Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто се можеш поуздати у пророчанство из Библије

Зашто се можеш поуздати у пророчанство из Библије

Зашто се можеш поуздати у пророчанство из Библије

КРАЉ ПИР од Епира на северозападу Грчке био је уплетен у дуготрајни сукоб с Римским царством. Пошто је очајнички желео поуздану информацију о исходу, отишао је у пророчиште у Делфима да пита за савет. Али одговор који је добио могао би се разумети на један од ова два начина: (1) „Велим ти сине Акусов, ти мореш потући Римљане. Ићеш ти, вратит се и никада у рату погинути нећеш.“ (2) „Кажем ти да те Римљани могу потућ, сине Акусов. Ићеш ти, никад се вратит нећеш, у рату погинућеш.“ Он је изабрао да пророштво разуме на први начин и зато је повео рат против Рима. Пир је претрпео потпуни пораз.

Овакви случајеви су учинили древна пророчишта озлоглашенима по закукуљености и двосмислености. А како је с пророчанством из Библије? Неки критичари се држе тога да пророчанства која се налазе у Библији нису ништа боља од оних која су давана у пророчиштима. Ти критичари спекулишу да библијска прорицања нису ништа друго сем препредено прорицање о будућим догађајима веома лукавих и оштроумних особа, обично из свештеничке класе. Ови људи су наводно само путем искуства или специјалних веза, прорицали оно што би се иначе догодило у сасвим извесним ситуацијама. Ако упоредимо различита обележја библијских пророчанстава с онима из пророчишта, бићемо припремљенији да донесемо исправне закључке.

Супротне тачке

Заштитни знак пророштава била је њихова двосмисленост. У Делфима су, примера ради, одговори давани немуштим говором. Зато је било непходно да их свештеници протумаче и створе стихове опречних тумачења. Класичан пример тога јесте одговор дат Крезу, краљу Лидије. Када је у пророчишту питао за савет, добио је одговор: „Ако Крез прође Халис, уништиће моћно царство.“ У ствари, то „моћно царство“ које је уништено било је његово! Када је Крез прешао реку Халис да би напао Кападокију, доживео је пораз од руке Кира Персијанца.

У оштрој супротности с паганским пророштвима, пророчанства из Библије су позната по својој тачности и јасноћи. Пример вредан помена је пророчанство о паду Вавилона, записано у библијској књизи Исаије. Око 200 година пре тог догађаја, пророк Исаија је детаљно и тачно прорекао да ће Медо-Персија оборити Вавилон. Пророчанство је открило да ће се освајач звати Кир и да ће стратегија бити исушивање реке која је у виду опкопа штитила град, и улазак у тај утврђени град кроз отворена врата. Све то се тачно тако и испунило (Исаија 44:27–45:2). Такође је тачно прорекла да ће Вавилон на крају бити потпуно ненастањен (Исаија 13:17-22).

Осмотри и изричит начин следећег упозорења које је изнео пророк Јона: „Јоште четрдесет дана, па ће Ниневија бити уништена“ (Јона 3:4). Овде нема двосмислености! Порука је била толико драматична и директна да су људи у Ниневији сместа ’поверовали Богу, огласили пост и обукли се у кострет‘. Због њиховог покајања Јехова тада није навео пропаст на Ниневију (Јона 3:5-10).

Пророштва су се користила као средства политичког утицаја. Владари и војсковође често су цитирали тумачења која су се њима свиђала да би унапређивали своје личне интересе и подухвате, дајући им тако „божански вео“. Међутим, Божје пророчанске поруке даване су без личних обзира.

Да то прикажемо: Јеховин пророк Натан није се устезао да укори краља Давида који је згрешио (2. Самуилова 12:1-12). Током владавине краља Јеровоама II над десетоплеменским краљевством Израела, пророци Осија и Амос строго су критиковали бунтовног краља и његове присталице због отпадништва и понашања које срамоти Бога (Осија 5:1-7; Амос 2:6-8). Нарочито оштро било је Јеховино упозорење упућено том краљу преко уста пророка Амоса: „Мачем ћу устати на дом Јеровоамов“ (Амос 7:9). Јеровоамов дом је био уништен (1. Краљевима 15:25-30; 2. Летописа 13:20).

Пророштва су се скоро увек наплаћивала. Онај ко би више платио, примио би пророштво које се њему свиђало. Они који су тражили савет од пророчишта у Делфима скупо су плаћали безвредне информације, те тако пунили Аполонов храм и додатна здања великим богатством. За разлику од тога, библијска пророчанства и упозорења давана су бесплатно и без било какве пристраности. То је било тако без обзира на положај или богатство особе којој су давана, јер прави пророк не може бити подмићен. Пророк и судија Самуило искрено је могао да пита: „Од кога ли сам поклон примио да би стискао очи њега ради?“ (1. Самуилова 12:3).

Пошто су пророштва била доступна само на посебним местима, особа је морала уложити приличан напор да би тамо отпутовала како би их добила. За просечну особу је до већине ових места било изузетно тешко доћи јер су се налазила на местима као што је Додона на планини Томар у Епиру и Делфи у централном, планинском делу Грчке. Обично су само богаташи и моћници могли да питају за савет богове на таквим пророчиштима. Штавише, „воља богова“ се откривала само неколико дана у години. У оштрој супротности с тим, Јехова Бог је слао своје пророчанске поруке директно народу како би објавио пророчанства која су имали да чују. За време јеврејског изгнанства у Вавилону, примера ради, Бог је имао барем три пророка која су служила у његовом народу — Јеремију у Јерусалиму, Језекиља међу изгнаницима и Данила у престоници вавилонског царства (Јеремија 1:1, 2; Језекиљ 1:1; Данило 2:48).

Уопште узев, пророштва су давана приватно тако да је онај ко их је примао могао да искористи њихово тумачење у своју корист. За разлику од тога, библијска пророчанства су често давана у јавности тако да су сви могли чути поруку и разумети шта она подразумева. Пророк Јеремија је много пута говорио јавно у Јерусалиму иако је знао да је његова порука била неомиљена међу вођама и градским становницима (Јеремија 7:1, 2).

Данас се на пророштва гледа као на део древне историје. Она немају никакву практичну вредност за људе који живе у овим критичним временима. Не постоје таква пророштва која се баве нашим данима или нашом будућношћу. У знатној супротности, библијска пророчанства су део ’речи Божје која је жива и јака‘ (Јеврејима 4:12). Пророчанства из Библије која су се већ испунила пружају образац тога како Јехова поступа с људима и откривају битне одлике његових намера и његове личности. Поред тога, важна библијска пророчанства треба да се испуне у скорој будућности. Описујући оно што лежи у будућности, апостол Петар је написао: „Ми очекујемо по обећању [Божјем] ново небо [небеско Месијанско Краљевство] и нову земљу [праведно људско друштво] у којој ће правда наставати“ (2. Петрова 3:13).

Ово кратко упоређивање пророчанства из Библије и лажних религиозних пророштава може вас стварно навести на закључак сличан оном који је изнесен у књизи под насловом The Great Ideas: „Што се тиче мере познавања будућности смртних људи, хебрејски пророци су изгледа јединствени. За разлику од паганских погађача или гатара... они не морају да користе вештине или неке справе да би продрли у божанске тајне... Највећим делом њихови пророчански говори, за разлику од оних у пророчиштима, изгледа да су недвосмислени. Ако ништа друго, бар изгледа да је намера да открију а не да сакрију Божји план о тим стварима пошто Он лично жели да људи унапред виде ток провиђења.“

Хоћеш ли се поуздати у пророчанство из Библије?

Можеш се поуздати у пророчанство из Библије. У ствари, можеш градити свој живот око Јехове и испуњења његове пророчанске речи. Пророчанство из Библије није само безвредан запис о пророчанствима која су се већ испунила. Многа пророчанства из Писма су у току испуњења или чекају да се остваре у блиској будућности. Судећи по прошлости, можемо бити потпуно сигурни да ће се и она испунити. Пошто се та пророчанства усредсређују на наше време и односе се баш на нашу будућност, добро би било да их узмемо за озбиљно.

Са сигурношћу се можеш поуздати у пророчанство из Исаије 2:2, 3: „Биће у потоње време да ће гора дома Јеховиног утврђена бити уврх гора, узвишена изнад хумова... Ићи ће ту многи народи и казаће: Дођите да се попнемо на гору Јеховину... да нас својим путевима учи, да ходимо стазама његовим.“ Данас милиони људи заиста прихватају узвишено обожавање Јехове и уче да ходе његовим путевима. Хоћеш ли уграбити прилику да сазнаш више о Божјим путевима и усвајаш тачно спознање о њему и његовим намерама па да ходиш његовим путевима? (Јован 17:3).

Испуњење још једног пророчанства из Библије изискује од нас хитну акцију. У погледу блиске будућности псалмиста је пророчански певао: ’Истребиће се који чине зло. Још мало и нестаће бездушника‘ (Псалам 37:9, 10). Шта мислиш да је потребно да бисмо избегли предстојеће уништење злих људи, укључујући и оне који се изругују библијским пророчанствима? Исти псалам даје одговор: „Који се у Јехову уздају држаће земљу“ (Псалам 37:9). Уздати се у Јехову значи безусловно се поуздати у његова обећања и свој живот ускладити с његовим мерилима (Пословице 2:21, 22).

Какав ће бити живот када они који се уздају у Јехову буду поседовали земљу? Библијска пророчанства поново откривају да је за послушне људе на помолу славна будућност. Пророк Исаија је написао: „Тада ће се слепима очи отворити, уши ће се глухима отворити; тада ће и хромац као јелен скакати, и језик немога радосно клицати, јер ће проврети воде по пустињи и потоци по беспућу“ (Исаија 35:5, 6). Апостол Јован је записао ове охрабрујуће речи: „Он [Јехова] ће отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити, јер првих ствари нестаде. И онај што сеђаше на престолу рече:... Напиши, јер су ове речи истините и верне“ (Откривење 21:4, 5).

Јеховини сведоци знају да је Библија књига поузданог пророчанства. И потпуно се слажу с подстреком који је дао апостол Петар: „Имамо најпоузданију пророчку ријеч, и добро чините што пазите на њу, као на видјело које свијетли у тамноме мјесту, докле дан не осване и даница се не роди у срцима вашима.“ (2. Петрова 1:19ДК). Искрено се надамо да ћеш се ободрити дивним изгледима које пророчанство из Библије пружа у погледу будућности!

[Оквир⁄Слике на 6. страни]

ПРОРОЧИШТЕ У ДЕЛФИМА се највише славило у древној Грчкој Опојна пара бацала је свештеницу у занос

[Слике]

Свештеница је седела на једном троношцу и изговарала своја пророштва

Веровало се да гласови које је изговарала садрже откривења од бога Аполона

[Извори]

Троножац: Из књиге Dictionary of Greek and Roman Antiquities; Аполон: The Complete Encyclopedia of Illustration/J. G. Heck

[Слика на 7. страни]

Прорицања која су давана у пророчишту у Делфима била су скроз непоуздана

[Извор]

Делфи, Грчка

[Слике на 8. страни]

У потпуности се можеш поуздати у библијско пророчанство о новом свету