Пређи на садржај

Пређи на садржај

Редовно проучавајте Божју Реч као породица

Редовно проучавајте Божју Реч као породица

Редовно проучавајте Божју Реч као породица

„Не живи човек само од хлеба, него од сваке речи која излази из Јеховиних уста“ (МАТЕЈ 4:4).

1. Шта Библија каже о одговорности поглавара породице да поучавају своју децу Јеховиним путевима?

 ЈЕХОВА БОГ често подсећа поглаваре породица на њихову одговорност да поучавају своју децу. Такве поуке ће припремити децу за садашњи живот, а могу им помоћи да се припреме и за живот који долази. Један анђео који је заступао Бога указао је Авраму на његову одговорност да поучава свој дом да се ’држи путева Јеховиних‘ (Постање 18:19). Израелским родитељима је речено да објашњавају својој деци како је Бог ослободио Израел из Египта и како им је дао свој Закон на гори Синај, на Хориву (Излазак 13:8, 9; Поновљени закони 4:9, 10; 11:18-21). Поглавари хришћанских породица добили су савет да одгајају своју децу „у дисциплини и усмеравању размишљања у складу с Јеховиним“ (Ефесцима 6:4NW). Чак и када само један родитељ служи Јехови, он треба да се труди да поучава децу Јеховиним путевима (2. Тимотеју 1:5; 3:14, 15).

2. Да ли је породични студиј потребан чак и ако у кући нема деце? Објасни.

2 Ово не значи да породично проучавање Божје Речи важи само за домаћинства у којима има деце. Када муж и жена имају породични студиј иако немају деце у кући, то показује изврсно цењење за духовне ствари (Ефесцима 5:25, 26).

3. Зашто је важна редовност породичног студија?

3 Да би се извукла највећа корист из поучавања, оно треба да буде редовно, у складу с поуком коју је Јехова дао Израелу у пустоши: „Човек не живи само од хлеба него од свега што излази из уста Јеховиних“ (Поновљени закони 8:3). У зависности од породичних околности, неки су организовали један седмични студиј; други можда имају краће студије сваког дана. Шта год да изаберете, немојте студиј препустити случају. ’Искупљујте време‘ за то. Цена која се плати за такво време јесте вредна инвестиција. На коцки је живот чланова ваше породице (Ефесцима 5:15-17NW; Филипљанима 3:16).

Циљеви које треба имати на уму

4, 5. (а) Шта је преко Мојсија Јехова поставио пред родитеље као важан циљ у поучавању деце? (б) Шта све то данас обухвата?

4 Када водиш породични студиј, највећи ефекат ћеш постићи ако имаш на уму јасно дефинисане циљеве. Размотримо неколико могућности.

5 Труди се да на сваком студију изграђујеш љубав према Јехови Богу. Док је Израел био сакупљен у равницама Моава, пре него што су ушли у Обећану земљу, Мојсије је усмерио њихову пажњу на оно што је Исус Христ касније назвао ’највећом заповешћу у закону‘. Шта је то било? „Љуби Јехову, Бога свога, свим срцем својим и свом душом својом и свом снагом својом“ (Матеј 22:36, 37; Поновљени закони 6:5). Мојсије је подстакао Израелце да то утисну у своја срца и да томе поуче своју децу. То би захтевало понављање, обраћање пажње на разлоге због којих воле Јехову, бављење ставовима и понашањем који би могли ометати изражавање такве љубави и показивање љубави према Јехови у њиховом животу. Да ли је и нашој деци потребна иста врста поуке? Да! И њима треба помоћи да ’обрежу своје срце‘, то јест, да уклоне све што омета њихову љубав према Богу (Поновљени закони 10:12, 16; Јеремија 4:4). Међу тим сметњама може бити жеља за стварима овог света и жеља да се искористи прилика да се урони у његове активности (1. Јованова 2:15, 16). Љубав према Јехови мора бити активна, изражајна, мора нас подстаћи да радимо оно што је угодно нашем небеском Оцу (1. Јованова 5:3). Да би ваш породични студиј имао дугорочне користи, увек треба да се води на начин који јача ову љубав.

6. (а) Шта је потребно да би се пренело тачно спознање? (б) Како Писмо наглашава важност тачног спознања?

6 Пренеси тачно спознање о Божјим захтевима. Шта то обухвата? То обухвата више од самог читања неког одговора из часописа или књиге. Обично је потребан разговор да бисмо били сигурни да су кључне речи и начелне идеје јасно схваћене. Тачно спознање је неопходан чинилац да бисмо обукли нову личност, да бисмо се усмерили на заиста важне ствари када решавамо проблеме у животу, и да бисмо тако чинили оно што се стварно допада Богу (Филипљанима 1:9-11; Колошанима 1:9, 10; 3:10).

7. (а) Која питања могу помоћи породици да практично примени студијски материјал? (б) Како Писмо наглашава вредност таквог циља?

7 Помози да се практично примени оно што се учи. С тим циљем у мислима, за време сваког породичног студија постави питање: ’Како би требало да овај материјал утиче на наш живот? Да ли то захтева неке промене у односу на оно што сада радимо? Зашто треба да желимо да извршимо измене?‘ (Пословице 2:10-15; 9:10; Исаија 48:17, 18). Поклањање довољне пажње практичној примени онога што се учи може бити један од важних чинилаца у духовном расту чланова породице.

Мудро користи средства за поучавање

8. Која је средства за проучавање Библије обезбедила класа роба?

8 ’Верни и разборити роб‘ је обезбедио обиље средстава која можемо користити за проучавање. Часопис Кула стражара, који се користи уз Библију, доступан је на 131 језику. Књиге за проучавање имамо на 153 језика, брошуре на 284, аудио-касете на 61, видео-касете на 41, па чак и компјутерски програм за претраживање Библије на 9 језика! (Матеј 24:45-47NW).

9. Како бисмо током породичног студија Куле стражаре могли применити савет из стихова наведених у овом одломку?

9 У многим домовима породични студиј се користи за припрему за Скупштински студиј Куле стражаре. Колико то може бити корисно! Кула стражара садржи најбитнију духовну храну која се припрема за изграђивање Јеховиног народа широм света. Када проучавате Кулу стражару као породица, немојте само да прочитате одломке и одговоре на штампана питања. Марљиво истражујте значење. Издвојте време да погледате стихове који су наведени а нису цитирани. Позовите чланове породице да коментаришу како су ти стихови повезани са оним што пише у одломку који се разматра. Покрените срце (Пословице 4:7, 23; Дела апостолска 17:11).

10. Шта се може урадити да би деца била укључена у студиј и да би им то били пријатни тренуци?

10 Ако у твом домаћинству има деце, шта можеш урадити како ваш студиј не би био неки породични ритуал, већ да то буду изграђујући, занимљиви и срећни тренуци? Потруди се да свако буде укључен на одговарајућ начин тако да пажња остане усмерена на студијски материјал. Тамо где је то могуће, свако дете треба да има своју Библију и часопис који се проучава. Опонашајући Исуса у показивању срдачности, један родитељ може сести близу малог детета, можда га чак може и загрлити. (Упореди с Марком 10:13-16.) Поглавар породице може позвати једно од деце да објасни слику која се појављује у студијском материјалу. Малом детету се унапред може дати задатак да прочита неке стихове. Старије дете може добити задатак да спомене могућности да се практично примени студијски материјал.

11. Која су друга средства за поучавање обезбеђена, и како се корисно могу употребити на породичном студију тамо где су доступна?

11 Иако можда користиш Кулу стражару као основу за разговоре, немој да заборавиш друга студијска средства која имаш на многим језицима. Ако су потребне неке додатне информације или објашњења неког библијског израза, можеш их наћи у публикацији Insight on the Scriptures. На друга питања се може одговорити коришћењем Индекса публикација или помоћу компјутерског програма за претраживање који је обезбедила Заједница. Ако научиш да користиш ова средства, уколико су на располагању на твом језику, то може бити драгоцени део породичног студија. У циљу подстицања интересовања код младих, можеш и да издвојиш нешто времена од студија да бисте одгледали неки део на некој од поучних видео-касета Заједнице или да бисте одслушали део драме на аудио-касетама и да затим о томе коментаришете. Ваљано коришћење ових студијских средстава може ваш породични студиј учинити занимљивим и корисним за целу породицу.

Прилагоди се потребама своје породице

12. Како породични студиј може играти улогу у решавању хитних потреба породице?

12 Можда твоја породица обично проучава чланке из Куле стражаре за дату седмицу. Али опипавај пулс своје породице. Ако мајка не ради на световном послу, она може проводити време с децом кад дођу из школе. Неке ситуације се тада могу решити, док другима треба посветити додатну пажњу. Кад породица има неке хитне потребе, немој их игнорисати (Пословице 27:12). То обухвата не само проблеме у школи већ и друге ситуације. Издвој прикладан материјал, и унапред обавести породицу о томе шта ћете проучавати.

13. Зашто би могло бити корисно ако породица разговара о томе како се борити са сиромаштвом?

13 Примера ради, велики део света живи у сиромаштву; зато је на многим местима неопходно да се разговара о томе како се борити са сиромаштвом. Да ли би породични студиј који се усредсређује на ситуације из стварног живота и библијска начела били од користи твојој породици (Пословице 21:5; Проповедник 9:11; Јеврејима 13:5, 6, 18).

14. Које ситуације могу породичне дискусије учинити благовременим када је реч о Јеховином гледишту о насиљу, рату и хришћанској неутралности?

14 Још једна тема која захтева разговор јесте насиље. Јеховино гледиште треба да буде чврсто утиснуто у мисли и срца свакога од нас (Постање 6:13; Псалам 11:5). Породични студиј у вези са овом темом може бити форум за дискусију о томе како изаћи на крај са силеџијама у школи, да ли треба тренирати борилачке вештине и како изабрати подесну забаву. Насилни сукоби су постали уобичајени; скоро све земље су ојађене било грађанским ратом, политичким или етничким раздорима, било обрачунима банди. Због тога твоја породица можда треба да разговара о томе како задржати хришћанско понашање док смо окружени зараћеним фракцијама (Исаија 2:2-4; Јован 17:16).

15. Како децу треба поучити о полним односима и браку?

15 Док деца расту, треба им поука о сексуалним односима и браку, прилагођена њиховим годинама. У неким културама већина родитеља никада не разговара са својом децом о полним односима. Необавештена деца могу од других младих попримити искривљена гледишта, а последице могу бити катастрофалне. Зар не би било боље угледати се на Јехову, који у Библији даје искрен али учтив савет о томе? Савети који долазе од Бога помоћи ће нашој деци да задрже самопоштовање и да се према супротном полу опходе с достојанством (Пословице 5:18-20; Колошанима 3:5; 1. Солуњанима 4:3-8). Чак и ако сте већ разговарали о овим стварима, не устручавајте се да то поново учините. Понављање је преко потребно, јер искрсавају нове ситуације.

16. (а) Када се у неким домовима обавља породични студиј? (б) Како савладаваш препреке да би одржавао редован породични студиј?

16 Када се може одржавати породични студиј? По угледу на бетелске породице широм света, у многим кућама породични студиј се одвија понедељком увече. Код осталих је то другачије. У Аргентини је једна једанаесточлана породица, с деветоро деце, сваког јутра устајала у пет сати да би одржавала породични студиј. Нису могли да га одржавају у неко друго време због различитог распореда обавеза. Није било лако, али то је у дечје мисли и срца утиснуло важност породичног студија. На Филипинима је један старешина имао редован породични студиј са својом женом и њихово троје деце док су она расла. Током седмице родитељи су такође проучавали са сваким дететом понаособ, тако да је свако од њих могло учинити истину личном својином. У Сједињеним Државама, једна сестра чији муж није Сведок, свако јутро испраћа своју децу до школског аутобуса. Док чекају аутобус, десетак минута заједно читају одговарајући библијски материјал за проучавање и причају о томе, а затим се мајка кратко помоли пре него што деца уђу у аутобус. У Демократској Републици Конго, једна жена чији је муж који није у вери напустио породицу, мора много да се труди да би проучавала јер има ограничено образовање. Њен одрасли син помаже тако што посећује породицу сваке седмице да би водио студиј са својом мајком и млађом браћом. Та мајка даје добар пример јер се марљиво припрема. Да ли има неких ситуација које и у твом дому отежавају редован породични студиј? Не одустај. Усрдно се моли Јехови да благослови то што се трудиш да имате редован библијски студиј (Марко 11:23, 24).

Награде за устрајност

17. (а) Шта је потребно да би се редовно одржавао породични студиј? (б) Које искуство показује вредност редовног поучавања породице Јеховиним путевима?

17 Треба планирати. Потребна је устрајност. Али користи које произлазе из редовног породичног студија сасвим сигурно су вредне тога (Пословице 22:6; 3. Јованова 4). Франц и Хилда из Немачке, подигли су породицу са 11 деце. Годинама касније, њихова кћерка Магдалена је рекла: „Оно што данас сматрам да је било најважније јесте да ни један једини дан није прошао а да нисмо добили неку библијску смерницу.“ Када се дух национализма појачао под Адолфом Хитлером, Магдаленин отац је користио Библију да би припремио своју породицу јер је схватио какве кушње долазе. С временом су млађи чланови породице ухваћени и одведени у поправни дом; остали чланови породице су били ухапшени и одведени у затворе и концентрационе логоре. Неки су били погубљени. Сви су сачували јаку веру — не само за време жестоког прогонства већ, они који су преживели, и у годинама које су уследиле.

18. Како је награђен труд самохраних родитеља?

18 Многи самохрани родитељи, као и они чији супружник није у истој вери, исто тако су се побринули да њихова деца редовно примају библијску поуку. Једна самохрана мајка, удовица, из Индије, марљиво се трудила да усади љубав према Јехови у своје двоје деце. Међутим, срце јој се сломило када је њен син престао да се дружи с Јеховиним народом. Преклињала је Јехову да јој опрости грешке које је направила у поучавању свог сина. Али син није сасвим заборавио оно што је научио. После више од једне деценије, вратио се, добро је духовно напредовао и постао скупштински старешина. Сада он и његова супруга служе као пуновремени пионири. Колико су само захвални они родитељи који су узели к срцу савет од Јехове и његове организације да се побрину за редовну библијску поуку у кругу своје породице! Да ли и ти у свом дому примењујеш овај савет?

Можеш ли објаснити?

Зашто је важан редован породични студиј?

Које циљеве треба да имамо за време сваког породичног студија?

Која нам средства за поучавање стоје на располагању?

Како се студиј може прилагодити потребама породице?

[Питања за разматрање]

[Слика на 15. страни]

Конкретни циљеви ће побољшати ваш породични студиј