Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли проводиш време са својом породицом?

Да ли проводиш време са својом породицом?

Да ли проводиш време са својом породицом?

„ОЧЕВИ у Јапану су вољени — иако прилично запослени и не играју се с децом“. Овај наслов се пре неколико година појавио у Mainichi Shimbun. Тај чланак је известио да је 87,8 посто јапанске деце, која су учествовала у једном владином истраживању, изразило жељу да се у будућности брину о свом оцу. Међутим, у енглеском издању тих новина, иста тема се појавила под другачијим насловом. Он је гласио „Очеви и синови: случај занемаривања“. За разлику од јапанског издања, тај чланак је нагласио један други аспект истог истраживања: сваког радног дана очеви у Јапану проводили су само 36 минута са својом децом. У поређењу с њима, очеви у Западној Немачкој су радним даном проводили 44 минута, а у Сједињеним Државама то време је било 56 минута.

Нису само очеви ти који проводе мало времена са својом децом. Све више мајки ради ван куће. Примера ради, многе самохране мајке морају да раде неки световни посао да би издржавале породицу. Као последица тога, смањена је количина времена коју родитељи — и очеви и мајке — проводе са својом децом.

Једна студија из 1997. године, у којој је испитано преко 12 000 америчких тинејџера открила је да је код омладинаца који имају близак однос са својим родитељима мања вероватноћа да ће доживљавати емоционалне напетости, размишљати о самоубиству, упустити се у насиље и користити средства која стварају зависност. Један од истраживача који је био укључен у ову обимну студију рекао је: „Не можете имати осећај блискости с децом уколико нисте ту за њих.“ Много значи то што проводите време са својом децом и комуницирате с њима.

Јаз у комуникацији

Породице у којима један родитељ због посла не живи код куће, нарочито су осетљиве на слом комуникације. Наравно, јаз у комуникацији није ограничен само на породице у којима је један родитељ одсутан од куће. Неки родитељи, иако живе код куће, иду на посао пре него што деца устану и враћају се кући кад су она већ у кревету. Да би надокнадили недостатак везе, неки родитељи проводе викенде и празнике са својом породицом. Они говоре о провођењу „квалитетног“ времена са својом децом.

Али, да ли се квалитетом надокнађује и недовољан квантитет? Истраживач Лоренс Стајнберг одговара: „Уопштено гледано, малишанима који проводе више времена са својим родитељима ствари иду лакше од руке него малишанима код којих је то ређе. Изгледа да је веома тешко надоместити тај мањак времена. Идеја о квалитетном времену је прецењена.“ Баш се тако осећа и једна Бурманка. Њен муж — типичан Јапанац — с посла се враћа у један или два сата после поноћи. Иако викенде проводи са својом породицом, његова жена каже: „То што сте код куће суботом и недељом не може попунити празнину тога што нисте са породицом остатак дана у седмици... Да ли можете да изоставите све оброке радним данима и да их све поједете у суботу и недељу?“

Потребан је савестан труд

Одржавати добру комуникацију у породици јесте лакше рећи него учинити. То што се од оца, односно запослене мајке захтева да зарађују за живот и издржавају породицу отежава им да проводе време с породицом. Многи чије околности изискују да буду одсутни од куће, редовно комуницирају путем телефона и писама. Али, било да сте заједно у кући или не, потребно је уложити савестан напор да би се одржавала добра породична комуникација.

Родитељи који зазиру да комуницирају са својом породицом мораће да плате за своју немарност. Један отац који је проводио мало времена са својом породицом, чак није ни јео с њима, суочио се са озбиљним последицама. Његов син је постао насилан, а његова кћерка је ухваћена како краде по радњама. Када се једног недељног јутра отац спремао да пође на часове голфа, син је експлодирао: „Је ли само мајка родитељ у овој кући?, викао је. „Она одлучује о свему у овој породици. Тата ти никада...“, плакао је дечко.

Ове речи су оца навеле на размишљање. Коначно је решио да, за почетак, доручкује са својом породицом. Испрва су били само он и његова жена. Постепено су се придружила и деца, и сто за доручак је постао расадник комуникације. То је довело до тога да породица заједно вечерава. Тако је тај човек био на путу да спасе своју породицу од потпуног распада.

Помоћ из Божје Речи

Библија охрабрује родитеље да узму времена да разговарају са својом децом. Израелци су, преко пророка Мојсија, били упућени: „Чуј Израелу! Јехова је, Бог наш, једини Јехова. Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом. И ове заповести које ти ја данас дајем држи у срцу своме. Објаснићеш их синовима својим, и говорићеш о њима кад седиш у кући својој и кад идеш путем, кад лежиш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:4-7). Да, ми који смо родитељи треба да преузимамо иницијативу да проводимо време са својом породицом, уколико желимо да усадимо Божје речи у ум и срце наше деце.

Интересантно, раније споменуто истраживање 1997. године, спроведено на преко 12 000 америчких адолесцената, открило је да је „код скоро 88 посто... становника који су се изјаснили да имају неку религију, запажено да важност религије и молитве имају заштитну улогу“. Прави хришћани увиђају да одговарајућа религиозна поука у кући штити младе од ствари као што су злоупотреба средстава која стварају зависност, емоционална тескоба, самоубиство, насиље и тако даље.

Неки родитељи осећају да им је тешко да нађу времена за своју породицу. То је нарочито случај код самохраних мајки, које би радо проводиле време са својом децом, али морају да раде светски посао. Како могу да искраду драгоцено време да би биле са својом породицом? „Сачувај практичну мудрост и моћ размишљања“, снажно подстиче Библија (Пословице 3:21NW). Родитељи могу да употребе „моћ размишљања“ да би нашли времена за породицу. Како?

Ако си запослена мајка која је исцрпљена након радног дана, шта мислиш о томе да можда питаш своју децу да ти помогну око припреме оброка? Ово време које бисте провели заједно пружило би вам прилику да се зближите. Испрва ће можда за укључивање деце требати више времена. Међутим, убрзо ћеш открити колико је то пријатно, па чак и штеди време.

Можда си отац с препуним списком ствари које треба да урадиш за викенд. Зашто нешто од тих послова не урадиш са својом децом? Док заједно радите можеш да разговараш с њима и у исто време можеш да им пружаш вредну поуку. Библијски савет да усађујеш Божје речи у своје потомке храбри те да им говориш „кад седиш у кући својој и кад идеш путем“ — заиста, у свакој прилици. Кад комуницираш са својом децом док заједно радите, ти показујеш ’практичну мудрост‘.

Ако проводиш време са својом породицом, то ће ти донети дугорочни добитак. „Мудрост је код оних који савете слушају“, каже једна библијска пословица (Пословице 13:10). Тиме што узимаш времена да комуницираш са својом породицом, бићеш у повољном положају да им даш мудро вођство у свакодневним борбама. Такво вођство које пружаш сада, може те поштедети много времена и бола у срцу у будућности. И још више, оно може допринети твојој и њиховој срећи. Да би пружао такво вођство, треба да црпеш из богатог резервоара мудрости који се налази у Божјој Речи, Библији. Користи је да би поучавао своју децу и да би управљао корацима своје породице (Псалам 119:105).

[Слика на 4. страни]

Код младих који имају близак однос са својим родитељима мања је вероватноћа да ће патити од емоционалне напетости

[Слика на 5. страни]

Добра комуникација доноси богате добити у породичном животу

[Слика на 6. страни]

Док радиш заједно са својим дететом, можеш с њим да комуницираш и да му пружаш вредну поуку