Пређи на садржај

Пређи на садржај

Створитељ може твом животу дати више смисла

Створитељ може твом животу дати више смисла

Створитељ може твом животу дати више смисла

„Нека хвале сви име Јеховино, јер он заповеди и створише се“ (ПСАЛАМ 148:5).

1, 2. (а) Које питање треба да размотримо? (б) Како је стварање укључено у Исаијино питање?

 „НИСИ ли то спознао?“ Ово можда звучи једноставно као неко сугестивно питање, које би многе навело да одговоре: ’Шта би то требало да знам?‘ Али, ради се о озбиљном питању. Одговор ћемо најбоље разумети ако узмемо у обзир оквир овог питања — 40. поглавље библијске књиге Исаије. Записао га је Исаија, један древни Хебреј, па је питање дакле прилично старо. Ипак, оно је и веома савремено, и стоји у вези са самим смислом твог живота.

2 Кад је то питање из Исаије 40:28 (NW) толико значајно, оно заслужује нашу трезвену пажњу: „Ниси ли то спознао, ниси ли то чуо? Јехова, Створитељ крајева земаљских, јесте Бог у сву вечност.“ Дакле, ’спознати‘ укључује и Створитеља Земље, а контекст показује да се не ради само о њој. Два стиха раније, Исаија је писао о звездама: „Подигните горе очи своје и видите; ко је то створио? ко изводи војску свега тога на број... и велике ради силе његове [’обиља динамичке енергије‘, NW] и јаке моћи не изостаје ниједно?“ (ДК).

3. Чак и уколико знаш доста о Створитељу, зашто би требало да желиш да сазнаш више?

3 Да, питање ’ниси ли то спознао?‘ у ствари је питање о Створитељу нашег свемира. Можда си ти лично уверен да је Јехова Бог „Створитељ крајева земаљских“. Такође можда доста знаш о његовој личности и његовим путевима. Али шта ако наиђеш на некога ко сумња у то да Створитељ постоји и не разуме јасно какав је он? То не би требало да те изненади јер постоје милиони и милиони људи који не познају Створитеља, нити верују у њега (Псалам 14:1; 53:2).

4. (а) Зашто је разматрање о Створитељу прикладно у овом времену? (б) Које одговоре наука не може пружити?

4 Из школе излазе многи скептици који сматрају да наука има (или ће наћи) одговоре на питања у вези с пореклом свемира и живота. У делу The Origin of Life (оригинални француски назив је Aux Origines de la Vie) аутори Ажен и Лене примећују: „На почетку двадесет првог века још увек се дебатује о пореклу живота. Овај проблем, тако тешко решив, захтева истраживања на свим пољима, почев од огромности свемира па све до бесконачно мале материје.“ Ипак, у последњем поглављу, „Питање и даље живи“, признаје се: „Истражили смо извесне научне одговоре на питање: ’Како је започео живот на Земљи?‘ Али зашто се живот појавио? Да ли има свој циљ? На ова питања наука не може дати одговор. Она у вези са стварима једноставно истражује питање ’како‘. А ’како‘ и ’зашто‘ два су потпуно различита питања. ... Што се тиче питања ’зашто‘, филозофија, религија, и — пре свега — свако од нас мора пронаћи одговор.“

Пронаћи одговоре и смисао

5. Којим људима нарочито може користити ако сазнају нешто више о Створитељу?

5 Да, ми желимо разумети зашто живот постоји — а нарочито зашто смо овде. Надаље, требало би да будемо заинтересовани за људе који још увек нису дошли до закључка да Створитељ постоји, и који сигурно мало знају о његовим путевима. Или помисли на особе које су се у прошлости сусретале са сасвим другачијим представама о Богу од оне коју пружа Библија. Милијарде људи одрасли су на Оријенту или на другим просторима где већина не размишља о Богу као о особи, стварном бићу с привлачном личношћу. За њих, реч „бог“ може створити утисак о некој нејасној сили или апстрактном узроку. Они нису ’спознали Створитеља‘, нити његове путеве. Када би се они, или милиони других са сличним гледиштима, могли уверити да Створитељ постоји, какве би само користи могли имати, чак и вечне изгледе! Они би такође могли стећи нешто што је заиста ретко — прави смисао живота, праву сврху и душевни мир.

6. Како живот многих данас донекле наликује искуству Пола Гогена и једној од његових слика?

6 Да то прикажемо: Пол Гоген, француски сликар, отишао је 1891. године да пронађе један испуњен живот у Француској Полинезији, која је као прави рај. Али његова раскалашна прошлост донела је болест њему самом, а и другима. Осећајући да му се смрт ближи, он је насликао једно велико платно на којем је, како изгледа, ’живот тумачио као велику мистерију‘. Знаш ли како је Гоген назвао ову слику? „Одакле потичемо? Ко смо? Куда идемо?“ Можда си већ чуо да људи постављају оваква питања. Многи то чине. Али кад не нађу задовољавајуће одговоре — никакав прави смисао у животу — куда се могу окренути? Можда закључе да се њихов живот мало разликује од живота животиња (2. Петрова 2:12). a

7, 8. Зашто су научна испитивања сама по себи неадекватна?

7 Онда можеш разумети због чега су неки, попут професора физике Фримана Дајсона, могли написати: „Делим мишљење многих поштованих људи када поново постављам питања која је Јов поставио. Зашто патимо? Зашто је овај свет тако неправедан? Која је сврха бола и трагедије?“ (Јов 3:20, 21; 10:2, 18; 21:7). Као што је поменуто, многи људи одговоре траже од науке уместо од Бога. Биолози, океанографи и други непрестано додају нове ствари ризници човековог спознања о нашој планети и животу на њој. Трагајући у другом правцу, астрономи и физичари сваким даном сазнају све више о нашем Сунчевом систему, звездама и чак удаљеним галаксијама. (Упореди с Постањем 11:6.) На какве разумне закључке то може указивати?

8 Неки научници говоре о ’промисли‘ или ’рукопису‘ Бога што се очитују у свемиру. Међутим, да ли се тиме промашује кључна ствар? Часопис Science је приметио: „Кад истраживачи кажу да космологија открива ’промисао‘ или ’рукопис‘ Бога, они јој приписују оно што је у крајњој линији мање значајан аспект свемира — његову физичку структуру.“ У ствари, нобеловац Стивен Вејнберг је написао: „Што свемир изгледа схватљивији, то смисла има све мање.“

9. Који докази могу помоћи нама и другима да сазнамо више о Створитељу?

9 Ипак, можда си ти међу оним милионима људи који су ову материју озбиљно проучили и који схватају да је прави смисао живота повезан с познавањем Створитеља. Присети се шта је апостол Павле написао: „Људи не могу рећи да не знају о Богу. Од почетка света, они су могли видети какав је Бог кроз оно што је Он створио. Ово показује Његову моћ која је вечна. То показује да Он јесте Бог“ (Римљанима 1:20, Holy Bible, New Life Version). Да, постоје чињенице у вези с нашим светом и нама самима које могу помоћи људима да препознају Створитеља и пронађу смисао који је везан за њега. Осмотри три таква аспекта: свемир који нас окружује, порекло живота и наше властите менталне способности.

Разлози за веровање

10. Зашто треба да размислимо о „почетку“? (Постање 1:1; Псалам 111:10)

10 Како је настао наш свемир? Вероватно знаш из извештаја о свемирским телескопима и сондама да већина научника верује да наш свемир није постојао одувек. Имао је почетак и шири се. Шта то подразумева? Послушај астронома сер Бернарда Ловела: „Ако је некад у прошлости свемир био у стању блиском сингуларном, стању бесконачно мале величине и бесконачне густине, морамо се питати шта је било пре тога и шта је било изван тог свемира... Морамо се суочити с проблемом Почетка.“

11. (а) Колико је велик свемир? (б) На шта указује прецизност у свемиру?

11 Структура свемира, укључујући и нашу Земљу, говори о запањујуће фином подешавању. На пример, две значајне одлике нашег Сунца и других звезда јесу дуготрајна ефикасност и стабилност. Садашње процене о броју галаксија у видљивом свемиру крећу се у распону од 50 милијарди (50 000 000 000) па до 125 милијарди. Наша галаксија Млечни пут има у себи милијарде милијарди звезда. А сада размисли: познато нам је да је аутомобилском мотору потребна врло прецизна сразмера горива и ваздуха. Ако имаш кола, можда ћеш платити искусног механичара да ти подеси мотор, како би ауто мирније и ефикасније радио. Ако је таква прецизност важна за један обичан мотор, шта је онда, рецимо, с врло ефикасним ’сагоревањем‘ нашег Сунца? Јасно је, кључне силе које су у то укључене прецизно су подешене да би живот на земљи постојао. Да ли се то тек тако ето десило? Јов, човек из древних времена, био је упитан: „Јеси ли ти објавио правила која управљају небесима, или одредио законе природе на земљи?“ (Јов 38:33, The New English Bible). Ниједан човек то није урадио. Одакле, онда, толика прецизност? (Псалам 19:2).

12. Зашто није неразумно узети у обзир да нека моћна Интелигенција стоји иза стварања?

12 Да ли би за то могла бити одговорна нека ствар или нека Особа која се људским очима не може видети? Размисли о овом питању у светлу савремене науке. Већина астронома сада прихвата постојање веома моћних небеских тела — црних рупа. Ове црне рупе се не могу видети, а ипак стручњаци су убеђени да оне постоје. Слично томе, Библија извештава да у једном другом подручју постоје моћна створења која се не могу видети — духовна створења. Уколико таква моћна, невидљива бића постоје, није ли онда вероватно да је прецизност која је присутна у читавом свемиру потекла од неке моћне Интелигенције (Немија 9:6).

13, 14. (а) Шта је наука у ствари установила у погледу порекла живота? (б) На шта постојање живота на Земљи указује?

13 Друга линија доказа који људима могу помоћи да признају Створитеља везана је за порекло живота. Још од времена експеримената Луја Пастера, прихвата се чињеница да живот не настаје из ничега, спонтаним настанком. Како је онда започео живот на Земљи? У 1950-им, научници су покушавали да докажу да се живот могао развити полако у неком древном океану када су првобитну атмосферу непрестано парале муње. Међутим, скорији докази показују да је такво порекло живота на Земљи невероватно, јер таква врста атмосфере никада није постојала. Стога, неки научници трагају за објашњењем које није оптерећено толиким манама. Али, да ли и они промашују кључну ствар?

14 Након што је деценијама проучавао свемир и живот у њему, британски научник сер Фред Хојл је прокоментарисао: „Уместо да се прихвати та фантастично мала вероватноћа да је живот настао помоћу слепих сила природе, изгледа боље претпоставити да је порекло живота био један промишљени чин интелекта.“ Да, што више учимо о чудесима живота, све нам је логичније да је он потекао из једног интелигентног Извора (Јов 33:4; Псалам 8:4, 5; 36:10; Дела апостолска 17:28).

15. Зашто се може рећи да си јединствен?

15 Дакле, први правац резоновања укључује свемир, а други порекло живота на Земљи. Запази и трећи — нашу јединственост. Сви људи су јединствени на много начина, а то значи да си и ти. Како то? Вероватно си чуо да се мозак упоређује с моћним компјутером. Међутим, недавна открића показују да је ово поређење врло неподесно. Један научник с Масачусетског технолошког института је рекао: „Данашњи компјутери, по својој способности да виде, разговарају, крећу се или користе здраву логику, нису ни близу једном четворогодишњем људском бићу. ... Процењује се да је способност обраде података чак најмоћнијег суперкомпјутера равна нервном систему једног пужа — што представља мајушни део моћи која стоји на располагању суперкомпјутеру унутар [твоје] лобање.“

16. На шта указује твоја способност да говориш неки језик?

16 Говорење језиком јесте способност коју поседујеш захваљујући мозгу. Неки људи говоре два, три или чак више језика, а већ само способност да говоримо један језик карактерише нас као јединствене (Исаија 36:11; Дела апостолска 21:37-40). Професори Р. С. и Д. Х. Фоутс упитали су: „Да ли је једино човек... кадар комуницирати помоћу неког језика?... Несумњиво све више животиње комуницирају ... покретима, мирисима, оглашавањима, крицима и песмама, а пчеле чак и игром. Ипак изгледа да животиње, за разлику од човека, немају изграђен граматички језик. И, оно што може бити од великог значаја, животиње не цртају описне цртеже. У најбољем случају, оне само шврљају.“ Стварно, једино људи могу користити мозак да би говорили неким језиком и да би цртали смисаоне цртеже. (Упореди са Исаијом 8:1; 30:8; Лука 1:3.)

17. Која је основна разлика између тога кад се нека животиња огледа у огледалу, и кад човек то чини?

17 Осим тога, ти поседујеш свест о себи; свестан си себе (Пословице 14:10NW). Јеси ли већ посматрао неку птицу, пса или мачку како гледа у огледало, а затим кљуца, режи, или напада? Мисли да види неку другу животињу, не препознајући себе. Насупрот томе, кад се ти погледаш у огледало, знаш да си то ти (Јаков 1:23, 24). Можеш проверити како изгледаш, или се питати како ћеш изгледати за неколико година. Животиње то не чине. Да, твој мозак те чини јединственим. Ко је за то заслужан? Како је твој мозак дошао у постојање, ако није од Бога?

18. Које те менталне способности издвајају од животиња?

18 Мозак ти такође допушта да цениш уметност и музику, као и да поседујеш осећај за морал (Излазак 15:20; Судије 11:34; 1. Краљевима 6:1, 29-35; Матеј 11:16, 17). Зашто ти то можеш, а животиње не? Оне мозак користе првенствено да би се постарале за тренутне потребе — прибављање хране, проналажење пара, или прављење гнезда. Једино људи не размишљају тако краткорочно. Неки чак размишљају о томе како ће њихови поступци утицати на околину или на њихове потомке у далекој будућности. Зашто? Проповедник 3:11 за људе каже: „[Створитељ] је њима у срце и мисао о вечности метнуо.“ Да, способност да размишљаш о значењу бесконачног времена или да замишљаш бескрајни живот јесте посебна.

Нека Створитељ дода више смисла

19. Које би резоновање у три правца могао употребити кад помажеш другима да размишљају о Створитељу?

19 Дотакли смо се само три подручја: прецизности у огромном свемиру, порекла живота на Земљи, и неоспорне јединствености људског мозга, с његовим различитим способностима. На шта ова подручја указују? Ево резоновања које би могао употребити кад помажеш другима да дођу до закључка. Најпре би могао упитати: Да ли је свемир имао почетак? Већина ће се сложити да је имао. Затим упитај: Да ли је тај почетак био без узрока, или га је нешто проузроковало? Већина људи сматра да је нешто проузроковало почетак свемира. То води до коначног питања: Да ли је почетак проузроковала нека вечна ствар или нека вечна Особа? Када се ова спорна питања изнесу на тако јасан и логичан начин, многи могу бити наведени да закључе: Створитељ мора постојати! Кад је то тако, зар не би требало да је смисао у животу могућ?

20, 21. Зашто је познавање Створитеља од суштинске важности ако желимо да наш живот има смисао?

20 Читаво наше постојање, укључујући и наш осећај за морал и уопште морал, треба повезати са Створитељем. Др Роло Меј једном је написао: „Једина прикладна структура морала јесте она која се заснива на темељном смислу живота.“ Где се он може пронаћи? Др Меј је наставио: „Темељна структура јесте природа Бога. Божји принципи су принципи који се налазе у основи живота од почетка постојања стварства па до краја.“

21 Онда сасвим разумемо зашто је псалмиста испољио како понизност тако и мудрост када је Створитеља молио: „Покажи ми, Јехова, путеве своје, научи ме стазама својим! Упути ме истини својој, научи ме, јер ти си Бог спасења мога“ (Псалам 25:4, 5). Што је псалмиста боље упознавао Створитеља, то је његов живот сигурно добијао више смисла, сврхе и правца. Исто може бити и са сваким од нас (Излазак 33:13).

22. Шта је укључено у упознавање Створитељевих путева?

22 Упознати боље Створитељеве „путеве“ значи и упознати боље какав је он, у погледу његове личности и у погледу његовог начина поступања. Али, с обзиром да је Створитељ невидљив и застрашујуће моћан, како га можемо боље упознати? Наредни чланак ће то размотрити.

[Фусноте]

a Размишљајући о искуствима из нацистичких концентрационих логора, др Виктор Е. Франкл је схватио: „Човекова потрага за смислом примарна је сила у животу, а не ’секундарна рационализација‘ инстинктивних порива“ као код животиња. Додао је да је, неколико деценија након Другог светског рата, једно истраживање у Француској „показало да је 89% анкетираних људи изјавило да је човеку потребно ’нешто‘ за шта би било вредно живети“.

Како би одговорио?

◻ Зашто нам је потребно нешто више од научних информација о нашем свемиру?

◻ Када помажеш другима да размишљају о Створитељу, на шта би могао указати?

◻ Зашто је познавање Створитеља кључ за поседовање задовољавајућег смисла у животу?

[Питања за разматрање]

[Дијаграм/Слика на 18. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

ШТА СИ ЗАКЉУЧИО?

НАШ СВЕМИР

↓ ↓

НИЈЕ ИМАО ИМАО ЈЕ

ПОЧЕТАК ПОЧЕТАК

↓ ↓

БЕЗ УЗРОКА ПРОУЗРОКОВАЛА ГА ЈЕ

↓ ↓

НЕКА ВЕЧНА НЕКА ВЕЧНА

СТВАР ОСОБА

[Слика на 15. страни]

Огромност свемира и прецизност која је у њему очита навеле су многе да размишљају о Створитељу

[Извор]

Стране 15. и 18. Jeff Hester (Arizona State University) and NASA