Пређи на садржај

Пређи на садржај

Срећни што нам Јехова показује свој пут

Срећни што нам Јехова показује свој пут

Срећни што нам Јехова показује свој пут

„Пут је Божји савршен, реч Јеховина у ватри прекаљена“ (2. САМУИЛОВА 22:31).

1, 2. (а) Која је основна потреба свих људи? (б) Чији пример је добро да опонашамо?

 СВИ људи имају основну потребу за вођством. Заиста, потребна нам је помоћ док идемо кроз живот. Истина, Јехова нас је обдарио извесном мером интелигенције и савести да би нам помогао да разаберемо исправно од погрешног. Али потребно је да нам савест буде школована уколико желимо да буде поуздан водич (Јеврејима 5:14Ча). Нашем уму су потребне исправне информације — као и поука како да процењујемо те информације — уколико желимо да доносимо добре одлуке (Пословице 2:1-5). Због животне неизвесности, наше одлуке чак и тада могу да испадну онако како нисмо желели (Проповедник 9:11). Сами од себе ми немамо поуздан начин да сазнамо шта носи дан, а шта ноћ.

2 Због овог разлога, а и многих других, пророк Јеремија је написао: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Исус Христ, највећи човек који је икада живео, прихватао је вођство. Он је рекао: „Син не може ништа чинити сам од себе, него он чини оно што види да Отац чини, и све што Отац чини, оно и Син чини онако“ (Јован 5:19). Колико је онда мудро опонашати Исуса и тражити да нам Јехова помогне да управљамо својим корацима! Краљ Давид је певао: „Пут је Божји савршен, реч Јеховина у ватри прекаљена; штит је он свима који се у њ уздају“ (2. Самуилова 22:31). Ако тражимо да ходимо Јеховиним путем уместо да следимо своју мудрост, онда ћемо имати савршено вођство. Неуважавање Божјег пута води у пропаст.

Јехова показује пут

3. Како је Јехова пружио вођство Адаму и Еви и које им је изгледе био понудио?

3 Осмотри случај Адама и Еве. Иако су били безгрешни било им је потребно вођство. Јехова није оставио Адама да све сам планира за себе у прелепом Еденском врту. Уместо тога, Бог му је дао посао. Као прво, Адам је морао наденути имена животињама. Затим је Адаму и Еви Јехова поставио дугорочне циљеве. Требало је да себи подложе земљу, напуне је својим потомством и да се брину око животиња (Постање 1:28). То би био огроман задатак, али крајњи исход би био рај по целом свету испуњен савршеним људима који живе у хармонији са животињским светом. Какав диван изглед! Надаље, док би Адам и Ева верно ходили Јеховиним путем, они би с њим могли комуницирати. (Упореди с Постањем 3:8.) Каква величанствена предност — имати трајан, лични однос са Створитељем!

4. Како су Адам и Ева показали да нису имали довољно поуздања и лојалности, и с којим катастрофалним последицама?

4 Јехова је првом људском пару забранио да једу с дрвета познања добра и зла, које је било у Едену, и то им је пружило непосредну могућност да покажу своју послушност — своју жељу да ходе Јеховиним путем (Постање 2:17). Међутим, ускоро је та послушност била испитана. Када је Сотона наступио са својим преварним речима, требало је да Адам и Ева у знак послушности покажу лојалност према Јехови и да се поуздају у Његова обећања. Нажалост недостајало им је лојалности и поуздања. Када је Сотона понудио Еви независност и лажно оптужио Јехову да лаже, она је била заведена и непослушна Богу. Адам је пошао њеним стопама у грех (Постање 3:1-6; 1. Тимотеју 2:14). Губитак који је произишао из тога био је неизмеран. Хођење Јеховиним путем доносило би им све већу радост док би постепено остваривали његову вољу. Уместо тога, њихов живот је све до смрти био испуњен разочарањем и болом (Постање 3:16-19; 5:1-5).

5. Која је Јеховина дугорочна намера, и како он помаже верним људима да виде њено остварење?

5 Упркос томе, Јехова није променио своју намеру да земља једног дана буде рајски дом за савршене, безгрешне људе (Псалам 37:11, 29). Он никада не пропусти да пружи савршено вођство онима који ходе његовим путем и који се надају да ће видети испуњење тог обећања. Они који имају ухо за слушање, иза себе чују Јеховин глас како им каже: „То је пут, идите њим!“ (Исаија 30:21).

Неки су ходили Јеховиним путем

6. Која су два човека из раног доба ходила Јеховиним путем, и с којим резултатом?

6 Према библијском извештају, само је мањина потомака Адама и Еве ходила Јеховиним путем. Авељ је био први од њих. Иако је умро преурањено, он има Јеховину наклоност и сигуран изглед да ће бити подигнут о ’ускрсењу праведника‘ у време које је Бог одредио за то (Дела апостолска 24:15). Он ће видети коначно испуњење Јеховине величанствене намере са земљом и човечанством (Јеврејима 11:4). Још неко ко је ходио Јеховиним путем био је Енох, чије је пророчанство о коначном крају овог система ствари сачувано у Јудиној посланици (Јуда 14, 15). Ни Енох није до краја одживео свој живот (Постање 5:21-24). Па ипак, он „доби сведочанство да угоди Богу“ (Јеврејима 11:5). Када је напустио земаљску сцену, он је, као и Авељ, имао сигуран изглед у ускрсење и биће међу онима који ће видети испуњење Јеховиних намера.

7. Како су Ноје и његова породица показали лојалност према Јехови и поуздање у њега?

7 Док је претпотопни свет све дубље тонуо у злоћу, послушност Јехови је све више и више постајала испит лојалности. Пред крај тог света, само је једна мала група ходила Јеховиним путем. Ноје и његова породица слушали су Бога и уздали се у оно што је он рекао. Верно су извршили задатке које су добили и одбили су да буду увучени у зле поступке света њиховог времена (Постање 6:5-7, 13-16; Јеврејима 11:7; 2. Петрова 2:5). Можемо бити захвални за њихову лојалну послушност пуну поуздања. Због тога су преживели Потоп и постали наши преци (Постање 6:22; 1. Петрова 3:20).

8. Шта је за нацију Израел значило ходити Божјим путем?

8 С временом је Јехова склопио савез с потомцима верног Јакова, и они су постали његов посебан народ (Излазак 19:5, 6). Јехова је путем писаног Закона, свештенства и ондашњег пророчанског вођства, усмеравао свој народ под савезом. Али, на Израелцима је било да следе то вођство. Јехова је дао да његов пророк каже Израелцима: „Гле, износим данас пред вас благослов и проклетство. Благослов, ако слушате заповести Јехове, Бога свога, које вам ја данас прописујем, а проклетство, ако не слушате заповести Јехове, Бога свога, него сврнете с пута који вам ја данас прописујем, и пођете за другим боговима које не познајете“ (Поновљени закони 11:26-28).

Зашто су неки напустили Јеховин пут

9, 10. Због које је ситуације требало да се Израелци поуздају у Јехову и да продубљују своју лојалност према њему?

9 Као што је то било и са Адамом и Евом, ако су Израелци желели да остану послушни требало је да се уздају у Јехову и да му буду лојални. Израел је био мала нација окружена ратоборним суседима. На југозападу су били Египат и Етиопија. На североистоку су биле Сирија и Асирија. У непосредној близини су били Филистеји, Амон, Моав и Едом. Сви они су се у различито време показали као непријатељи Израела. Штавише, сви су практиковали криву религију, која се одликовала обожавањем идолских богова, астрологијом, и у неким случајевима страховитим сексуалним обредима и суровим жртвовањем деце. Израелови суседи су од својих богова очекивали да им пруже велике породице, плодоносне жетве и победе у ратовима.

10 Само су Израелци обожавали једног Бога, Јехову. Он им је обећао благослове у облику великих породица, богатих жетви и безбедности од њихових непријатеља, ако буду слушали његове законе (Поновљени закони 28:1-14). Нажалост, многи су у Израелу заказали у томе. Од оних који су ходили Јеховиним путем, многи су патили због своје лојалности. Неки су чак мучени, исмевани, шибани, затварани, каменовани и убијани од руку својих сународника (Дела апостолска 7:51, 52; Јеврејима 11:35-38). Какав је то испит био за ове верне особе! Међутим, зашто их је толико много зашло с Јеховиног пута? Два примера из израелске историје помажу нам да увидимо њихово погрешно размишљање.

Ахазов лош пример

11, 12. (а) Шта је Ахаз одбио да уради када му је припретила Сирија? (б) Из која је два извора Ахаз затражио сигурност?

11 Ахаз је владао јужним краљевством Јуде у осмом веку пре н. е. У његово време није било мира. Једном приликом су се Сирија и северно краљевство Израела ујединили у рату против њега и „срце Ахазово и срце народа његова устрепта“ (Исаија 7:1, 2). Међутим, када је Јехова понудио своју подршку и позвао Ахаза да га окуша, Ахаз је одрешито одбио! (Исаија 7:10-12). Као последица тога, Јуда је изгубила рат и претрпела многе губитке (2. Летописа 28:1-8).

12 Ахаз је одбио да окуша Јехову, а није му било испод части да помоћ затражи од асирског краља. Али, Јуда је и даље патила од руку својих суседа. Када се и Асирија окренула против Ахаза и ’поступила с њим као с непријатељем‘ краљ поче да ’приноси жртве боговима Дамаштанским, који га беху ударили и да говори: Кад богови краљева Сирских њима помажу приносићу њима жртве да би помагали‘ (2. Летописа 28:20, 23).

13. Шта је Ахаз показао тиме што се обратио сиријским боговима?

13 У неко касније време, Јехова је Израелу рекао: „Ја, Јехова, Бог твој, учим те за твоје добро, и путем те водим којим имаш ићи. Ох да си ти заповести моје слушао! Мир би твој као река био, срећа твоја као валови морски“ (Исаија 48:17, 18). Тиме што се обратио сиријским боговима, Ахаз је показао колико је далеко отишао од ’пута којим је имао да иде‘. Потпуно заведен размишљањем нација, гледао је на њихове лажне изворе сигурности уместо да је гледао на Јехову.

14. Зашто Ахаз није имао изговора када се окренуо лажним боговима?

14 Богови нација, укључујући и сиријске, већ давно су се показали као ’ништавни богови‘ (Исаија 2:8NW). Раније, за време владавине краља Давида, надмоћност Јехове над сиријским боговима могла се јасно видети када су Сиријци постали Давидове слуге (1. Летописа 18:5, 6). Само Јехова, „Бог над боговима и Господар над господарима, Бог велики, силни и страховити“, може пружити праву сигурност (Поновљени закони 10:17). Међутим, Ахаз је окренуо леђа Јехови и за заштиту се обратио боговима нација. Исход је био катастрофалан по Јуду (2. Летописа 28:24, 25).

Јевреји с Јеремијом у Египту

15. На који начин су Јевреји Јеремијиних дана грешили у Египту?

15 Због крајње нелојалности свог народа, Јехова је 607. пре н. е. дозволио да Вавилонци униште и Јерусалим и храм. Већина те нације је била изгнана у Вавилон. Међутим, неки су остали, а међу њима је био и пророк Јеремија. Када је убијен намесник Годолија, ова група је побегла у Египат и са собом повела Јеремију (2. Краљевима 25:22-26; Јеремија 43:5-7). Тамо су почели да приносе жртве лажним божанствима. Јеремија је приговарао неверним Јеврејима, али су они били тврдоглави. Одбили су да се обрате Јехови и инсистирали су да наставе да каде „краљици небеској“. Зашто? Зато што су тако чинили они и њихови оци ’по градовима Јудиним и по улицама Јерусалимским. Тад су они имали хлеба да се наједу, и били су срећни, и не трпише зла‘ (Јеремија 44:16, 17). Јевреји су такође тврдили: „Од кад престасмо кадити краљици небеској и ливати јој наливе, ништа немамо и гинемо од мача и од глади“ (Јеремија 44:18).

16. Зашто су Јевреји у Египту потпуно погрешили у свом расуђивању?

16 Како памћење може бити избирљиво! Какве су биле чињенице? Јевреји су заиста приносили жртве лажним боговима у земљи коју им је дао Јехова. Покаткад су, као у Ахазово време, патили због тог отпадништва. Међутим, Јехова је био „спор на гнев“ са својим заветним народом (Излазак 34:6; Псалам 86:15). Он је слао своје пророке да га подстакне на покајање. У време када је краљ био веран, Јехова га је благословио, и народ је имао користи од тог благослова, иако је већина била неверна (2. Летописа 20:29-33; 27:1-6). Како су ти Јевреји у Египту само погрешили када су тврдили да су за сваки напредак који су уживали у својој домовини били заслужни лажни богови!

17. Зашто је Јуда изгубила и земљу и храм?

17 Јехова је пре 607. пре н. е. снажно подстицао народ у Јуди: „Слушајте ви глас мој и бићу вам Бог, и ви ћете мој народ бити; идите путевима које вам казујем да би вама добро било“ (Јеремија 7:23). Јевреји су изгубили храм и земљу управо због тог што су одбили да ходе ’путевима које им је Јехова казао‘. Уверимо се да избегавамо ову погубну грешку.

Јехова благосиља оне који ходе његовим путем

18. Шта морају да раде они који ходе Јеховиним путем?

18 Као и у прошлости, хођење Јеховиним путем и данас изискује лојалност — одлучност да служимо само Јехови. Потребно је и поуздање — потпуна вера да су Јеховина обећања поуздана и да ће се обистинити. Да би се ходило Јеховиним путем захтева се и послушност — слеђење његових закона без одступања и држање његових високих мерила. ’Јехова је праведан и он љуби правду [„праведна дела“, NW]‘ (Псалам 11:7).

19. Које богове данас многи обожавају и с којим последицама?

19 Ахаз је сигурност тражио од сиријских богова. Доле у Египту, Израелци су се надали да ће им ’краљица небеска‘, богиња која се надалеко обожавала на древном Средњем истоку, донети материјално благостање. Данас, многи богови нису дословни идоли. Исус је упозорио да не служимо „богатству“ већ Јехови (Матеј 6:24, Савремени српски превод). Апостол Павле је говорио о ’лакомству које је идолопоклонство‘ (Колошанима 3:5). Такође је говорио о онима чији је „бог трбух“ (Филипљанима 3:19). Да, новац и материјалне ствари су међу главним боговима који се данас обожавају. У ствари, већина — укључујући и многе који имају везе с религијом —’своје наде стављају у неизвесност богатства‘ (1. Тимотеју 6:17). Многи напорно раде служећи овим боговима а неки жању и награде — живе у најбољим кућама, уживају у скупим стварима и узимају раскошне оброке. Међутим, не уживају сви у таквом изобиљу. А чак и они који уживају, на крају установе да те ствари саме по себи и нису нешто што испуњава. Оне су неизвесне, привремене и не задовољавају духовне потребе (Матеј 5:3NW).

20. Коју равнотежу треба да одржавамо?

20 Истина, морамо бити практични док живимо у последњим данима овог система ствари. Треба да предузимамо разумне кораке како бисмо збринули нашу породицу у материјалном погледу. Али, ако већу важност придајемо вишем животном стандарду, тежњи за новцем и сличним стварима уместо служби Богу, упали смо у неку врсту идолопоклонства и више не ходимо Јеховиним путем (1. Тимотеју 6:9, 10). Међутим, шта кад се суочимо са здравственим, новчаним или другим проблемима? Не будимо попут оних Јевреја из Египта који су за своје проблеме кривили службу Богу. Уместо тога, окушајмо Јехову, урадимо оно што Ахаз није учинио. Лојално се обратимо Јехови за вођство. С потпуним поуздањем обратимо се његовом вођству и молимо се за снагу и мудрост да бисмо изашли на крај са сваком ситуацијом. Затим, с поверењем чекајмо Јеховин благослов.

21. Које благослове примају они који ходе Јеховиним путем?

21 Током целе израелске историје, Јехова је богато благосиљао оне који су ходили његовим путем. Краљ Давид је певао: „Води ме, Јехова, по правди својој“ (Псалам 5:9). Њему је Јехова дао војне победе над околним нацијама које су касније узнемиравале Ахаза. У време Соломона Израел је био благословљен миром и благостањем за којим су Јевреји у Египту касније чезнули. Ахазовом сину, Језекији, Јехова је дао победу чак и над моћном Асиријом (Исаија 59:1). Да, Јеховина рука није била кратка за особе које су му лојалне и које нису стајале на „путу грешника“ већ им је закон Јеховин био омилео (Псалам 1:1, 2). То је и даље тако. Међутим, како ми данас можемо бити сигурни да ходимо Јеховиним путем? То ће се осматрати у наредном чланку.

Да се присетимо

◻ Које су особине битне ако желимо да ходимо Јеховиним путем?

◻ Зашто је Ахазово размишљање било погрешно?

◻ Шта је било лоше у расуђивању Јевреја из Египта?

◻ Како можемо ојачати своју одлучност да ходимо Јеховиним путем?

[Питања за разматрање]

[Слика на 13. страни]

Ахаз се радије обратио сиријским боговима него Јехови