Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Нека читалац употреби разборитост“

„Нека читалац употреби разборитост“

„Нека читалац употреби разборитост“

„Кад угледате одвратну ствар која узрокује пустошење... како стоји на светом месту... тада они који буду у Јудеји нека беже у горе“ (МАТЕЈ 24:15, 16NW).

1. Који је исход имало Исусово упозорење из Луке 19:43, 44?

 АКО смо на опрезу у погледу неке невоље која се примиче, моћи ћемо да је избегнемо (Пословице 22:3). Замисли сада ситуацију хришћана у Јерусалиму после напада Римљана 66. н. е. Исус је упозорио да ће град бити опкољен и уништен (Лука 19:43, 44). Већина Јевреја га је игнорисала. Али, његови ученици су пазили на његово упозорење. Због тога су се могли спасти пропасти 70. н. е.

2, 3. Зашто да се занимамо за Исусово пророчанство забележено у Матеју 24:15-21?

2 У једном пророчанству које има значење и за нас данас, Исус је изложио један комбиновани знак који обухвата ратове, несташице хране, земљотресе, пошасти и прогонство хришћана који проповедају о Божјем Краљевству (Матеј 24:4-14; Лука 21:10-19). Исус је такође изнео кључ који би његовим ученицима помогао да знају када је крај близу — ’одвратна ствар која узрокује пустошење како стоји на светом месту‘ (Матеј 24:15NW). Хајде да још једном осмотримо те значајне речи да бисмо видели како оне могу утицати на наш живот сада и у будућности.

3 Након што је изложио тај знак, Исус је рекао: „Кад угледате одвратну ствар која узрокује пустошење, о којој је говорио пророк Данило, како стоји на светом месту (нека читалац употреби разборитост), тада они који буду у Јудеји нека беже у горе. Ко буде на крову, нека не силази да узме ствари из своје куће; и ко је на њиви, нека се не враћа у кућу да узме своју горњу хаљину. Тешко трудницама и дојиљама у те дане! Молите се да ваше бежање не буде у зиму, нити на сабат; јер тада ће бити велика невоља какве није било од почетка света“ (Матеј 24:15-21NW).

4. Шта указује да је Матеј 24:15 имао једно испуњење у првом веку?

4 Марков и Лукин извештај пружају додатне детаље. Тамо где Матеј каже „стоји на светом месту“ Марко 13:14 каже „настањену где не треба“. Лука 21:20 додаје ове Исусове речи: „Кад видите да Јерусалим опколи војска, онда знајте да је близу пропаст његова.“ То нам помаже да видимо да се прво испуњење односило на римски напад, започет 66. н. е., на Јерусалим и његов храм — који је био свет Јеврејима али не више и Јехови. Потпуна пропаст је наступила када су 70. н. е. Римљани уништили и град и храм. Шта је тада била ’одвратна ствар‘? и на који је начин ’стајала на светом месту‘? Одговори на ова питања помоћи ће нам у разјашњавању савременог испуњења.

5, 6. (а) Зашто би читаоцима 9. поглавља Данила била потребна разборитост? (б) Како се испунило Исусово пророчанство о ’одвратној ствари‘?

5 Исус је снажно подстицао своје читаоце да употребе разборитост. Читаоце чега? Вероватно 9. поглавља Данила. Ту налазимо пророчанство које указује на то кад ће се Месија појавити и да ће након три и по године бити „погубљен“. Пророчанство гласи: ’Крилима мрским, [„на крилу одвратних ствари“, NW] која пустоше, до свршетка одређенога излиће се на пустош“ (Данило 9:26, 27ДК, курзив наш; види и Данила 11:31; 12:11).

6 Јевреји су мислили да се то односи на време када је Антиох IV оскрнавио храм око 200 година пре њиховог доба. Међутим, тиме што их је снажно подстицао на разборитост јер је тек требало да се појави ’одвратна ствар‘ и да стоји на „светом месту“, Исус је показао да није било тако. Очигледно је Исус указивао на римску војску која ће 66. н. е. доћи с веома препознатљивим заставама. Ови барјаци, одавно коришћени, били су заправо идоли, и Јеврејима су били одвратни. a Међутим, када би они ’стали на свето место‘? То се десило када је римска војска, под својим заставама, напала Јерусалим и његов храм, који је за Јевреје био свет. Римљани су чак почели и да поткопавају зид у подручју храма. Заиста, оно што се већ дуго сматрало одвратним, сада је стајало на светом месту! (Исаија 52:1; Матеј 4:5; 27:53; Дела апостолска 6:13).

Данашња „одвратна ствар“

7. Које се Исусово пророчанство испуњава и у наше време?

7 Од Првог светског рата гледамо веће испуњење Исусовог знака забележеног у 24. поглављу Матеја. Па ипак, присетимо се његових речи: „Кад угледате одвратну ствар која узрокује пустошење... како стоји на светом месту... тада они који буду у Јудеји нека беже у горе“ (Матеј 24:15, 16NW). Ова страна пророчанства мора да се испуни и у наше време.

8. Како су Јеховини сведоци током година откривали ко је „одвратна ствар“ у савремено доба?

8 Одражавајући поверење Јеховиних слугу да ће се ово пророчанство испунити, Кула стражара од 1. јануара 1921, (енгл.) усредсредила се на то испуњење у повезаности с догађајима на Средњем истоку. Након тога, у издању од 15. децембра 1929. (енгл.), на 374. страни, Кула стражара је изричито рекла: „Целокупно настојање Друштва народа јесте да окрене људе од Бога и Христа, и зато је оно ствар пустошења, Сотонин производ, грозота у Божјим очима.“ Тако се ’одвратна ствар‘ појавила 1919. године. С временом је Друштво народа утрло пут Уједињеним нацијама. Јеховини сведоци одавно износе да су те људске мировне организације одвратне у Божјим очима.

9, 10. Како је раније разумевање велике невоље утицало на то како смо гледали на време када ће ’одвратна ствар‘ стајати на светом месту?

9 Претходни чланак је изнео сажетак појашњеног гледишта великог дела 24. и 25. поглавља Матеја. Има ли неко прикладно појашњење у погледу ’одвратне ствари која стоји на светом месту‘? Изгледа да има. Исусово пророчанство уско повезује ’стајање на светом месту‘ са избијањем предсказане ’невоље‘. Отуда, чак и ако ’одвратна ствар‘ већ дуго постоји, веза између њеног ’стајања на светом месту‘ и велике невоље треба да утиче на наше размишљање. На који начин?

10 Божји народ је некада разумео да је прва фаза велике невоље започела 1914, а да ће завршни део бити у бици од Армагедона (Откривење 16:14, 16; упореди с 110. страном Куле стражаре од 1. априла 1939. на енглеском). Зато можемо разумети зашто се некада мислило да је садашња ’одвратна ствар‘ морала стајати на светом месту убрзо након Првог светског рата.

11, 12. Које је измењено гледиште о великој невољи изнето 1969. године?

11 Међутим, каснијих година почели смо другачије гледати на ствари. У четвртак 10. јула 1969, на Међународном конгресу „Мир на земљи“ у Њујорку, тадашњи потпредседник Watch Tower Bible and Tract Societija, Ф. В. Франц, изнео је један одушевљавајући говор. У осврту на раније разумевање Исусовог пророчанства, брат Франц је рекао: „Било је дато објашњење да је ’велика невоља‘ започела 1914. н. е. и да јој није допуштено да настави својим током него је новембра 1918. Бог зауставио Први светски рат. Од тада је Бог допустио један период времена за активност његовог помазаног остатка изабраних хришћана пре него што допусти да завршни део ’велике невоље‘ започне у бици од Армагедона.“

12 Затим је изнето једно значајно измењено објашњење: „У складу с догађајима из првог века... антитипна ’велика невоља‘ није започела 1914. Уместо тога, оно што се догодило с јерусалимским савременим антитипом 1914-1918 било је само ’почетак болова‘... Та ’велика невоља‘ која се више никада неће поновити тек предстоји, зато што она значи уништење светског царства криве религије (укључујући и хришћанство) а за њом услеђује ’бој за велики дан Бога Сведржитеља‘ у Армагедону.“ То је значило да је целокупна велика невоља тек предстојала.

13. Зашто је логично рећи да ће ’одвратна ствар‘ тек стати ’на свето место‘?

13 То је директно повезано с разабирањем тога када ’одвратна ствар‘ стоји на светом месту. Присети се шта се десило у првом веку. Римљани су напали Јерусалим 66. н. е., а онда се изненада повукли, што је омогућило да се хришћанско „тело“ спасе (Матеј 24:22NW). Према томе, очекујемо да ће велика невоља ускоро започети, али ће бити скраћена због Божјих изабраника. Запази ову кључну ствар: у том древном узору ’одвратна ствар која је стајала на светом месту‘ била је везана за римски напад под генералом Галом, године 66. н. е. Савремена паралела том нападу — избијање велике невоље — још увек је у будућности. Зато „одвратна ствар која узрокује пустошење“, а која постоји од 1919, изгледа тек треба да стане на свето место. b Како ће се то десити? И како то може утицати на нас?

Будући напад

14, 15. Како нам 17. поглавље Откривења помаже да разумемо догађаје који воде до Армагедона?

14 Књига Откривења описује будући разорни напад на криву религију. Седамнаесто поглавље излаже Божји суд против ’Вавилона великог, мајке блудника‘ — светског царства криве религије. Хришћански свет има централно место у њему и тврди да има заветни однос с Богом. (Упореди с Јеремијом 7:4.) Криве религије, укључујући и хришћански свет, одавно имају незаконита посла са ’краљевима земље‘, али томе ће доћи крај кад се те религије опустоше (Откривење 17:2, 5). Од чије руке?

15 Откривење описује ’црвену звер‘ која постоји неко време, повлачи се и онда се опет враћа (Откривење 17:3, 8). Ту звер подржавају светски владари. Детаљи тог пророчанства помажу нам да ту симболичну звер идентификујемо као мировну организацију која је 1919. настала као Друштво народа (’одвратна ствар‘) а сада је представљају Уједињене нације. Откривење 17:16, 17 показује да ће Бог подстаћи срца одређених владара који су угледни у тој ’звери‘ да опустоше светско царство криве религије. Тај напад означава избијање велике невоље.

16. Који се значајан развој догађаја одвија у вези с религијом?

16 Пошто је почетак велике невоље још увек у будућности, да ли је и ’стајање на светом месту‘ још увек испред нас? Изгледа да је тако. Иако се ’одвратна ствар‘ појавила почетком овог века те тако постоји већ деценијама, она ће у блиској будућности на један јединствен начин заузети положај на ’светом месту‘. Као што су Христови следбеници из првог века сигурно живо мотрили да виде како ће се одиграти ’стајање на светом месту‘, тако треба да чине и данашњи хришћани. Мора се признати да ћемо за све детаље морати да причекамо на коначно испуњење. Па ипак, вредно је поменути да у неким земљама већ постоје приметне и све веће несимпатије према религији. Неки политички елементи, у савезу с бившим хришћанима који су застранили од праве вере, унапређују непријатељство према религији уопште, а нарочито према правим хришћанима (Псалам 94:20, 21; 1. Тимотеју 6:20, 21). Сходно томе, политичке силе се већ и сада ’бију с Јагњетом‘, и као што указује Откривење 17:14, та ће се борба појачавати. Иако не могу дословно да метну руке на Божје Јагње — Исуса Христа у узвишеном и прослављеном стању — они ће и даље искаљивати своје непријатељство према Божјим правим обожаваоцима, његовим ’свецима‘ у целини (Данило 7:25; упореди с Римљанима 8:27; Колошанима 1:2; Откривење 12:17). Имамо Божје засигурање да ће победити Јагње и они који ће бити с њим (Откривење 19:11-21).

17. Шта можемо рећи, а да не будемо догматични, како ће ’одвратна ствар‘ стајати на светом месту?

17 Ми знамо да криву религију чека опустошење. Вавилон велики је ’пијан од крви светих‘ и поступао је као краљица, али ће се сигурно уништити. Нечист утицај који је имао над краљевима земље драматично ће се променити кад тај однос прерасте у насилну мржњу од стране ’десет рогова и звери‘ (Откривење 17:6, 16; 18:7, 8). Када ’црвена звер‘ нападне ту религиозну блудницу, ’одвратна ствар‘ ће претећи стајати на такозваном светом месту хришћанског света. c Тако ће опустошење започети од неверног хришћанског света, који се приказује као свет.

’Бежати‘ — како?

18, 19. Који се разлози пружају да би се показало да ’бежање у горе‘ не значи мењање религије?

18 Након што је прорекао ’стајање одвратне ствари на светом месту‘, Исус је разборите особе упозорио да реагују. Да ли је он мислио да ће у том касном тренутку — када ’одвратна ствар‘ буде ’стајала на светом месту‘ — многи људи побећи из криве религије и прихватити право обожавање? Тешко. Погледај прво испуњење. Исус је рекао: „Тада који буду у Јудеји нека беже у горе, и који буде на крову да не силази и не улази да узме што из куће своје, и који буде у пољу да се не враћа натраг да узме хаљину своју. Тешко труднима и дојилицама у те дане! Него се молите да то не буде у зиму“ (Марко 13:14-18, курзив наш).

19 Исус није рекао да само они у Јерусалиму треба да се повуку, као да је суштина била да изађу из центра јеврејског обожавања; нити је његово упозорење помињало промену религије — бег из криве и прихватање праве. Исусовим ученицима сигурно није било потребно упозорење о бегу из једне религије у другу; они су већ били прави хришћани. Напад 66. н. е., није подстакао оне који су исповедали јудаизам у Јерусалиму и у целој Јудеји да напусте ту религију и прихвате хришћанство. Професор Хајнрих Грец каже да су се они који су гонили Римљане вратили у град: „Зелоти, певајући полетне ратне песме, вратили су се у Јерусалим (8. октобра), њихова срца су куцала радосном надом у ослобођење и независност... Није ли им Бог милосрдно помогао као што је помагао и њиховим прецима? Срца Зелота нису знала за страх од будућности.“

20. Како су Исусови рани ученици реаговали на његово упозорење да беже у горе?

20 Како је онда релативно мали број изабраних поступио у складу с Исусовим саветом? Они су напустили Јудеју и преко Јордана побегли у горе, те тако показали да нису део јеврејског система, ни политичког, ни религиозног. Они су оставили своја поља и куће, чак и не покупивши своје ствари из куће. С поверењем у Јеховину заштиту и подршку, они су своје обожавање ставили испред свега другог што би могло изгледати важно (Марко 10:29, 30; Лука 9:57-62).

21. Шта не треба да очекујемо када нападне ’одвратна ствар‘?

21 Осмотри сада веће испуњење. Већ многе деценије ми снажно подстичемо људе да изађу из криве религије и прихвате право обожавање (Откривење 18:4, 5). Милиони то већ чине. Исусово пророчанство не указује да ће се масе људи окренути чистом обожавању када избије велика невоља; заиста, 66. н. е. није било никаквог масовног преобраћења Јевреја. Па ипак, прави хришћани ће имати велики подстрек да примене Исусово упозорење и да беже.

22. Шта би могло укључивати примењивање Исусовог савета да бежимо у горе?

22 Тренутно не можемо имати све детаље о великој невољи, али можемо логично закључити да наше бежање о ком је Исус говорио неће бити у неком географском смислу. Божји народ се већ налази свуда по планети, дословно на сваком њеном делу. Међутим, можемо бити сигурни да када бежање буде неопходно, хришћани ће и даље одржавати јасну разлику између себе и кривих религиозних организација. Такође је значајно и то да је Исус упозорио да човек не улази у кућу по хаљине или друге ствари (Матеј 24:17, 18). Стога су можда пред нама испити, као рецимо то како гледамо на материјалне ствари; да ли су нам оне најважнија ствар, или је важније спасење које ће доћи за све који су на Божјој страни? Да, наше бежање може обухватати неке невоље и одрицања. Мораћемо бити спремни да урадимо шта год је потребно, као што су то учиниле и наше претече из првог века, које су преко Јордана побегле из Јудеје у Переју.

23, 24. (а) Где ћемо једино пронаћи заштиту? (б) Како на нас треба да утиче Исусово упозорење о ’одвратној ствари која стоји на светом месту‘?

23 Морамо бити сигурни да су наше уточиште и даље Јехова и његова организација налик гори (2. Самуилова 22:2, 3; Псалам 18:3; Данило 2:35, 44). Ту ћемо пронаћи заштиту! Нећемо опонашати масе људи који ће бежати по „пећинама“ и крити се „по камењацима горским“ — људским организацијама и институцијама које могу постојати још веома кратко након уништења Вавилона великог (Откривење 6:15; 18:9-11). Тачно је да времена могу постати тежа — као што су била и за труднице које су бежале из Јерусалима, односно за свакога ко је те 66. н. е. морао путовати по студеном, кишном времену. Али, можемо бити сигурни да ће Јехова омогућити преживљавање. Већ сада јачајмо своје ослањање на Јехову и његовог Сина, који сада влада као Краљ Краљевства.

24 За нас нема разлога да живимо у страху од тога шта ће се дешавати. Исус није желео да се његови ученици у прошлости плаше, нити он жели да се ми плашимо сада нити у данима који долазе. Он нас је упозорио тако да припремимо своје срце и своје мисли. На крају крајева, када дође уништење на криву религију и остатак овог злог система, неће бити кажњени послушни хришћани. Они ће бити разборити и пазиће на упозорење о ’одвратној ствари која стоји на светом месту‘. Они ће одлучно поступати по својој неуздрманој вери. Немојмо никада заборавити оно што је Исус обећао: „Који издржи до краја, тај ће бити спасен“ (Марко 13:13).

[Фусноте]

a „Римске заставе су у римским храмовима чуване с религиозним поштовањем; а поштовање Римљана према њиховим заставама било је сразмерно њиховој надмоћности над другим нацијама... [Војницима] је она можда била најсветија ствар која постоји на земљи. Римски војник се клео у своју заставу“ (The Encyclopædia Britannica, 11. издање).

b Треба запазити да иако нам испуњење Исусових речи 66-70. н. е. може помоћи да разумемо како ће се оне испунити у великој невољи, ова два испуњења не могу бити потпуне паралеле због различите позадине у којој се одвијају.

c Види Кулу стражару од 15. децембра 1975, стране 741-4 (енгл.).

Да се подсетимо

◻ Како се ’одвратна ствар која узрокује пустошење‘ показала у првом веку?

◻ Зашто је разумно размишљати да ће данашња ’одвратна ствар‘ стати на свето место у неко будуће време?

◻ Који је напад ’одвратне ствари‘ проречен у Откривењу?

◻ Какво ћемо ’бежање‘ можда још морати да предузмемо?

[Питања за разматрање]

[Слика на 16. страни]

Вавилон велики се назива ’мајком блудника‘

[Слика на 17. страни]

Црвена звер из 17. поглавља Откривења јесте ’одвратна ствар‘ на коју је Исус указивао

[Слика на 18. страни]

Црвена звер ће повести опустошујући напад на религију