Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тумачење Библије — под чијим утицајем?

Тумачење Библије — под чијим утицајем?

Тумачење Библије — под чијим утицајем?

ЈЕДНА дефиниција речи „протумачити“ јесте „разумети у светлу личних веровања, способности просуђивања, или околности“ (Webster’s Ninth New Collegiate Dictionary). Према томе, нечије тумачење нечега обично је под утицајем његовог порекла, образовања и васпитања.

А како је с тумачењем Библије? Да ли имамо слободу да библијске одломке објашњавамо према нашем личном „веровању, способностима просуђивања или околностима“? Већина библијских изучавалаца и преводилаца тврди наравно да они не раде тако, већ да их у томе води Бог.

Један типичан случај је оно што се налази у фусноти за Јована 1:1, у делу A New Version of the Four Gospels од Џона Лингарда, објављеном 1836. године под псеудонимом „Католик“. Фуснота гласи: „Људи било којег убеђења изналазе потврду за своја чудновата мишљења у светим књигама: јер, у ствари, није Писмо оно које их обавештава, већ су то они што сопствено разумевање приписују речима Писма.“

Иако је ова мисао на месту, шта је била пишчева намера? Његов коментар је подржавао његово лично тумачење овог стиха, који је он превео као: „У почетку је била ’реч‘; и ’реч‘ је била с Богом; и ’реч‘ је била Бог“, типичан тринитарски превод.

Шта је подстакло овог писца да Јована 1:1 преведе на начин који даје подршку тринитарској доктрини? Да ли га је ’Писмо обавестило‘ да тако учини? То је немогуће, јер се у Библији нигде не може наћи учење о Тројству. Запази шта The New Encyclopædia Britannica каже о овоме: „Ни реч Тројство, а ни јасна доктрина, не појављују се у Новом завету.“ Уз то, професор, Е. Вошберн Хопкинс, с Јејл универзитета запажа: „Исусу и Павлу, доктрина о тројству била је очигледно непозната; ... ништа о томе нису рекли.“

Шта онда можемо закључити о онима који подржавају тринитарско тумачење Јована 1:1 или било ког другог стиха у Библији? По критеријуму господина Лингарда, „није Писмо оно које их обавештава, већ су то они што сопствено разумевање приписују речима Писма“.

Срећом, ми имамо Божју Реч да нас води у овоме. Апостол Петар је рекао: „А пре свега знајте ово, да ниједно пророчанство Писма не произлази ни из каквог личног тумачења. Јер пророчанство никада није било донесено човечјом вољом, него су људи говорили од Бога како су били понесени светим духом“ (2. Петрова 1:20, 21NW).