Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живот након смрти — шта каже Библија?

Живот након смрти — шта каже Библија?

Живот након смрти — шта каже Библија?

„Ти си прах и у прах ћеш се вратити“ (ПОСТАЊЕ 3:19).

1, 2. (а) Која су другачија гледишта о животу на оном свету? (б) Шта треба да истражимо да бисмо утврдили шта Библија учи о души?

 „ТЕОРИЈА о вечној патњи је неспојива с веровањем у Божју љубав према створеном свету... Веровати да ће душа бити вечно кажњавана због грешака почињених у неколико година, а да јој се не пружи прилика за исправку, јесте против свега оног што налаже разум“, приметио је хиндуски филозоф Никилананда.

2 Попут Никилананде, многи осећају неку нелагодност према учењу о вечном мучењу. На исти начин, другима је тешко да разумеју замисли као што је достићи нирвану и бити једно с природом. Чак и међу онима који тврде да своја веровања заснивају на Библији, постоје различита гледишта о томе шта је душа и шта се дешава с њом када умремо. Али, шта Библија стварно учи о души? Да бисмо то сазнали, треба да истражимо значења хебрејске и грчке речи које су у Библији преведене са „душа“.

Душа према Библији

3. (а) Која је реч у Хебрејским списима преведена као „душа“, и које је њено основно значење? (б) Како 1. Мојсијева 2:7 (ДК) потврђује да реч „душа“ може да означава комплетну особу?

3 Хебрејска реч за „душу“ је нефеш, и појављује се 754 пута у Хебрејским списима. Шта значи нефеш? Према The Dictionary of Bible and Religion, „углавном се односи на целокупно људско биће, комплетну особу“. Ово потврђује и Библија кад описује душу у 1. Мојсијевој 2:7 (ДК): ’Господ Бог створи човјека од праха земаљскога, и дуну му у нос дух животни; и поста човјек душа жива.‘ Запази да је први човек ’постао‘ душа. Другим речима, Адам није поседовао душу; он је био душа — као кад неко постане лекар, он јесте лекар. Тако реч „душа“ овде може да описује једну комплетну особу.

4. Која је реч у Хришћанским грчким списима преведена с „душа“, и које је њено основно значење?

4 Реч (психе) преведена с „душа“ појављује се преко сто пута у Хришћанским грчким списима. Као и нефеш и ова реч се често односи на целу особу. Осмотри на пример следеће изјаве: ’Душа је моја жалосна‘ (Јован 12:27). „Уђе страх у сваку душу“ (Дела апостолска 2:43). „Свака душа да се покорава властима које владају“ (Римљанима 13:1ДК). „Говорите утешно депресивним душама“ (1. Солуњанима 5:14NW). „Мало, то јест осам душа, спасе се кроз воду“ (1. Петрова 3:20). Очигледно се психе као и нефеш односе на комплетну особу. Према изучаваоцу Нигелу Тарнеру, ова реч „означава оно што је карактеристично људско, јединку, материјално тело које има Божји руах [дух] удахнут у себи... Нагласак је на целом бићу“.

5. Да ли су и животиње душе? Образложи.

5 Занимљиво је што се реч „душа“ у Библији не примењује само на људе већ и на животиње. Примера ради, описујући стварање морских бића, 1. Мојсијева 1:20 (ДК) наводи да је Бог заповедио: „Нека врве по води живе душе.“ Наредног стваралачког дана, Бог је рекао: „Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховијем, стоку и ситне животиње и звијери земаљске по врстама њиховијем“ (1. Мојсијева 1:24ДК; упореди с 4. Мојсијевом 31:28ДК).

6. Шта се може рећи о томе како Библија користи реч „душа“?

6 Тако се начин на који је у Библији употребљена реч „душа“ односи на особу или на неку животињу, или на живот неке особе или животиње. (Види оквир на претходној страни.) Библијска дефиниција душе је једноставна, доследна и неоптерећена компликованим филозофијама и људским празноверјем. Пошто је то тако, мора се поставити једно озбиљно питање: шта се, према Библији, дешава с душом приликом смрти?

Мртви су без свести

7, 8. (а) Шта Писмо открива о стању мртвих? (б) Пружи библијске примере који показују да душа може умрети.

7 Стање мртвих је појашњено у Проповеднику 9:5, 10, где читамо: „Мртви ништа не знају... нема ни дела ни мисли, ни знања, ни мудрости у пределу смрти [„гробу“, ДК] у који идеш.“ Стога је смрт стање непостојања. Псалмиста је написао да када особа умре, ’враћа се у прах свој, и тад пропадају све помисли њене‘ (Псалам 146:4). Мртви су без свести, неактивни.

8 Када је Адаму изрицао осуду, Бог је рекао: ’Ти си прах и у прах ћеш се вратити‘ (Постање 3:19). Пре него што га је Бог створио од праха земаљског и дао му живот, Адам није ни постојао. Када је умро, вратио се у то исто стање. Казна за њега била је смрт — а не прелазак у неки други свет. Шта се онда десило с његовом душом? Пошто се у Библији реч „душа“ често односи једноставно на неку особу, тако кад кажемо да је Адам умро, ми кажемо да је душа по имену Адам умрла. То може зазвучати необично особи која верује у бесмртност душе. Међутим, Библија каже: „Душа која згреши она ће умрети“ (Језекиљ 18:4). Левитска 21:1 (NW) говори о „преминулој души“ („лешу“, The Jerusalem Bible). И Назирејима је речено да не приступају „мртвој души“ („мртвацу“) (Бројеви 6:6NW).

9. Шта Библија мисли када каже да се Рахиља „растављаше с душом“?

9 Међутим, шта је с изјавом о Рахиљиној потресној смрти из Постања 35:18, приликом рођења њеног другог сина? На том месту читамо: „И како се она растављаше с душом, јер бејаше на умору, она му даде има Вононија, али му отац даде име Венијамин.“ Да ли овај стих указује да је Рахиља имала неко унутрашње биће које се одвојило од ње приликом смрти? Ни у ком случају. Присети се да се реч „душа“ може односити и на живот који особа поседује. Зато у овом случају Рахиљина „душа“ једноставно значи њен „живот“. Зато ову фразу „растављаше с душом“ неки други библијски преводи преносе као ’њен живот се гасио‘ (Knox), ’издахнула је‘ (JB), и „живот је напуштао“ (Bible in Basic English). Нигде се не указује да је неки мистериозни део Рахиље надживео њену смрт.

10. На који начин се душа удовичиног ускрснулог сина ’повратила у њега‘?

10 Слично је и са ускрсењем сина једне удовице, које је забележено у 17. поглављу 1. Краљевима. У 22. стиху читамо да док се Илија молио над младићем, „Господ услиши глас Илијин и душа се детиња поврати у дете и оно се поврати животу“. И овога пута реч „душа“ значи „живот“. Зато New American Standard Bible каже: „Поврати се у дете живот те оно оживе.“ Да, дечаку се повратио живот, а не нека сеновита форма. То је у складу са оним што је Илија рекао дечаковој мајци: „Види, твој је син [комплетна особа] жив“ (1. Краљевима 17:23).

Како стоје ствари с духом?

11. Зашто реч „дух“ не може указивати на нешто што преживљава смрт одвојено од тела?

11 Библија каже да када особа умре, ’из ње излази дух, и [она] се враћа у прах свој‘ (Псалам 146:4). Да ли то значи да дух који је одвојен од тела дословно одлази и живи након смрти неке особе? То не може бити, јер псалмиста у продужетку каже: ’Тад пропадају све помисли њихове‘ („свако размишљање престаје“, The New English Bible). Шта је онда дух, и како он „излази“ из особе кад она умре?

12. На шта указују хебрејска и грчка реч које су у Библији преведене са „дух“?

12 Речи које се у Библији преводе са „дух“ (хебрејска руах; грчка пнеума) у основи значе „дах“. Отуда, уместо ’из ње излази дух‘ превод од Р. А. Нокса користи фразу „његово тело остаје без даха“ (Псалам 145:4). Али, реч „дух“ указује на нешто много више од дисања. Примера ради, када описује уништење људског и животињског живота у свеопштем Потопу, Постање 7:22 каже: „Све што имаше даха живота [или духа; хебрејски руах] у ноздрвама, све што беше на суху, све помре.“ Тако „дух“ може да указује на животну снагу која делује у живим створењима, и људима и животињама, а која се подржава дисањем.

13. У ком смислу се приликом смрти дух враћа Богу?

13 Шта то онда значи кад Проповедник 12:9 изјављује да кад особа умре њен „дух се врати Богу, који га је дао“? Да ли то значи да дух дословно путује кроз свемир до Бога? Ништа не упућује на тако нешто. Пошто је дух животна снага, она се ’враћа Богу‘ у смислу да је свака нада у будући живот те особе сада у потпуности у власти Бога. Само Бог може да поврати дух, то јест, животну снагу, враћајући тиме особу у живот (Псалам 104:30). Али, да ли Бог то и намерава да учини?

’Он ће ускрснути‘

14. Шта је Исус рекао и учинио да би донео олакшање и утеху Лазаревим сестрама након што су изгубиле брата?

14 У једном градићу, у Витанији, око 3 километра источно од Јерусалима, Марија и Марта су оплакивале прерану смрт свога брата Лазара. Исус је саосећао с њиховом тугом, јер су му Лазар и његове сестре били драги. Како је Исус могао да утеши ове сестре? Не тако што би им причао неку увијену причу већ тако што би им рекао истину. Исус је једноставно рекао: „Ваш брат ће ускрснути.“ Исус је отишао до гробнице и ускрснуо Лазара — вративши у живот човека који је четири дана био мртав! (Јован 11:18-23, 38-44).

15. Шта је Марта рекла на то што је Исус рекао и урадио?

15 Да ли се Марта изненадила Исусовом изјавом да ће Лазар „ускрснути“? Очигледно није, јер је одговорила: „Знам да ће ускрснути о ускрсењу, у последњи дан.“ Она је већ веровала у ускрсење. Затим јој је Исус рекао: „Ја сам ускрсење и живот; ко верује у мене, ако и умре живеће“ (Јован 11:23-25). Чудо Лазаревог повратка у живот ојачало је њену веру и улило веру осталима (Јован 11:45). Али, шта је тачно мишљено под изразом ’ускрсење‘?

16. Шта значи реч „ускрсење“?

16 Реч „ускрсење“ је превод грчке речи анастасис, што дословно значи „поновно устајање“. Хебрејски преводиоци с грчког су анастасис превели изразом који значи „оживљавање мртвих“ (на хебрејском техијат хаметим) a. Тако ускрсење обухвата подизање особе из беживотног стања смрти — то јест обнављање и поновно покретање животног обрасца једног појединца.

17. (а) Зашто за Јехову Бога и Исуса Христа ускрсење не представља проблем? (б) Које је обећање Исус дао у погледу оних који су у гробовима?

17 Пошто има безграничну мудрост и савршено памћење, Јехова Бог лако може да ускрсне неку особу. Упамтити животне обрасце мртвих — њихове карактерне црте, прошлост и све детаље њиховог идентитета — за њега не представља проблем (Јов 12:13; упореди са Исаијом 40:26). Поред тога, као што показује догађај с Лазаром, Исус Христ је и вољан и способан да ускрсне умрле особе. (Упореди с Луком 7:11-17; 8:40-56.) У ствари, Исус Христ је рекао: „Иде час у који ће сви који су у гробовима [„спомен-гробовима“, NW] чути глас Сина Божјега и излазиће из њих“ (Јован 5:28, 29, курзив наш). Да, Исус Христ је обећао да ће сви који су у Божјем сећању бити ускрснути. Јасно је онда да према Библији душа умире и да је ускрсење решење за смрт. Али, милиони људи су живели и умрли. Ко је од њих у Божјем сећању и чека ускрсење?

18. Ко ће ускрснути?

18 Они, који су ишли праведним путем као Јеховине слуге, биће ускрснути. Али, милиони других људи су помрли а да нису показали да ли би се подложили Божјим праведним мерилима. Они или нису знали Јеховине захтеве или нису имали довољно времена да изврше потребне измене. И они су у Божјем сећању и зато ће бити ускрснути, јер Библија обећава: ’Биће ускрсење праведника и неправедника‘ (Дела апостолска 24:15).

19. (а) Какву је визију о ускрсењу примио апостол Јован? (б) Шта се баца у „језеро огњено“ и шта тај израз значи?

19 Апостол Јован је имао узбудљиву визију о томе како ускрснуле особе стоје пред Божјим престољем. Описујући је он је написао: „Море врати мртваце који су у њему били, и смрт и предео мртвих [„Хад“, NW] вратише своје мртваце, и примише суд сваки по делима својим. И смрт и предео мртвих [„Хад“, NW] беху бачени у језеро огњено. И то је друга смрт“ (Откривење 20:12-15а). Размисли шта то значи! Сви умрли који су у Божјем сећању биће ослобођени из Хада, то јест, Шеола, општег гроба човечанства (Псалам 16:10; Дела апостолска 2:31). Онда ће ’смрт и Хад‘ бити бачени у „језеро огњено“, што симболизује потпуно уништење. Општи гроб човечанства престаће да постоји.

Јединствени изглед!

20. У какву ће околину ускрснути милиони оних који су сада мртви?

20 Када милиони особа ускрсну, они се неће вратити на празну земљу (Исаија 45:18). Они ће се пробудити у прелепо сређеној околини и наћи ће места за становање, одећу и храну у изобиљу који су припремљени за њих (Псалам 67:7; 72:16; Исаија 65:21, 22). Ко ће све то припремити? Очигледно да ће неки људи морати бити живи у том новом свету пре него што земаљско ускрсење започне. Али ко?

21, 22. Који јединствени изглед стоји пред онима који живе у ’последњим данима‘?

21 Испуњење библијског пророчанства показује да живимо у ’последњим данима‘ овог система ствари b (2. Тимотеју 3:1). Веома брзо ће се Јехова Бог умешати у људске прилике и збрисати злоћу са земље (Псалам 37:10, 11; Пословице 2:21, 22). Шта ће се десити са онима који верно служе Јехови?

22 Јехова неће уништити праведника заједно с бездушником (Псалам 145:20). Он никада не чини тако нешто, и неће то учинити ни када земљу буде чистио од неваљалства. (Упореди с Постањем 18:22, 23, 26.) У ствари, последња библијска књига говори о ’мноштву великом, које не могаше нико избројити, од свакога рода и племена, народа и језика‘ које долази ’од патње [„невоље“, NW] велике‘ (Откривење 7:9-14). Да, једно велико мноштво ће преживети ту велику невољу која ће окончати овај садашњи зао систем ствари, и они ће ући у Божји нови свет. У том свету ће послушно човечанство извући потпуну корист из Божје чудесне припреме за ослобођење човечанства од греха и смрти (Откривење 22:1, 2). Тако ’велико мноштво‘ никада неће окусити смрт. Какав јединствени изглед!

Живот без смрти

23, 24. Шта мораш да радиш да би живео у Рају на земљи и не окусио смрт?

23 Можемо ли веровати у остварење ове запањујуће наде? Апсолутно! Лично је Исус Христ указивао да ће доћи време када ће људи живети, а да никада не умру. Непосредно пре него што ће ускрснути свог пријатеља Лазара, Исус је Марти рекао: „Сваки који живи и верује у мене неће никад умрети“ (Јован 11:26).

24 Да ли желиш да вечно живиш у Рају на земљи? Да ли чезнеш да поново видиш своје вољене? „Свет пролази, и с њим и жудње његове; али онај који вољу Божју чини остаје до века“ (1. Јованова 2:17). Сада је време да сазнаш шта је Божја воља и да будеш одлучан да живиш у складу с њом. Тада и ти, заједно с милионима других који већ врше Божју вољу, можеш заувек да живиш у Рају на земљи.

[Фусноте]

a Иако се реч „ускрсење“ не појављује у Хебрејским списима, нада у ускрсење јасно је изражена у Јову 14:13, Данилу 12:13 (NW) и Осији 13:14.

b Види Спознање које води до вечног живота, на странама 98-107, а издао је Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.,

Да ли си упамтио?

◻ Које је основно значење изворних речи преведених као „душа“?

◻ Шта се дешава с душом приликом смрти?

◻ Шта је по Библији решење за смрт?

◻ Који јединствени изглед стоји пред верним особама данашњег времена?

[Питања за разматрање]

[Оквир на 15. страни]

„Душа“ као живот неког створења

Реч „душа“, покаткад указује на живот неке особе или неке животиње. То не мења библијску дефиницију душе као особе или животиње. Да то прикажемо: ми кажемо да је неко жив мислећи да је жива особа. Такође можемо да кажемо да она поседује живот. На исти начин је и жива особа душа. Па ипак, док је она жива, о „души“ се може говорити као о нечему што она поседује.

На пример, Бог је Мојсију рекао: ’Помрли су сви који су тражили душу твоју.‘ Мојсијеви непријатељи су очевидно тражили његов живот (1. Мојсијева 4:19; упореди с Исусом Навином 9:24; Пословицама 12:10NW). Исус је ту реч употребио на сличан начин када је рекао: ’Син човечји је дошао да служи и да душу своју да у откуп за многе‘ (Матеј 20:28ДК; упореди с 10:28). У сваком од ових случајева, реч „душа“ значи „живот једног бића“.

[Слике на 15. страни]

Сви су они душе

[Извор]

Колибри: U.S. Fish and Wildlife Service, Washington, D.C./Dean Biggins

[Слика на 17. страни]

Исус је показао да је ускрсење решење за смрт

[Слика на 18. страни]

„Сваки који живи и верује у мене неће никад умрети“ (Јован 11:26).