Пређи на садржај

Пређи на садржај

Притисак вршњака — може ли ти користити?

Притисак вршњака — може ли ти користити?

Притисак вршњака — може ли ти користити?

Сви смо рођени с једном основном жељом, жељом да нас наши вршњаци прихвате. Нико не жели да буде невољен, одбачен. Из тог разлога, наши вршњаци у различитом степену утичу на нас.

ВРШЊАК се дефинише као „особа која је на једнаком положају с другом;... која припада истом друштвеном кругу, а поготово која је истих година, ранга или статуса“. Притисак вршњака је пак утицај који наши вршњаци врше на нас, тако да се ми, свесно или несвесно, повинујемо њиховом начину размишљања или поступања. На притисак вршњака се обично гледа у негативном светлу. Али, као што ћемо видети, ми можемо то преокренути тако да делује у нашу корист.

Утицај на све старосне групе

Притисак вршњака није ограничен само на младе; он делује на све старосне групе. Његов утицај је очигледан онда када себи постављамо питања као што су: „Други то раде, зашто ја не могу?“, „Зашто увек морам да будем другачији?“, „Шта ће други да мисле или да кажу?“, „Сви се моји пријатељи забављају и венчавају, а ја не. Да нешто није у реду са мном?“

Иако су све старосне групе подложне притиску да се прилагоде, тај притисак је током адолесценције интензивнији. The World Book Encyclopedia каже да је „већина адолесцената доста везана за своје вршњаке — то јест, за свој круг пријатеља и познаника. Такви тинејџери пре траже одобравање од својих вршњака, него од својих родитеља, и спремни су да промене чак и своје понашање само да би га задобили“. Тинејџери, наставља енциклопедија, „закључују да се они нормално развијају ако их њихови вршњаци прихватају и воле“. Да би то постигли, они се „заокупљају стварима за које мисле да ће утицати на њихову популарност, као што су стил облачења, ауторитативност и успех у забављању“.

Венчани парови могу открити да на њихове одлуке о томе какву кућу да купе или изнајме, која кола да возе, да ли да имају децу или не, и на много чега другог, у ствари утицај има притисак вршњака — оно што је прихватљиво у њиховом друштву, међу колегама или унутар етничке групе. Неке породице се чак заглибљују у дуг само да би у материјалном погледу држале корак са својим комшијама и својим вршњацима. Да, наши циљеви, наша размишљања и наше одлуке често одају суптилну моћ коју има притисак вршњака. Што се тиче његове моћи, можемо ли притисак вршњака преусмерити тако да нам он буде од користи, да нам помогне да идемо у правцу у којем ми желимо? И те како, можемо.

Искористи здрав утицај вршњака

Доктори и други стручњаци за здравље знају каква је вредност тога да њихови пацијенти буду окружени позитивним људима и другим здравим утицајима. Таква околина може бити стимуланс за оздрављење. На пример, људима који су изгубили неки део свог тела, често је, током дугог процеса телесног и емоционалног опоравка, помагано добрим примерима и охрабрењем од оних који су на сличан начин патили. Јасно је да то што је неко заокупљен здравом околином, која подразумева оптимистичне, позитивне узоре, јесте добар начин да се искористи исправни облик притиска вршњака.

Ово начело такође се показује истинитим и у хришћанској скупштини, јер је један од разлога због чега је Јехова одредио да се његов народ окупља тај што вршњаци могу позитивно да утичу. Бог нас побуђује ’да се подстичемо на љубав и добра дела и да један другога охрабрујемо‘ (Јеврејима 10:24, 25NW). Такво охрабрење је од непроцењиве вредности због мноштва негативних и штетних притисака у данашњем свету. Због тога, хришћани треба да се ’боре‘ да би остали духовно јаки (Лука 13:24). Према томе, нама је потребна таква љубазна подршка наших суверника и ми је ценимо. Поред тога, неки можда морају да подносе ’жалац у месу‘, можда неку болест или инвалидност (2. Коринћанима 12:7). Други се можда боре да превазиђу лоше навике или депресију, или им је тешко да одговоре на захтеве живота. Дакле, мудро је да будемо окружени људима који остају близу Јехове Бога и који му са задовољством служе. Такви вршњаци ће нас подићи и помоћи нам да ’устрајемо до краја‘ (Матеј 24:13).

Затим, тиме што изабирамо праве вршњаке, можемо имати контролу над утицајем који они врше на нас. Уз то и изврсна духовна храна као и практично вођство које примамо на хришћанским састанцима још више оснажују тај лични подстицај који добијамо од наших вршњака.

Наравно, доћи на хришћанске састанке није увек лако. Неке супружници можда слабо или уопште не подупиру, неки можда имају децу коју треба спремити, а за још многе друге проблем може бити и превоз. Али размисли: ако овим препрекама не дозволиш да те зауставе, твој пример онда може подстаћи друге који се можда боре са сличним околностима. Другим речима, ти и теби слични, не пружате само добар пример већ и један здрав облик утицаја вршњака — и то без иједног наговештаја принуде.

У ствари, апостол Павле, који је и сам морао да се бори с многим тегобама и препрекама, охрабрио је хришћане да опонашају његов добар пример и примере других зрелих хришћана. Он је рекао: „Угледајте се сви на мене, браћо, и окрените поглед на оне који ходе по угледу што ви у нама имате“ (Филипљанима 3:17; 4:9). Рани хришћани у Солуну гледали су на Павлов добар пример. Павле је о њима писао: „А и ви сами се угледасте на мене и на Господа, примивши реч, — кад је невоља била велика, — с радошћу Духа Светога, тако да постадосте углед свим вернима у Македонији и у Ахаји“ (1. Солуњанима 1:6, 7). Наш позитиван став и пример могу слично утицати на оне с којима се дружимо.

Избегавај негативан утицај

Ако желимо да избегнемо нездрави притисак вршњака, морамо одолевати утицају ’оних који ходе по пути‘ (Римљанима 8:4, 5; 1. Јованова 2:15-17). Иначе ће нас штетан притисак вршњака одвратити од Јехове и његовог мудрог савета. Пословице 13:20 кажу: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи.“ Да ли можеш да се сетиш некога који је лоше прошао због нездравог притиска вршњака? На пример, неки хришћани су због утицаја својих вршњака упали у материјализам, неморал, или злоупотребу дроге и алкохола.

Чак и унутар хришћанске скупштине, можемо доћи под утицај нездравог притиска вршњака ако за своје друштво изаберемо духовно слабе особе (1. Коринћанима 15:33; 2. Солуњанима 3:14). Такве особе често нису наклоњене да разговарају о духовним стварима; оне чак могу да се ругају онима који уживају у таквим разговорима. Ако такве изаберемо за своје блиско друштво, притисак вршњака нас може утиснути у сличан калуп, тако да ускоро можда откријемо како наше размишљање и ставови одражавају њихово размишљање и ставове. Чак можемо почети негативно да размишљамо о онима који су искрени у својој вери и који покушавају да духовно напредују (1. Тимотеју 4:15).

Колико је мудрије да развијамо пријатељство с онима који теже да угоде Јехови, који уживају у духовним стварима! Такво друштво ће нам помоћи да одражавамо „мудрост одозго“. Она је ’најпре чиста, затим мирна, умерена, помирљива, пуна милосрђа и добрих плодова... и без лицемерја‘ (Јаков 3:17). То не значи да духовно настројене особе не знају да разговарају о другим стварима, већ само о духовним. Баш напротив! Само размисли о разним интересантним темама које се разматрају у публикацијама Watch Towera као што је часопис Пробудите се! Здравим темама за разговор стварно нема краја, а тиме што се интересујемо за такав широки опсег тема, ми одражавамо љубав према животу и према Јеховиним делима.

Баш као што добар тенисер усавршава своју игру играјући с разним играчима, тако и нас исправно друштво ментално, емоционално и духовно подиже. С друге стране, лоше друштво нас може одвести на пут лицемерја охрабрујући нас да водимо двоструки живот. Колико је боље имати чисту савест и самопоштовање!

Неки који су извукли корист

Већина људи установљава да учење о библијским доктринама и њеним моралним и духовним захтевима није тако тешко. Међутим, оно што може бити тешко јесте примена тога. Као што следећи примери показују, здрав утицај вршњака може нам помоћи да Јехови служимо целом душом.

Један Сведок који је са својом женом у пуновременој служби, рекао је да су на његове животне циљеве утицали примери његових вршњака. Док је растао, морао је да трпи нездрави утицај. Али, као своје пријатеље изабрао је оне који су га храбрили да у служби и на састанцима буде редован. Приањање уз овакво друштво помогло му је на стази до духовне зрелости.

Други Сведок пише: „Након што смо се моја жена и ја венчали, преселили смо се у скупштину у којој је један пар наших година био у општој служби. Њихов пример је допринео томе да смо и ми уписали пуновремену службу. Затим смо заједно радили на развијању пионирског духа у тој скупштини. Због тога су нам се многи придружили као пионири.“

Дружење с онима који имају теократске циљеве може да олакша послушност Јехови. То је још један користан учинак здравог утицаја вршњака. Сведок који је као младић започео с пуновременом службом и касније постао путујући надгледник, сада служи у једној канцеларији подружнице Watch Tower Societyja. Он пише: „Нека од мојих најранијих и најомиљенијих сећања на детињство јесу посете пуновремених слугу нашој кући. Увек је за столом било места за још једну столицу. Један покрајински надгледник поклонио ми је торбу за службу када сам имао десет година. И дан-данас чувам ту торбу.“

Размишљајући о својим тинејџерским годинама, тај Сведок додаје: „Многи млади у скупштини желели су да буду укључени у скупштинске активности, а њихов пример подстакао је и нас друге да желимо исто.“ Здрав утицај вршњака помогао је овом младићу, сличном младици, да израсте у доброг хришћанина, налик дрвету. Родитељи, да ли позивате код себе кући оне који могу да имају позитиван, изграђујућ утицај на вашу децу? (Малахија 3:16).

Наравно, не можемо сви учествовати у пуновременој служби као управо споменути појединци. Али сви можемо да научимо да волимо Јехову ’свим срцем својим, душом и умом‘ (Матеј 22:37). Наш избор вршњака игра главну улогу у развијању наше љубави, а тиме и наших изгледа за вечни живот.

Псалмиста је дао једноставну али делотворну формулу за прави успех у животу: „Блажен човек који по савету бездушника не ходи и на путу грешника не застане, и у друштву пакосника не седи, већ му закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли. Он је као дрво сађено крај воде живе, које род свој даје кад му време дође, коме лист не вене, и што год уради све му од руке иде“ (Псалам 1:1-3).

Какво дивно засигурање! Иако смо несавршени и правимо грешке, наш живот ће бити успешан ако дозволимо Јехови да нас води и ако потпуно искористимо од Бога дат извор здравог утицаја вршњака —’целу заједницу наше браће по свету‘ (1. Петрова 5:9NW).

[Слика на 24. страни]

Скупштина пружа здрав облик утицаја вршњака

[Слика на 25. страни]

Родитељи, охрабрујте своју децу да имају друштво које изграђује