Пређи на садржај

Пређи на садржај

Не дозволи да те гнев спотакне

Не дозволи да те гнев спотакне

Не дозволи да те гнев спотакне

„УДАХНИ дубоко!“ „Изброј до десет!“ „Угризи се за језик!“ Јесу ли ти ови изрази познати? Можда си их изговарао да би стишао унутрашње узбуђење. Неки људи, у жељи да спрече излив гнева, изађу у шетњу. Ово су једноставни начини да се контролише гнев и сачува добар однос с другима.

Ипак, недавних година противречни савети стручњака о томе да ли гнев треба контролисати или савладати многе оставља збуњенима. На пример, неки психолози подупиру теорију да „ако се због тога осећате боље“, дате одушка свом гневу. Други упозоравају да су стални изливи гнева „снажнији предсказатељ превремене смрти него што су то други ризици попут пушења, високог крвног притиска и високог холестерола“. Божја Реч јасно каже: „Збаци гнев и остави јарост, не дражи се, јер то ка злу води!“ (Псалам 37:8). Зашто Библија даје овако специфичан савет?

Неконтролисане емоције воде до неконтролисаних дела. То је постало очито већ врло рано у људској историји. Читамо: „Кајин се много расрди и лице му се намршти.“ Где га је то одвело? Гнев га је обузео и толико преузео контролу над њим да му је срце отврднуло на Јеховино упозорење да се обрати ка добру. Кајинов необуздан гнев довео га је до великог греха — убиства брата (Постање 4:3-8).

Саула, првог краља Израела, задесило је нешто слично када је чуо да Давид прима велике похвале. „Жене говораху: Поби Саул хиљаду своју, а Давид својих десет хиљада. Саул се много наљути, и не допаде му се то.“ Гнев је толико доминирао Сауловим размишљањем да га је довео дотле да неколико пута покуша да убије Давида. Иако је Давид предузео иницијативу ка пријатељству, Саул није био рад да тежи за миром и помирењем. На крају је потпуно изгубио Јеховину наклоност (1. Самуилова 18:6-11; 19:9, 10; 24:1-21; Пословице 6:34, 35).

Неминовно, када неко попусти неконтролисаном гневу, рећи ће и урадити ствари које ће повредити све који су у то укључени (Пословице 29:22). Кајин и Саул су постали гневни јер су обојица, сваки на свој начин, били љубоморни и завидни. Међутим, љутите реакције могу произаћи из различитих разлога. Нека неоправдана критика, увреда, неспоразум или неправедно поступање могу бити искра која изазива експлозију.

Примери Кајина и Саула указују на један њихов озбиљан заједнички недостатак. За Кајинову жртву потицај није била вера (Јеврејима 11:4). Саулов пропуст да послуша Јеховине изричите заповести и његови каснији покушаји да се оправда довели су га до тога да изгуби Божју милост и дух. Јасно је да су обојица нарушила свој однос с Јеховом.

Упореди њихове нарави с Давидовом који је имао разлога да буде гневан због Сауловог поступања према њему. Давид се суздржао. Зашто? Он је рекао: „Сачувао ме Јехова од тога да починим на господару моме, на помазанику Јеховином, такво дело да метнем руку своју на њега! Јер је он помазаник Јеховин.“ Давид је јасно у мислима имао свој однос с Јеховом, и то је утицало на његово поступање са Саулом. Понизно је препустио ту ствар у Јеховине руке (1. Самуилова 24:6, 7).

Заиста, последице неконтролисаног гнева су озбиљне. Апостол Павле је упозорио: „Ако се и гневите, немојте грешити“ (Ефесцима 4:26). Док исправно огорчење има своје место, увек постоји опасност да гнев постане наш камен спотицања. Онда, није чудо што је пред нама изазов да контролишемо свој гнев. Како то можемо чинити?

Пре свега треба развити чврст однос с Јеховом. Он те подстиче да му отвориш своје срце и мисли. Реци му своје бриге и неспокојства, и моли за мирно срце да би савладао гнев (Пословице 14:30). Буди сигуран да су „очи Јеховине над праведницима, и уши његове пазе на молитве њихове“ (1. Петрова 3:12).

Молитва те може обликовати и водити. На који начин? Она може имати дубок утицај на твоје поступање с другима. Сети се како Јехова поступа с тобом. Као што Писмо каже, Јехова „не поступа с нама по гресима нашим“ (Псалам 103:10). Дух опраштања је важан како не би био ’преварен од Сатане‘ (2. Коринћанима 2:10, 11). Поред тога, молитва служи да се твоје срце отвори према вођству светог духа, који може оборити чврсто утврђене животне обрасце. Јехова радо даје ’мир који превазилази сваки разум‘, који те може ослободити од обузимајуће снаге гнева (Филипљанима 4:7).

Међутим, молитва мора бити удружена с редовним истраживањем Писма да би ’познали шта је воља Јеховина‘ (Ефесцима 5:17; Јаков 3:17). Ако ти је тешко да контролишеш свој гнев, тежи ка томе да усвајаш Јеховин поглед на ствари. Разматрај стихове који се посебно односе на контролисање гнева.

Апостол Павле пружа следећи важан подсетник: „Да чинимо добро свакоме а особито браћи по вери“ (Галатима 6:10). Усмери своје мисли и дела на чињење добра другима. Таква здрава, позитивна активност подстаћи ће уживљавање и поверење и ублажиће неспоразуме који би лако могли довести до гнева.

Псалмиста је рекао: „Стопе моје утврди у речи својој и не дај никаквом безакоњу да облада мноме! Велики мир имају који твој закон љубе; у њих нема спотицања“ (Псалам 119:133, 165). И с тобом може бити тако.

[Оквир⁄Слика на 9. страни]

КОРАЦИ ЗА КОНТРОЛИСАЊЕ ГНЕВА

□ Моли се Јехови (Псалам 145:18).

□ Свакодневно истражуј Писмо (Псалам 119:133, 165).

□ Буди запослен ваљаним активностима (Галатима 6:9, 10)