Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радуј се ’правом животу‘

Радуј се ’правом животу‘

Радуј се ’правом животу‘

ЈЕХОВА БОГ је људима дао свест о вечности (Проповедник 3:11). Зато кад се сусретну са смрћу, људи се осећају беспомоћно али истовремено то у њима не умањује жељу за животом.

Свето писмо, Божја надахнута Реч, пружа нам величанствену наду (2. Тимотеју 3:16). Јехова, који је сама суштина љубави, није могао да створи човека с могућношћу поимања концепта о вечности и онда да га осуди на живот од само нешто мало година. Замисао да нас је Бог створио да се мучимо над својом судбом, једноставно се супроти његовој личности. Ми нисмо створени као „неразумне животиње, рођене и створене да се хватају и кољу“ (2. Петрова 2:12).

Створивши Адама и Еву с урођеним осећајем за вечност, Јехова Бог је створио нешто „добро“; створио их је с потенцијалом да вечно живе (Постање 1:31). Нажалост, тиме што нису послушали Створитељеву изричиту забрану, први људски пар је злоупотребио своју слободну вољу, и изгубили су првобитну савршеност. Због тога су умрли, преневши на своје потомке несавршеност и смрт (Постање 2:17; 3:1-24; Римљанима 5:12).

Библија не оставља места мистичности у погледу сврхе живота и значења смрти. Она каже да у смрти „нема ни дела ни мисли, ни знања, ни мудрости“ и да мртви „ништа не знају [„нису свесни ничега“, NW]“ (Проповедник 9:5, 10). Кратко речено, мртви су мртви. Доктрина о бесмртној души није библијска, тако да нема никакве велике мистерије коју треба одгонетнути у погледу стања мртвих (Постање 3:19; Псалам 146:4; Проповедник 3:19, 20; Језекиљ 18:4). a

Бог је имао намеру; он није створио земљу „напразно“. Он ју је створио да у рајским условима ’на њој наставају‘ савршени људи и ту своју намеру није променио (Исаија 45:18ДК; Малахија 3:6). Да би је остварио, он је на земљу послао свог Сина. Тиме што је остао веран све до смрти, Исус Христ је обезбедио средство за откупљивање човечанства од греха и смрти. У ствари, Исус је рекао: „Јер Бог толико љуби свет, да је и Сина свога јединорођенога дао, да ниједан који у њега верује не пропадне, него да има живот вечни“ (Јован 3:16).

Бог је још давно обећао да ће створити ’ново небо и нову земљу‘ (Исаија 65:17; 2. Петрова 3:13). То укључује изабирање једне ограничене групе верних хришћана за живот на небу. Они заједно с Исусом стварају једно владалачко језгро. Библија на то указује као на „краљевство небеско“, то јест, „краљевство Божје“ које ће управљати ’стварима на земљи‘ (Матеј 4:17; 12:28; Ефесцима 1:10; Откривење 5:9, 10; 14:1, 3). Након што уклони сву безбожност с наше планете и након што је очисти, Бог ће увести једно праведно, ново људско друштво, или ’нову земљу‘. Она ће обухватати људе које ће Бог штитити у предстојећем уништењу овог злог система ствари (Матеј 24:3, 7-14, 21; Откривење 7:9, 13, 14). Њима ће се придружити они који буду враћени у живот путем обећаног ускрсења (Јован 5:28, 29; Дела апостолска 24:15).

„Прави живот“ који ће тада бити

Као потврда узбудљивог описа живота на будућој рајској земљи, Бог каже: „Ево све ново творим“ (Откривење 21:5). Људском уму је немогуће да у потпуности схвати чудесна дела која ће Бог учинити за човечанство. Бог ће створити рај широм света, рај по узору на Еден (Лука 23:43NW). Као у Едену, биће обиље лепоте и пријатности боја, звукова и укуса. Неће више бити сиромаштва и недостатака хране, јер за то време Библија каже: „Првих ствари нестаде“ (Откривење 21:4; Псалам 72:16). Нико више неће рећи: „Болестан сам“, јер ће болест бити заувек одстрањена (Исаија 33:24). Да, нестаће сви узроци бола, укључујући и човековог дуготрајног ’непријатеља‘ смрт (1. Коринћанима 15:26). У једној чудесној визији ’нове земље‘, новог људског друштва под Христовом владавином, апостол Јован је чуо како један глас каже: „[Бог] ће отрти сваку сузу од очију њихових и смрти неће више бити, ни жалости ни вике, ни болести неће више бити.“ Шта може донети већу утеху и радост од испуњења овог божанског обећања?!

Библија у описивању будућег живота нарочито наглашава услове који ће задовољити човекове моралне и духовне тежње. Сви ти часни идеали за које се човечанство све до сада узалудно бори, биће у потпуности остварени (Матеј 6:10). Међу њима је и жеља за праведношћу, жеља која је остала неиспуњена зато што су човека често мучили окрутни тлачитељи који су владали над слабима (Проповедник 8:9). Псалмиста је пророчански писао о условима под Христовом владавином: „У његовим данима цветаће праведност и мир ће бити изобилан“ (Псалам 72:7, The New Jerusalem Bible).

Једнакост је још једна тежња због које су се многи жртвовали. У том „обновљењу“, Бог ће укинути дискриминацију (Матеј 19:28). Сви ће уживати исто достојанство. То неће бити једнакост коју је наметнуо неки строги државни режим. Уместо тога, биће одстрањени узроци дискриминације, у шта спадају и похлепа и понос који људе наводе да траже власт над другима или да гомилају огромну количину ствари. Исаија је пророковао: „Они ће куће градити и у њима седети, и садити винограде и род њихов јести. Неће они другима куће за насеље градити, неће они другима винограде садити“ (Исаија 65:21, 22).

Колико је човек само патио због крвопролића у личним и заједничким сукобима! То се протеже све од убиства Авеља па до данашњих ратова. Како се људи, изгледа узалудно, дуго надају и чекају да се успостави мир! У обновљеном Рају сви људи ће бити мирољубиви и кротки; „уживаће у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

Исаија 11:9 каже: ’Земља ће бити пуна познања Јехове као што је морско корито пуно воде која га покрива.‘ Поред осталог зато што смо наследили несавршеност ми данас не можемо у потпуности разумети опсег ових речи. Тек ћемо сазнати како ће нас савршено спознање о Богу ујединити с њим и како ће то довести до потпуне радости. Међутим, пошто нас Писмо обавештава да је Јехова Бог који је чудесан у моћи, мудрости, правди и љубави, можемо бити сигурни да ће чути све молитве које ће износити становници ’нове земље‘.

„Прави живот“ је сигурна ствар — ухвати га!

За многе је бескрајан живот у неком бољем свету само сан или уобразиља. Међутим, за оне који заиста имају веру у библијско обећање, та нада је сигурна ствар. Она је као сидро у њиховом животу (Јеврејима 6:19). Баш као што сидро чврсто држи брод и не дозвољава му да буде однесен, нада у вечни живот пружа људима стабилност и сигурност, и оспособљава их да се суоче с озбиљним потешкоћама у животу, чак и да их превазиђу.

Можемо бити сигурни да ће Бог испунити своја обећања. Чак је то засигурао дајући заклетву, то јест једно неопозиво обећање. Апостол Павле је написао: „Бог, кад је наумио да наследницима обећања у обилнијој мери покаже непроменљивост своје намере, иступио са заклетвом, да бисмо, у две непроменљиве ствари у којима је немогуће да Бог лаже... имали снажно охрабрење да се ухватимо за наду постављену пред нас“ (Јеврејима 6:17, 18NW). „Две непроменљиве ствари“ које Бог никада не може поништити јесу његово обећање и његова заклетва, на којима ми заснивамо своја очекивања.

Вера у Божја обећања пружа велику утеху и духовну снагу. Исус Навин, вођа израелског народа, имао је такву веру. Исус Навин је био стар кад је одржао Израелцима свој опроштајни говор и знао је да му се ближи смрт. Па ипак је показао снагу и несаломиву лојалност, што је проистекло из потпуног поуздања у Божја обећања. Након што је рекао да ’иде на пут којим иде цела земља‘, пут који све људе одводи у смрт, Исус Навин је изјавио: „Признајте свим срцем својим и свом душом својом да није изостало ништа од свега добра што вам је обрекао Јехова, Бог ваш; све вам се испунило, ништа није остало ненавршено.“ Да, три пута је Исус Навин поновио да Бог увек одржи сва своја обећања (Исус Навин 23:14).

И ти можеш имати исту веру у Божје обећање о новом свету који ће се ускоро успоставити. Ако марљиво проучаваш Библију разумећеш ко је Јехова и зашто он завређује твоје потпуно поуздање (Откривење 4:11). Аврахам, Сара, Исак, Јаков и друге верне особе из старина имале су несаломиву веру, темељену на присном познавању истинитог Бога Јехове. Задржали су јаку наду, упркос чињеници да за свога живота нису ’примили обећања‘. Па ипак, ’они их видеше и поздравише из далека‘ (Јеврејима 11:13).

Зато што разумемо библијска пророчанства ми сада видимо да се приближава „велики дан Бога Сведржитеља“, током којег ће земља бити очишћена од сваке злоће (Откривење 16:14, 16). Попут верних људи из старина, морамо и даље са сигурношћу ишчекивати будуће догађаје, мотивисани вером као и љубављу према Богу и према ’правом животу‘. Близина новог света пружа снажан подстрек онима који исказују веру у Јехову и који га воле. Такву веру и љубав треба да продубљујемо да бисмо задобили Божју наклоност и заштиту током његовог великог дана, који је на прагу (Софонија 2:3; 2. Солуњанима 1:3; Јеврејима 10:37-39).

Онда, волиш ли живот? И желиш ли још више „прави живот“ — живот Божјег признатог слуге, с изгледом на срећну будућност, да, с изгледом на вечни живот? Ако је то оно што тражиш, пази на опомену апостола Павла, који је написао да треба да ’стављамо своје наде не у неизвесност богатства, него у Бога живога‘. Павле је даље изнео: ’Богати се у добрим делима‘, која одају част Богу, тако да би ’стекао прави живот‘ (1. Тимотеју 6:17-19).

Ако прихватиш библијски студиј с Јеховиним сведоцима, и ти можеш постићи спознање које значи ’живот вечни‘ (Јован 17:3). Библија с љубављу бележи овај очински позив свима: „Не заборави, сине, науку моју, поучења моја нека чува срце твоје, јер ће ти продуљити дане и године твог живота, и мир ће ти повећати“ (Пословице 3:1, 2).

[Фуснота]

a Ради детаљног осматрања ове теме види брошуру Шта се догађа с нама кад умремо?, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница