Пређи на садржај

Пређи на садржај

Волиш ли живот?

Волиш ли живот?

Волиш ли живот?

„ПУСТИТЕ ме да видим светлост.“ Ове речи је наводно италијански песник Ђакомо Леопарди изговорио онима који су га посетили пред саму смрт. Те речи буде помисао о човековој очајничкој привржености животу, која је приказана светлошћу.

Приврженост животу је драгоцени нагон који већину људи покреће да избегавају опасности и да чине све што могу како би остали живи. У овоме се човек не разликује много од животиња, које имају снажан инстинкт за преживљавање.

Али, какав живот је уистину вредан живљења и љубави? Није то неко пуко физиолошко битисање — само дисање и кретање. Нити главно задовољство проистиче из става „узми све што ти живот нуди“. Епикурејска филозофија, „једимо и пијмо, јер ћемо сутра умрети“, великој већини људи није донела задовољство (1. Коринћанима 15:32). Премда човек има приличан број основних материјалних потреба, он такође има и културна и друштвена интересовања, а да и не спомињемо духовне потребе, везане за веру у Врховно биће. Нажалост, у многим крајевима света због бедних услова у друштву и животној средини, стотине милиона људи, ако не и милијарде, имају тек нешто мало више од голе егзистенције. Свако ко себе ограничава на задовољење првенствено физичких потреба — потреба за храном, пићем, поседовањем материјалних ствари, или угађањем сексуалним жељама — мање-више води животињски живот, од чега и нема неко задовољство. У ствари, они не користе много смисаоније способности које живот ставља на располагање да би задовољили свој људски интелект и емоције. Штавише, свако ко гледа да задовољи само своје егоистичне жеље, не само што живот не користи на најбољи начин већ и штети друштву у ком живи и не унапређује интересе других.

Један судија који се бави малолетним преступницима потврђује ово када каже да „криза вредности, уздизање негативаца као узора и успех брзим и лаким богаћењем“ теже да „унапређују и преувеличавају надметачки дух“. То доводи до понашања које је штетно за друштво и разорно по младе, нарочито када се окрећу дроги.

Познато ти је да живот нуди многе привлачне ствари — одморе на очаравајућим местима, занимљиво штиво или истраживање, угодно друштво, дивну музику. А постоје и друге активности које доносе велика и мала задовољства. Они који дубоко верују у Бога, а нарочито у Јехову, Бога Библије, имају још и више разлога да воле живот. Права вера је извор снаге и спокојства што људима може помоћи да се изборе с тешким временима. Они који верују у правог Бога, с поверењем могу да кажу: „Јехова је помоћ моја, ничега се нећу бојати“ (Јеврејима 13:6). Људи који су упознати с Божјом љубављу осећају да их он воли. Они се одазивају на његову љубав и из тога извлаче дубоку радост (1. Јованова 4:7, 8, 16). Они могу да воде један активан и несебичан живот који је извор задовољства. Баш као што је Исус Христ рекао: „Више има радости у давању него ли у примању“ (Дела апостолска 20:35).

Нажалост, постоји и друга страна данашњег живота. Распрострањена патња, неправда, сиромаштво, болест и смрт — да поменемо само нека болна обележја која живот чине једва подношљивим. Богатом, моћном и мудром краљу Соломону из древне нације Израел, није фалило ништа од средстава која људе могу усрећити. Па ипак, постојало је нешто што га је мучило — схватио је да ће након своје смрти морати неком другом да остави тај стечени „цео рад“ који је вршио „мудро, разумно и са успехом“ (Проповедник 2:17-21).

Већина људи је попут Соломона свесна краткоће живота који свима сувише брзо протиче. Писмо каже да је Бог ’ставио вечност у наш ум‘ (Проповедник 3:11, Byington). Тај осећај за вечност покреће човека да размишља о краткоћи живота. Кад се све сабере, без убедљивих одговора о смислу живота и смрти, човек може постати оптерећен осећањима песимизма и испразности. То живот може да чини жалобним.

Има ли одговора на човекова мучна питања? Хоће ли икада постојати услови за привлачнији и трајнији живот?