Пређи на садржај

Пређи на садржај

Допринео је да се светло шири „до најдаљег дела земље“

Допринео је да се светло шири „до најдаљег дела земље“

Допринео је да се светло шири „до најдаљег дела земље“

АПОСТОЛ Павле је служио у ширењу духовног светла „до најдаљег дела земље“. Као резултат тога, многи који су имали „исправан став према вечном животу постали су верници“ (Дела апостолска 13:47, 48; Исаија 49:6).

Снажна жеља за ширењем духовног светла такође је била очигледна и у преданом животу и неуморном хришћанском труду Вилијама Лојда Барија, члана Водећег тела Јеховиних сведока. Брат Бари је преминуо 2. јула 1999, у току самог учешћа на обласном конгресу на Хавајима.

Лојд Бари је рођен на Новом Зеланду, 20. децембра 1916. Његови мајка и отац су се пре тога активно заузели за библијске истине изнесене у публикацијама Ч. Т. Расела, а које је дистрибуисао Watch Tower Bible and Tract Society. Тако је брат Бари одрастао у једној преданој хришћанској породици.

Премда су га занимали спорт и образовање, и иако је имао звање у научној области, брат Бари је остао живо усредсређен на духовне ствари. Стога је 1. јануара 1939. започео с пуновременом службом, поставши члан бетелске породице у канцеларији Заједнице у Аустралији. Након што је тамошња влада забранила деловање Заједнице 1941, брат Бари је и даље био заокупљен канцеларијским радом и повремено му је додељивано да пише материјал за охрабрење суверника. Такође је био пример у јавној служби.

Фебруара 1942, брат Бари се оженио једном сестром која је била у пуновременој служби. Његова драга супруга Мелба је све ове године верно радила заједно с њим по многим деловима света. Тиме што су похађали 11. разред Библијске школе Гилеад Watchtowera у Сједињеним Државама, направили су важан корак ка служби на страном подручју. Њихова додела је била Јапан — за што би многи рекли да је ’најдаљи део земље‘. Након што су стигли новембра 1949, почели су да служе као мисионари у морској луци Кобе. Тада је у Јапану само 12 особа проповедало добру вест. Брат Бари је научио језик и начин живота у својој новој домовини, и развио велику наклоност према јапанском народу, с којим ће служити наредних 25 година. Његова љубав према онима који имају „исправан став према вечном животу“ била је очигледна јапанском братству које је било у порасту, а тај став му је помогао да деценијама буде ефикасан у надгледању подружнице.

Средином 1975, када је у Јапану било око 30 000 Сведока, Баријеви су пребачени у Бруклин, у Њујорку. Као духом помазани хришћанин, брат Бари је позван да служи као члан Водећег тела Јеховиних сведока (Римљанима 8:16, 17). Његово искуство у писању се показало веома корисним када је добио ново задужење у Одељењу за писање. А због великог искуства у раду у подружници и на међународном пољу био је оспособљен да као члан Водећег тела у Одбору за издавање пружи значајан допринос.

Иако су године пролазиле, брат Бари је задржао љубав према Оријенту и тамошњем народу. Студенти у Школи Гилеад као и чланови бетелске породице могли су бити сигурни да ће у његовим говорима и коментарима бити истакнуте дирљиве приче о многима који су служили у мисионарском делу. Проповедање о Краљевству „до најдаљег дела земље“ заиста је било живописно , док је брат Бари одушевљено причао о својим личним искуствима. Нека од њих су поменута у његовој животној причи која је објављена у Кули стражари од 15. септембра 1960. (енгл.).

Уверени смо да ће брат Бари, сада као ’сунаследник с Христом‘, и даље бити заинтересован за оне који имају „исправан став према вечном животу“. Наравно, он ће много недостајати свима онима који су га познавали и волели као човека који је био духован и потпуно предан Јехови, човека који је имао срдачну наклоност према Божјем народу. Па ипак, радујемо се што је брат Бари верно истрајао до краја свог земаљског пута (Откривење 2:10).

[Слика на 16. страни]

Лојд Бари и Џон Бар када је 1988. објављен „Insight on the Scriptures“

[Слика на 16. страни]

Након 40 година, дипломци 11. разреда Гилеада окупљени у Јапану