Пређи на садржај

Пређи на садржај

Помагати људима да се приближе Јехови

Помагати људима да се приближе Јехови

Помагати људима да се приближе Јехови

„Нико неће доћи к Оцу до кроза ме“ (ЈОВАН 14:6).

1. Коју је заповест ускрснули Исус дао својим ученицима, и који је резултат тога што је Јеховини сведоци слушају?

 ИСУС ХРИСТ је својим следбеницима заповедио да ’науче све народе [’стварају ученике од људи из свих нација‘, NW], крстећи их у име Оца и Сина и Светога духа‘ (Матеј 28:19). Јеховини сведоци су у последњих десет година помогли да више од три милиона људи дође к Богу, и да се с временом крсти као знак да су се предали да врше његову вољу. Колико нам је само драго што им помажемо да се приближе Богу! (Јаков 4:8).

2. Иако се многи нови крштавају, шта се дешава?

2 Међутим, у неким земљама где је приличан број новокрштених ученика, не постоји одговарајући пораст броја објавитеља Краљевства. Наравно, мора се одбити број оних који умру, а годишња стопа морталитета је око 1 посто. Па ипак, у задњих неколико година је приличан број особа из неког разлога отпало. Зашто? Овај и наредни чланак истражиће како се људи приближавају Јехови као и могуће разлоге због којих неки отпадају.

Сврха нашег проповедања

3. (а) Како се мисија која је поверена Исусовим ученицима поклапа с оном коју има анђео поменут у Откривењу 14:6? (б) Шта се показало као делотворан начин да се повећа занимање људи за вест о Краљевству, али који проблем постоји?

3 У овом ’времену свршетка‘, Исусови ученици имају налог да шире ’тачно спознање‘ које се односи на „јеванђеље о краљевству“ (Данило 12:4NW; Матеј 24:14). Њихова мисија се поклапа с мисијом анђела који „имаше вечно јеванђеље, да га објави становницима земље, свакоме племену и језику, колену и народу“ (Откривење 14:6). У овом свету који је толико заокупљен овоземаљским стварима, најделотворнији начин да се људи заинтересују за Божје Краљевство и да им се помогне да се приближе Јехови, уопштено гледано, јесте да им се каже за наду у вечни живот на рајској земљи. Мада је ово разумљиво, они који су с Јеховиним народом само да би ушли у Рај, не стоје чврсто на ногама на ’тесном путу који води у живот‘ (Матеј 7:13, 14).

4. Шта је према речима Исуса и анђела који лети посред неба сврха нашег дела проповедања?

4 Исус је навео: „Живот је вечни у томе да тебе познају, тебе, јединога истинитога Бога, и онога кога си ти послао, Исуса Христа“ (Јован 17:3). Анђео који лети посред неба објављује „вечно јеванђеље“ и онима који живе на земљи говори: „Бојте се Бога и поклоните се њему, јер дође час суда његова, и поклоните се ономе који је створио небо и земљу, и море и изворе водене“ (Откривење 14:7). То значи да је крајња сврха нашег проповедања добре вести да помогнемо људима да се приближе Јехови преко Христа Исуса.

Наша улога у Јеховином делу

5. Које изјаве Павла и Исуса показују да обављамо Јеховино дело, а не наше?

5 Пишући помазаним хришћанима, апостол Павле говори о ’служби помирења‘ и каже да на темељу откупне жртве Исуса Христа Бог мири људе са собом. Павле каже да је то као да „Бог кроз нас говори [„усрдно моли преко нас“, NW]“, и да ’у име Христово молимо, помирите се с Богом‘. Каква радосна мисао! Било да смо помазани ’посланици у име Христово‘ или смо изасланици са земаљском надом, никада не треба да заборавимо да је то Јеховино дело, а не наше (2. Коринћанима 5:18-20). Бог је заиста тај који привлачи људе и поучава оне који долазе Христу. Исус је рекао: „Нико не може доћи к мени, ако га не привуче Отац који ме посла; и ја ћу га ускрснути у последњи дан. У пророцима стоји написано: ’И биће сви од Јехове учени‘. Сваки који је чуо Оца, и примио наук његов, долази к мени“ (Јован 6:44, 45).

6. Како Јехова прво потреса народе, и ко у исто време проналази сигурност у његовом ’дому‘ обожавања?

6 Како Јехова у овим последњим данима привлачи људе и отвара им „врата вере“? (Дела апостолска 14:27; 2. Тимотеју 3:1). Кључни начин је објављивањем своје поруке спасења и извршења пресуде против овог злог система ствари коју преносе његови Сведоци (Исаија 43:12; 61:1, 2). Ова објава проноси се по нацијама широм света — као наговештај разорне пресуде која ће се ускоро извршити. Истовремено особе које су ’драгоцене‘ у Божјим очима излазе из овог система и проналазе сигурност у његовом ’дому‘ правог обожавања. Јехова на тај начин испуњава своје пророчанске речи које је забележио Агеј: „Потрешћу ја све народе; стећи ће се благо свих народа, и ја ћу овај дом славе напунити“ (Агеј 2:6, 7, фуснота у NW; Откривење 7:9, 15).

7. Како Јехова отвара срце људима и привлачи их к себи и свом Сину?

7 Јехова отвара срце овим богобојазним особама — „изванредним стварима из свих нација“ — тако да могу „обратити пажњу стварима које говоре“ његови Сведоци (Агеј 2:7, Jewish Publication Society; Дела апостолска 16:14). Као и у првом веку, Јехова понекад користи своје анђеле да би његове Сведоке водили до искрених људи који му вапе за помоћ (Дела апостолска 8:26-31). Док особе уче о дивним припремама које је Јехова Бог учинио преко свог Сина, Исуса Христа, Јеховина љубав их привлачи (1. Јованова 4:9, 10). Да, к себи и свом Сину Бог привлачи људе својом „љубазном добротом“, односно, „лојалном љубављу“ (Јеремија 31:3NW, фуснота).

Кога Јехова привлачи?

8. Какве људе Јехова привлачи?

8 Јехова к себи и свом Сину привлачи оне који га траже (Дела апостолска 17:27). Ту спадају и људи који „уздишу и кукају због свих гадости које се чине“ у хришћанском свету и, у ствари, по целом свету (Језекиљ 9:4). Они су „свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3NW). Они су заиста „кротки [„понизни“, фуснота у NW] у земљи“, и они ће заувек боравити на рајској земљи (Софонија 2:3).

9. Како Јехова може да види да ли људи ’имају исправан став према вечном животу‘, и на који их начин привлачи?

9 Јехова може да чита срце. Краљ Давид је свом сину Соломону рекао: „Јехова испитује свачије срце и прозире све намере и сваку мисао. Ако га тражиш он ће дати да га ти нађеш“ (1. Летописа 28:9). На темељу стања срца и духа, то јест преовладавајућег става код неке особе, Јехова може да види да ли ће она реаговати на Божје припреме за опроштење греха и на наду у вечни живот у Божјем праведном новом систему (2. Петрова 3:13). Преко своје Речи, коју проповедају и научавају његови Сведоци, Јехова к себи и свом Сину привлачи ’све који имају исправан став према вечном животу‘ и они постају ’верници‘ (Дела апостолска 13:48NW).

10. Шта показује да то што Јехова неке људе привлачи а неке не привлачи није предодређеност?

10 Да ли то што Јехова неке људе привлачи, а неке не привлачи указује на неки облик предодређености? Ни говора! То што Бог привлачи људе условљено је оним чему они теже. Он поштује њихову слободну вољу. Јехова пред данашње земаљске становнике ставља исти избор као што је био поставио и пред Израелце пре више од 3 000 година, када је Мојсије рекао: „Износим данас преда те живот и добро, смрт и зло... Сведочим вам данас небом и земљом да сам ставио пред вас живот и смрт, благослов и проклетство. Избери живот да живиш ти и потомство твоје, да љубиш Јехову, Бога свога, да слушаш глас његов, и да се њега држиш; јер од тога зависи живот твој, и продужење дана твојих“ (Поновљени закони 30:15-20).

11. Како је требало да Израелци изаберу живот?

11 Запази да је требало да Израелци изаберу живот тако што ’љубе Јехову, слушају његов глас и држе се њега‘. У време кад су ове речи изговорене, израелски народ још увек није био заузео Обећану земљу. Били су у ставу приправности у Моавским равницама, спремајући се да пређу Јордан и уђу у Ханан. Иако је било нормално да своје мисли усмеравају на „добру и пространу“ земљу коју би ускоро добили а „у којој тече млеко и мед“, остварење њихових снова зависило је од њихове љубави према Јехови, слушања његовог гласа и држања уз њега (Излазак 3:8). Мојсије је то јасно ставио до знања када је изјавио: ’Јер ти данас прописујем да [„ако“, NW] љубиш Јехову, Бога свога, ходиш путевима његовим и држиш заповести његове, законе његове и наредбе његове, [„тада“NW] ћеш живети и намножити се, и благословиће те Јехова, Бог твој, у земљи, у коју идеш да је држиш‘ (Поновљени закони 30:16).

12. Чему треба да нас поучи пример Израелаца у погледу нашег дела проповедања и поучавања?

12 Зар не треба ово што смо навели да нас поучи нечему у вези с нашим делом проповедања и поучавања у овом времену свршетка? Ми размишљамо о рајској земљи која ће наступити и причамо о њој у нашој служби. Али ни ми ни ученици које стварамо нећемо видети испуњење овог обећања ако служимо Богу из себичних разлога. Попут Израелаца, и ми и они које поучавамо морамо научити да ’волимо Јехову, слушамо његов глас и држимо га се‘. Уколико то упамтимо док смо у служби, ми ћемо у ствари сарађивати с Богом док он привлачи људе к себи.

Божји сарадници

13, 14. (а) Како према 1. Коринћанима 3:5-9 постајемо Божји сарадници? (б) Коме мора припасти част за сваки пораст и зашто?

13 Павле је сарадњу с Богом упоредио с обрађивањем земљишта. Он је записао: „Ко је дакле Павле, и ко ли Аполо, до саме слуге кроз које сте веровали, како коме Господ даде? Ја посадих, Аполо зали, а Бог даде те узрасте. Тако нити је онај што који сади, ни онај који залива, него Бог који даје да расте. Онај који сади и онај који залива једнаки су, и сваки ће примити своју награду по своме труду. Јер смо ми Божји посленици [„сарадници“, Ча], а ви сте Божја њива“ (1. Коринћанима 3:5-9).

14 Као Божји сарадници морамо верно садити „реч о краљевству“ у срца људи, а затим добро промишљеним накнадним посетама и библијским студијима заливати свако показано занимање. Ако је земљиште, то јест срце, добро, Јехова ће учинити свој део и дати семену библијске истине да израсте у плодну биљку (Матеј 13:19, 23). Он ће особу привући к себи и свом Сину. У коначној анализи, било који пораст у броју објавитеља Краљевства је захваљујући Јеховином деловању на људска срца, јер он даје да семе истине расте и такве особе привлачи к себи и свом Сину.

Градити дело које ће опстати

15. Које је поређење Павле употребио да би показао на који начин помажемо другим људима да развијају веру?

15 Док се радујемо порасту, искрено желимо да видимо како људи и даље воле Јехову, слушају његов глас и држе га се. Тужни смо када видимо да се неко охлади и отпадне. Можемо ли ишта учинити да то спречимо? У једном другом поређењу, Павле показује како можемо помоћи другима да развијају веру. Он пише: „Темеља другога нико не може поставити осим онога који је постављен, а то је Исус Христос. Ако ли ко зида на том темељу златом, сребром, драгим камењем, дрвом, сеном, сламом, свачије ће дело изићи на видело, јер ће га дан показати, јер ће се оно огњем окушати, и огањ ће показати какво је чије дело“ (1. Коринћанима 3:11-13).

16. (а) У чему се разликује сврха ове две приче које је Павле употребио? (б) Како би се могло десити да наше дело изградње не задовољава и да је неотпорно на ватру?

16 У Павловом поређењу о земљишту раст зависи од савесног сејања, редовног заливања и Божјег благослова. Апостолово друго поређење наглашава одговорност хришћанског слуге за оно што ће испасти од оног што он гради. Да ли је градио на поузданом темељу с квалитетним материјалима? Павле упозорава: „Сваки нека пази како назиђује“ (1. Коринћанима 3:10Ча). Кад смо подстакли занимање код неке особе тиме што смо јој причали о нади у вечни живот у Рају, да ли своје поучавање усредсређујемо само на основе библијског спознања и затим углавном наглашавамо то шта особа мора да ради да би добила вечни живот? Да ли наше поучавање треба да се састоји само од овога: ’Ако желиш да живиш у Рају мораш да проучаваш, одлазиш на састанке и учествујеш у делу проповедања?‘ Ако је тако, онда веру те особе не градимо на поузданом темељу, и оно што градимо можда неће издржати огањ искушења односно неће издржати испит времена. Ако настојимо да привучемо људе Јехови само надом у живот у Рају у замену за неколико година служења њему, онда градимо „дрвом, сеном, сламом“.

Градити љубав према Богу и Христу

17, 18. (а) Шта је неопходно да би вера неке особе опстала? (б) Како некој особи можемо помоћи да Христ борави у њеном срцу?

17 Да би вера опстала мора да се заснива на личном односу с Јеховом Богом преко Исуса Христа. Као несавршени људи овај мирољубиви однос с Богом можемо постићи само преко његовог Сина (Римљанима 5:10). Сети се шта је Исус рекао: „Нико неће доћи к Оцу до кроза ме.“ У помагању људима да граде веру ’нико не може поставити други темељ осим онога који је постављен, а то је Исус Христос‘. Шта то обухвата? (Јован 14:6; 1. Коринћанима 3:11).

18 Градити на Христу као темељу значи поучавати на такав начин да студент Библије развија дубоку љубав према Исусу путем потпуног спознања Његове улоге као Откупитеља, Поглавара скупштине, Првосвештеника пуног љубави и владајућег Краља (Данило 7:13, 14; Матеј 20:28; Колошанима 1:18-20; Јеврејима 4:14-16). То значи учинити им Исуса толико стварним да, такорећи, борави у њиховом срцу. Наша молитва за њих треба да буде попут Павлове молитве за хришћане у Ефесу. Он је написао: „Преклањам колена своја пред Оцем... да вам да он... да се Христос усели вером у срца ваша, да будете у љубави укорењени и утемељени“ (Ефесцима 3:14-17).

19. Шта треба да буде исход тога што у срцу наших студената Библије градимо љубав према Христу, али чему се још морају поучити?

19 Ако градимо тако да љубав према Христу расте у срцу наших студената, логично је да ће то довести и до изграђивања љубави према Јехови Богу. Исусова љубав, осећања и саосећање верни су одраз Јеховиних особина (Матеј 11:28-30; Марко 6:30-34; Јован 15:13, 14; Колошанима 1:15; Јеврејима 1:3). Кад људи упознају и заволе Исуса, они ће упознати и заволети Јехову a (1. Јованова 4:14, 16, 19). Студенте Библије треба да поучавамо да је иза свега што је Христ учинио за човечанство Јехова и да Му зато дугујемо захвалност, хвалу и обожавање као нашем ’Богу спаситељу‘ (Псалам 68:20, 21; Исаија 12:2-5; Јован 3:16; 5:19).

20. (а) Како можемо помагати људима да се приближе Богу и његовом Сину? (б) Шта ћемо разматрати у наредном чланку?

20 Као Божји сарадници помажимо људима да се приближе њему и његовом Сину, тако што ћемо им помагати да у својим срцима развијају љубав и веру. Тако ће им Јехова постати стваран (Јован 7:28).Они ће преко Христа моћи да успоставе присан однос с Богом, они ће га заволети и држати се њега. Својој служби испуњеној љубављу они неће постављати временске границе и при том ће исказивати веру у то да ће Јехова остварити своја дивна обећања у време које је он одредио (Јеремијине тужбалице 3:24-26NW; Јеврејима 11:6). Међутим, док помажемо другима да развијају веру, наду и љубав и ми морамо градити своју веру тако да је она попут снажног брода који може да издржи јаке олује. То ћемо размотрити у наредном чланку.

[Фуснота]

a Изврсна помоћ да боље упознаш Исуса, а преко њега његовог Оца Јехову јесте књига Највећи човек који је икада живео, коју је издао Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.

Кратак осврт

◻ На који начин често изазовемо занимање људи за поруку о Краљевству, али која опасност постоји?

◻ Коју врсту људи Јехова привлачи к себи и свом Сину?

◻ Од чега је зависило да ли ће Израелци ући у Обећану земљу, и шта из тога можемо да научимо?

◻ Која је наша улогу у помагању људима да се приближе Јехови и његовом Сину?

[Питања за разматрање]

[Слика на 10. страни]

Иако људима говоримо о нади у вечни живот у Рају, наш главни циљ је да их приближимо Јехови

[Слика на 13. страни]

Ако се добро припремамо, наше накнадне посете могу бити веома делотворне