Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли размишљаш о браку?

Да ли размишљаш о браку?

Да ли размишљаш о браку?

Када бисмо упоредили глобални феномен развода с неким земљотресом, Сједињене Државе би се налазиле у епицентру. У једној од протеклих година, тамо је престало да постоји више од милион бракова — што у просеку представља два развода у минути. Сигурно си свестан тога да таква криза с браковима није само у Сједињеним Државама.

ПРЕМА једној студији, стопа развода се више него удвостручила у Грчкој, Енглеској и Велсу, Канади, Француској и Холандији.

Заиста смо уверени да скоро сваки пар ступа у брак зато што се воли и жели заједно да проведе остатак свог живота. Међутим, тужно је што сан о срећном браку често и остаје само то — сан. Када се поврате из сна, многи кажу да су пребрзо ступили у брак или да су то учинили с погрешном особом, или спомињу обе ствари.

Зашто толико бракова пропада? „Главни разлог је недостатак припреме“, каже писац једне књиге о забављању. Она додаје: „Док разговарам с паровима који имају кризу у браку, обузимају ме два осећања — сажаљење и гнев. Осећам сажаљење зато што нису остварили своје циљеве како би имали обострано задовољавајући однос. А гнев осећам зато што не знају колико је то сложен подухват.“

Заиста, многи ступе у брак с мало или нимало појма о томе како да га учине успешним. Међутим, то уопште не изненађује. Један педагог је запазио: „Колико наших младих одлази на колеџе да учи о понашању пацова и гуштера, а ништа не науче о понашању двоје људи који се зову муж и жена?“

Да ли размишљаш о браку — било да планираш брак или да си већ у њему? Ако размишљаш, треба да будеш свестан тога да су односи у стварном животу много другачији од оних који се приказују у биоскопима, телевизијским емисијама и у љубавним романима. Такође, брак двоје зрелих људи који се заиста воле може се сматрати благословом од Бога (Пословице 18:22; 19:14). Онда, како можеш сазнати да ли си спреман да удовољиш захтевима брака? Какве чиниоце треба да узмеш у обзир када бираш брачног друга? Или, ако си већ у браку, како можеш увећати шансе да пронађеш трајну срећу у свом браку?