Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли се сећаш?

Да ли си установио да су ти скорашња издања Куле стражаре била од практичне вредности? Онда зашто не би помоћу следећих питања проверио своје сећање:

◻ Која два питања су многим хришћанима који размишљају о запослењу помогла да донесу личну одлуку?

Прво кључно питање је: да ли је у Библији тај световни посао осуђен сам по себи? Друго питање је: да ли би обављањем тог посла особа постала саучесник у поступцима који се осуђују? (15. 4, страна 28).

◻ На који су начин „створења подложена таштини“? (Римљанима 8:20).

Ми смо ’подложени таштини‘ због поступака наших прародитеља, Адама и Еве. То није ’нашом вољом‘ нити као последица личног избора. Ми смо то наследили. Упркос томе што су нам наши прародитељи могли пренети само несавршеност, грех и смрт, Јехова им је милостиво дозволио да имају децу. Смрт се проширила на све људе, и у том смислу је Бог ’сва створења подложио таштини‘ (1. 5, страна 5).

◻ Зашто је логично рећи да ће ’стајање одвратне ствари на месту светом‘, имати своје испуњење и у будућности? (Матеј 24:15NW).

У древном обрасцу, ’одвратна ствар која стоји на светом месту‘, била је повезана с нападом Рима под генералом Галом 66. н. е. Савремена паралела тог напада – избијање ’велике невоље‘ — још увек је пред нама (Матеј 24:21). Стога ће ’одвратна ствар која узрокује пустошење‘ тек стати на свето место (1. 5, стране 16, 17).

◻ Како запослени отац и мајка могу наћи времена за своју децу?

Мајка исцрпљена од дневног посла може замолити своју децу да с њом припреме оброк. Отац који треба да обави много послова око куће преко викенда, неке од њих може урадити са својом децом (15. 5, страна 6).

◻ Шта морају да раде они који ’иду Јеховиним путем‘? (Јеремија 7:23).

Ходити Јеховиним путем захтева лојалност — одлучност да се служи искључиво њему. Захтева поверење — потпуну веру да су Јеховина обећања поуздана и да ће се обистинити. Ходити Јеховиним путем захтева и послушност — слеђење његових закона без колебања и држање његових високих мерила (Псалам 11:7; 15. 5, страна 14).

◻ Које су четири важне одговорности којима ’дарови у људима‘ могу удовољити? (Ефесцима 4:8NW).

Могу нас нежно исправљати, изграђивати с пуно љубави, доприносити нашем јединству са скупштином и храбро нас штитити (Ефесцима 4:12-14; 1. 6, страна 14).

◻ Шта можемо научити из Павловог заједништва са стотинак особа споменутих у Делима апостолским и његовим писмима?

Увек треба да радимо с Божјом организацијом, с нашом локалном скупштином и нашим суверницима. Нама је неопходна њихова помоћ, подршка и утеха, и у добру и у злу (1. 6, страна 31).

◻ Које се три линије резоновања могу употребити у помагању другима да размишљају о Створитељу?

Прецизност коју видимо у огромном свемиру, порекло живота на земљи и неоспорна јединственост људског мозга, с његовим различитим капацитетима (15. 6, страна 18).

◻ Зашто је разумевање значења Створитељевог личног имена тако важно?

Божје име значи „Он проузрокује да постаје“ што подједнако наглашава његове намере и дела. Тиме што знамо и користимо његово име, можемо више ценити то што он испуњава обећања и активно спроводи своје намере у дела (15. 6, страна 21).

◻ Како се деца могу укључити у породични библијски студиј?

Уколико је могуће, уреди да свако дете има сопствену Библију и публикацију за студирање. Мало дете може бити замољено да објасни слике које се појављују у материјалу који се проучава, а мало старијем се може унапред доделити да прочита неки стих. Старијем исто може бити додељено да назначи прилике за практичну примену студијског материјала (1. 7, страна 15).

◻ Који су неки циљеви које породица може укључити у припрему за хришћанске састанке?

(1) Свако у породици треба да буде спреман да коментарише на састанцима; (2) свако треба да ради на томе да коментаре даје својим речима;(3) да у коментаре укључи стихове; и (4) да анализира материјал имајући у виду личну примену (1. 7, страна 20).

◻ Шта је кључ доброг брака?

Да би се откриле и искусиле драгоцене радости доброг брака, од суштинске је важности добра комуникација. Ту спада дељење осећања и идеја. Здрава комуникација захтева ствари које су изграђујуће, освежавајуће, крепосне, вредне хвале и утешне (Ефесцима 4:29-32; Филипљани 4:8; 15. 7, страна 21).

◻ Шта је ’Јеховин пут‘? (Псалам 25:8, 9, 12).

Тај пут је пут љубави. Он се темељи на чињењу оног што је исправно по Божјим мерилима. Библија примењивање ове начелне љубави назива „бољи пут“ (1. Коринћанима 12:31; 1. 8, страна 12).