Пређи на садржај

Пређи на садржај

Настави да ходиш Јеховиним путем

Настави да ходиш Јеховиним путем

Настави да ходиш Јеховиним путем

„Уздај се у Јехову, држи се пута његова, и он ће те уздигнути да земљом владаш“ (ПСАЛАМ 37:34).

1, 2. Шта је за краља Давида значило да ходи Јеховиним путем, а шта оно изискује од нас данас?

 „ПОКАЖИ ми пут којим да идем, јер ја к теби подижем душу своју“ (Псалам 143:8). Данашњи хришћани од свег срца понављају ове речи краља Давида. Они искрено желе да угоде Јехови и да иду његовим путем. Шта то укључује? За Давида је то значило држати Божји закон. То је значило да се узда у Јехову уместо у савезе с нацијама. Да, то је значило да лојално служи Јехови, а не боговима суседних народа. Ходити Јеховиним путем за хришћане укључује још нешто више.

2 Као прво, ходити Јеховиним путем данас значи да исказујемо веру у откупну жртву Исуса Христа, тиме што га признајемо као ’пут и истину и живот‘ (Јован 3:16; 14:6; Јеврејима 5:9). Такође то значи да испуњавамо „закон Христов“, што обухвата да показујемо љубав једни према другима, нарочито према Исусовој помазаној браћи (Галатима 6:2; Матеј 25:34-40). Они који ходе Јеховиним путем воле његова начела и заповести (Псалам 119:97; Пословице 4:5, 6). Они цене своју драгоцену предност учествовања у хришћанској служби (Колошанима 4:17; 2. Тимотеју 4:5). Молитва је редован део њиховог живота (Римљанима 12:12). Они ’брижљиво пазе како живе, не као немудри, него као мудри‘ (Ефесцима 5:15, Ча). Они сигурно не жртвују духовно богатство зарад привремених материјалних користи или недопуштених телесних задовољстава (Матеј 6:19, 20; 1. Јованова 2:15-17). Лојалност према Јехови и поуздање у њега су веома битни (2. Коринћанима 1:9; 10:5; Ефесцима 4:24). Зашто? Јер је наша ситуација прилично слична ситуацији древног Израела.

Потреба за поуздањем и лојалношћу

3. Зашто ће нам лојалност, вера и поуздање помоћи да и даље ходимо Јеховиним путем?

3 Израел је био једна мала нација окружена непријатељски расположеним суседима који су се упуштали у разуздане церемоније у обожавању идолских богова (1. Летописа 16:26). Само је Израел служио једином истинитом и невидљивом Богу, Јехови, а он је захтевао да се у Израелу држе висока морална мерила (Поновљени закони 6:4). Слично је и данас, само неколико милиона људи обожава Јехову и живи у свету који има готово шест милијарди људи чија се мерила и религиозни погледи веома разликују од њихових. Ако смо и ми међу тих неколико милиона, морамо пазити на себе да не бисмо били наведени на погрешан пут. Како да пазимо? Могу нам помоћи лојалност према Јехови Богу, вера у њега и чврсто поуздање да ће испунити своја обећања (Јеврејима 11:6). То ће нас спречити да се поуздамо у ствари у које овај свет полаже своје наде (Пословице 20:22; 1. Тимотеју 6:17).

4. Зашто нације ’имају памет покривену тамом‘?

4 Павле је показао колико се хришћани морају разликовати од света када је написао: „Ово је дакле оно што говорим и изјављујем у Господу: Да више не ходите као паганци, који ходе по таштини мисли својих. Они имају памет тамом покривену, с незнања које је у њима, с окамењења срца својих“ (Ефесцима 4:17, 18). Исус је „истинита светлост“ (Јован 1:9). Свако ко га одбацује или ко тврди да верује у њега, али се не покорава ’закону Христовом‘ има „памет тамом покривену“. Далеко од тога да ходе Јеховиним путем, они су ’туђи животу Божјему‘. Без обзира колико год да мисле како су мудри на светском путу, они имају ’незнање у себи‘ у погледу јединог спознања које води у живот, спознања о Јехови Богу и Исусу Христу (Јован 17:3; 1. Коринћанима 3:19).

5. Иако светло истине светли у свету, зашто се многа срца не одазивају?

5 Међутим, светло истине сија у овом свету! (Псалам 43:3; Филипљанима 2:15). „Мудрост усред улица, гле, виче“ (Пословице 1:20). Прошле године су Јеховини сведоци провели преко милијарду сати у разговору са својим суседима о Јехови Богу и Исусу Христу. Стотине хиљада људи се одазвало. Међутим, зар треба да се изненадимо што се многи други нису одазвали? Не. Павле је говорио о ’окамењењу њихових срца‘. Неки имају срце које се не одазива због себичности или због љубави према новцу. Други су под утицајем криве религије или световног погледа на ствари, који је данас тако раширен. Многе су тешка искуства у животу навела да окрену леђа Богу. Други опет одбијају да удовоље Божјим високим моралним мерилима (Јован 3:20). Може ли срце неке особе која ходи Јеховиним путем отврднути у овим погледима?

6, 7. Иако су Израелци обожавали Јехову Бога, у којим су ситуацијама отпали и зашто?

6 То се заиста десило у древном Израелу, као што је Павле показао. Он је записао: „То су примери нама, да немамо злих жеља, као они што их имаше. Не постаните идолопоклоници, као неки од њих, као што стоји написано: ’Седоше људи да једу и да пију, па усташе да играју.‘ Не предајмо се блуду, као неки од њих што се предаше и паде их у један дан двадесет и три хиљаде“ (1. Коринћанима 10:6-8).

7 Павле прво указује на случај када је Израел обожавао златно теле у подножју Синајске горе (Излазак 32:5, 6). То је била директна непослушност према божанској заповести с којом су се пре само неколико недеља сложили да ће је слушати (Излазак 20:4-6; 24:3). Павле затим указује на време када су се Израелци, заједно с моавским кћерима, поклонили Валу (Бројеви 25:1-9). Обожавање телета је било обележено непримереним препуштањем ужицима, они „усташе да играју“. a Обожавање Вала је било пропраћено шокантним сексуалним неморалом (Откривење 2:14). Зашто су Израелци починили све те грехе? Зато што су допустили свом срцу да има ’злих жеља‘ — било да је посреди идолопоклонство или разуздано понашање које је ишло уз њега.

8. Шта можемо да научимо из онога што се дешавало у Израелу?

8 Павле је указао да би требало нешто да научимо из ових примера. Шта да научимо? Незамисливо је да би се један хришћанин поклонио неком златном телету или неком древном моавском богу. Али, шта је с неморалом и необузданим препуштањем ужицима? Они су данас уобичајени, и ако дозволимо да у нашем срцу расте жеља за њима, они ће се испречити између нас и Јехове. Последица ће бити иста као да смо извршили идолопоклонство — отуђење од Бога. (Упореди с Колошанима 3:5; Филипљанима 3:19.) Заиста, Павле своје разматрање о овим догађајима завршава саветовањем својих суверника: „Бегајте од идолопоклонства“ (1. Коринћанима 10:14).

Помоћ да бисмо ходили Божјим путем

9. (а) Коју помоћ примамо да бисмо и даље ходили Јеховиним путем? (б) Који је један од начина на који чујемо ’реч иза себе‘?

9 Уколико смо одлучни да наставимо ходити Јеховиним путем, нисмо препуштени сами себи. Исаија је пророковао: „Уши ће твоје слушати [’реч‘, ДК] да се за тобом говори: ’То је пут, идите њим!‘, јер бисте ви сврнули десно или лево“ (Исаија 30:21). Како ’наше уши‘ чују ту ’реч‘ иза нас? Данас нико не чује дослован глас нити прима личну поруку од Бога. Та ’реч‘ коју чујемо долази до свих нас на исти начин. Као прво и најважније, она долази преко надахнутог Писма, Библије, у којој су Божје мисли и запис његовог поступања с људима. Будући да смо свакодневно изложени пропаганди из извора који су ’туђи животу Божјему‘, за добро духовно здравље треба редовно да читамо Библију и медитирамо о њој. То ће нам помоћи да избегавамо ’лажне ствари‘ и да будемо ’савршени и способни за свако добро дело‘ (Дела апостолска 14:14, 15; 2. Тимотеју 3:16, 17). То ће нас ојачати, утврдити и помоћи нам да будемо ’успешни у потхватима својим‘ (Исус Навин 1:7, 8). Зато нас Јеховина Реч снажно подстиче: „Дакле, слушајте ме, децо; благо онима који се путева мојих држе. Примите науку, да будете вредни, немојте је одбацити“ (Пословице 8:32, 33).

10. Који је други начин на који чујемо ’реч иза нас‘?

10 ’Реч иза нас‘ долази такође и преко ’верног и разборитог роба‘ који пружа ’храну у право време‘ (Матеј 24:45-47NW). Један начин на који се та храна пружа јесте преко штампаних публикација заснованих на Библији, и недавних година то пружање хране је било обилно. Примера ради, путем часописа Кула стражара, наше разумевање пророчанстава је постало јасније. Преко овог часописа храбримо се да истрајемо у делу проповедања и прављења ученика упркос све већој равнодушности, помаже нам се да избегавамо замке, и снажно се подстичемо да развијамо лепе хришћанске особине. Колико само ценимо овакву храну у право време!

11. Објасни трећи начин на који можемо слушати ’реч иза нас‘?

11 Верни и разборити роб нас снабдева храном и преко наших редовних састанака. У њих спадају локални скупштински састанци, полугодишњи састанци на нивоу покрајине и већи годишњи конгреси. Који верни хришћанин не цени такве скупове? Они нас на важан начин подупиру да бисмо ходили Јеховиним путем. Пошто многи морају да проведу много времена на послу или у школи, у друштву са онима који не деле њихову веру, редовно хришћанско састајање је дословно појас за спасавање. Састанци нам пружају добру прилику „да се такмичимо у љубави и у добрим делима“ (Јеврејима 10:24). Ми волимо своју браћу, и волимо да се састајемо с њима (Псалам 133:1).

12. Шта су Јеховини сведоци одлучни да чине и како су то недавно изразили?

12 Ојачани овом духовном храном, данас скоро шест милиона људи ходи Јеховиним путем, а милиони других проучавају Библију да би научили како то могу и они. Да ли су они обесхрабрени или ослабљени чињеницом да их је у поређењу с више милијарди светског становништва само један мали број? Ни у ком случају! Они су одлучни да и даље пазе на ’реч иза њих‘, тако што лојално врше Јеховину вољу. Као јавна објава ове одлучности, делегати су током обласних и међународних конгреса „Божји пут живота“ за 1998/99. усвојили резолуцију која изражава њихов искрени став. Следи текст резолуције.

Резолуција

13, 14. Коју реалну слику о светској ситуацији имају Јеховини сведоци?

13 „Ми, Јеховини сведоци окупљени на Конгресу „Божји пут живота“ целим срцем се слажемо да је Божји пут најбољи животни пут. Међутим, свесни смо да већина човечанства данас не мисли тако. Људско друштво је експериментисало бројним концептима, филозофијама и религиозним идејама, у погледу тога шта сачињава најбољи животни пут. Поштен осврт на људску историју и данашње стање у свету потврђује истинитост божанске објаве записане у Јеремији 10:23: „Не може човек када ходи да управља корацима својим.“

14 „Сваког дана видимо све више доказа који потврђују тачност ових речи. Људско друштво највећим делом окреће леђа Божјем путу живота. Људи раде оно што мисле да је исправно у њиховим очима. Последице су трагичне — распад породичног живота, услед чега деца остају без вођства у животу; махнита јурњава за новцем која доводи до празнине и фрустрације; бесмислени криминал и насиље, који односе безбројне жртве; етнички сукоби и ратови, с ужасним бројем мртвих; раширени неморал, који распирује епидемије полно преносивих болести. Ово су само неки од мноштва сложених проблема који спречавају људе да буду срећни, и живе у миру и безбедности.

15, 16. С обзиром на Божји пут живот, која је одлучност изражена у резолуцији?

15 „С обзиром на жалосно стање човечанства и близину ’рата за велики дан Бога Свемоћнога‘, названог Армагедон (Откривење 16:14, 16), ми, Јеховини сведоци одлучни смо да:

16 „Прво: Ми припадамо Јехови Богу, пошто смо се лично и безусловно предали њему, и остаћемо при нашој неуздрманој вери у Јеховину припрему откупнине преко његовог Сина, Исуса Христа. Одлучни смо да идемо Божјим путем живота, да служимо као његови Сведоци и да се подложимо његовом суверенитету, који се изражава кроз владање Исуса Христа.

17, 18. Који ће став Јеховини сведоци и даље имати што се тиче моралних мерила и хришћанског братства?

17 „Друго: Наставићемо да се држимо високих моралних и духовних мерила из Библије. Одлучили смо да не ходимо као што народи ходе по таштини својих мисли (Ефесцима 4:17-19). Решени смо да останемо чисти пред Јеховом и без мрље од овог света (Јаков 1:27).

18 „Треће: Чврсто ћемо се држати нашег библијског става да смо светско хришћанско братство. Заступаћемо хришћанску неутралност у свим народима, и нећемо допустити да паднемо у замку расне, националне или етничке мржње или подељености.

19, 20. (а) Шта ће радити хришћански родитељи? (б) Како ће сви прави хришћани и даље бити препознатљиви као Христови ученици?

19 „Четврто: Ми који смо родитељи усађиваћемо Божји пут у нашу децу. Пружаћемо пример у хришћанском живљењу, који укључује редовно читање Библије, породични студиј и свесрдно учествовање у активностима хришћанске скупштине и у служби на терену.

20 „Пето: Сви ћемо настојати да развијамо побожне особине које наш Створитељ показује, и настојаћемо да опонашамо његову личност и његове путеве, као што је то Исус чинио (Ефесцима 5:1). Решени смо да све што радимо буде у љубави, чиме се идентификујемо као Христови ученици (Јован 13:35).

21-23. Шта ће Јеховини сведоци и даље чинити, и у шта су уверени?

21 „Шесто: Без посустајања наставићемо да проповедамо добру вест о Божјем Краљевству, стварајући ученике, и поучаваћемо их Божјем путу живота и охрабривати их да се надаље поучавају на скупштинским састанцима (Матеј 24:14; 28:19, 20; Јеврејима 10:24, 25).

22 „Седмо: Као појединци и као религиозна организација, наставићемо да Божју вољу стављамо на прво место у нашем животу. Користећи његову Реч, Библију, као наш водич, нећемо скренути ни десно ни лево, и тиме ћемо потврђивати да је Божји пут далеко супериорнији у односу на путеве света. Одлучни смо да идемо Божјим путем живота — чврсто и лојално, сада и заувек!

23 „Доносимо ову резолуцију зато што се потпуно уздамо у Јеховино обећање пуно љубави, да онај ко врши Божју вољу остаје заувек. Доносимо ову резолуцију зато што смо уверени да живот по начелима, саветима и опоменама из Библије представља најбољи животни пут данас и полаже одличан темељ за будућност, како бисмо стекли прави живот (1. Тимотеју 6:19; 2. Тимотеју 4:7б, 8). Изнад свега, доносимо ову резолуцију зато што волимо Јехову Бога целим срцем, душом, умом и снагом!

24, 25. Какав је био одговор на предложену резолуцију и шта су они који ходе Јеховиним путем одлучни да чине?

24 „Сви присутни на овом конгресу који се слажу да ова Резолуција буде усвојена, нека кажу ДА!“

25 Стотине сала и стадиона широм света одјекивали су док су сви присутни одговорили с громогласним „ДА“! Јеховини сведоци не сумњају у то да ће наставити да ходе Јеховиним путем. Они се потпуно уздају у Јехову и верују да ће он испунити своја обећања. Они му остају лојални, без обзира шта може да искрсне. И одлучни су да врше његову вољу.

’Бог је с нама‘

26. У којој се срећној ситуацији налазе они који ходе Јеховиним путем?

26 Јеховини сведоци се осврћу на псалмистин подстрек: „Уздај се у Јехову, држи се пута његова, и он ће те уздигнути да земљом владаш“ (Псалам 37:34). Они не заборављају Павлове охрабрујуће речи: „Ако је Бог с нама, ко ће на нас? Он који свог Сина не поштеди, него предаде за све нас, како да нам с њим све не дарује?“ (Римљанима 8:31, 32). Да, ако наставимо да ходимо Јеховиним путем, он ће нас снабдети ’свим изобилно на ужитак‘ (1. Тимотеју 6:17). Где може бити боље место од оног где смо сада — ходимо Јеховиним путем, заједно с нашом драгом браћом и сестрама. Пошто је Јехова на нашој страни, будимо одлучни да останемо на том путу и да издржимо до краја, потпуно уверени да ћемо у време које је он одредио видети како испуњава своја обећања, све до последњег (Титу 1:2).

[Фусноте]

a Указујући на грчку реч која је овде преведена као „усташе да играју“, један коментатор каже да она указује на игре на паганским слављима и додаје: „Као што је добро познато, многе ове игре су биле директно осмишљене да изазову најразвратније страсти.“

Да се присетимо

◻ Шта се захтева да би хришћанин ходио Јеховиним путем?

◻ Зашто је потребно да развијамо поуздање у Јехову и лојалност према њему?

◻ Коју помоћ имамо док ходимо Јеховиним путем?

◻ Изнеси неке врхунске тачке резолуције коју смо усвојили на конгресима „Божји пут живота“.

[Питања за разматрање]

[Слике на 18. страни]

На обласним и међународним конгресима „Божји пут живота“ усвојена је једна важна резолуција