Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христова откупнина Божји начин спасења

Христова откупнина Божји начин спасења

Христова откупнина Божји начин спасења

„Јер Бог толико љуби свет, да је и Сина свога јединорођенога дао, да ни један који у њега верује не пропадне, него да има живот вечни“ (ЈОВАН 3:16).

1, 2. Опиши стање које се развило што се тиче људског рода.

 ЗАМИСЛИ да болујеш од болести од које ћеш сигурно умрети уколико се не подвргнеш операцији. Како би се осећао ако би цена операције била далеко изнад онога што би могао приуштити? Шта ако је чак ни удруженим средствима своје породице и пријатеља не би могао платити? Суочити се с таквом дилемом када је у питању живот било би јако фрустрирајуће!

2 То приказује ситуацију у коју је дошао људски род. Наши прародитељи Адам и Ева, били су створени савршени (Поновљени закони 32:4). Имали су у изгледу вечни живот и испуњење Божје намере: „Рађајте се, множите се и напуните земљу, и владајте њом“ (Постање 1:28). Међутим, Адам и Ева су се побунили против свог Створитеља (Постање 3:1-6). Њихова непослушност навукла је грех не само на њих лично, већ и на њихово нерођено потомство. Касније је верни човек Јов рекао: „Како ће из бића упрљаног човек чист изићи? То никако испасти не може“ (Јов 14:4).

3. Како се смрт проширила на све људе?

3 Грех је дакле попут болести којом смо се сви заразили, јер Библија каже да су „сви сагрешили“. То стање има последице опасне по живот. Заиста, „плата за грех [је] смрт“ (Римљанима 3:23; 6:23, курзив наш). Нико од нас јој не може побећи. Сви људи греше, стога, сви људи умиру. Као Адамови потомци, рођени смо у таквом стању (Псалам 51:7). „По једном човеку“, писао је Павле, „дође на свет грех и по греху смрт, и тако смрт уђе у све људе, јер сви сагрешише“ (Римљанима 5:12). Али то не значи да смо без наде у спасење.

Одстрањење греха и смрти

4. Зашто људи не могу сами да одстране болест и смрт?

4 Шта је потребно да би се одстранио грех, и његова последица, смрт? Сасвим јасно, нешто веће од онога што било који човек може пружити. Псалмиста је јадиковао: „Превелик је откуп за људски живот. Оно што би он могао платити никад не би било довољно да га сачува од гроба, да му дозволи да заувек живи“ (Псалам 49:8, 9, Today’s English Version). Додуше, можда свој живот можемо продужити неколико година помоћу здраве исхране и здравствене неге, међутим нико од нас не може излечити наслеђено грешно стање. Нико од нас не може преокренути последице процеса старења које нас спутавају и повратити наше тело до савршенства које је Бог првобитно наменио за нас. Павле сигурно није преувеличавао када је писао да су због Адамовог греха, људска створења „подложена таштини“ — или како то The Jerusalem Bible преводи, „били су онемогућени да постигну своју сврху“ (Римљанима 8:20). Међутим, на сву срећу, Створитељ нас није напустио. Он је извршио припреме да једном заувек одстрани грех и смрт. Како?

5. Како је Закон који је био дат Израелу одражавао велико поштовање правде?

5 Јехова „љуби правду и честитост“ (Псалам 33:5). Кодекс Закона који је он дао Израелу одражава високо поштовање равнотеже и непристрасне правде. На пример, унутар тог скупа закона, ми читамо да треба да се ’узме живот за живот‘. Другим речима, уколико би Израелац убио некога, њему би морао да се одузме живот у замену за онај који је он одузео (Излазак 21:23; Бројеви 35:21). Тако би вага божанске правде била доведена у равнотежу. (Упореди с Изласком 21:30.)

6. (а) У ком смислу би се Адам могао назвати убицом? (б) Какав је живот Адам изгубио, и каква би жртва била потребна да би се вага правде довела у равнотежу?

6 Када је Адам згрешио, он је постао убица. На који начин? Тако што је пренео своје грешно стање — а отуда и смрт — на све своје потомке. Само због Адамове непослушности наша тела сада пропадају и неумољиво се крећу према гробу (Псалам 90:10). Адамов грех значи још нешто озбиљније. Сети се, оно што је Адам изгубио за себе и своје потомке није обичан живот од неких седамдесет-осамдесет година. Изгубио је савршен живот — да, вечни живот. Стога, уколико треба да се ’узме живот за живот‘, какву врсту живота треба дати да би се задовољила правда у овом случају? Логично је да би то требало да буде савршен људски живот — живот који, попут Адамовог, има потенцијал да производи савршено људско потомство. Уколико би се принео као жртва, савршени људски живот не само што би вагу правде довео у равнотежу већ би и омогућио потпуно одстрањење греха, и његове последице, смрти.

Покривање цене греха

7. Опиши значење речи „откуп“.

7 У Библији се на цену која се захтева да бисмо били откупљени од греха указује као на ’откуп‘ (Псалам 49:8). У српском се тај израз може односити на исплату коју отмичар захтева у замену за отетога. Наравно, откуп који је Јехова обезбедио не укључује никакво киднаповање. Концепт о плаћању цене остаје исти. У ствари, глаголски облик хебрејске речи преведене као ’откуп‘ дословно значи „покрити“. Да би искупила од греха, откупнина мора тачно одговарати ономе што треба да покрије — Адамовом савршеном људском животу.

8. (а) Опиши начело поновне куповине. (б) Како се начело поновне куповине односи на нас као грешнике?

8 То је у складу с начелом које се налази у Мојсијевом закону — начелом о поновној куповини. Уколико би неки Израелац постао сиромашан и продао себе у ропство неизраелцу, неки рођак га је могао поново купити (то јест, откупити) плаћајући цену за коју се сматрало да је једнака вредности роба (Левитска 25:47-49). Библија каже да смо, као несавршени људи, „робови греха“ (Римљанима 6:6; 7:14, 25). Шта је потребно да бисмо били поново купљени? Као што смо видели, губитак савршеног људског живота захтевао би исплату савршеног људског живота — ништа више, и ништа мање.

9. Које је припреме Јехова извршио за покривање греха?

9 Наравно ми људи рађамо се несавршени. Нико од нас није једнак Адаму; нико од нас не може платити откупну цену коју захтева правда. Као што је споменуто на почетку, то је као да имамо смртоносну болест а не можемо себи приуштити да платимо операцију којом се она може излечити. У таквој ситуацији, зар не бисмо били захвални ако би се неко заложио за нас и покрио трошкове? То је управо оно што је Јехова учинио! Он је извршио припреме да нас откупи од греха, једном и за сва времена. Да, он нам радо даје оно што ми сами никада не бисмо могли да приуштимо. Како? „Дар Божји је“, писао је Павле, „живот вечни у Исусу Христу, Господу нашему“ (Римљанима 6:23). Јован описује Исуса као „јагње Божје, које узима грех света“ (Јован 1:29). Погледајмо како је Јехова употребио свог вољеног Сина да би платио откупну цену.

„Одговарајући откуп“

10. Како су се пророчанства о „семену“ усредсредила на Јосифа и Марију?

10 Одмах након побуне у Едену, Јехова је објавио своју намеру да произведе „семе“, то јест потомство, које ће човечанство откупити од греха (1. Мојсијева 3:15ДК). Кроз низ божанских откривења, Јехова је идентификовао породичну лозу која ће произвести ово семе. С временом, та откривења су се усредсредила на Јосифа и Марију, један верени пар који је живео у Палестини. У једном сну, Јосифу је било речено да је Марија затруднела помоћу светог духа. Анђео је рекао: „Она ће родити сина, и ти ћеш му наденути име Исус; он је онај који ће избавити народ свој од греха његових“ (Матеј 1:20, 21).

11. (а) Како се Јехова побринуо да се његов Син роди као савршен човек? (б) Зашто је Исус могао да обезбеди „одговарајући откуп“?

11 То никако није била обична трудноћа, јер је Исус имао предљудско постојање на небу (Пословице 8:22-31; Колошанима 1:15). Његов живот је путем Јеховине чудесне силе био пренесен у Маријину материцу, што је омогућило да се тај љубљени Божји Син роди као човек (Јован 1:1-3, 14; Филипљанима 2:6, 7). Јехова је водио ствари тако да Исус није био упрљан Адамовим грехом. Напротив, Исус се родио савршен. Према томе, поседовао је оно што је Адам изгубио — савршен људски живот. Коначно човек који је могао покрити цену греха! И то је управо оно што је Исус учинио 14. нисана 33. н. е. Тог историјског дана, Исус је дозволио да га његови противници убију, и тако је обезбедио „одговарајући откуп“ (1. Тимотеју 2:6).

Вредност савршеног људског живота

12. (а) Опиши кључну разлику између Исусове и Адамове смрти. (б) Како је Исус постао „Отац вечни“ послушним људима?

12 Постоји разлика између Исусове и Адамове смрти — разлика која истиче вредност откупнине. Адамова смрт је била заслужена, јер намерно није слушао свог Створитеља (Постање 2:16, 17). За разлику од његове, Исусова смрт је била потпуно незаслужена, јер он „греха не учини“ (1. Петрова 2:22). Зато је Исус, када је умро, имао нешто веома вредно што грешник Адам није поседовао приликом смрти — право на савршен људски живот. Тако је Исусова смрт имала жртвену вредност. Након узласка на небо као духовна особа, он је представио вредност своје жртве Јехови (Јеврејима 9:24). Чинећи то, Исус је купио грешно човечанство и постао његов нови Отац, замена за Адама (1. Коринћанима 15:45). Исус је с добрим разлогом назван „Отац вечни“ (Исаија 9:6). Замисли шта то значи! Адам, грешни отац, пренео је на све своје потомке смрт. Исус, савршени Отац, користи вредност своје жртве да би послушним људима подарио вечни живот.

13. (а) Илуструј како је Исус поништио дуг који је направио Адам. (б) Зашто Исусова жртва не покрива грех наших прародитеља?

13 Међутим, како би смрт само једног човека могла да покрије грехе многих? (Матеј 20:28). У једном чланку пре неколико година, овако смо илустровали откупнину: „Замисли велику фабрику у којој раде стотине радника. Непоштени директор фабрике доводи је под стечај и фабрика се затвара. Стотине су сада без посла и не могу да плаћају своје рачуне. Њихови брачни другови, деца и, наравно, повериоци, сви трпе због покварености једног човека! Затим долази имућан доброчинитељ који исплаћује дуг фабрике и поново отвара фабрику. За узврат, поништавање тог дуга доноси потпуно олакшање многим радницима, њиховим породицама и повериоцима. Али, да ли пређашњи директор има удела у новом благостању? Не, он је у затвору и тако је трајно лишен посла! Слично томе, поништавање Адамовог дуга користи милионима његових потомака — али не и Адаму.“

14, 15. Зашто се Адам и Ева могу назвати намерним грешницима, и како се наша ситуација разликује од њихове?

14 То је фер. Сети се, Адам и Ева су били намерни грешници. Они су изабрали да не слушају Бога. За разлику од њих, ми смо рођени у греху. Ми немамо избора. Без обзира колико да се упињемо, не можемо у потпуности избећи да грешимо (1. Јованова 1:8). Повремено се можда осећамо попут Павла, који је писао: „Кад хоћу да чиним добро, зло је при мени. Јер се ја радујем закону Божјему по унутрашњем човеку, али видим други закон у удима својим, који се супроти закону разума мога, и заробљава ме законом греховним, који је у удима мојим. Ја несрећни човек!“ (Римљанима 7:21-24).

15 Па ипак, због откупнине, ми имамо наду! Исус је семе помоћу којег ће се, као што је Бог обећао, „благословити сви народи земље“ (Постање 22:18; Римљанима 8:20). Исусова жртва отвара врата ка задивљујућим могућностима за оне који исказују веру у њега. Осмотримо неке од њих.

Извлачење користи из Христове откупнине

16. Упркос нашем грешном стању, које користи сада можемо имати захваљујући Исусовој откупнини?

16 Библијски писац Јаков признаје да „сви ми у многоме грешимо“ (Јаков 3:2). Међутим, због Христове откупнине, наше грешке могу бити опроштене. Јован пише: „Ако неко сагреши, имамо бранитеља код Оца, Исуса Христа праведника. Он је сам жртва окајања греха наших“ (1. Јованова 2:1, 2). Наравно, на грех не треба немарно да гледамо (Јуда 4; упореди с 1. Коринћанима 9:27). Међутим, уколико погрешимо, можемо излити срце Јехови, уверени да је он ’спреман да опрости‘ (Псалам 86:5, NW; 130:3, 4; Исаија 1:18; 55:7; Дела апостолска 3:19). Тако нам откупнина омогућује да служимо Богу чисте савести и омогућује нам да му приступамо у молитви у име Исуса Христа (Јован 14:13, 14; Јеврејима 9:14).

17. Који су будући благослови могући захваљујући откупнини?

17 Христова откупнина отвара пут за испуњење Божје намере — да послушни људи заувек живе у Рају на земљи (Псалам 37:29). Павле је писао: „Колико год има Божијих обећања, у њему [Исусу] су »да«“ (2. Коринћанима 1:20Ча). Истина, смрт ’царује‘ (Римљанима 5:17ДК). Откупнина пружа Богу основу за брисање тог ’последњег непријатеља‘ (1. Коринћанима 15:26; Откривење 21:4). Исусова откупнина може користити чак и онима који су умрли. „Иде час“, рекао је Исус, „у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божјега и излазиће из њих“ (Јован 5:28, 29; 1. Коринћанима 15:20-22).

18. Какве трагичне последице грех има по човечанство, и како ће се то променити у Божјем новом свету?

18 Замисли како ће бити дивно живети онако како је било намеравано — без брига које нас данас оптерећују! Грех нас је избацио из хармоније не само с Богом већ и с нашим умом, срцем и телом. Међутим, Библија обећава да у Божјем новом свету „нико од становника неће рећи: болестан сам“. Да, физичке и емоционалне болести неће више мучити човечанство. Зашто? Исаија одговара: „Народу који живи у њему опростиће се безакоње“ (Исаија 33:24ДК).

Откупнина — израз љубави

19. Како као појединци треба да се одазовемо на Христову откупнину?

19 Јехову је покренула љубав да пошаље свог љубљеног Сина (Римљанима 5:8; 1. Јованова 4:9). А онда је љубав покренула Исуса да ’за све људе поднесе смрт‘ (Јеврејима 2:9; Јован 15:13). С добрим разлогом, Павле је писао: „Нас љубав Христова покреће... он за све умре зато да они који живе, не живе више ради себе, него ради онога који за њих умре и ускрсну“ (2. Коринћанима 5:14, 15). Ако ценимо оно што је Исус учинио за нас, онда ћемо се одазвати. На крају крајева, откупнина нам омогућује да будемо избављени од смрти. Сигурно да својим поступцима не бисмо желели да индиректно покажемо како Исусову жртву ценимо као нешто обичне вредности (Јеврејима 10:29).

20. Који су неки од начина на које можемо држати Исусову ’реч‘?

20 Како можемо показати искрено цењење за откупнину? Кратко пре свог хапшења, Исус је навео: „Ко ме љуби, држаће реч моју“ (Јован 14:23). У Исусову ’реч‘ спада и његова заповест да ревно учествујемо у испуњавању ове заповести: „Идите дакле и научите све народе, крстећи их“ (Матеј 28:19). Послушност Исусу захтева и да показујемо љубав према нашој духовној браћи (Јован 13:34, 35).

21. Зашто 1. априла треба да присуствујемо одржавању Меморијала?

21 Један од најбољих начина на који можемо показати своје цењење према откупнини јесте да присуствујемо Меморијалу Христове смрти, који ће се ове године одржати 1. априла. a И то је део Исусове ’речи‘, јер када је успостављао ову прославу, Исус је својим ученицима заповедио: „Ово чините за мој спомен“ (Лука 22:19). Својим присуством том најважнијем догађају и нашим дубоким цењењем према свему што је Христ заповедио, показаћемо наше чврсто уверење да је Исусова откупнина Божји начин спасења. Заиста, „нема у никоме другоме спасења“ (Дела апостолска 4:12).

[Фусноте]

a Ове године 1. април одговара 14. нисану, датуму када је Исус умро. Провери тачно време и место одржавања прославе Меморијала код Јеховиних сведока у твом крају.

Да ли се сећаш?

◻ Зашто људи не могу искупити себе из свог грешног стања?

◻ На који је начин Исус „одговарајућа жртва“?

◻ Како је Исус право на савршен људски живот употребио у нашу корист?

◻ Какве ће благослове човечанство имати захваљујући Христовој откупнини?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Само је савршен човек — једнак Адаму — могао довести вагу правде у равнотежу

[Слика на 16. страни]

Пошто је Исус имао право на савршен људски живот, његова смрт је имала жртвену вредност