Пређи на садржај

Пређи на садржај

Уједињени на најбољем путу живота

Уједињени на најбољем путу живота

Уједињени на најбољем путу живота

Ако број становника у свету и даље буде растао, ускоро ће бити шест милијарди људи на земљи. Иако сви потичу од заједничког претка, већина изгледа не признаје да су припадници глобалне породице која је одговорна једном мудром Створитељу пуном љубави. Разједињеност и трвења између нација, раса и култура пружају тмурно сведочанство о овом тужном стању ствари.

С ОБЗИРОМ на садашње светско стање, глобално јединство може изгледати као недостижан циљ. The Columbia History of the World наводи: „На питање од свеопште важности о томе како да живимо заједно, савремени свет нема да понуди ниједну нову идеју, ама баш ни једну.“

Међутим, за остварење јединства свих становника на земљи није потребна нека нова идеја. Пут према јединству је изложен у Светом писму. Он се усредсређује на обожавање Онога који је створио земљу и сав живот на њој. Право јединство мисли, намере и начина живота већ постоји међу Божјим народом. Бројећи више од пет и по милиона у 233 земље, они су уједињени у свом убеђењу да је Божји пут живота најбољи пут. Попут псалмисте, они се моле: „Покажи ми, Господе, пут свој, и ићи ћу по истини твојој. Учини да се срцу моме мили бојати се имена твога“ (Псалам 86:11).

Ово уједињавање људи у чистом обожавању давно је прорекао пророк Исаија. Он је записао: „Биће у потоње време да ће гора дома Господњега утврђена бити уврх гора, узвишена изнад хумова, и сви ће народи у њој се стицати. Ићи ће ту многи народи и казаће: Дођите да се попнемо на гору Господњу, идимо у дом Бога Јаковљева, да нас својим путевима учи, да ходимо стазама његовим“ (Исаија 2:2, 3).

Јединство Јеховиних сведока је изузетно. У преко 87 000 скупштина широм света, они на својим састанцима недељу за недељом узимају исту духовну храну (Матеј 24:45-47). Међутим, од средине 1998. до почетка 1999, Сведоци су показали своје јединство на још један начин — сакупљајући се широм света на тродневним конгресима „Божји пут живота“. У 13 земаља, ови скупови су обухватали велике делегације из различитих земаља и били су названи међународни конгреси. Други су познати као обласни конгреси. Али, сви ови конгреси износили су исти програм духовно добрих ствари.

Какво је само уживање било гледати срећне, лепо одевене делегате како хрле према дворанама и стадионима да би били поучени од Јехове! Оно што је изразила једна сестра, делегат на међународном конгресу у Мичигену, у САД, била је типична изјава. Она је рекла: „Била је таква радост видети како се грле браћа из целог света — из Чешке Републике, с Барбадоса, из Нигерије, Мађарске, Енглеске, Холандије, Етиопије, Кеније, и из многих других земаља! Било је предивно видети како браћа бораве заједно у јединству, лијући сузе радоснице због љубави коју имају једни према другима и према свом великом Богу, Јехови.“ Наредни чланак ће истражити конгресни програм ком су присуствовали милиони широм света.

[Извор слике на 3. страни]

Mountain High Maps® Copyright © 1997 Digital Wisdom, Inc.