Пређи на садржај

Пређи на садржај

Учините свој живот успешним!

Учините свој живот успешним!

Учините свој живот успешним!

„Блажен човек који по савету бездушника не ходи... Што год уради све му од руке иде“ (ПСАЛАМ 1:1, 3).

1. (а) Како многи млади у свету гледају на успех? (б) Како Библија описује успешну особу?

 УСПЕХ — шта ти значи та реч? „Мој најважнији циљ је да будем успешан у послу“, рекао је један младић. Једна девојка је рекла: „Мој највећи сан је да имам срећну породицу.“ А друга опет каже: „Мој сан је само да имам леп стан, леп ауто... Не треба ми нико други.“ Проблем је у томе што ни новац, ни породица, па чак ни неки уносан посао нису мерило правог успеха. У Псалму 1:1-3 читамо следеће: „Блажен човек који по савету бездушника не ходи... закон [му] Јеховин омиле... што год уради све му од руке иде.“

2. У чему лежи прави успех, и који је једини пут до њега?

2 Овде Библија обећава нешто што ниједан човек не може да понуди — истински успех! Али она не говори о финансијском добитку. Сама Библија упозорава: „Љубав према новцу [је] корен свих штетних ствари“ (1. Тимотеју 6:10). Прави успех лежи у угађању Богу — у шта спада и слеђење Јеховиног закона. Само то може донети право задовољство и истинску срећу! Можда ти замисао да будеш под Јеховиним законом и да ти се говори шта да радиш не звучи баш привлачно. Међутим, Исус је рекао: „Срећни су они који су свесни својих духовних потреба“ (Матеј 5:3). Схватао ти то или не, ти си створен с духовним потребама — у које спада и дубоко усађена потреба да познајеш Бога и да разумеш његове намере. Стога, праву срећу можеш доживети једино ако задовољиш те потребе и следиш „закон Јеховин“.

Зашто су нам потребни Божји закони

3. Зашто треба да с радошћу допустимо да Јехова ’управља нашим корацима‘?

3 Пророк Јеремија је писао: „Знам Јехова! Пут човека није њему у власти, не може човек када ходи да управља корацима својим“ (Јеремија 10:23). Тако је са свим људима, и младима и старима. Не само да нам недостаје мудрости, искуства и знања да бисмо управљали својим корацима већ ми једноставно немамо право да то чинимо. У Откривењу 4:11, Библија каже: „Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу и част и моћ, јер си ти све створио, и твојом вољом то постаде и створено је.“ Као наш Створитељ, Јехова је ’извор живота‘ (Псалам 36:10). Као такав, он зна боље него било ко други како треба да употребимо живот. Стога је он дао законе, не да би нас лишио задовољства, већ да би то било за наше добро (Исаија 48:17). Не обазири се на Божји закон, и осудио си себе на пропаст.

4. Зашто толико младих упропашћује свој живот?

4 На пример, да ли си се икада питао зашто толико младих људи упропасти живот с дрогом, промискуитетом и другим пороцима? Псалам 36:2, 3 објашњава: „Злобна реч бездушника срце ми притиште; нема страха од Бога пред очима његовим. Јер се он дичи пред очима својим да изврши злобу своју, да испуни мржњу своју.“ Пошто немају здрав ’страх од Бога‘, многи млади се заваравају да неће имати никакве последице за своје опасно понашање. Међутим, на крају се морају суочити с овим непроменљивим начелом: „Шта човек посеје, то ће и пожњети; јер ко сеје у своје тело, од тела ће пожњети распадљивост, а ко сеје у дух, од духа ће пожњети вечни живот“ (Галатима 6:7, 8).

„Бројити дане“

5, 6. (а) Зашто млади треба да ’броје своје дане‘ и шта то значи? (б) Шта значи то да се ’сећамо нашег творца‘?

5 Како можеш свој живот учинити успешним и „пожњети вечни живот“? Мојсије је написао: „Дана година наших има до седамдесет година, а у јачега до осамдесет година... брзо теку и ми одлећемо“ (Псалам 90:10). Можда си ретко кад, а можда и никад ниси размишљао о смрти. У ствари, многи млади се понашају као да су неуништиви. Али Мојсије нас суочава с болном реалношћу да је живот кратак. Чак не постоји ни гаранција да ћемо доживети 70 или 80 година. „Време и непредвиђени догађај“ могу покосити чак и оне који су млади и здрави (Проповедник 9:11NW). Како ћеш онда употребити драгоцени живот који сада имаш? Мојсије се молио: „Научи нас тако бројити дане наше да бисмо срце мудро стекли“ (Псалам 90:12).

6 Шта значи то да бројиш своје дане? Не значи да треба да постанеш опседнут тиме колико би могао живети. Мојсије се молио да Јехова научи свој народ како да употреби преостале дане на начин који му доноси част. Да ли ти бројиш дане свог живота — гледајући на сваки дан као на драгоцено богатство које треба да употребиш на Божју славу? Библија овако охрабрује младе: „Уклони жалост од срца свога и зло од тела свога, јер су и младост и зора таштина. Али опомени [„сећај“, NW] се творца свога у данима младости своје“ (Проповедник 12:2, 3). Сећати се нашег Створитеља значи више него да само не заборавимо да он постоји. Када је онај злочинац преклињао Исуса „сети ме се кад дођеш у своје краљевство“, он није желео да се Исус само сети његовог имена. Желео је да Исус нешто предузме, да га ускрсне! (Лука 23:42; упореди с Постањем 40:14, 23; Јовом 14:13). На сличан начин, сећати се Јехове подразумева да нешто предузимамо, да чинимо оно што му се допада. Да ли се за тебе може рећи да се сећаш Јехове?

Избегавај да завидиш преступницима

7. Зашто се неки млади одлучују да забораве на свог Створитеља? Наведи неки пример.

7 Многи млади се одлуче да забораве на Јехову зато што мисле да је бити Сведок превише ограничавајуће. Један брат из Шпаније се присећа како се он осећао као тинејџер: „Привлачио ме је свет зато што је истина изгледала тешка и крута. То је значило седење, проучавање, одлажење на састанке, ношење кравате, а то нисам волео да радим.“ Да ли и ти понекад мислиш да нешто пропушташ зато што служиш Богу? Можда ћеш се изненадити кад сазнаш да се један од писаца Библије исто тако осећао. Молимо те да отвориш своју Библију и прочиташ 73. Псалам.

8. Зашто је Асаф ’завидео безумнима‘?

8 Хајде да размотримо неке детаље овог псалма. Други и трећи стих кажу овако: „Нога моја у мало не клону [’зађе‘, ДК], у мало се не спотакоше кораци моји; јер завидех безумнима гледајући срећу бездушника.“ Према наслову, овај псалам је написао Асаф. Он је био левитски музичар и савременик краља Давида (1. Летописа 25:1, 2; 2. Летописа 29:30). Иако је имао изванредну предност да служи у Божјем храму, он је ’завидео‘ људима који су се дичили тиме што су безаконици. Изгледало је као да им иде добро; очигледно су осећали мир и сигурност. У ствари, њихови наизгледни успеси су ’премашили замисли њиховог срца‘ (NW; 5. и 7. стих). О својим подвизима би говорили „бесно“, то јест, на арогантан начин (8. стих). ’Уста би своја против неба дигли, и земљом би пролазио језик њихов‘ у показивању непоштовања према било коме — било на небу, било на земљи (9. стих).

9. Како би неки данашњи млади хришћани могли да се осећају попут Асафа?

9 Можда се исто може рећи и за твоје вршњаке у школи. Можда их чујеш како се без стида диче својим сексуалним авантурама, разузданим забавама и одавањем алкохолу и дроги. Кад упоредиш њихов живот такозваних задовољстава са уским путем којим мораш да идеш као хришћанин, можда понекад ’завидиш безумнима‘ (Матеј 7:13, 14). Сам Асаф је дошао до те тачке да је изјавио: „Зар сам, дакле, узалуду очистио срце своје и безазленошћу мио руке своје? јер ја сваки дан допадам рана“ (13. и 14. стих). Да, он је почео да доводи у питање вредност тога што служи Богу и води исправан живот.

10, 11. (а) Због чега је Асаф променио став? (б) Како су преступници ’на клизавом месту‘? Наведи неки пример.

10 На сву срећу, Асаф није дуго остао у том стању очаја. Брзо је схватио да наизгледни мир злих није ништа друго до илузија — и да је само привремен! Он је узвикнуо: „На клизаво си их место поставио и у пропаст их ти бацаш! Гле, како за час пропадају, гину и нестају од ненадне страхоте“ (18. и 19. стих). Исто тако су и многи твоји вршњаци ’на клизавом месту‘. Пре или касније њихово безбожно понашање ће их стићи, можда у облику нежељене трудноће, сексуално преносивих болести или чак затвора или смрти! Што је још горе, они су отуђени од Бога (Јаков 4:4).

11 Једна млада Сведокиња из Шпаније је видела то из прве руке. Као девојка је водила двоструки живот — доста се дружила с групом безбожних младића. Није прошло дуго и она се заљубила у једног од њих, и то у наркомана. Иако се она уздржавала од употребе дроге, куповала је дрогу за њега. „Чак сам му помагала да убоде иглу“, признаје она. Срећом, сестра је дошла к памети и духовно се повратила. Али како се само потресла када је након неког времена сазнала да је њен момак наркоман умро од сиде. Да, баш као што је псалмиста и рекао, безбожни људи су ’на клизавом месту‘. Неко може неочекивано умрети због свог раскалашног начина живота. Што се осталих тиче, уколико не буду променили своје путеве, њима ће се ускоро ’показати Господ Исус с неба с анђелима силе своје, у огњу пламеноме, да би казнио оне који не познају Бога и не покоравају се јеванђељу Господа нашега Исуса Христа‘ (2. Солуњанима 1:7, 8).

12. Како је један младић из Јапана увидео да је сулудо завидети преступницима?

12 Како је зато сулудо завидети ’онима који не познају Бога‘! Заиста, они којима треба да завидимо јесу особе које познају Јехову и које имају наду у вечни живот. Један млади брат из Јапана је дошао до тог закључка. Као момчић, и он је „желео више слободе“. Он објашњава: „Мислио сам да нешто пропуштам. А онда сам схватио какав би ми живот био без истине. Могао сам да видим себе како живим 70 или 80 година и онда умирем. Али Јехова пружа наду вечног живота! Када сам то схватио, то ми је помогло да ценим оно што стварно имам.“ Чак ни тада није нимало лако да останеш веран када си окружен људима који не следе Божје законе. Шта можеш урадити да би се одупро тим притисцима?

Пази на своје друштво!

13, 14. Зашто је важно бити избирљив када је реч о друштву?

13 Хајде да још једном погледамо опис успешног човека, који је забележен у Псалму 1:1-3: „Блажен човек који по савету бездушника не ходи и на путу грешника не застане, и у друштву пакосника не седи, већ му закон Јеховин омиле и дан и ноћ о закону Јеховином мисли. Он је као дрво сађено крај воде живе, које род свој даје кад му време дође, коме лист не вене, и што год уради све му од руке иде.“

14 Запази најпре да пуно зависи од твог друштва. Пословице 13:20 кажу: „Ко с мудрима иде, тај постаје мудар, али зло пролази ко се с безумнима дружи.“ То не значи да треба да будемо хладни, непријатељски расположени или нељубазни према младима који нису Јеховини сведоци. Библија нас подстиче да волимо ближње и да ’будемо у миру са свим људима‘ (Римљанима 12:18; Матеј 22:39). Међутим, можеш ухватити себе да ’ходиш по савету‘ оних који не следе библијска мерила ако си сувише близак с њима.

Користи од читања Библије

15. Како млади могу развијати чежњу за читањем Библије?

15 Псалмиста је приметио још и то да успешан човек налази задовољство у читању Божјег закона „пригушеним гласом дан и ноћ“ (Псалам 1:1, 2NW). Тачно је да Библија није лака за читање и да се у њој налазе „неке ствари [које су] тешко разумљиве“ (2. Петрове 3:16). Али нема потребе да читање Библије буде напорно. Могуће је ’развити чежњу за чистим млеком‘ Божје Речи (1. Петрова 2:2). Пробај да само помало читаш сваког дана. Ако има ствари које не разумеш, истражи их мало. Потом размисли о оном што си прочитао (Псалам 77:11, 12ДК). Уколико ти је проблем да се концентришеш, пробај да наглас читаш „тихим гласом“. С временом ће твоја љубав према читању Библије сигурно порасти. Једна млада сестра из Бразила се присећа: „Јехова ми је увек изгледао далек. Али, ево има већ неколико месеци како побољшавам лични студиј и читање Библије. Сада осећам да је мој однос с Јеховом јачи. Јехова ми је стварнији.“

16. Како можемо извући више користи од скупштинских састанака?

16 За твој духовни раст је важно и да посећујеш скупштинске састанке. Уколико ’пазиш како слушаш‘, можеш бити пуно охрабрен (Лука 8:18). Да ли ти понекад састанци нису нешто нарочито занимљиви? Па, питај се: ’Шта ја чиним да би састанци били занимљиви? Да ли пазим? Да ли се припремам? Да ли коментаришем?‘ На крају крајева, Библија нам говори да „пазимо једни на друге подстичући се на љубав и добра дела... охрабрујући једни друге“ (Јеврејима 10:24, 25). Да би ово радио, ти мораш учествовати! Наравно, да би учествовао, ти мораш унапред проучавати. Једна млада сестра признаје: „Стварно је лакше да учествујеш на састанцима када се припремаш.“

Слеђење Божјег пута води до успеха

17. Како је марљиви читалац Библије „као дрво сађено крај [„бујице“, NW] воде“?

17 Псалмиста даље описује успешног човека као „дрво сађено крај [„бујице“, NW] воде“. Те бујице воде се можда односе на канале за наводњавање који су се користили за заливање дрвећа у воћњацима (Исаија 44:4). Када свакодневно читамо Библију, то је као да смо прикључени на један такав неисцрпан извор хране и освежења (Јеремија 17:8). Ти ћеш свакодневно добијати снагу која ти је потребна да би издржао под кушњама и недаћама. Након што си сазнао како Јехова размишља, имаћеш мудрост која ти је потребна за доношење паметних одлука.

18. Шта младој особи може засигурати успех у служењу Јехови?

18 Служење Јехови може повремено изгледати тешко. Али никада немој мислити да је претешко (Поновљени закони 30:11). Библија ти обећава да, гледано на дуге стазе, ’што год будеш радио, све ће ти од руке ићи‘, све док ти је главни циљ да угодиш Јехови и да му обрадујеш срце! (Пословице 27:11). И упамти, ниси сам. Имаш подршку Јехове и Исуса Христа (Матеј 28:20; Јеврејима 13:5). Они знају с каквим се притисцима суочаваш, и никада те неће напустити (Псалам 55:23). Исто тако, имаш подршку ’целе заједнице браће‘ и својих родитеља уколико су богобојазни (1. Петрова 2:17). С таквом подршком и уз твоју одлучност и труд, ти се можеш радовати успешном животу не само сада већ у сву вечност!

Питања за понављање

◻ Шта је прави успех?

◻ Зашто је потребно да Јехова управља нашим корацима?

◻ Како млади могу ’бројити своје дане‘?

◻ Зашто је сулудо завидети преступницима?

◻ Како свакодневно читање Библије и редовно посећивање састанака може помоћи младима да имају успешан живот?

[Питања за разматрање]

[Слика на 20. страни]

Пошто немају здрав ’страх од Бога‘, многи млади се лоше понашају

[Слика на 22. страни]

Млади често заборављају да њихови поступци имају последице

[Слика на 23. страни]

Развијај љубав према читању Библије

[Слика на 23. страни]

Више ћеш уживати на састанцима уколико учествујеш