Пређи на садржај

Пређи на садржај

Проблеми својствени породицама с пасторчадима

Проблеми својствени породицама с пасторчадима

Проблеми својствени породицама с пасторчадима

СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ С ПАСТОРЧАДИМА СУ МОГУЋЕ! КАКО?

Породице с пасторчадима постају уобичајен вид домаћинства у многим деловима света. Па ипак, такве породице имају јединствене проблеме. Један од најизазовнијих несумњиво је подизање деце. Међутим, и у једном таквом окружењу могуће је успешно подизати децу, као што ће то настојати да покажу наредна два чланка.

ОЧУХЕ И МАЋЕХЕ ТРАДИЦИОНАЛНО БИЈЕ ЛОШ ГЛАС. МНОГИ ОД НАС СУ, кад су били деца, чули неку верзију бајке о Пепељуги која је много патила од своје окрутне маћехе. Деца у Европи су такође чула бајку о Снежани и седам патуљака. Испоставило се да је Снежанина маћеха била зла вештица!

Да ли бајке попут ових пружају тачну слику о породицама с пасторчадима? Јесу ли сви очуси односно маћехе стварно тако лоши? Не. Већина њих жели све најбоље деци коју су добили браком. Али, они се заиста морају суочити с тешким проблемима нераскидиво везаним за живот у оваквој породици.

Проблеми у подизању деце

Када пропадне први брак, често је узрок тога незрелост брачних другова. У другом браку, опхођење с децом може затегнути односе. Неки извештаји показују да од 10 таквих мешовитих бракова више од 4 заврше разводом у првих пет година.

Нововенчани можда не увиђају емоционални немир, сукобе лојалности, и осећаје љубоморе и огорчености, које долазак очуха односно маћехе изазива у пасторчади. Они могу умислити како је природни родитељ своју наклоност према њима заменио наклоношћу према очуху односно маћехи. Штавише, природном родитељу, ког је напустио брачни друг, може бити тешко да разуме непрестану приврженост деце његовом бившем супружнику. Један дечко је настојао да објасни свој добар однос са својим природним оцем рекавши: „Мама, ја знам да је тата био лош према теби, али он је добар према мени!“ Таква изјава, иако је искрена, може мајку навести да осећа велику огорченост према дететовом оцу.

Један очух је признао: „И нисам баш био нешто припремљен да се изборим са свим проблемима везаним за одгајање своје пасторчади. Наступио сам ношен мишљу да сам, када сам се оженио њиховом мајком, тада и њихов отац. То ми је изгледало тако једноставно! Нисам разумео дечју приврженост њиховом природном оцу, и направио сам много грешака.“

Напетости се могу јавити нарочито код дисциплиновања. Деци је потребна љубазна дисциплина, али јој се она често опиру чак и кад потиче од природног родитеља. Још ју је теже прихватити од очуха односно маћехе! Обично, када је суочено с дисциплином, пасторче ће понекад рећи нешто попут: „Ти ниси мој прави отац!“ Како овакве речи могу бити поражавајуће за добронамерног очуха или маћеху!

Могу ли се деца успешно одгајати у једној мешовитој породици? Могу ли очух или маћеха имати позитивну улогу у изградњи успешне породице? Одговор на оба питања је потврдан ако сви у породици следе савет Божје надахнуте Речи, Библије.

[Слика на 3. страни]

„Ти ниси мој прави отац!“