усмерити малу младицу да расте усправно и да постане јака. Преко је потребно редовно заливање, и младицу можда треба заштитити од штеточина. Коначно, поткресивање помаже да се узгоји прекрасно дрво.

3 Божја Реч открива да су деци потребне ствари као што су божанско поучавање, засићавање водом библијске истине, заштита од моралног злостављања и дисциплина у љубави да се поткрешу непожељне карактеристике. Да би удовољили тим потребама, посебно су очеви подстакнути да своју децу одгајају у ’дисциплини и Јеховином усмеравању мишљења‘ (Ефесцима 6:4NW). Шта то укључује?

Нагласак на Јеховиним речима

4. Коју одговорност имају родитељи према својој деци, и шта се захтева пре него што могу да је испуне?

4 ’Јеховино усмеравање мишљења‘ значи да наше размишљање усмеравамо тако да одговара Јеховиној вољи. Дакле, родитељи морају у ум својих малишана усадити како Јехова размишља о стварима. Они такође морају опонашати Божји пример у пружању саосећајне дисциплине, или поправног поучавања (Псалам 103:10, 11; Пословице 3:11, 12). Али пре него што родитељи то могу да ураде, они сами морају усвајати Јеховине речи, као што је Божји пророк Мојсије саветовао древне Израелце: „И нека ове ријечи [од Јехове] које ти ја заповиједам данас буду у срцу твом“ (5. Мојсијева 6:6ДК, курзив наш).

5. Када је и на који начин требало да израелски родитељи поучавају своју децу, и шта значи „усађивати“?

5 Редован студиј Библије, медитирање и молитва опремају родитеље да ураде оно што је Мојсије затим заповедио: „[Јеховине речи] објаснићеш [’усађиваћеш‘, NW] синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш.“ Хебрејска реч преведена „усађивати“ значи „поновити“, „рећи увек изнова“, „оштро утиснути“. Запази како је Мојсије надаље нагласио потребу да Јеховине речи буду на првом месту: „Везаћеш их себи на руку, и биће ти као почеоник међу очима. Написаћеш их на стубове куће своје и на врата своја.“ Јасно је да Јехова захтева да родитељи пружају својој деци редовну пажњу пуну љубави! (Поновљени закони 6:7-9).

6. Шта је требало да родитељи усађују у своју децу, и каква би била корист од тога?

6 Које су то Јеховине ’речи‘ које је требало да родитељи усађују у своју децу? Мојсије је управо био поновио оно што се обично назива Десет заповести, укључујући заповести да се не убија, да се не врши прељуба, да се не краде, да се не сведочи лажно и да се не пожуди. Требало је да израелски родитељи у своје малишане нарочито усађују те моралне захтеве, као и заповест да ’љубе Господа, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом‘ (Поновљени закони 5:6-21; 6:1-5). Зар се не слажеш да је и данас деци потребна управо таква поука?

7. (а) С чиме су деца упоређена у Библији? (б) Шта ћемо сада истражити?

7 Израелском оцу је било речено: „Жена је твоја као родна лоза усред дома твога; синови су твоји као гране маслинове око трпезе твоје“ (Псалам 128:3). Ипак, да би родитељи пронашли радост у својим „младицама“ уместо да доживе жалост, они се морају лично, свакодневно интересовати за своју децу (Пословице 10:1; 13:24; 29:15, 17). Истражимо како родитељи могу поучавати, духовно заливати, штитити и у љубави дисциплиновати своју децу на такав начин да у њима пронађу стварну радост.

Поучавање од раног детињства

8. (а) Ко су за Тимотеја служили као потпорни кочеви? (б) Када је то поучавање почело, и с каквим резултатом?

8 Погледајмо Тимотеја, кога су подупирала, да тако кажемо, два чврсто усађена потпорна коца — његова мајка и његова бака. Пошто је Тимотејев отац био Грк и очигледно неверник, тог дечака су ’светим писмима од детињства‘ поучавале управо његова јеврејска мајка, Евникија, и њена мајка, Лоида (2. Тимотеју 1:5; 3:15; Дела апостолска 16:1). Њихова марљивост у поучавању Тимотеја — још док је био беба — ’чудесима што [Јехова] учини‘ била је богато награђена (Псалам 78:1, 3, 4). Тимотеј је постао мисионар у далеким земљама, можда још док је био тинејџер и имао је истакнуту улогу у јачању раних хришћанских скупштина (Дела апостолска 16:2-5; 1. Коринћанима 4:17; Филипљанима 2:19-23).

9. Како млади могу да науче да избегавају замке материјализма?

9 Родитељи, какви сте ви потпорни кочеви? На пример, да ли желите да ваша деца развију уравнотежено гледиште о материјалним стварима? Онда морате пружити исправан пример тако што нећете јурити за сваком најновијом направом или за другим стварима које вам у ствари и нису потребне. Ако изаберете да јурите за материјалним погодностима, немојте се изненадити кад вас ваша деца копирају (Матеј 6:24; 1. Тимотеју 6:9, 10). Стварно, ако потпорни кочеви нису усправни, како младица може да расте усправно?

10. Чије вођство родитељи увек треба да траже, и какав став треба да имају?

10 Родитељи који налазе радост у својој деци непрестано ће тражити божанску помоћ да их поучавају, стално размишљајући о томе шта је за њихову децу најбоље у духовном погледу. Једна мајка четворо деце испричала је: „Још пре него што су се наша деца родила, ми смо се редовно молили Јехови да нам помогне да будемо добри родитељи, да нас води његова Реч и да је примењујемо у нашем животу.“ Она је додала: „’Јехова је на првом месту‘ није била само нека обична фраза већ наш начин живота“ (Судије 13:8).

Редовно обезбеђивати „воду“

11. Шта је и младицама и деци потребно за раст?

11 Младицама је посебно потребно стално обезбеђивати воду, на шта указује то како дрвеће добро расте поред реке. (Упореди с Откривењем 22:1, 2.) И бебе ће духовно напредовати ако им се редовно обезбеђује вода библијске истине. Али, родитељи треба да узму у обзир колико дуго њихово дете може да буде пажљиво. Можда ће честа скраћена поучавања бити ефикаснија него неколико дугих. Немојте умањивати вредност таквих краћих студија. Заједничко провођење времена је преко потребно да би се створила веза између родитеља и детета, једна блискост на коју се у Писму често подстиче (Поновљени закони 6:6-9; 11:18-21; Пословице 22:6).

12. Колико је вредно молити се с малишанима?

12 Једно поучавање малишана може да буде на крају дана. Једна омладинка се сећа: „Моји родитељи би сваке вечери сели на ивицу нашег кревета и слушали како ми изговарамо властите молитве.“ Једна друга омладинка је о вредности тога рекла: „То је код мене створило навику да се сваке вечери пре него што одем на спавање молим Јехови.“ Кад деца сваког дана чују како њихови родитељи говоре о Јехови и моле му се, он за њих постаје стварна особа. Један младић је рекао: „Могао бих да затворим очи кад се молим Јехови и да видим једну стварну особу, нешто као деду. Моји родитељи су ми помогли да видим да Јехова игра улогу у свему што урадимо или кажемо.“

13. Шта може да се укључи у периоде редовне поуке?

13 Да би се малишанима помогло да упију воду библијске истине, у периоде редовне поуке родитељи могу да укључе многе практичне ствари. Родитељи двоје деце предтинејџерског доба рекли су: „Кад су имала само неколико недеља, оба детета смо почели да поучавамо да буду мирна у Дворани Краљевства.“ Један отац је описао шта је његова породица радила: „Написали смо све књиге Библије на картице и вежбали да их поређамо по реду, и то смо радили сви редом. Деца су то увек једва чекала.“ Многе породице укључују кратке периоде поуке или пре или после оброка. Један отац је рекао: „Вечера је за нас добра прилика да осмотримо дневни библијски цитат.“

14. (а) У којим се духовно награђујућим активностима може учествовати с малишанима? (б) Који потенцијал за учење имају деца?

14 Малишани такође уживају кад слушају живе библијске извештаје из Моје књиге библијских прича. a „Кад су деца била мала“, приметио је један пар, „обрадили бисмо неку лекцију из књиге Библијске приче, а онда би деца обукла костиме и глумила комаде у облику минидраме. Волела су то и често су наваљивала да се у току студија обради више прича.“ Немојте потцењивати потенцијал вашег детета да учи! Деца од четири године памте цела поглавља из књиге Библијске приче и научила су да читају чак и Библију! Једна омладинка се присећа да је, кад је имала око три и по године, увек изнова погрешно изговарала „судске одлуке“, али ју је њен отац храбрио да и даље вежба.

15. Које ствари могу да се укључе у разговоре с децом, и који доказ постоји да су такви разговори вредни?

15 Студији с вашим малишанима такође могу да се употребе да се они припреме да деле воду истине с другима, као на пример путем коментарисања на састанцима (Јеврејима 10:24, 25). „Кад смо вежбали, ја сам морала да коментаришем својим речима“, сећа се једна омладинка. „Нису ми дозвољавали да само читам без разумевања.“ Поред тога, деца могу да се поуче да имају значајног учешћа у служби на терену. Једна жена коју су васпитавали богобојазни родитељи објашњава: „Никада нисмо били прирепци који су само пратили своје родитеље у њиховом раду. Знали смо да и ми имамо учешћа, чак и ако се радило само о томе да позвонимо или оставимо летак. Пажљиво се припремајући пре активности сваког викенда, ми смо знали шта ћемо рећи. Никада се нисмо будили у суботу ујутро питајући се хоћемо ли ићи у службу. Ми смо знали да ћемо ићи.“

16. Зашто је важна редовност у одржавању породичног студија с децом?

16 Потреба да се малишанима редовно обезбеђује вода библијске истине не може да се пренагласи, што значи да је преко потребан недељни породични библијски студиј. Један отац двоје деце тврди да је „један важан фактор који раздражује децу недоследност“ (Ефесцима 6:4). Он је рекао: „Моја жена и ја изабрали смо дан и време и савесно смо водили породични студиј по том распореду. Ускоро су деца очекивала студиј у то време.“ Све такво поучавање од детињства је важно, у складу с опште познатом истином: ’Дрво се савија док је младо.‘

17. Шта је исто тако важно као и пружање библијских истина малишанима?

17 Пружање библијских истина малишанима јесте важно, али је исто тако важан и родитељски пример. Да ли те твоја деца виде како проучаваш, редовно присуствујеш састанцима, учествујеш у служби на терену, да, како налазиш задовољство у вршењу Јеховине воље? (Псалам 40:9). Од животне је важности да она то виде. Значајно је оно што је једна кћерка рекла о својој мајци, која је подносила противљење свог мужа и која је подигла шесторо деце која су постала верни Сведоци: „Оно што нас је највише импресионирало био је пример саме мајке — он је говорио гласније од речи.“

Пружити малишанима заштиту

18. (а) Како родитељи могу деци пружити заштиту која им је потребна? (б) Какву су поуку малишани у Израелу примали у вези с деловима тела за размножавање?

18 Као што је младицама често потребна заштита од опасних штеточина, малишанима је у овом злом систему ствари потребна заштита од ’злих људи‘ (2. Тимотеју 3:1-5, 13). Како родитељи могу да пруже ту заштиту? Тако што им помажу да стекну божанску мудрост! (Проповедник 7:12). Јехова је заповедио Израелцима — укључујући њихову ’децу‘ — да слушају читање његовог Закона, што је укључивало идентификовање исправног и неисправног сексуалног понашања (Поновљени закони 31:12; Левитска 18:6-24). Често су се спомињали делови тела за размножавање, укључујући „тестисе“ и „полни орган“ (Левитска 15:1-3, 16, NW; 21:20; 22:24; Бројеви 25:8; Поновљени закони 23:10NW). Због крајње покварености данашњег света, малишани треба да знају како се исправно а како се неисправно користе такви делови тела који су укључени у дела стварања која је Бог назвао ’веома добрим‘ (1. Мојсијева 1:31ДК; 1. Коринћанима 12:21-24).

19. Коју одговарајућу поуку треба пружити малишанима с обзиром на њихове интимне делове тела?

19 Најбоље је да оба родитеља заједно, или сваки одрасли старатељ, покажу детету који су његови интимни делови тела. Затим треба да објасне да ником другом не треба дозволити да дира те делове. Пошто злостављачи деце често испитују како малишани реагују на суптилне сексуалне предлоге, дете треба да буде поучено да се одлучно одупре и да каже: „Рећи ћу те!“ Поучите своје малишане да увек треба да кажу о било коме ко покушава да их додирне на такав начин да се она осећају неугодно, без обзира које су застрашујуће претње доживела.

Пружити дисциплину пуну љубави

20. (а) Како је дисциплина попут поткресивања? (б) Какво је почетно деловање дисциплине, али који је резултат?

20 Малишанима користи дисциплина пуна љубави, као што дрвету користи поткресивање (Пословице 1:8, 9; 4:13; 13:1). Кад се поткрешу непожељне гране, подстиче се раст других грана. Дакле, ако се ваша деца концентришу нарочито на материјалне поседе или нагињу ка лошем друштву или нездравој забави, те неисправне склоности су попут грана које треба одрезати. Ако се оне уклоне, то ће вашој деци помоћи да расту у духовном правцу. Таква дисциплина у почетку можда не изгледа пријатно, баш као што поткресивање може нанети дрвету известан шок. Али диван резултат дисциплине је обновљен раст у оном правцу у коме желите да ваше дете расте (Јеврејима 12:5-11).

21, 22. (а) Шта указује на то да дисциплину није пријатно ни пружити ни примити? (б) Зашто родитељи не треба да се уздржавају у пружању дисциплине?

21 Лако се може признати да дисциплину није лако ни пружити ни примити. „Мој син је прилично времена проводио с једним омладинцем на кога су ме старешине упозориле да није добро друштво“, приметио је један отац. „Требало је да делујем брже него што сам деловао. Иако се мој син није упустио у неко упадљиво преступање, било је потребно неко време док није исправио своје размишљање.“ Тај син је приметио: „Кад сам био одвојен од мог најбољег пријатеља, био сам скрхан.“ Али, он је додао: „Била је то добра одлука, јер је он ускоро био искључен.“

22 „Опомене и карање то су вођи на путу живота“, каже Божја Реч. И зато, без обзира на то колико је можда тешко пружити дисциплину, немојте је ускраћивати својој деци (Пословице 6:23; 23:13; 29:17). С временом ће бити захвална што сте их исправљали. „Сећам се да сам био јако љут на моје родитеље кад су ме дисциплиновали“, сећа се један омладинац. „Сада бих био још љући да су ми родитељи ускратили ту дисциплину.“

Награда вредна труда

23. Зашто је сва пажња пуна љубави која се улаже у младе вредна труда?

23 Нема сумње, деца у којој родитељи, као и други, налазе радост јесу плод доста свакодневне пажње пуне љубави. Међутим, сав труд који је уложен у њих — било да се ради о дословној или о духовној деци — стварно је вредан награде која може да се доживи. Остарели апостол Јован је то показао кад је написао: „Немам веће радости од ове, да чујем да моја деца у истини ходе“ (3. Јованова 4).

[Фуснота]

a Издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

Да ли се сећаш?

Шта је потребно и младицама и деци да би постала хвале вредна?

◻ Како родитељи у ствари могу да послуже као ефикасни потпорни кочеви?

◻ Шта може да се укључи у поучавања малишана, и чему их треба поучити да се одупиру?

◻ Како је дисциплина корисна за дете, као што је поткресивање корисно за дрво?

[Питања за разматрање]

[Извор слике на 10. страни]

Љубазношћу Green Chimney’s Farm