Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Време мира“ на помолу!

„Време мира“ на помолу!

„Време мира“ на помолу!

„Све своје време има... време рата и време мира“ (ПРОПОВЕДНИК 3:1, 8).

1. Која нелогична ситуација постоји у 20. веку у погледу рата и мира?

 ВЕЋИНА људи с добрим разлогом жуди за миром. У 20. веку је било мање мира него у било ком веку у историји. То је нелогично, будући да никада пре није толико учињено у циљу обезбеђења мира. Године 1920. основано је Друштво народа. Келог-Бријанов пакт, који је једно реферално дело назвало „најграндиознијим од низа мировних напора након Првог светског рата“, 1928. године су потписале „скоро све државе у свету... и сложиле се да се одрекну рата као средства националне политике“. Онда је 1945. основана Организација уједињених нација која је заменила замрло Друштво народа.

2. Шта је наводни циљ Уједињених нација, и до које су мере успеле у томе?

2 Наводни циљ Уједињених нација, који је имало и Друштво, јесте обезбеђење светског мира. Али слабо су успеле у томе. Истини за вољу, нигде у свету нема рата таквог обима као што су била два светска рата. Међутим, бројни мањи сукоби још увек лишавају стотине хиљада људи душевног мира, поседа, а често и њихових живота. Смемо ли се надати да Уједињене нације могу 21. век претворити у „време мира“?

Темељ за прави мир

3. Зашто истински мир не може да постоји заједно с мржњом?

3 За мир међу људима и нацијама потребно је више од толеранције. Може ли неко заиста бити у миру с неким кога мрзи? Не може, јер према 1. Јовановој 3:15: „Ко год мрзи свог брата убица је.“ Као што и недавна историја потврђује, дубока мржња лако се разбукти у насиље.

4. Ко једино може имати мир, и зашто?

4 Пошто је Јехова „Бог који даје мир“, мир могу имати само они који воле Бога и дубоко поштују његова праведна начела. Јасно је да Бог не даје мир свакоме. „Нема мира бездушницима говори мој Бог.“ То је зато што бездушници неће да их води Божји свети дух који даје плод мира (Римљанима 15:33; Исаија 57:21; Галатима 5:22).

5. Шта је незамисливо за праве хришћане?

5 Ратовати против ближњих — што назовихришћани тако често раде, нарочито у 20. веку — незамисливо је за истинске хришћане (Јаков 4:1-4). Истина је да они ратују против учења која искривљују слику о Богу, али тај рат је осмишљен да особама помаже, а не да им наноси зло. Прогонити друге због религиозних неслагања или им наносити физичке боли из националистичких побуда, сасвим је супротно правом хришћанству. „Ако је могуће, колико до вас стоји“, упутио је Павле хришћане у Риму, „будите у миру са свим људима“ (Римљанима 12:17-19; 2. Тимотеју 2:24, 25).

6. Где се истински мир данас једино може пронаћи?

6 Данас се мир који даје Бог може пронаћи само код правих обожавалаца Јехове Бога (Псалам 119:165; Исаија 48:18). Пошто су посвуда у свету политички неутрални, никакве политичке размирице не нарушавају њихово јединство (Јован 15:19; 17:14). Због тога што су „одговарајуће уједињени истим мислима и истим правцем размишљања“, никаква религиозна неслагања не угрожавају њихов мир (1. Коринћанима 1:10). Мир који уживају Јеховини сведоци јесте савремено чудо, мир који је Бог остварио у складу са својим обећањем: „Даћу да мир над тобом влада и правда да краљује“ (Исаија 60:17; Јеврејима 8:10).

Зашто „време рата“?

7, 8. (а) Како Јеховини сведоци гледају на данашње време упркос свом мирољубивом ставу? (б) Шта је главно оружје у хришћанском ратовању?

7 Упркос свом мирољубивом ставу, Јеховини сведоци ипак сматрају да је данас првенствено „време рата“. Наравно, не дословног рата, јер би наметање библијске поруке другима оружаном силом било супротно Божјем позиву да ’ко год жели узме воду живота забадава‘ (Откривење 22:17). Ни говора о насилном преобраћењу! Рат који Јеховини сведоци воде строго је духовне природе. Павле је написао: „Оружје нашег ратовања није телесно, него силно од Бога за рушење снажно утврђених ствари“ (2. Коринћанима 10:4; 1. Тимотеју 1:18).

8 Главно „оружје нашег ратовања“ је ’мач духа, то јест, Божја реч‘ (Ефешанима 6:17). Тај мач је моћан. „Божја реч је жива и има моћ и оштрија је од сваког двосеклог мача и продире чак дотле да раздваја душу и дух, зглобове и њихову мождину, и може разабрати помисли и намере срца“ (Јеврејима 4:12). Када користе тај мач, хришћани могу да руше „размишљања и сваку висину која се подиже против спознања Бога“ (2. Коринћанима 10:5). Она им омогућава да разоткрију лажне доктрине, штетне навике и филозофије које одражавају људску мудрост уместо божанске (1. Коринћанима 2:6-8; Ефешанима 6:11-13).

9. Зашто не можемо попуштати у рату против грешног тела?

9 Још један вид духовног ратовања јесте ратовање против грешног тела. Хришћани опонашају пример Павла који је признао: „Бијем своје тело и водим га као роба, да не бих, након што сам проповедао другима, на неки начин сам постао неподобан“ (1. Коринћанима 9:27). Хришћани у Колосима су били опоменути да усмрте своје ’телесне удове који су на земљи с обзиром на блуд, нечистоћу, полну похоту, штетну жељу и лакомство, које је идолопоклонство‘ (Колошанима 3:5). А библијски писац Јуда подстицао је хришћане да ’воде тешку борбу за веру која је једном за сва времена предата светима‘ (Јуда 3). Зашто то морамо да радимо? Павле одговара: „Ако живите по телу, сигурно ћете умрети; али ако духом усмртите поступке тела, живећете“ (Римљанима 8:13). С обзиром на ову јасну изјаву, нема попуштања у нашем рату против лоших нагињања.

10. Шта се десило 1914. године, и до чега ће то довести у блиској будућности?

10 Још један разлог што на данашњицу можемо гледати као на време рата јесте близина ’дана освете Бога нашега‘ (Исаија 61:1, 2). Године 1914, стигло је време које је Јехова одредио за успоставу Месијанског Краљевства и он је тада овластио то Краљевство за активан рат против Сатаниног система. Тада је истекло време дато људима да експериментишу с људским владавинама без Божјег мешања. Уместо да прихвате Божјег месијанског Владара, већина људи га и даље одбија, баш као што је чинила и већина људи у првом веку (Дела апостолска 28:27). Због таквог противљења Краљевству, Христ је присиљен да ’влада усред својих непријатеља‘ (Псалам 110:2). На сву срећу, Откривење 6:2 обећава да ће он ’довршити своју победу‘. То ће учинити у ’рату великог дана Бога Свемоћног... [рату] који се на хебрејском зове Хар-Магедон‘ (Откривење 16:14, 16).

Сада је „време кад се говори“

11. Зашто је Јехова био крајње стрпљив, али шта ће се на крају десити?

11 Од прекретнице у људским збивањима 1914. године, прошло је 85 година. Јехова је био крајње стрпљив с човечанством. Он је својим Сведоцима омогућио да буду потпуно свесни хитности ситуације. Милиони живота висе о концу. Та мноштва заслужују да буду упозорена зато што „Јехова... не жели да ико буде уништен него да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Међутим, ускоро ће наступити ’откривење Господа Исуса с неба с његовим моћним анђелима‘. Тада ће сви они који су намерно одбијали поруку о Божјем Краљевству доживети „освету“, коју ће Исус извршити над ’онима који не познају Бога и који нису послушни доброј вести о нашем Господу Исусу‘ (2. Солуњанима 1:6-9).

12. (а) Зашто прорачунавање, као на пример када би могла започети велика невоља, ништа не вреди? (б) На какву је опасност у вези с тим Исус упозорио?

12 Када ће Јеховином стрпљењу доћи крај? Било какво прорачунавање, као на пример када би могла наступити „велика невоља“, ништа не вреди. Исус је јасно навео: „О том дану и часу нико не зна.“ С друге стране, он је саветовао: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ... Покажите да сте спремни, јер Син човечји долази у час када то не мислите“ (Матеј 24:21, 36, 42, 44). Једноставно речено, то значи да сваки дан треба да имамо будно око с обзиром на догађаје у свету и да имамо у виду избијање велике невоље (1. Солуњанима 5:1-5). Колико је само опасно да мислимо како можемо да се опустимо, да водимо такозвани нормалан живот, и чекамо да видимо како би се ствари могле одвијати! Исус је рекао: „Пазите на себе да вам срца никада не отежају од прекомерног јела и опијања и од животних брига, и да вас тај дан не затекне изненада као замка“ (Лука 21:34, 35). Можемо бити сигурни да ’четири ветра‘ уништења, која тренутно задржавају Јеховина „четири анђела“, неће бити задржавана вечно.

13. Шта скоро шест милиона људи увиђа?

13 С обзиром да се овај дан за свођење рачуна брзо примиче, Соломонове речи да постоји „време кад се говори“ попримају посебно значење (Проповедник 3:7). Увиђајући да је сада заиста време кад се говори, скоро шест милиона Јеховиних сведока ревно говоре о слави Божјег краљевања и упозоравају на његов дан освете. Они се вољно стављају на располагање у овом дану Христовог рата (Псалам 110:3; 145:10-12).

Они који говоре о „миру када мира нема“

14. Који су лажни пророци живели у седмом веку пре н. е.?

14 Током седмог века пре н. е., Божји пророци Јеремија и Језекиљ преносили су Божје поруке осуде против Јерусалима због његовог својеглавог пута непослушности према Богу. Уништење које су прорекли десило се 607. пре н. е., чак иако су угледне и утицајне верске вође говориле супротно од Божјих гласника. Те вође су испале ’безумни пророци који су Божји народ преварили, говорећи: Мир!, када мира нема‘ (Језекиљ 13:1-16; Јеремија 6:14, 15; 8:8-12).

15. Да ли и данас постоје слични лажни пророци? Објасни.

15 Попут ’безумних пророка‘ тог времена, већина верских вођа данашњице такође не упозорава људе на предстојећи Божји дан суда. Уместо тога, они пружају једну оптимистичну слику да ће политичке групе на крају остварити мир и сигурност. Будући да су више забринути да угоде људима него Богу, они својим парохијанима причају оно што они желе да чују уместо да им објасне да је Божје Краљевство успостављено и да ће месијански Краљ ускоро довршити своју победу (Данило 2:44; 2. Тимотеју 4:3, 4; Откривење 6:2). Као лажни пророци, и они „говоре о миру када мира нема“. Али, њихово уверење ће се ускоро и изненада претворити у ужас када се буду морали суочити с бесом Онога о коме су створили искривљену слику и чијем су имену нанели неизрециву срамоту. Утихнуће лажљиви повици о миру које су изговарале вође светског царства криве религије, које је у Библији описано као неморална жена (Откривење 18:7, 8).

16. (а) По чему су све познати Јеховини сведоци? (б) Како се они разликују од оних који вичу „мир када мира нема“?

16 Иако већина угледних и утицајних вођа остаје при свом лицемерном обећању о миру, то не колеба поверење оних који верују у Божје обећање о правом миру. Већ више од једног века, Јеховини сведоци су познати као лојални браниоци Божје Речи, храбри противници криве религије и одлучни поборници Божјег Краљевства. Далеко од тога да успављују људе слаткоречивим отрцаним фразама о миру, већ напротив, они марљиво настоје да их врате у стварност да је сада време рата (Исаија 56:10-12; Римљанима 13:11, 12; 1. Солуњанима 5:6).

Јехова прекида своје ћутање

17. Шта значи то да ће Јехова ускоро прекинути своје ћутање?

17 Соломон је рекао и следеће: ’Бог ће судити и праведнику и бездушнику, јер има време за сваку ствар‘ (Проповедник 3:17). Јехова има одређено време за извршење пресуде над кривом религијом и ’краљевима и кнезовима земље који се скупљају на Јехову и на помазаника његова‘ (Псалам 2:1-6; Откривење 16:13-16). Када то време стигне, Јеховини дани ’ћутања‘ ће бити окончани (Псалам 83:2; Исаија 62:1; Јеремија 47:6, 7). Преко свог устоличеног месијанског Краља, Исуса Христа, он ће ’проговорити‘ на језику који његови противници изгледа једино разумеју: „Јехова као јунак иде, као ратник ревност своју диже. Диже глас, покликује, силу своју над душманима својим показује. Дуго сам се уздржао, ћутао сам, устезао сам се, ал’ ћу сад као породиља да завичем, и све ћу истребити и потрти. Опустићу горе и брегове и на њима исушићу сваку траву, од река ћу суху земљу направити и језера сва ћу исушити. Упутићу слепе на пут који нису знали, водићу их стазама што нису познали; мрак ћу пред њима у светлост претворити, и неравне крајеве у равне. То ћу њима учинити и нећу их напустити“ (Исаија 42:13-16, курзив наш).

18. У ком смислу ће Божји народ ускоро ’заћутати‘?

18 Када Јехова ’проговори‘ у одбрану свог божанства, неће више бити потребно да његов народ говори у своју одбрану. Онда ће на њих доћи ред да ’заћуте‘. Као и на Божје слуге из прошлости, и на њих ће се применити следеће речи: „Не треба ви да се бијете у овом боју. Показујте се, држите се ту и видећете избављење које ће вам Јехова дати“ (2. Летописа 20:17).

19. Коју ће предност Христова духовна браћа ускоро имати?

19 Какав ће то разоран пораз бити за Сатану и његову организацију! Христова прослављена браћа ће такође учествовати у овој истакнутој победи за праведност, што је у складу с обећањем: „А Бог који даје мир ускоро ће сатрти Сатану под ваше ноге“ (Римљанима 16:20). Напокон је на помолу дуго очекивано време за мир.

20. За шта ће ускоро доћи време?

20 Колико ће бити благословљени сви људи на земљи који преживе ово велико испољавање Јеховине моћи! Убрзо ће им се након тога придружити верни људи и жене из прошлости за које ће започети време одређено за ускрсење. Христова Хиљадугодишња владавина ће заиста бити „време кад се сади... време кад се исцељује... време кад се гради... време смеха... време кад се игра... време кад се грли... време кад се љуби“. Да, и то ће заувек бити „време мира“! (Проповедник 3:1-8; Псалам 29:11; 37:11; 72:7).

Како би одговорио?

◻ Шта је темељ трајног мира?

◻ Зашто Јеховини сведоци сматрају да је сада „време рата“?

◻ Када Божји народ треба да „говори“, а када да ’ћути‘?

◻ Како ће и када Јехова прекинути своје ћутање?

[Питања за разматрање]

[Оквир⁄Слике на 13. страни]

Јехова је одредио време да

◻ наведе Гога да нападне његов народ (Језекиљ 38:3, 4, 10-12);

◻ покрене срца људских владара да униште Вавилон велики (Откривење 17:15-17; 19:2)

◻ буде Јагњетова свадба (Откривење 19:6, 7)

◻ започне рат од Хар-Магедона (Откривење 19:11-16, 19-21)

◻ веже Сатану како би започела Христова Хиљадугодишња владавина (Откривење 20:1-3)

Ови догађаји су једноставно поређани онако како се на њих указује у Писму. Можемо бити уверени да ће се свих пет одиграти по реду који Јехова одређује и у време које он одређује.

[Слике на 15. страни]

Христова хиљадугодишња владавина ће заиста бити време...

смеха...

кад се грли...

кад се воли...

кад се сади...

кад се игра...

кад се гради...