Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Јеси ли ценио читање недавних издања Куле стражаре? Онда погледај да ли можеш да одговориш на следећа питања:

◻ Зашто је Павлов израз ’посланици у име Христа‘ прикладан за помазане хришћане? (2. Коринћанима 5:20).

У древна времена, посланици су се углавном слали за време непријатељства да би видели може ли се избећи рат (Лука 14:31, 32). Пошто је грешно човечанство отуђено од Бога, он шаље своје помазане посланике да обавесте људе о његовим условима за помирење, подстичући их да траже мир с Богом (15. 12, страна 18).

◻ Које су четири ствари које су ојачале Аврамову веру?

Прво, он је показао своју веру у Јехову тако што је обраћао пажњу када је Бог говорио (Јеврејима 11:8); друго, његова вера је била уско повезана с његовом надом (Римљанима 4:18); треће, Аврам је често разговарао с Јеховом; и четврто, Јехова је дао подршку Авраму када је следио његово вођство. Исте ствари могу ојачати и нашу веру данас (1. 1, стране 17, 18).

◻ Шта се мисли речима: „Не дај да паднемо у искушење“? (Матеј 6:13).

Ми молимо Бога да не дозволи да поклекнемо када смо у искушењу да му будемо непослушни. Јехова нас може водити тако да не подлегнемо и да нас Сотона, ’Зли‘, не надвлада (1. Коринћанима 10:13; 15. 1, страна 14).

◻ Шта особа мора да ради да би добила од Бога опроштај за неисправно поступање?

Исповедање Богу мора бити пропраћено скрушеношћу и ’плодовима достојним покајања‘ (Лука 3:8). Покајнички дух и жеља да се исправи погрешна ствар такође ће нас подстаћи да затражимо духовну помоћ хришћанских старешина (Јаков 5:13-15; 15. 1, страна 19).

◻ Зашто треба да тежимо да будемо понизни?

Понизна особа је стрпљива и дуготрпљива, и не схвата себе преозбиљно. Понизност привлачи праве пријатеље који те воле. Надасве, она доноси Јеховин благослов (Пословице 22:4; 1. 2, страна 7).

◻ Која је кључна разлика између Исусове и Адамове смрти?

Адамова смрт је била заслужена, јер намерно није слушао свог Створитеља (Постање 2:16, 17). За разлику од његове, Исусова смрт је била потпуно незаслужена, јер он „греха не учини“ (1. Петрова 2:22). Зато је Исус, када је умро, имао нешто веома вредно што грешник Адам није поседовао приликом смрти — право на савршени људски живот. Према томе, Исусова смрт је имала жртвену вредност у откупљивању човечанства (15. 2, стране 15, 16).

◻ Шта представља град из Језекиљеве пророчанске визије?

Пошто град лежи усред безбожне (несвете) земље, он мора бити нешто земаљско. Према томе, изгледа да представља земаљску управу која користи свима који ће сачињавати праведно земаљско друштво (1. 3, страна 18).

◻ Зашто је Исус опрао ноге својим ученицима када су славили Пасху 33. н. е.?

Исус није уводио неки ритуал прања ногу. Уместо тога, он је помогао апостолима да прихвате један нов став — став понизности и спремности да се обаве најнижи задаци у корист браће (1. 3, страна 30).

◻ Шта је важније од наших природних способности када поучавамо друге?

То су особине које имамо и духовне навике које смо неговали, а које студенти могу опонашати (Лука 6:40; 2. Петрова 3:11; 15. 3, стране 11, 12).

◻ Како се јавни говорници могу побољшати у читању Писма?

Вежбањем. Да, сталним читањем наглас све док то не буду могли да раде течно. Уколико је доступна Библија на аудио-касетама, мудро је слушати читачево наглашавање смисла и његову модулацију, и запажати како се изговарају имена и необичне речи (15. 3, страна 19).

◻ Како се ’дух враћа Богу‘ кад особа умре? (Проповедник 12:9).

Пошто је дух животна снага, она се ’враћа Богу‘ у смислу да свака нада у будући живот те особе сада у потпуности зависи од Бога. Само Бог може да поврати дух, то јест, животну снагу, враћајући особу у живот (Псалам 104:30; 1. 4, страна 17).