Пређи на садржај

Пређи на садржај

Велики лончар и његово дело

Велики лончар и његово дело

Велики лончар и његово дело

„[Буди] посуда за часну употребу... спремна за свако добро дело“ (2. ТИМОТЕЈУ 2:21, Савремени српски превод).

1, 2. (а) Како је стварање мушкарца и жене било Божје изузетно дело? (б) С којом намером је Велики Лончар створио Адама и Еву?

 ЈЕХОВА је Велики Лончар. Ремек-дело његовог стварства био је наш праотац, Адам. Библија нам каже: „Господ, Бог, створи човека од праха земаљскога и дуну му у нос дах живота, и човек поста живо биће“, то јест „биће које дише“ (Постање 2:7, фуснота у NW). То прво људско створење је било савршено, створено по самом Божјем обличју. Оно је било доказ Његове божанске мудрости и љубави према истинској праведности и правди.

2 Користећи Адамово ребро као материјал, Бог је обликовао једну допуну и помоћника мушкарцу — жену. Евина беспрекорна лепота надмашивала је лепоту најлепших жена данашњице (Постање 2:21-23). Штавише, овај први људски пар је добио тела и способности савршено креиране за извршење додељеног плана да земљу претворе у рај. Такође су били опремљени и снагом да изврше Божју заповест која се налази у Постању 1:28: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом, и имајте власт над рибама морским и над птицама небеским, и над свим животињама које се по земљи мичу.“ На крају би овај глобални врт био насељен милијардама радосних људи, повезаних оном врстом љубави која је „свеза савршенства“ (Колошанима 3:14).

3. Како су наши прародитељи постали судови срамоте, и с којом последицом?

3 Нажалост, наши прародитељи су својевољно одлучили да се побуне против власти свог Сувереног Створитеља, Великог Лончара. Њихово поступање је постало као оно описано у Исаији 29:15, 16: „Тешко онима који намере своје крију да их од Господа сакривају; који у мраку дела своја раде и говоре: Ко нас види и ко нас познаје?... Може ли се лончар посматрати као да је направљен од глине, па да дело рече о мајстору: Није ме он начинио? И да лонац о лончару рече: Нема у њему разума?“ Њихова својеглавост је довела до катастрофе — до осуде на вечну смрт. Штавише, цели људски род који је потекао од њих наследио је грех и смрт (Римљанима 5:12, 18). Прелепо стварство Великог Лончара било је страшно окрњено.

4. У коју часну сврху можемо да служимо?

4 Међутим, чак и у садашњем несавршеном стању, ми, потомци грешног Адама, можемо хвалити Јехову речима из Псалма 139:14: „Хвалим те што сам тако дивно саздан. Дивна су сва дела твоја, добро зна то душа моја.“ Међутим, како је тужно што је рукотворина Великог Лончара постала тако ужасно оштећена!

Лончар продужава свој рад

5. Како је још требало да Велики Лончар испољи своје умеће?

5 На сву срећу, умеће нашег Створитеља као Лончара требало је да се испољи у далеко већој мери него што је то само обликовање првих људи. Апостол Павле нам каже: „Ко си ти, човече, да се с Богом препиреш? Хоће ли лонац од глине казати ономе који га је начинио: ’Зашто си ме тако начинио?‘ Или зар лончар нема власти над глином, да од једне гуке начини један суд за част а други за просту употребу [„срамоту“, ДК]“ (Римљанима 9:20, 21).

6, 7. (а) Како данас многи изабирају да буду обликовани за срамоту? (б) Како су праведници обликовани за часну употребу?

6 Да, нешто од оног што је Велики Лончар начинио било би обликовано за часну употребу, а нешто за срамну употребу. Они који су изабрали да ходе са светом који све дубље тоне у каљугу безбожности обликовани су на такав начин који ће их означити за уништење. Када славни Краљ, Исус Христ, дође да суди, ове срамне посуде обухватаће све тврдоглаве људе налик јарцима, који ће како наводи Матеј 25:46Ча, „отићи у вечну казну“. А „праведници“ слични овцама, они који су обликовани за часну употребу, наследиће „живот вечни“.

7 Ови праведници ће се понизно подложити божанском обликовању. Они крећу Божјим путем живота. Они прихватају савет из 1. Тимотеју 6:17-19: ’Не стављајте наде своје у неизвесност богатства, него у Бога живога, који нам даје свега изобилно на ужитак.‘ Они приањају да ’добро чине, да се богате у добрим делима, да буду подашни, дружељубиви, и тако сабирају себи благо за будућност на добром темељу, да би стекли прави живот‘. Њих обликује божанска истина и они исказују непољуљану веру у Јеховину припрему преко Исуса Христа, „који себе даде у откуп“ да би повратио све што је било изгубљено Адамовим грехом (1. Тимотеју 2:6). Зато, како само треба да будемо вољни да се подложимо Павловом савету да ’обучемо новога човека [„нову личност“, NW], која се обнавља [обликује] у познању, по обличју онога који ју је створио!‘ (Колошанима 3:10).

Какав ћеш суд ти бити?

8. (а) Шта одређује каква ће посуда постати нека особа? (б) Која два чиниоца обликују особу?

8 Шта одређује какав ће суд постати нека особа? Њен став и понашање. Њих првенствено обликују жеље и склоности срца. Мудри краљ Соломон је рекао: „О свом путу срце човечје размишља, али Господ управља корацима његовим“ (Пословице 16:9). Друго, њих обликују ствари које чујемо и видимо, друштво и искуства. Колико је зато важно да пазимо на савет: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи“ (Пословице 13:20). Као што нас 2. Петрова 1:16 упозорава, морамо избегавати да се поведемо за „вешто измишљеним причама“, или према римокатоличком Кноксовом преводу, „причама људске измишљотине“. Ту могу спадати многа отпадничка учења хришћанског света и многи празници.

9. Како се можемо повољно одазвати на обликовање од Великог Лончара?

9 У зависности од тога како се одазивамо, Бог нас онда може обликовати. Пред Јеховом можемо понизно поновити Давидову молитву: „Окушај ме, Боже, и познај срце моје, испитај ме и познај помисли моје, и види јесам ли на злу путу и изведи ме на пут вечни“ (Псалам 139:23, 24). Јехова даје да се проповеда порука о Краљевству. Наша срца се с цењењем одазивају на добру вест и Јеховино даљње вођство. Преко своје организације он на нас проширује различите предности везане за проповедање добре вести; чврсто их се држимо и високо их ценимо (Филипљанима 1:9-11).

10. Како треба да се напрежемо у држању духовног програма?

10 Веома је важно да стално обраћамо пажњу на Божју Реч, држећи се свакодневног програма читања Библије и темељећи разговоре у породици и с пријатељима на Писму и Јеховиној служби. Програм јутарњег обожавања који се у време доручка одржава за столом у свакој бетелској породици и мисионарској групи Јеховиних сведока, обично укључује наизменично недељно кратко читање Библије или текућег Годишњака. Да ли може и твоја породица да има сличну припрему? Исто тако, колико користи примамо редовним састајањем у хришћанској скупштини на нашим заједничким састанцима, и нарочито учешћем на недељном студију Куле стражаре!

Обликовани да се боримо с кушњама

11, 12. (а) Како можемо применити Јаковљев савет у погледу кушњи у нашем свакодневном животу? (б) Како нас Јовово искуство охрабрује да чувамо интегритет?

11 У нашем свакодневном животу, Бог допушта да изникну неке ситуације, од којих нам неке могу тешко пасти. Како треба да гледамо на њих? Као што Јаков 4:8 саветује, никада немојмо бити огорчени, већ се приближимо Богу, уздајући се у њега свим срцем, сигурни да кад се ми ’приближимо њему и он ће се приближити нама‘. Истина мораћемо издржати потешкоће и испите, али они су допуштени како би доприносили нашем обликовању, са срећним исходом. Јаков 1:2, 3 нам јамчи: „Примите, браћо, радосно разна искушења која долазе на вас, знајући да кушање ваше вере доноси устрајност.“

12 Јаков још каже: „Нико, кад се куша, да не говори: ’Бог ме искушава‘, јер се Бог не може злом искушати, и он никога не искушава, него свакога искушава његова жудња, кад га она вуче и мами“ (Јаков 1:13, 14). Наше кушње могу бити многобројне и различите, али као што је било и у случају Јова, све оне имају место у нашем обликовању. Какво нам велико засигурање пружа Писмо у Јакову 5:11: „Гле, блажене називамо оне који мирно трпише. Трпљење Јобово чусте, и крај који му удели Господ видесте. Јер је Господ милосрдан и смилује се.“ Као судови у рукама Великог Лончара, чувајмо интегритет у свако доба, имајући поверење у исход налик Јововом (Јов 2:3, 9, 10; 27:5; 31:1-6; 42:12-15).

Обликујмо своју децу

13, 14. (а) Када родитељи треба да почну с обликовањем своје деце, и с којим крајњим циљем у изгледу? (б) Које срећне исходе можеш да наведеш?

13 Родитељи могу да учествују у обликовању своје деце још од њиховог детињства, и какви изврсни чувари интегритета ти млади могу постати! (2. Тимотеју 3:14, 15). То је случај чак и када кушње иду до крајности. Пре неколико година, када је прогонство у једној афричкој земљи достигло врхунац, једна породица достојна поверења бринула се за тајно штампање Куле стражаре у једној дворишној шупи. Једног дана улицом су долазили војници, тражећи од куће до куће младиће да би их регрутовали у војску. Још увек је било времена да се младићи из те породице сакрију, али, војници би у претресу сигурно открили штампач. То је могло довести до мучења или чак убијања целе породице. Шта се могло учинити? Двојица младића су се изјаснила, цитирајући Јована 15:13: „Нема веће љубави него живот свој дати за пријатеље своје.“ Упорно су тражили да остану у дневној соби. Војници би их нашли и беспоговорно би их подвргли окрутном мучењу или их чак убили када одбију регрутацију. Али, онда они не би даље претресали. Штампач и остали чланови породице били би поштеђени. Међутим, исход је био чудесан. Војници су у ствари мимоишли ову кућу, одлазећи у друге! Ове људске посуде обликоване за часну употребу остале су на животу, заједно са штампачем, и наставиле са издавањем правовремене духовне хране. Један од ових младића и његова сестра сада служе у Бетелу; он и даље ради на тој старој машини.

14 Млади се могу поучити како да се моле, а Бог заиста услишава њихове молитве. Један изузетан пример тога десио се током масакара у Руанди. Када су једну шестогодишњу девојчицу и њене родитеље побуњеници припремили за уништење ручном бомбом, та кћеркица се гласно и горљиво помолила да се спасу за даљњу службу Јехови. Ове наводне убице биле су дирнуте и поштедели су их рекавши: „Не можемо да вас убијемо због ове малецке“ (1. Петрова 3:12).

15. На које је искварујуће утицаје апостол Павле упозоравао?

15 Већина наших младих неће морати да се суочи с тако тешким ситуацијама као што су горе описане, али постоје многи испити с којима се они сусрећу у школи и данашњем исквареном друштву: по многим местима је тако раширен прљав језик, порнографија, искварена разонода и притисак вршњака да се упусте у лоше поступке. Увек изнова апостол Павле је упозоравао на ове утицаје (1. Коринћанима 5:6; 15:33, 34; Ефесцима 5:3-7).

16. Како особа може постати посуда за часну употребу?

16 Након што указује да се неке посуде држе „за часну употребу, а друге за нечасну“, Павле каже: „Ко се, дакле, очисти од нечасног, биће посуда за часну употребу, посвећена, Господу корисна, спремна за свако добро дело.“ Зато бодримо наше младе да пазе с ким се друже. Нека ’беже од младалачких жеља, а иду за праведношћу, вером, љубављу, миром заједно с онима који из чиста срца призивају Господа‘ (2. Тимотеју 2:20-22, Ссп). Један породични програм за ’изграђивање једно другог‘ могао би бити од непроцењиве вредности у обликовању наших младих (1. Солуњанима 5:11Ча; Пословице 22:6). Свакодневно читање и проучавање Библије уз коришћење одговарајуће публикације Заједнице могло би бити од велике помоћи.

Обликовање за све и свакога

17. На који начин ће нас карање обликовати, и с којим радосним исходом?

17 Да би нас обликовао, Јехова нам пружа савет кроз своју Реч и своју организацију. Немој се никада опирати том божанском савету! Реагуј мудро, и пусти нека те тај савет обликује за часну употребу Јехови. Пословице 3:11, 12 саветују: „Сине мој, не презри карање Господње, и да те његове казне не ужасну. Јер ког Господ воли, онога кажњава, као отац милог сина свога.“ Даљњи очински савет налази се у Јеврејима 12:6-11: ’Ког Господ воли, онога кажњава... Ако свако карање изгледа најпре као жалост а не као радост, али оно после даје миран плод правде онима који су научени њиме.‘ Главни канал за такво карање мора бити Божја надахнута Реч (2. Тимотеју 3:16, 17).

18. Шта смо у погледу покајања научили из 15. поглавља Луке?

18 Јехова је такође и милосрдан (Излазак 34:6). Када се покаже искрено покајање, чак и за најозбиљнији грех, он пружа свој опроштај. Чак и данашњи ’расипници‘ могу бити обликовани у посуде за часну употребу (Лука 15:22-24, 32). Наши греси не морају бити тако озбиљни као расипникови. Али, наш понизан одазив на библијски савет увек ће нас водити да будемо обликовани у посуду за часну употребу.

19. Како можемо да наставимо служити као часне посуде у Јеховиним рукама?

19 Када смо први пут сазнали за истину, показали смо спремност да нас Јехова обликује. Напустили смо светске путеве, започели да облачимо нову личност и постали предани крштени хришћани. Послушали смо савет из Ефесцима 4:20-24, да ’одбацимо старога човека, који се у варљивим жељама распада, и обновимо се духом ума свога, и обучемо у новог човека [„нову личност“, NW], који је створен по Богу, у правди и у светости истине‘. Нека свако од нас лично настави да буде мекан у Јеховиним рукама, у рукама Великог Лончара, служећи му увек као посуда за часну употребу!

За понављање

◻ Која је намера Великог Лончара за нашу планету?

◻ Како можеш бити обликован за часну употребу?

◻ На који начин се могу обликовати наша деца?

◻ Какав став треба да заузмемо према карању?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Хоћеш ли бити обликован за часну употребу или ћеш бити одбачен?

[Слика на 12. страни]

Млади могу да се обликују од раног детињства