Пређи на садржај

Пређи на садржај

Вандализам је могуће одстранити?

Вандализам је могуће одстранити?

Вандализам је могуће одстранити?

„ВАНДАЛИЗАМ тинејџера се одувек сматрао изразом непоштовања и непријатељства према одраслима и њиховим мерилима“, објашњавају писци Џејн Норман и Мајрон Харис. Иако многи омладинци мисле како се ништа не може учинити да се ситуација измени, ипак „сваки трећи мисли да би се вандализам тинејџера могао обуздати ако би родитељи поклањали више пажње својој деци, и ако тинејџери не би беспосличарили“, известили су ови писци. Иако упошљавање младих и пружање бољег родитељског надзора може да смањи вандализам, хоће ли то само по себи захватити корен узрока?

Када су сами, многи млади не изазивају нереде, међутим, у групи или у паровима они могу покушати да привуку пажњу, изводећи лудорије и ружне ствари. Тако је било и у случају Нелсона, који је под утицајем дроге и алкохола често изражавао своју љутњу и незадовољство вандалским делима. Жозе код кога су проповеди у Католичкој цркви у вези с реформацијом земље и правима радника распиривали гнев, сматрао је да треба да прибегне штрајковима и организованом вандализму као средствима протеста. Међутим, и Нелсон и Жозе су пронашли нешто далеко боље од кавги односно вандализма.

Неки дубљи узроци вандализма

Хајде да поближе осмотримо зашто се неки млади упуштају у вандализам. Многи адолесценти су смушени, и „описују свет као збркано, лудо место, испуњено шашавим људима“. Поред тога, супротно ономе што неки верују, један извештај је навео: „Тинејџерима је заиста стало у ком ће им правцу живот тећи. Они су заинтересованији него што то одрасли мисле.“ Свесно или несвесно, младић који је укључен у вандализам можда тако изражава дубоко укорењене фрустрације, нерешене проблеме, односно незадовољене потребе. Према истраживању поменутом на почетку, „ниједан од испитаника није бранио нити оправдавао вандализам, чак ни они који су се упуштали у њега“.

Омладинац ретко чује речи цењења или охрабрења. Будући да је образовање све важније и све већи број послова изискује висок степен специјализованог знања односно стручне оспособљености, они могу осећати зебњу. Штавише, родитељи, наставници или вршњаци могу бити веома критични и захтевни, стављајући нагласак на оно што млада особа постиже, а не на то каква је као особа. Многи се буне односно прибегавају вандализму једноставно зато што су разочарани у себе. Зар не би љубав и родитељска пажња умногом смањиле ову муку?

Можда си видео да док неки људи на положајима изгледа одустају од обуздавања графита и других облика делинквенције, забринути грађани уопште узев још увек очекују да вандализам обуздају наставници и други који раде у школи. Што се тиче криминалистичке службе, The World Book Encyclopedia наводи: „Вандализам се кажњава новцем или затвором. Неке локалне власти имају законе који родитеље сматрају одговорнима за вандализам њихове деце. Али, већи део вандализма остаје некажњен. У таквим случајевима примена закона је отежана, а износ трошкова нанесене штете у већини дела̂ није довољно висок да би се исплатило покренути процес.“ Један извештај је показао да је само 3 посто преступника икада ухваћено.

Вероватно ћеш се сложити да је одговарајуће родитељско васпитање можда најбољи начин да се нападне корен узрока делинквенције. А кад се породични живот погоршава, испашта и друштвена заједница. Професорка Ана Луиза Вјера де Матос с Универзитета у Сао Паулу, у Бразилу, запажа да су неки од разлога за проблеме с омладинцима „лош родитељски надзор, недостатак правила, недостатак комуникације, немарност, равнодушност или апатија“.

У овом времену свакако видимо испуњење Исусових речи: „Што ће се безакоње умножити, охладњеће љубав многијех“ (Матеј 24:12ДК). И ко ће оповргнути тачност речи из 2. Тимотеју 3:1-4? Апостол Павле је ту написао: „Знај да ће у последње дане настати тешка времена, јер ће људи постати себични, лакоми, ташти, охоли, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, недушевни, неосетљиви, неверни, клеветници, неуздржници, свирепи, непријатељи добрих људи, издајници, нагли, надувени, и који ће више марити за сласти него за Бога.“ Чињеница је да и само живети међу људима с таквим особинама доприноси делинквенцији. Међутим, не треба да се предајемо. Друштвена заједница, уопште узев, није успела да одстрани вандализам, али ипак можемо наћи људе који су успели да промене свој начин живота, те више нису неуљудни односно безобзирни. У њиховом случају вандализму је дошао крај.

Здраво вођство за омладинце

Шта вандалима и другима помаже да промене своју личност? Иако то неким педагозима и родитељима може изгледати невероватно, Библија пружа изврсно и савремено вођство. Тиме што су га следили, бивши вандали су били потакнути да се покоре овом Божјем конкретном закону: „Не иди за мноштвом да би зло учинио“ (Излазак 23:2). Многи су били привучени истини из Божје Речи о веровањима и доктринама које раније никада нису разумели, и то што су учили позитивно је утицало на њих. Осмотри пример Жозеа, једног младића из Сао Паула. Он је одрастао верујући да у обожавању треба да се користе кипови. Када је сазнао да Бог има име, Јехова, и да Он не одобрава обожавање кипова, Жозе је направио промене да би радио оно што је угодно у Божјим очима (Излазак 20:4, 5; Псалам 83:19; 1. Јованова 5:21; Откривење 4:11).

Наместо да доживљава једна за другим фрустрирајућа искуства у насилним бандама и чаркама, Нелсон је пронашао праву наду за будућност, и то му је донело огромно олакшање. Он каже: „Уместо одбацивања од породице због лошег друштва и наркоманског живота, сада сам најпоштованија особа у кући. Често ме отац замоли да посаветујем своју старију браћу. Од када сам почео да проучавам Библију с Јеховиним сведоцима, осетио сам шта значи бити радостан и то зато што сада имам смисао у животу.“ И дечака из урбане средине као што је Марко — који је навикао да живи у насилној средини — сазнање да ће Божје Краљевство земљу претворити у рај заиста је дирнуло у срце (Откривење 21:3, 4).

Размотри и случај бившег члана једне банде, уличног кавгаџије и вандала. Пошто је био сироче које је имало веома тужно детињство, Валтер је био задивљен што усред исквареног, злог система, Бог има народ. Тај народ се искрено труди да примењује библијска начела у свом животу, показујући саосећање, обзирност и љубазност. Валтер објашњава: „Баш као што је Исус рекао, сада имам велику породицу, ’браћу и сестре и мајке и очеве‘. А што се тиче будућности, једва чекам време када ће људи живети у срећи и јединству под Божјом праведном владавином (Марко 10:29, 30; Псалам 37:10, 11, 29).

Нешто боље од протеста

Још нешто што је везано за показивање обзирности и љубави према ближњима јесте то да су ови бивши вандали научили да ’мрзе на зло‘ (Псалам 97:10; Матеј 7:12). А како ствари стоје код тебе? Чак и ако си само један у низу који пати због последица раширеног вандализма, проучавање Божје Речи ће учинити да ти Јехова буде стваран као љубазни небески Отац који жели да се брине о теби (1. Петрова 5:6, 7). Бог ти може помагати да духовно растеш, упркос личним слабостима или сиромаштву. То је већ само по себи чудесно искуство!

Јехова и његов Син, Исус Христ, заиста желе да све врсте људи имају могућност да науче библијску истину. Божја Реч може учинити и више од тога да помогне особама да сада више не буду вандали. Она их може мотивисати да и даље напредују у примењивању божанских начела. Као резултат тога, они постају чланови међународног братства познатог по чистоћи и добрим манирима, то јест чланови светске скупштине Јеховиних сведока. У складу с Ефесцима 4:24 (NW), ови искрени хришћани ’облаче нову личност која је створена по Божјој вољи у истинској праведности и лојалности‘. Ускоро ће свет бити испуњен таквим људима јер ће они бити једини који ће преживети и заувек живети. (Упореди с Луком 23:43NW.)

Нови свет без вандализма је могућ

Верујеш ли да вандализам заиста може бити искорењен? Ако може, како ће се таква важна промена збити? Божје Краљевство ће ускоро одстранити овај зли систем. Они који живе на земљи биће одговорни за свако намерно кршење Божјих праведних закона. (Упореди с Исаијом 24:5, 6.) Иако ће ’бездушника нестати‘, они који воле праведност биће избављени. „Господ ће им помоћи, и избавиће их; избавиће их од безбожника, и сачуваће их, јер се у њега уздају“ (Псалам 37:38-40ДК).

Корени вандализма ће заиста заувек бити потпуно одстрањени. А исто тако и сав криминал, тлачење, патња и зло. Уместо тога мир, истинска праведност, спокојство и сигурност обележаваће живот у новом свету. Исаија 32:18 описује оно што ће се обистинити у дословном смислу: „У стану ће мира мој народ седети у становима безбедним, и заклонима тихим.“ Да, предиван, глобалан рај насељаваће људи који показују љубав и обзир према другима.

Заједно с милионима других, бивши вандали већ имају присан однос с Јеховом Богом. Они више не учествују ни у каквим вандалским делима. Да ли ћеш и ти допустити Божјој Речи да те води у живот у Божјем праведном новом свету? Зашто не би опонашао древног псалмисту, који је забележио ову Јеховину изјаву: „Уразумићу те и показаћу ти пут којим да идеш, световаћу те и око ће моје на теби бити“ (Псалам 32:8).

[Слика на 7. страни]

Родитељска пажња и љубав штите младе