Пређи на садржај

Пређи на садржај

Живети по вери у Божја обећања

Живети по вери у Божја обећања

Живети по вери у Божја обећања

’Ја сам Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило‘ (ИСАИЈА 46:9, 10).

1, 2. Која су нека различита гледишта о Божјој умешаности у збивања на земљи?

 ДО КОЈЕ мере је Бог умешан у збивања на земљи ? Мишљења се разликују. Једно гледиште је да се он уопште не меша. Након што је покренуо ствари у стварању, он је или невољан или неспособан да делује у нашу корист. По том гледишту, Бог је као неки отац који постави свог сина на нови бицикл, стави га у стабилан положај и онда га гурне да би кренуо низ улицу. После тога, отац једноставно одшета. Дечак је препуштен себи; можда падне, а можда не падне. Шта год да буде, то је ван очеве контроле.

2 Једно друго гледиште је да Бог активно управља сваким аспектом нашег живота и да се директно меша у сваки догађај широм свог стварства. Међутим, кад би било тако, неки би закључили да Бог проузрокује не само добре ствари које се дешавају већ и криминал и трагедију који погађају човечанство. Познавање истине о Божјем поступању помоћи ће нам да знамо шта од њега да очекујемо. То ће такође ојачати нашу веру у сигурно испуњење његових обећања (Јеврејима 11:1).

3. (а) Како знамо да је Јехова Бог сврхе? (б) Зашто се за Јехову говори да ’уређује‘ или ’обликује‘ своју намеру?

3 У средишту питања о Божјој умешаности у људска збивања јесте чињеница да је Јехова Бог сврхе. То се јасно види из његовог самог имена. „Јехова“ значи „он проузрокује да постаје“. Уз прогресивно деловање, Јехова сам постаје Испунитељ свих својих обећања. Сходно томе, о Јехови се говори као да ’уређује‘ или обликује своју намеру у вези с будућим догађајима или поступцима (2. Краљевима 19:25; Исаија 46:11). Ови термини потичу од хебрејске речи јацар, која је повезана с речју која значи „лончар“ (Јеремија 18:4ДК). Баш као што вешт лончар може да обликује грумен глине у прекрасну вазу, тако и Јехова може да обликује ствари, или да њима управља како би испунио своју вољу (Ефесцима 1:11).

4. Како је Бог припремио земљу за становање људи?

4 На пример, Бог је намеравао да земља буде место изузетне лепоте, настањено савршеним, послушним људима (Исаија 45:18). Дуго пре него што је створио првог човека и жену, Јехова је с пуно љубави вршио припреме за њих. Уводна поглавља књиге Постање описују како је Јехова утемељио дан и ноћ, копно и море. Затим је створио биљни и животињски свет. То припремање земље за становање људи обухватало је многе хиљаде година. Пројекат је био успешно завршен. Први човек и жена почели су свој живот у Едену, прекрасном рају који је био потпуно опремљен тако да су могли да се радују животу (Постање 1:31). Тако је Јехова био директно укључен у збивања на земљи, прогресивно обликујући своја дела за своју узвишену намеру. Да ли је ширење људске породице променило његову укљученост?

Јехова ограничава своје поступке према људима

5, 6. Зашто Бог ограничава своје поступање с људима?

5 Премда има моћ да то чини, Јехова не управља и не контролише сваки детаљ људске активности. Постоје разлози за то. Један је тај што су људи створени по Божјем обличју, као особе са слободном вољом. Јехова нас не присиљава да му се повинујемо; нити смо ми марионете (Поновљени закони 30:19, 20; Исус Навин 24:15). Иако нас сматра одговорнима за наше поступке, Бог нам је с љубављу дозволио знатну слободу да одлучујемо како ћемо водити свој живот (Римљанима 14:12; Јеврејима 4:13).

6 Један други разлог тога што Бог не управља свачим што се догоди у вези је са спорним питањем које је покренуо Сотона у Едену. Сотона је довео у питање Божји суверенитет. Понудио је Еви нешто што је изгледало као прилика да постигне независност – понуда коју су она, а касније и њен муж прихватили (Постање 3:1-6). Као одговор, Бог је дозволио људима да управљају сами собом један известан период како би се показало да ли је Сотонин изазов био оправдан. Из тог разлога, за неисправне ствари које људи данас чине не можемо кривити Бога. Мојсије је о бунтовном народу писао: „Њихово то је неваљалство; то је народ рђав и покварен, нису синови [Божји]“ (Поновљени закони 32:5).

7. Шта је Јеховина намера за земљу и човечанство?

7 Међутим, иако је допустио да људи имају слободу избора и да експериментишу у независном владању, Јехова није усвојио политику немешања у погледу збивања на земљи — што би нас оставило с мало наде да ће испунити своја обећања. Премда су се Адам и Ева побунили против Божјег суверенитета, Јехова није променио своју намеру пуну љубави за земљу и човечанство. Он ће неизоставно преобликовати земљу у рај настањен савршеним, послушним и срећним људима (Лука 23:42, 43). Библијски извештај од Постања до Откривења описује како је Јехова прогресивно деловао на остварењу тог циља.

Бог ради на остварењу своје воље

8. Шта је укључивало довођење Израелаца у Обећану земљу?

8 Својим поступањем с нацијом Израел Бог је показао да ће остварити своју намеру. На пример, Јехова је засигурао Мојсију да ће Он избавити Израелце из Египта и да ће их довести у Обећану земљу, земљу у којој тече мед и млеко (Излазак 3:8). То је била значајна и охрабрујућа објава. Она је укључивала да ти Израелци — којих је са пратиоцима било око три милиона — буду ослобођени од једне моћне нације која се снажно противила њиховом одласку (Излазак 3:19). Земља у коју ће бити вођени била је настањена моћним нацијама које ће се снажно опирати њиховом доласку (Поновљени закони 7:1). У међувремену, ту је била пустош у којој ће Израелцима требати храна и вода. Била је то ситуација која ће Јехови омогућити да испољи своју врховну моћ и божанство (Левитска 25:38).

9, 10. (а) Зашто је Исус Навин могао да посведочи да су Божја обећања поуздана? (б) Колико је важно да имамо поверење у Божју способност да награди своје верне?

9 Бог је извео Израелце из Египта низом моћних дела. Прво, нанео је нацији Египта десет пустошних невоља. Затим је раздвојио Црвено море, омогућујући Израелцима да побегну, док је египатска војска која их је следила изгинула (Псалам 78:12, 13, 43-51). После тога, бринуо је за Израелце током њихових 40 година у пустоши, хранећи их маном, пружајући им воду, и чак бринући за то да им се одећа не похаба и ноге не отекну (Поновљени закони 8:3, 4). Кад су Израелци ушли у Обећану земљу, Јехова их је водио у победу над њиховим непријатељима. Исус Навин, који је исказао јаку веру у Јеховина обећања, био је очевидац свих тих ствари. Зато је с поверењем могао да каже старешинама свог времена: „Признајте свим срцем својим и свом душом својом да није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило“ (Исус Навин 23:14).

10 Попут Исуса Навина из старог доба, и хришћани данас потпуно су уверени да је Бог вољан и способан да делује у корист оних који му служе. То уверење је битан део наше вере. Апостол Павле је писао: „Без вере није могуће Богу угодити, јер онај који хоће да дође к Богу треба да верује да Бог... награђује оне који га траже“ (Јеврејима 11:6).

Бог предвиђа будућност

11. Који фактори су омогућили Богу да испуни своја обећања?

11 До сада смо видели да, иако Бог дозвољава слободну вољу и независно људско владање, он има и моћ и вољу да делује како би остварио своју намеру. Међутим, постоји још један фактор који доприноси сигурном испуњењу Божјих обећања. Јехова може да предвиди будућност (Исаија 42:9). Преко свог пророка, Бог је рекао: „Памтите оно што је од старине било, јер сам ја Бог и другога Бога нема. Ја сам Бог и нико није као ја. Од почетка јављам што ће бити, унапред ја јављам што се још није збило. Ја говорим: Остаће решења моја и сву вољу своју ја ћу извршити!“ (Исаија 46:9, 10). Искусан ратар зна када и где да засеје семе, али ипак може бити донекле неизвесно како ће се ствари одвијати. Међитим, ’Краљ векова‘ има тачно знање да би прецизно предвидео када и где треба да делује да би извршио своју намеру (1. Тимотеју 1:17).

12. На који начин је у данима Ноја Јехова показао да познаје будућност?

12 Осмотри како је Бог у Нојевим данима показао способност познавања будућности. Због распрострањене злоће која је испуњавала земљу, Бог је одлучио да непослушно човечанство уништи. Одредио је и време када ће то учинити — за 120 година (Постање 6:3). Код одређивања тог специфичног периода, Јехова је узео у обзир више од самог уништења злих, што је могао учинити у било које време. Јеховин временски распоред је такође омогућио да се сачувају праведни. (Упореди с Постањем 5:29). У својој мудрости, Бог је унапред знао када да додели задатак који ће водити до тог циља. Дао је Ноју детаљне информације. Требало је да Ноје гради арку „за спасење дома свога“, а зли да буду уништени у свеопштем потопу (Јеврејима 11:7; Постање 6:13, 14, 18, 19).

Колосални грађевински пројекат

13, 14. Зашто је градња арке била изазован задатак?

13 Осмотримо тај задатак с Нојевог гледишта. Због тога што је Ноје био Божји човек, знао је да Јехова може да уништи безбожне. Међутим, пре него што се то догоди, требало је извршити једно дело — дело које је захтевало веру. Градња арке биће колосалан пројекат. Бог је специфично одредио њене димензије. Арка ће бити дужа од неких савремених спортских терена и биће висока као петоспратница (Постање 6:15). Градитељи ће бити неискусни и биће их мало. Неће имати развијен алат и опрему који су данас на располагању. Осим тога, пошто није имао Јеховину способност да предвиди будућност, Ноје није могао да зна какве ће све ситуације изникнути током тих година, ситуације које би могле да олакшају или да омету тај грађевински пројекат. Ноје је вероватно размишљао о многим питањима. Како ће се сакупити грађевински материјал? Како ће он сакупити животиње? Која храна ће бити потребна и у којој количини? Када ће тачно проречени Потоп доћи?

14 Затим, биле су ту социјалне прилике. Злоћа је обиловала. Моћни Нефилими — хибридно потомство злих анђела и жена — напунили су земљу насиљем (Постање 6:1-4, 13). Надаље, градња арке неће бити пројекат који ће моћи да се изврши у тајности. Људи ће се питати шта Ноје ради и он ће им говорити (2. Петрова 2:5). Да ли се могло очекивати да ће они на то гледати с одобравањем? Тешко! Годинама раније, верни Енох је објављивао уништење злих. Његова порука је била толико непопуларна да га је ’Бог узео‘, или скратио његов живот, очигледно да би спречио да га непријатељи убију (Постање 5:24; Јеврејима 11:5; Јуда 14, 15). Не само да је Ноје имао да објављује сличну непопуларну поруку већ је требало и да гради арку. Док се та арка буде градила, она ће служити као снажан подсетник на Нојеву верност упркос његовим злим савременицима!

15. Зашто је Ноје био уверен у то да може да изврши свој задатак?

15 Ноје је знао да је тај пројекат имао подршку и благослов Свемоћног Бога. Зар није сам Јехова доделио тај задатак? Јехова је засигурао Ноју да ће он и његова породица ући у завршену арку и да ће бити сачувани у животу кроз општи Потоп. Бог је чак подвукао сигурност тога једним свечаним уговором (Постање 6:18, 19). Вероватно је Ноје схватао да је Јехова и очекивао и проценио све што је у то било укључено пре извршења тог задатка. Штавише, Ноје је знао да Јехова има моћ да интервенише како би му помогао када је потребно. Тако је Ноја његова вера покренула на акцију. Као и његов потомак Аврахам, Ноје је био „потпуно уверен да што [Бог] обећа може и учинити“ (Римљанима 4:21).

16. Док је градња арке напредовала, како је Нојева вера била ојачана?

16 Како су године пролазиле и арка попримала облик, Нојева вера је била ојачана. Грађевински и материјално-технички проблеми били су решени. Искушења су била савладана. Дело се није могло зауставити никаквим противљењем. Нојева породица је искусила Јеховину подршку и заштиту. Док је Ноје одлучно наставио даље, ’кушање његове вере донело је истрајност‘ (Јаков 1:2-4). Коначно је арка била завршена, Потоп је дошао, а Ноје и његова породица су преживели. Ноје је доживео испуњење Божјих обећања, као што је касније доживео и Исус Навин. Нојева вера била је награђена.

Јехова подупире дело

17. На које је начине наше време паралела Нојевим данима?

17 Исус је прорекао да ће наши дани бити паралела Нојевим данима. Бог је поново одлучио да уништи зле и одредио је време када ће се то догодити (Матеј 24:36-39). Такође је организовао да се сачувају праведни. Ноје је морао да гради арку, док Божје слуге данас треба да објављују Јеховине намере, да научавају његову Реч и да стварају ученике (Матеј 28:19).

18, 19. Како знамо да проповедање добре вести има Јеховину подршку?

18 Да Јехова није био с Нојем да га подржи и подупре, арка не би била саграђена. (Упореди с Псалмом 127:1.) Слично томе, без Јеховине потпоре, право хришћанство вероватно не би опстало, а камоли напредовало. То је у првом веку схватио Гамалило, један цењени фарисеј и учитељ Закона. Кад је јеврејски Синедрион желео да се отараси апостола, он је упозорио тај суд: „Прођите се ових људи, пустите их нек иду. Ако је овај потхват дело људи пропашће, али ако је од Бога, не можете га ви покварити“ (Дела апостолска 5:38, 39).

19 Успех проповедничке активности, како у првом веку тако и данас, доказао је да то није дело људи, него је Божје дело. Следећи чланак ће осмотрити неке узбудљиве околности и догађаје који су допринели да се ово дело обави тако успешно у тако огромној размери.

Никад се не предај!

20. Ко нас подупире док проповедамо добру вест?

20 Иако живимо у ’тешким временима‘, можемо бити сигурни да Јехова у потпуности држи ствари под контролом. Он подржава и подупире свој народ док они приводе крају проповедање добре вести пре него што дође време које је Бог одредио за уништење овог злог система ствари (2. Тимотеју 3:1; Матеј 24:14). Јехова нас позива да будемо његови „сарадници“ (1. Коринћанима 3:9Ча). Такође смо сигурни да је Христ Исус с нама на том делу и да се можемо поуздати у анђеоску подршку и вођство (Матеј 28:20; Откривење 14:6).

21. У ком уверењу никада не треба да попустимо?

21 Због тога што су Ноје и његова породица исказали веру у Јеховина обећања, били су сачувани кроз воде потопа. Они који данас исказују сличну веру биће сачувани кроз предстојећу ’велику невољу‘ (Откривење 7:14ДК). Живимо у временима која су заиста узбудљива. Пред нама су значајни догађаји! Ускоро ће Бог деловати да уведе славно ново небо и нову земљу у којој ће правда наставати (2. Петрова 3:13). Никада, никада се не предај у свом уверењу да што год Бог каже, он може и да учини (Римљанима 4:21).

Тачке за подсећање

◻ Зашто Јехова не контролише сваки детаљ људских активности?

◻ Како је Јеховина способност да изврши своју намеру била очигледна у његовом опхођењу са Израелом?

◻ Како је Јехова у Нојевим данима показао своју способност да предвиди будућност?

◻ Које поуздање у Божја обећања можемо имати?

[Питања за разматрање]