Пређи на садржај

Пређи на садржај

Мистерија лошег здравља

Мистерија лошег здравља

Мистерија лошег здравља

МАЛЕЦКА ОМАЏИ ИМА ДИЈАРЕЈУ. Њена мајка Хава се брине да ће дете дехидрирати; чула је да је њена рођака тамо на селу недавно на тај начин изгубила своју бебу. Омаџина бака, Хавина свекрва, жели да однесе Омаџи код племенског врача. „Један зао дух изазива дететову болест“, каже она. „Ниси јој дала да носи амајлију ради заштите, и сад су почели проблеми!“

ОВАКВА слика је уобичајена у многим крајевима света. Стотине милиона људи верују да су зли духови прикривени узрочници болести. Да ли је то истина?

Настанак ове мистерије

Можда ти лично не верујеш да невидљиви духови изазивају болести. Заправо, можда се питаш зашто би неко уопште мислио тако нешто, будући да су научници показали да већину болести изазивају вируси и бактерије. Међутим, присети се да људи нису увек знали за те мајушне патогене агенсе. Микроскопски свет је постао видљив за људско око када је Антон вон Левенхук у 17. веку усавршио микроскоп. Чак и тада је само захваљујући открићима Луја Пастера у 19. веку, наука почела да схвата однос између патогених агенаса и болести.

Пошто су узроци болести били непознати у готово целој људској историји, развиле су се многе празноверне замисли, укључујући и теорију да сва обољења изазивају зли духови. The New Encyclopædia Britannica износи један начин како је дошло до тога. Она наводи да су рани исцелитељи настојали да лече болеснике различитим корењем, лишћем и свим оним чим су располагали. Понекад је то успевало. Онда би исцелитељ својој исцелитељској терапији додао многе празноверне обреде и обичаје, који су служили да заташкају прави лек. Тако је исцелитељ засигурао да ће људи и даље морати да користе његове услуге. На тај начин је медицина постала обавијена мистеријом, а људи су били подстакнути да се за помоћ обраћају неком натприродном извору.

Ове традиционалне методе исцељивања још увек живе у многим земљама. Многи кажу да болест проузрокују духови умрлих предака. Други опет кажу да Бог проузрокује да се разболимо и да је болест казна за наше грехе. Чак и када информисани људи разумеју биолошку природу болести, они се и даље могу плашити натприродних утицаја.

Овај страх користе врачари и традиционални исцелитељи да би израбљивали људе. У шта онда треба да верујемо? Да ли помаже да се обратимо духовима ради заштите здравља? Шта каже Библија?