Пређи на садржај

Пређи на садржај

Једини пут у вечни живот

Једини пут у вечни живот

Једини пут у вечни живот

„Ја сам пут и истина и живот“ (ЈОВАН 14:6).

1, 2. С чим је Исус упоредио пут у вечни живот, и које је значење његовог поређења?

 У СВОЈОЈ чувеној Беседи на гори, Исус упоређује пут у вечни живот с једним путем на који особа излази кроз једна врата. Запази како Исус наглашава да тај пут у живот није лаган, када каже: „Уђите на уска врата, јер су широка врата и широк је пут који воде у пропаст, и много их је који туда иду; али су уска врата и тесан је пут који воде у [вечни] живот, и мало их је који их налазе“ (Матеј 7:13, 14).

2 Да ли разумеш значење овог поређења? Зар ти оно не открива да постоји само једна стаза, то јест пут, који води у живот и да ће од нас изискивати помну пажњу како не бисмо зашли с тог пута живота? Који је онда тај једини пут у вечни живот?

Улога Исуса Христа

3, 4. (а) Како Библија показује да Исус има битну улогу у нашем спасењу? (б) Када је Бог први пут објавио да људи могу добити вечни живот?

3 Исус је очигледно имао једну важну улогу везану за тај пут, као што је и његов апостол Петар рекао: „Нема у никоме другоме спасења, јер нема другога имена под небом [осим Исусовог] данога људима, којим бисмо се могли спасти“ (Дела апостолска 4:12). Слично је изјавио и апостол Павле: „Дар Божји је живот вечни у Исусу Христу, Господу нашему“ (Римљанима 6:23). И сам Исус је открио да је пут у вечни живот могућ једино преко њега, и то је обзнанио: „Ја сам пут и истина и живот“ (Јован 14:6).

4 Стога је пресудно да прихватимо Исусову улогу у постизању вечног живота. Хајде онда поближе да осмотримо његову улогу. Да ли знаш када је Јехова Бог, после Адамовог греха, указао да људи могу имати вечни живот? Било је то одмах након Адамовог пада. Размотримо сада на који начин је први пут проречено припремање Исуса Христа као Спаситеља човечанства.

Обећано семе

5. Како можемо установити ко је змија која је завела Еву?

5 Јехова је симболичним језиком открио ко је тај обећани Спаситељ. То је учинио када је изрекао осуду ’змији‘ која је разговарала са Евом и довела је у искушење да се успротиви Богу једући забрањени плод (Постање 3:1-5). Наравно, то није била дословна змија. Било је то моћно духовно створење које је у Библији означено као „стара змија, која се зове ђаво и сотона“ (Откривење 12:9). Сотона је користио ову животињу нижег реда као своје средство комуникације да би завео Еву. Тако је изричући осуду Сотони рекао: „Метнућу непријатељство између тебе и жене, и између потомства [„семена“, NW] твога и потомства њезина, и оно [женино семе] ће ти главу згазити, и ти ћеш га у пету уједати“ (Постање 3:15).

6, 7. (а) Ко је жена која рађа ’семе‘? (б) Ко је то обећано Семе и шта оно постиже?

6 Ко је та ’жена‘ према којој Сотона гаји непријатељство, то јест мржњу? Баш као што 12. поглавље Откривења идентификује ’стару змију‘, тако идентификује и ту жену коју Сотона мрзи. Запази у 1. стиху где се каже да је ’украшена сунцем, стоји на месецу, с дванаест звезда на глави‘. Ова жена представља Божју небеску организацију верних анђела, а ’мушко дете‘ које она доноси на свет представља Божје Краљевство, са Исусом Христом као Краљем (Откривење 12:1-5, The Jerusalem Bible).

7 Ко је онда ’семе‘, или потомак те жене, поменут у Постању 3:15, који ће згазити Сотонину ’главу‘, те му тако задати смртни ударац? То је онај кога је Бог послао с небеса да га чудом роди једна девица, да, то је човек Исус (Матеј 1:18-23; Јован 6:38). Дванаесто поглавље Откривења открива да ће као ускрснули небески Владар, то Семе, Исус Христ, предводити у победи над Сотоном и да ће успоставити, као што Откривење 12:10 каже „краљевство Бога нашега и власт Христа његова“.

8. (а) За коју се нову ствар Бог побринуо, а везана је за његову првобитну намеру? (б) Ко сачињава нову Божју владу?

8 Стога је то Краљевство у рукама Исуса Христа нешто ново за шта се Јехова побринуо, а везано је за његову првобитну намеру да људи заувек живе на земљи. Након Сотонине побуне, Јехова је сместа ступио у акцију да би поништио све лоше последице злоће путем те нове краљевске владавине. Док је био на земљи, Исус је открио да неће бити сам у тој влади (Лука 22:28-30). Требало је изабрати и још неке људе који би му се придружили на небу да би заједно с њим владали, сачињавајући тако придружени део жениног семена (Галатима 3:16, 29). У Библији број ових Христових сувладара — који су сви узети од грешних људи са земље — износи 144 000 (Откривење 14:1-3).

9. (а) Зашто је требало да се Исус на земљи појави као човек? (б) Како је Исус поништио Ђаволова дела?

9 Међутим, пре него што би Краљевство могло да влада, било је неопходно да се примарни део семена, Исус Христ, појави на земљи. Зашто? Зато што га је Јехова Бог опуномоћио као Оног који ће ’уништити [или, поништити] ђаволова дела‘ (1. Јованова 3:8). Међу Сотониним делима било је и навођење Адама на грех, што је довело до тога да цело његово потомство буде осуђено на грех и смрт (Римљанима 5:12). Исус је поништио ово Ђаволово дело дајући свој живот као откупнину. Тако је пружио основу за ослобођење човечанства од осуђености на грех и смрт и отворио пут у вечни живот (Матеј 20:28; Римљанима 3:24; Ефесцима 1:7).

Шта откупнина постиже

10. Како су Исус и Адам били слични?

10 Пошто је Исусов живот био премештен с неба у материцу једне жене, он се родио као савршен човек, неупрљан Адамовим грехом. Имао је потенцијал да вечно живи на земљи. Слично томе, и Адам је био створен као савршен човек са изгледом на вечни живот на земљи. Апостол Павле је имао на уму сличност између ове двојице када је записао: „’Први човек, Адам, постаде душа жива‘. Последњи Адам [Исус Христ] постаје дух који оживљује. Први је човек од земље, земаљски; други је човек небески“ (1. Коринћанима 15:45, 47).

11. (а) Како су Адам и Исус деловали на човечанство? (б) Како треба да гледамо на Исусову жртву?

11 Сличност између њих двојице — јединих савршених људи који су ходали земљом — наглашена је библијском изјавом да је Исус ’себе дао у [„одговарајући“, NW] откуп за све‘ (1. Тимотеју 2:6). Коме је Исус одговарао? Адаму, док је он још био савршени човек! Први Адамов грех довео је до тога да цела људска породица буде осуђена на смрт. Жртва ’последњег Адама‘ пружа основу за ослобођење од греха и смрти, тако да можемо вечно живети. Колико је само драгоцена Исусова жртва! Апостол Петар је запазио: „Не искуписте се пропадљивим сребром или златом.“ Уместо тога, он је објаснио: „Него скупоценом крвљу Христа, као безазлена и пречиста јагњета“ (1. Петрова 1:18, 19).

12. Како Библија описује поништење наше осуде на смрт?

12 Библија прелепим речима описује начин на који ће се поништити то што је људска породица осуђена на смрт: „По греху једнога [Адама] дође осуђење на све људе, тако исто по делу правде једнога [целокупан Исусов пут интегритета, који је дошао до врхунца приликом његове смрти] дође на све људе оправдање на живот. Јер као што непослушањем једног човека [Адама] посташе многи грешни, тако ће послушањем једнога [Исуса] многи постати праведни“ (Римљанима 5:18, 19).

Славан изглед

13. Зашто многи овако мисле о вечном животу?

13 Ова Божја припрема треба да нас много усрећи! Зар ниси одушевљен што је обезбеђен Спаситељ? Када је постављено питање: „Да ли вам је привлачна могућност да вечно живите?“, у једној анкети коју су у једном великом америчком граду спровеле једне новине, изненађујућих 67,4 посто испитаника је одговорило са ’не‘. Зашто су рекли да не желе вечно живети? Очигледно због тога што је садашњи живот на земљи повезан с толико много проблема. Једна особа је рекла: „Не прија ми помисао о томе како бих изгледала са 200 година.“

14. Зашто ће вечни живот бити права милина?

14 Међутим, Библија не говори о вечном животу у свету где људи пате од болести, старости и других потресних ствари. Не, јер ће Владар Божјег Краљевства, Исус, избрисати све те проблеме које је изазвао Сотона. Божје Краљевство ће према Библији ’разбити и уништити све те‘ тлачитељске владе овога света (Данило 2:44). У то време ће се, као одговор на молитву којој је Исус учио своје следбенике, Божја „воља“ „вршити и на земљи као и на небу“ (Матеј 6:9, 10, Today’s English Version). У Божјем новом свету, кад земља буде очишћена од све злоће, користи од Исусове откупне жртве примениће се у потпуности. Да, свима онима који се покажу вредним тога повратиће се савршено здравље!

15, 16. Какви ће услови владати у Божјем новом свету?

15 На људе који ће живети у Божјем новом свету примењиваће се следећи библијски стих: „Тело његово освежава му као у младости и враћа се данима младости своје“ (Јов 33:25). Испуниће се још једно библијско обећање: ’Слепима ће се отворити очи, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати‘ (Исаија 35:5, 6).

16 Помисли само: без обзира на наше старосно доба, било да имамо 80, 800, или чак и више година, наше тело ће остати у крепком здрављу. Биће као што Библија обећава: „Нико од житеља не говори: ’Болестан сам!‘“ Тада ће се испунити и ово пророчанство: „[Бог] ће отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити, јер првих ствари нестаде“ (Исаија 33:24; Откривење 21:3, 4).

17. Шта можемо очекивати да ће људи у Божјем новом свету постизати?

17 У том новом свету моћи ћемо да користимо наш величанствени мозак на начин како је то за нас предвидео наш Створитељ када га је креирао с неограниченим капацитетом за стицање знања. Замисли само какве бисмо величанствене ствари могли постизати! Из ризнице елемената на земљи, чак и несавршени људи производе све што видимо око себе — бежичне телефоне, микрофоне, сатове, пејџере, компјутере, авионе, да, све што ти падне на памет. Ништа од тога није направљено од материјала који су донели са неког удаљеног места у свемиру. С бескрајним животом испред себе у предстојећем земаљском Рају, наш потенцијал за креативна достигнућа биће неограничен (Исаија 65:21-25).

18. Зашто живот у Божјем новом свету неће никада бити досадан?

18 Ни живот неће бити досадан. Чак и сада једва чекамо следећи оброк, иако смо већ можда узели десетине хиљада оброка. Када будемо савршени људи, уживаћемо у још већој мери укусне производе рајске земље (Исаија 25:6). Заувек ћемо уживати у старању о мноштву животињског света и одушевљаваћемо се спектакуларним заласцима сунца, планинама, рекама и долинама. Живот у Божјем новом свету заиста никада неће бити једноличан! (Псалам 145:16).

Удовољити Божјим захтевима

19. Зашто је разумно веровати да постоје захтеви за примање Божјег дара живота?

19 Да ли би очекивао да Божји велики дар вечног живота у Рају примиш без икаквог напрезања с твоје стране? Зар није разумно да би Бог нешто тражио? Наравно да је разумно. Бог нам заправо није једноставно бацио тај дар. Он нам га пружа, али ми морамо прићи и узети га. Да, треба се потрудити. Можда се питаш исто оно што је млади богати владар питао Исуса: „Какво ћу добро да учиним да имам живот вечни?“ Или можеш формулисати питање онако како га је један заробљеник у Филипима формулисао апостолу Павлу: „Шта треба да чиним да се спасем?“ (Матеј 19:16; Дела апостолска 16:30).

20. Који је пресудан захтев за вечни живот?

20 Ноћ пре своје смрти, Исус је показао основни захтев, рекавши у молитви свом небеском Оцу: „Живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Зар није разумно што се од нас захтева да усвајамо спознање о Јехови, који је омогућио вечни живот, и о оном ко је умро за нас, Исусу Христу? Међутим, има још нешто што се тражи поред самог усвајања таквог спознања.

21. Како показујемо да удовољавамо захтеву за исказивањем вере?

21 Библија надаље каже и ово: „Ко верује [„исказује веру“, NW] у Сина, има живот вечни.“ Затим додаје: „Ко не верује у Сина, неће видети живота, него гнев Божји остаје на њему“ (Јован 3:36). Ти можеш показати да исказујеш веру у Сина тиме што вршиш промене у свом животу и доводиш га у склад с Божјом вољом. Мораш одбацити сваки погрешан правац којим можда идеш и предузети акцију да чиниш оно што се Богу допада. Треба да чиниш оно што је заповедио апостол Петар: „Покајте се дакле, и обратите се, да се очистите од греха својих, да дођу времена освежавања од стране Господње“ (Дела апостолска 3:19).

22. Који су поступци укључени у слеђење Исусових стопа?

22 Немојмо никада заборавити да једино исказивањем вере у Исуса можемо имати вечни живот (Јован 6:40; 14:6). Ми показујемо да исказујемо веру у Исуса ако ’[„тесно“, NW] идемо његовим трагом‘ (1. Петрова 2:21). Шта то обухвата? У молитви Богу, Исус је узвикнуо: „Ево ме, ја идем... да извршим, Боже, вољу твоју“ (Јеврејима 10:7). Од животне је важности да опонашаш Исуса у томе да пристајеш да вршиш вољу Јехове Бога и да му посветиш свој живот. На крају, треба да симболизујеш своје предање крштењем у води; и Исус је исто био спреман да се крсти (Лука 3:21, 22). Предузимање тих корака сасвим је разумно. Апостол Павле је записао да нас „љубав Христова покреће“ (2. Коринћанима 5:14, 15). На који начин? Па, љубав је Исуса покренула да свој живот да̂ у корист нас. Зар то не треба да натера и нас да се одазовемо тако што ћемо исказивати веру у њега? Да, треба да нас натера да следимо његов пример љубави дајући себе у помагању другима. Христ је живео за вршење Божје воље; и ми морамо чинити исто, не живети више за себе.

23. (а) Чему морају бити додати они који добијају живот? (б) Шта се захтева од оних у хришћанској скупштини?

23 То није крај ствари. Библија каже да када се на Педесетницу 33. н. е. крстило 3 000 особа, они су били ’додати‘. Додати чему? „Били су истрајни у апостолској науци и заједници“, објашњава Лука (Дела апостолска 2:41, 42Ча). Да, они су се састајали ради проучавања Библије и дружења и тако су били додати, то јест постали су део хришћанске скупштине. Рани хришћани су редовно посећивали састанке ради духовне поуке (Јеврејима 10:25). И Јеховини сведоци чине то исто, и они би те охрабрили да и ти, заједно с њима, присуствујеш тим састанцима.

24. Шта је „прави живот“, и на који начин и када ће се обистинити?

24 Сада милиони људи иду оним тесним путем који води у живот. Бити на том тесном путу изискује стваран напор! (Матеј 7:13, 14). Павле је на то указао у својој срдачној молитви: „Бори се у доброј борби вере, ухвати се за вечни живот.“ Потребно је водити ту борбу да бисмо „стекли прави живот“ (1. Тимотеју 6:12, 19). Тај живот није садашњи живот јада, боли и патње који смо добили Адамовим грехом. Уместо тога, то је живот у Божјем новом свету који ће се, након што се уклони овај систем ствари, ускоро обистинити кад се Христова откупна жртва примени у корист свих оних који воле Јехову Бога и његовог Сина. Нека свако од нас изабере живот — „прави живот“ — вечни живот у Божјем славном новом свету.

Како би одговорио?

◻ Ко су змија, жена и семе из Постања 3:15?

◻ Како је Исус био одговарајући Адаму, и шта је откупнина омогућила?

◻ Шта једва чекаш у Божјем новом свету што ће ти живот чинити тако пријатним?

◻ Којим захтевима треба да удовољимо да бисмо живели у Божјем новом свету?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

И за младе и за старе, Исус је једини пут у бескрајни живот

[Слика на 11. страни]

У време које је Бог одредио, старцима ће се повратити младалачка виталност