Пређи на садржај

Пређи на садржај

’Дарови у облику људи‘ који се брину о Јеховиним овцама

’Дарови у облику људи‘ који се брину о Јеховиним овцама

’Дарови у облику људи‘ који се брину о Јеховиним овцама

„Кад се попео на висину одвео је заробљенике; дао је дарове у облику људи“ (ЕФЕСЦИМА 4:8NW).

1. Како се једна хришћанка изразила о старешинама у својој скупштини?

 „ХВАЛА вам што толико бринете о нама. Ваши осмеси, ваша топлина и ваша заинтересованост стварно су искрени. Увек сте ту да нас саслушате и да нам кажете неку реч из Библије која нам подиже дух. Молим се да вас никада не схватам олако.“ Тако је написала једна хришћанска сестра старешинама у својој скупштини. Очигледно ју је ганула љубав коју су ти брижни хришћански пастири показивали (1. Петрова 5:2, 3).

2, 3. (а) Како се према Исаији 32:1, 2 самилосне старешине брину за Јеховине овце? (б) Када се један старешина може сматрати даром?

2 Старешине су Јеховина припрема путем које он води бригу о својим овцама (Лука 12:32; Јован 10:16). Јехови су драге његове овце – толико драге да их је у ствари купио драгоценом Исусовом крвљу. Онда није чудо што је Јехова задовољан када старешине нежно поступају с његовим стадом (Дела апостолска 20:28, 29). Запази пророчански опис ових старешина, то јест ’кнезова‘: „Сваки ће бити као заклон од ветра, као уточиште од поплаве, као потоци живе воде у пресухој земљи, као сенка од велике стене у земљи зажареној“ (Исаија 32:1, 2). Да, они су ту да заштите, освеже и утеше његове овце. Зато се старешине које самилосно пасу стадо труде да живе онако како то Бог очекује од њих.

3 На такве старешине се у Библији указује као на „дарове у облику људи“ (Ефесцима 4:8NW). Кад размишљаш о дару онда мислиш на нешто што особи која га је добила испуњава неку потребу или доноси радост. Када један старешина користи своје способности да пружи потребну помоћ и да допринесе срећи стада, онда се он може сматрати једним даром. Како он то може постићи? Одговор који се налази у Павловим речима у Ефесцима 4:7-16 велича Јеховину бригу пуну љубави према својим овцама.

’Дарови у облику људи‘ – одакле?

4. На који начин се Јехова „узвисио“ и ко су били ’људи као дарови‘, у испуњењу Псалма 68:19?

4 Када је Павле употребио израз ’дарови у облику људи‘, цитирао је краља Давида који је за Јехову рекао следеће: „Узвисио си се на висину, робље си одвео, људе си као дарове узео“ (Псалам 68:19). Након што су Израелци провели неколико година у Обећаној земљи, Јехова је фигуративно „узвисио“ гору Сион, и Јерусалим учинио главним градом израелског краљевства с Давидом као његовим краљем. Али ко су били ’људи као дарови‘? То су били људи који су заробљени током освајања те земље. Неки од ових заробљеника су касније стављени на располагање Левитима да би помагали у пословима око шатора (Јездра 8:20).

5. (а) Како је Павле указао да Псалам 68:19 има испуњење у хришћанској скупштини? (б) На који начин је Исус ’узашао на висину‘?

5 У свом писму Ефесцима, Павле указује да псалмистине речи имају једно веће испуњење у хришћанској скупштини. Парафразирајући Псалам 68:19, Павле пише: „Свакоме се од нас даде милост по мери дара Христова. Зато је речено: ’Изишавши на висину одведе сужње и људима даре даде‘“ (Ефесцима 4:7, 8). Павле овде примењује овај псалам на Исуса као Божјег представника. Исус је својом верношћу ’победио свет‘ (Јован 16:33). Такође је тријумфовао над смрћу и над Сотоном јер га је Бог ускрснуо из мртвих (Дела апостолска 2:24; Јеврејима 2:14). Године 33. н.е., ускрснули Исус је узашао „изнад свију небеса“ – више од свих других небеских створења (Ефесцима 4:9, 10; Филипљанима 2:9-11). Као освајач, Исус је узео ’сужње‘ од непријатеља. Како то?

6. Како је Исус након узашашћа, а почев од Педесетнице 33. н.е., почео да пљачка Сотонину кућу, и шта ради с тим ’сужњима‘?

6 Када је био на земљи Исус је показао своју моћ над Сотоном тиме што је ослобађао оне који су били у ропству демона. То је било као да је Исус упао у Сотонину кућу, свезао га и запленио његову имовину (Матеј 12:22-29). Замисли само шта је све Исус могао да заплени када је био ускрснут и кад му је поверена „свака власт на небу и на земљи“! (Матеј 28:18). Почевши на Педесетницу 33. н.е., након узашашћа, Исус као Божји представник почео је да пљачка Сотонину кућу тиме што је ’одводио сужње‘ – људе који су дуго били у ропству греха и смрти под Сотонином влашћу. Ти ’сужњи‘ су добровољно постали „слуге Христове које од срца врше Божју вољу“ (Ефесцима 6:6). Исус их је у ствари ишчупао из Сотонине власти и у Јеховино име их дао скупштини као „дарове у облику људи“. Замисли само како се Сотона беспомоћно гневи док гледа како их граби испред његовог носа!

7. (а) У ком својству ’дарови у облику људи‘ служе у скупштинама? (б) Коју је прилику Јехова пружио сваком мушкарцу који служи као старешина?

7 Да ли и у данашњој скупштини налазимо те „дарове у облику људи“? Сасвим сигурно! Налазимо их како служе као старешине, како марљиво раде као ’јеванђелизатори, пастири и учитељи‘ у више од 87000 скупштина Божјег народа широм света (Ефесцима 4:11). За Сотону не постоји ништа боље него да види да старешине лоше поступају са стадом. Али није их Бог преко Христа зато дао скупштинама. Уместо тога, Јехова се побринуо за те људе ради добробити скупштине, и они су му одговорни за овце које им је поверио (Јеврејима 13:17). Ако служиш као старешина, Јехова ти је пружио дивну прилику да се покажеш као дар, то јест благослов за своју браћу. То можеш постићи тиме што испуњаваш четири важне одговорности.

Кад постоји потреба за ’исправљањем‘

8. На које начине сви ми с времена на време треба да се исправљамо?

8 Прво, ’дарови у облику људи‘ су ту ’с циљем да исправљају свете‘, каже Павле (Ефесцима 4:12NW). Грчка реч која се преводи са ’исправљати‘ указује на сврставање нечега „у исправан ред“. Као несавршени људи, с времена на време сви ми треба да се исправљамо – да наше размишљање, ставове или понашање доведемо „у исправан ред“ с Божјим размишљањем и вољом. Јехова је с љубављу обезбедио „дарове у облику људи“ да нам помогну да се исправљамо тамо где треба. Како они то раде?

9. Како старешина може помоћи да се нека овца која је погрешила исправи?

9 Један старешина понекад може бити замољен да помогне некој овци која је погрешила, која је можда ’направила неки погрешан корак пре него што је тога свесна‘. Како старешина може помоћи? „Покушајте да исправите таквог човека у духу благости“ (NW), каже се у Галатима 6:1. Дакле, када даје савет један старешина неће грдити особу која је погрешила, нити ће користити грубе речи. Савет треба да охрабри, а не да ’уплаши‘, особу која га прима (2. Коринћанима 10:9; упореди с Јовом 33:7). Та особа се можда већ осећа постиђено, па ће зато пастир пун љубави избегавати да слама њен дух. Када је савет, па чак и строг укор, очигледно мотивисан и дат с љубављу, вероватно ће преусмерити размишљање или понашање особе која греши, и тако је обновити (2. Тимотеју 4:2).

10. Шта све обухвата исправљање других?

10 Када се побринуо за „дарове у облику људи“ ради нашег исправљања, Јехова је имао у мислима да старешине у духовном смислу окрепљују и да буду достојни да се људи угледају на њих (1. Коринћанима 16:17, 18; Филипљанима 3:17). Исправљање других обухвата не само опомињање оних који крећу погрешним путем већ и помагање верним појединцима да се држе правог пута. a Данас када има толико много проблема који обесхрабрују, многима треба охрабрење да би устрајали. Некима је можда потребна брижна помоћ да би ускладили своје размишљање с Божјим. Примера ради, неки верни хришћани се боре с дубоким осећајима недораслости и безвредности. Такве ’малодушне‘ особе можда сматрају да их Јехова уопште не може волети, и да уопште не прихвата чак ни то што се максимално труде да му служе (1. Солуњанима 5:14). Али овај начин размишљања није у складу са оним што Бог стварно мисли о својим обожаваоцима.

11. Шта старешине могу учинити како би помогли онима који се боре са осећајем безвредности?

11 Старешине, шта можете учинити да помогнете таквим особама? Љубазно им пружите библијски доказ да Јехова брине за сваког свог слугу, и поново их уверите да се ти библијски стихови примењују и на њих лично (Лука 12:6, 7, 24). Помозите им да схвате да их је Јехова ’привукао‘ да му служе, и да је према томе сигурно видео вредност у њима (Јован 6:44). Уверите их да нису сами – многе верне Јеховине слуге имају слична осећања. Пророк Илија је једном био у таквој депресији да је желео да умре (1. Краљевима 19:1-4). Неки помазани хришћани из првог века осећали су да их је баш њихово срце ’осудило‘ (1. Јованова 3:20). Утешно је знати да су те верне особе из библијског доба имале „осећања попут наших“ (Јаков 5:17NW). Такође можете заједно с том потиштеном особом погледати охрабрујуће чланке у Кули стражари и Пробудите се! То што се с љубављу трудите да вратите поуздање таквој особи неће проћи незапажено код Бога који вас је дао као „дарове у облику људи“ (Јеврејима 6:10).

’Изграђивање‘ стада

12. На шта се указује изразом ’да се изгради Христово тело‘, и шта је кључ за изградњу стада?

12 Друго, ’дарови у облику људи‘ дати су с циљем да се ’изгради Христово тело‘ (Ефесцима 4:12, Ча). Павле овде користи једну стилску фигуру. ’Изградити‘ подсећа на грађевину, а ’Христово тело‘ указује на људе – чланове помазане хришћанске скупштине (1. Коринћанима 12:27; Ефесцима 5:23, 29, 30). Старешине треба да помогну својој браћи да израсту у духовно јаке особе. Њихов циљ је да ’изграђују а не да руше‘ стадо (2. Коринћанима 10:8). Кључ за изградњу стада је љубав, јер „љубав изграђује“ (1. Коринћанима 8:1NW).

13. Шта значи имати способност уживљавања, и зашто је важно да старешине покажу ту способност?

13 Једна од фасета љубави која помаже старешинама да изграђују стадо јесте способност уживљавања. Уживети се значи саосећати с другима – поистоветити се с њиховим мислима и осећањима, разумети њихова ограничења (1. Петрова 3:8). Зашто је важно да старешине имају способност уживљавања? Пре свега зато што је Јехова – онај који је дао „дарове у облику људи“ – Бог који је способан да се уживи. Кад његове слуге пате или су на муци, он саосећа с њима (Излазак 3:7; Исаија 63:9). Он је свестан њихових ограничења (Псалам 103:14). Како се онда старешине могу уживети?

14. На које све начине старешине могу показати способност уживљавања према другима?

14 Кад дође код њих неко ко је обесхрабрен, они слушају и прихватају осећања те особе. Покушавају да схвате позадину, личност и околности своје браће. И када онда старешине пруже изграђујућу помоћ темељену на Библији, овце ће то лако прихватити јер она долази од пастира који их стварно разумеју и брину се о њима (Пословице 16:23). Способност уживљавања такође подстиче старешине да узму у обзир ограничења других и осећања која из тога произлазе. На пример, неки савесни хришћани се можда осећају кривима зато што не могу да више служе Богу, можда због старости или лошег здравља. С друге стране, некима је потребно охрабрење да би побољшали своју службу (Јеврејима 5:12; 6:1). Способност уживљавања ће подстаћи старешине да нађу „речи згодне“ које друге изграђују (Проповедник 12:12). Када су Јеховине овце изграђене и мотивисане, њихова љубав према Богу ће их подстаћи да учине све што могу да би му служили!

Људи који развијају јединство

15. Шта се подразумева под изразом ’јединство вере‘?

15 Треће, ’дарови у облику људи‘ су ту да бисмо сви ’достигли јединство вере и познање Сина Божјег‘ (Ефесцима 4:13). Израз ’јединство вере‘ означава јединство не само у веровањима већ и јединство верника. Дакле, то је још један разлог због чега нам је Бог дао „дарове у облику људи“ – да унапређују јединство међу његовим народом. Како они то раде?

16. Зашто је важно да старешине чувају јединство међу собом?

16 Пре свега, морају чувати јединство међу собом. Ако су пастири разједињени, овце могу бити занемарене. Драгоцено време које би се могло провести у пастирењу стада непотребно може отићи на дуге састанке и расправе око споредних ствари (1. Тимотеју 2:8). Старешине се можда неће аутоматски сложити око сваке ствари о којој разговарају, јер су они људи с другачијим личностима које се у многоме могу разликовати. Јединство не искључује различита мишљења нити изражавање тих мишљења на уравнотежен начин за време отвореног разговора. Старешине чувају своје јединство тиме што с поштовањем слушају један другог и то без предрасуда. Све док није прекршено ниједно библијско начело, сви треба да буду спремни да чине уступке и да подупиру коначну одлуку старешинства. То што су спремни да чине уступке показује да су вођени ’мудрошћу одозго‘ која је ’мирољубива, разумна‘ (Јаков 3:17, 18NW).

17. Како старешине могу помоћи да се сачува јединство у скупштини?

17 Старешине такође треба да буду спремне да развијају јединство у скупштини. Кад разједињавајући утицаји – као што су штетно трачарење, склоност ка приписивању лоших потицаја или свадљив дух – прете миру, они брзо дају користан савет (Филипљанима 2:2, 3). Примера ради, старешине су можда приметиле да су неке особе и сувише критичне или да се често мешају у туђа посла чиме постају наметљивци (1. Тимотеју 5:13; 1. Петрова 4:15). Старешине ће покушати да помогну таквим особама да схвате да је такво понашање супротно ономе чему нас Бог поучава и да свако мора „своје бреме носити“ (Галатима 6:5, 7; 1. Солуњанима 4:9-12). Користећи Писмо, старешине ће објаснити да Јехова многе ствари препушта нашој савести, и да нико од нас не треба да суди другима у таквим стварима (Матеј 7:1, 2; Јаков 4:10-12). Да бисмо заједно служили у јединству, у скупштини мора постојати атмосфера поверења и поштовања. Тиме што дају библијски савет када је то потребно, ’дарови у облику људи‘ нам помажу да сачувамо наш мир и наше јединство (Римљанима 14:19).

Заштита стада

18, 19. (а) Од кога нас штите ’дарови у облику људи‘? (б) Од којих још опасности овце треба да буду заштићене, и како старешине поступају да би заштитили овце?

18 Четврто, Јехова је обезбедио „дарове у облику људи“ да би нас заштитио како на нас не би утицао ’сваки ветар науке помоћу људске преваре, помоћу лукавства у смишљању заблуде‘ (Ефесцима 4:14NW). Сматра се да изворна реч за ’превару‘ значи „варати у коцкању“, то јест „вештина у манипулисању коцком“. Зар нас то не подсећа на лукаво деловање отпадника? Користећи препредене аргументе они манипулишу Писмом у покушају да праве хришћане одмаме од вере. Старешине морају бити на опрезу због таквих ’грабљивих вукова‘! (Дела апостолска 20:29, 30).

19 Јеховине овце треба да буду заштићене и од других опасности. Древни пастир Давид је неустрашиво штитио од грабљиваца стадо свога оца (1. Самуилова 17:34-36). И данас могу искрснути прилике када брижни хришћански пастири морају показати храброст да би заштитили стадо од било кога ко би могао малтретирати или тлачити Јеховине овце, нарочито оне које су рањивије. Старешине ће брзо уклонити из скупштине намерне грешнике који с предумишљајем користе превару, лукавство и сплеткарење да би починили зло b (1. Коринћанима 5:9-13; упореди с Псалмом 101:7).

20. Зашто се можемо осећати сигурно под окриљем ’дарова у облику људи‘?

20 Колико смо само захвални за те „дарове у облику људи“! Под окриљем њихове бриге пуне љубави можемо се осећати сигурно, јер нас с нежношћу исправљају, с љубављу изграђују, спремно чувају јединство и храбро нас штите. Али како ’дарови у облику људи‘ треба да гледају на своју улогу у скупштини? И како можемо показати да их ценимо? Ова питања ћемо размотрити у следећем чланку.

[Фусноте]

a У грчкој Септуагинти овај исти глагол преведен као „исправљати“ употребљен је у Псалму 17[16]:5, где се верни Давид молио да се његове стопе чврсто држе Јеховиних стаза.

b Ради примера погледај „Питања читалаца“ у издању Куле стражаре од 1. априла 1980. на странама 30-31, и „Гнушајмо се зла“ у издању од 1. јануара 1997. стране 26-29.

Да ли се сећаш?

◻ Ко су ’дарови у облику људи‘, и зашто их је Бог преко Христа дао скупштини?

◻ Како старешине испуњавају своју одговорност да исправљају стадо?

◻ Шта старешине могу урадити да би изградили своје сувернике?

◻ Како старешине могу сачувати јединство скупштине?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Способност уживљавања помаже старешинама да охрабре оне који су утучени

[Слика на 10. страни]

Јединство међу старешинама развија и јединство у скупштини