Пређи на садржај

Пређи на садржај

Одлучни да се држимо Божјег пута живота

Одлучни да се држимо Божјег пута живота

Одлучни да се држимо Божјег пута живота

Конгреси „Божји пут живота“ имали су много тога да пруже онима који желе да служе Богу! Једна сестра, делегат, описала је конгрес као „предивно време поуке, охрабрења и просветљења“.

ДРУГИ делегат је рекао да је „било толико тога за уживање, размишљање и усвајање“. Хајде да осмотримо сами конгресни програм.

Исус Христ — пут, истина и живот

Тако је гласила тема првог конгресног дана (Јован 14:6). Први говор је изложио сврху нашег заједничког окупљања на конгресу: да бисмо надаље били поучени најбољем могућем путу живота, Божјем путу живота. Јехова свој народ поучава како да иде његовим путевима. Он то чини преко Библије, ’верног и разборитог роба‘ и помоћу светог духа (Матеј 24:45-47NW; Лука 4:1; 2. Тимотеју 3:16). Каква је само предност да нас поучава Суверен свемира!

У складу с темом тог дана, кључно предавање је било „Христова откупнина — Божји пут спасења“. У повиновању Божјем путу живота, веома је битно препознати улогу Исуса Христа у Јеховиној намери. Говорник је рекао: „Без откупне жртве Исуса Христа, ниједан човек, без обзира на његова веровања или дела, не би могао да добије вечни живот од Бога.“ Затим је цитирао Јована 3:16, где стоји: „Јер Бог толико љуби свет, да је и Сина свога јединорођенога дао, да ни један који у њега верује не пропадне, него да има живот вечни.“ Да бисмо исказивали веру у Христову откупну жртву захтева се да дођемо до тачног спознања истине. То укључује и да свој живот предамо Јехови, симболизујући то крштењем у води, и да живимо у складу с примером који нам је Исус Христ пружио (1. Петрова 2:21).

Послеподневни програм је започео говором под насловом „Пут љубави никад не престаје“. У њему је стих по стих размотрен Павлов изузетан опис љубави, забележен у 1. Коринћанима 13:4-8. Публика се подсетила да је самопожртвована љубав знак распознавања хришћанства и да су љубав према Богу и ближњем суштинска обележја обожавања које је прихватљиво Јехови.

Затим је уследио троделни симпозијум под насловом „Родитељи — усађујте Божји пут у своју децу“. Родитељи могу помоћи својој деци да служе Богу тако што постављају добар пример у читању и проучавању његове Речи. Истину могу усађивати у своју децу путем редовног породичног студија, прилагођавајући га потребама породице. Такође је важно помагати деци да учествују у скупштинским активностима и у служби на терену. Иако је у овом злом свету подизање богобојазне деце изазов, оно ипак доноси велике награде.

Након овог симпозијума био је говор „Нека те Јехова обликује за часну употребу“. Баш као што неки лончар обликује глинени суд, тако и Бог обликује оне који желе да му служе (Римљанима 9:20, 21). Он то чини тако што даје савете у својој Речи и преко своје организације. Јехова ће нам помагати да у потпуности користимо своје способности ако се стављамо на располагање, одазивамо на повољне прилике и ако смо вољни да му допустимо да он управља нашим корацима.

Затим је уследио узбудљив део програма — „Служба на мисионарском подручју“. Тренутно широм света у 148 земаља има 2 390 хришћанских слугу са статусом мисионара. Они постављају сјајан пример лојалности и ревности и дубоко су захвални за своју предност да служе на страним подручјима. Током овог дела програма на међународним конгресима, мисионари су причали о изазовима и радостима мисионарског живота.

Последњи говор првог дана био је под насловом „Има ли живота после смрти?“ Ово питање миленијумима збуњује човечанство. Људи у свим срединама муче се око ове теме. Није да нема предложених одговора. Али, они су толико различити колико и обичаји и религије оних који их дају. Међутим, људи треба да сазнају истину.

Из тог разлога говорник је објавио излажење нове брошуре у боји од 32 стране Шта се догађа с нама кад умремо? Ова брошура објашњава порекло учења о бесмртности душе и показује како је тај концепт заузео централно место у готово свим религијама данашњег света. На јасан и привлачан начин, она истражује шта Библија каже о души, зашто умиремо и шта се догађа с нама приликом смрти. Брошура такође објашњава која нада постоји и за оне који су умрли и за оне који су живи. Какав ће благослов ова публикација бити за све оне који траже истину!

Брижљиво пазите како живите

Како прикладна тема другог конгресног дана! (Ефесцима 5:15). Преподневни програм се усредсредио на дело проповедања и прављења ученика. Након разматрања дневног цитата, програм се наставио говором „Помажимо људима да дођу на пут живота“. У извршавању овог хитног дела, важно је да имамо позитиван став, увиђајући да је дељење истине с другима и предност и обавеза. У првом веку н. е., већина људи је одбацивала Божју Реч. Међутим, упркос противљењу, било је и оних ’који су били исправно наклоњени вечном животу и постали верници‘ (Дела апостолска 13:48, 50, NW; 14:1-5). И данас је слична ситуација. Иако многи одбацују библијску истину, ми и даље тражимо оне који ће се повољно одазвати (Матеј 10:11-13).

Следећи говор је разматрао изазов да се дође до других с поруком живота. Будући да је људе сада теже наћи код куће, треба да будемо темељни и довитљиви ако желимо да с поруком Краљевства дођемо до што је могуће више људи. У многим земљама, објавитељи добре вести постижу добре резултате сведочењем телефоном и проповедањем на пословном подручју, те тако долазе до оних до којих је иначе тешко доћи.

Говор под насловом „Поучавајмо ученике свему што је Христ заповедио“ усредсредио се на то колико је важно да постанемо вешти у нашој служби. Наше вештине поучавања се изоштравају док учимо од других и примењујемо изврсну обуку коју примамо на скупштинским састанцима. Кад постанемо вешти у нашем поучавању, проналазимо већу радост и задовољство у нашем делу помагања људима да сазнају библијску истину.

Преподневни програм је завршио говором о значењу предања и крштења. Једна од мисли које је говорник изнео била је да ако се у потпуности уздамо у Бога и искрено се трудимо да вршимо његову вољу, он ће нас благословити и подржати. Мудри човек је записао: „Познај га [Бога] на свима путевима својим, и он ће ти стазе твоје уравнити“ (Пословице 3:6). Радосно крштење је и само било врхунац конгреса који показује да су многи почели да се повинују Божјем путу живота.

Након паузе за ручак, поподневни програм је започео говором „Служимо с бескрајним животом у изгледу“. Бог ће остварити своју намеру да на земљи има послушне људе који ће му вечно служити. Како је онда одговарајуће да наше размишљање, планове и наде усмеримо на службу Јехови, са изгледом на вечност! Иако желимо да у мислима чврсто држимо ’Божји дан‘, битно је да упамтимо да је наш циљ да служимо у сву вечност (2. Петрова 3:12). Тиме што не знамо тачно време када ће Исус спровести Божју освету остајемо будни и сваког дана имамо прилику да покажемо да Јехови служимо из несебичних мотива.

Наредна два говора истражила су 4. поглавље Павлове посланице Ефесцима. Међу стварима које су осмотрене био је благослов који имамо у облику ’дарова у људима‘, духовно оспособљених мушкараца наименованих светим духом. Те старешине пружају савет и упутство за нашу духовну добробит. Павлова надахнута посланица такође нас подстиче да обучемо „нову личност“ (Ефесцима 4:8, 24NW). Побожна личност поседује особине као што су срдачна милост, доброта, понизност, благост, стрпљивост и љубав (Колошанима 3:12-14).

Брижљиво пазити како живимо укључује да будемо без мрље од света — што је била тема следећег говора. У избору забаве, друштвених активности и материјалних циљева потребна је равнотежа. Кад примењујемо савет из Јакова 1:27 (NW) да будемо без мрље од света, имамо чист положај пред Богом и добру савест. Такође можемо имати смисаон живот и бићемо благословљени миром, духовним напретком и дивним друштвом.

Затим је дошао троделни симпозијум под насловом „Млади — држите се Божјег пута“. Пошто знају да их Бог воли и да цени њихов труд у подржавању чистог обожавања, млади треба да вежбају своје моћи запажања како би му верно служили. Један начин на који се моћи запажања могу развити јесте помоћу свакодневног читања Божје Речи и медитирања о њој. Ако то чинимо, можемо упознати Јеховине путеве (Псалам 119:9-11). Моћи запажања се развијају и прихватањем зрелог савета од родитеља, старешина и из публикација Заједнице. Тиме што на прави начин користе своје моћи запажања, млади се одупиру преокупацији материјалним поседима, нечистом говору и неумереностима у рекреацији што обележава овај свет отуђен од Бога. Држећи се Божјег пута живота, и млади и стари могу бити заиста успешни.

Последњи говор тога дана био је „Створитељ — његова личност и његови путеви“. Након што је указао да милијарде људи не познају Створитеља, говорник је рекао: „Прави смисао у животу везан је за познавање Створитеља, нашег Бога који је особа; познавање његове личности; и сарађивање с његовим путевима... Постоје чињенице о нашем свету и о нама које можеш да употребиш да би помогао људима да прихвате Створитеља и да пронађу смисао који је везан за њега.“ Говорник је затим размотрио доказе који указују на постојање мудрог Створитеља пуног љубави. Врхунац говора било је излажење нове књиге — Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?

„То је пут, идите њим“

Овако је гласила тема трећег конгресног дана (Исаија 30:21). Програм је започео узбудљивим симпозијумом од три говора, усредсређујући се на Језекиљеву визију храма. Та визија има велико значење за Божји народ данас, будући да се односи на чисто обожавање у наше време. Кључ за разумевање ове визије је следећи: Јеховин велики духовни храм представља његову припрему за чисто обожавање. Док су разматрана обележја ове визије, слушаоци су размишљали колико су активни у подупирању дела које врше надгледници пуни љубави из помазаног остатка и будући чланови класе кнеза.

Касније у том преподневу била је живописна библијска драма са екипом костимираних учесника. Драма се звала „Породице — нека свакодневно читање Библије буде ваш пут живота!“ Она је приказала веру и храброст три Хебреја који су одбили да се поклоне златном кипу који је подигао вавилонски краљ Навуходоносор. Циљ драме био је да прикаже да Библија није само књига древне историје већ да је њен савет истински користан и данас како за младе тако и за старе.

Поподневни програм био је време за јавно предавање „Једини пут ка вечном животу“. Након што је испричао како је човечанство пало у грех и смрт, говорник је закључио овим речима које наводе на размишљање: „Библијски мото за овај конгресни дан узет је из 30. поглавља Исаије, 21. стих, где стоји: ’Уши ће твоје слушати да се за тобом говори: „То је пут, идите њим!“, јер бисте ви сврнули десно или лево.‘ Како чујемо тај глас? Тако што слушамо Божју Реч, Библију, и што следимо вођство које наш Величанствени Инструктор, Јехова Бог, пружа преко ње и преко своје данашње хришћанске организације. Стварно, чинити то јесте једини пут ка вечном животу.“

Након сажетка студија Куле стражаре за ту седмицу, уследио је последњи говор под насловом „И даље ходи Јеховиним путем“. Он је делимично поновио главне тачке програма. Говорник је затим изнео резолуцију која је изразила одлучност да и даље живимо према Божјем путу.

Резолуција је завршила овим узбудљивим речима: „Уверени смо да живот по начелима, саветима и опоменама из Библије представља најбољи животни пут данас и полаже одличан темељ за будућност, како бисмо стекли прави живот. Изнад свега, доносимо ову резолуцију зато што волимо Јехову Бога целим срцем, душом, умом и снагом!“ Сви присутни су громогласним ’да!‘ потврдили да се слажу.

[Оквир⁄Слика на 8. страни]

Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе?

Нова књига под овим насловом износи убедљиве доказе о постојању Створитеља, Јехове, и разматра његове особине. Осмишљена је нарочито за оне који имају широко знање о световним темама, али не верују у Бога. Ова књига од 192 стране такође ће повећати веру и оних који већ верују у Бога, изграђујући њихово цењење за његову личност и његове путеве.

Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? не претпоставља да читалац верује у Бога. Уместо тога, она разматра како недавна научна открића и концепти сведоче о постојању Створитеља. Међу поглављима налазе се и она с насловима „Шта вашем животу може дати више смисла?“, „Како је настао наш свемир? — контроверза“ и „Колико сте јединствени!“ Друга поглавља разматрају зашто можемо бити сигурни да је Библија божански надахнута. Ова нова књига даје и једно обухватно гледиште о Библији, која открива Створитељеву личност и његове путеве. Ова књига не само да разматра зашто Бог допушта толико много патње већ и објашњава како ће је он заувек окончати.

[Слике на 7. страни]

Многи су се крстили

[Слике на 7. страни]

Излажење нове брошуре најавио је А. Д. Шродер, члан Водећег тела Јеховиних сведока

[Слике на странама 8, 9]

Узбудљива драма је охрабрила на свакодневно читање Библије