Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто тако мало времена?

Зашто тако мало времена?

Зашто тако мало времена?

ВРЕМЕ. Можда нам је тешко да прецизно дефинишемо ту реч, али једно је сигурно — увек нам изгледа да га немамо довољно. Знамо и да оно брзо пролази. У ствари, често уздишемо: „Време напросто лети.“

Међутим, очигледно да је енглески песник Остин Добсон био ближе истини када је 1877. записао: „Време пролази, велиш? Ох, не! Авај, време стоји, а ми пролазимо.“ Добсона, од његове смрти 1921. године, нема већ скоро 80 година; а време и даље тече.

Времена на претек

Библија нам о Створитељу човечанства каже: „Пре него се горе родише, и пре него си земљу саздао и васељену, од искона и довека ти си, Боже“ (Псалам 90:2). Или како то The New Jerusalem Bible преводи, „од вечности до вечности ти си Бог“. Зато ће време трајати онолико колико и сам Бог — вечно!

У оштрој супротности с Богом, коме је на располагању временски бескрај, о људима читамо следеће: „Сви се дани наши прекраћују од срдње твоје, године наше пролазе као глас. Дана година наших свега има до седамдесет година, а у јачега до осамдесет година: и сам је цвијет њихов мука и невоља; јер теку брзо, и ми одлијећемо“ (Псалам 90:9, 10ДК).

Зашто је живот данас тако кратак, будући да Библија јасно научава да је Божја намера да човек живи заувек? (Постање 1:27, 28; Псалам 37:29). Уместо неограниченог животног века, како је Бог и планирао, зашто људи просечно, и у најбољем случају, живе до 30 000 дана? Зашто људи имају тако мало времена? Ко је одговоран или шта за ово жалосно стање? Библија пружа јасне и задовољавајуће одговоре. a

Све мање времена

Старији људи ће потврдити да се у задњим деценијама животни темпо убрзао. Новинарка Сибил Фрич је указала да се радна недеља у задњих 200 година смањила са 80 на 38 сати, „али то није зауставило наше жалопојке“. Она је разјаснила: „Немамо времена; време је новац; хватамо време као што хватамо дах; живимо наврат-нанос.“

Нови изуми створили су прилике и могућности о којима пређашње генерације нису ни сањале. Али, што човек има више могућности да се укључи у безброј активности, то је све исфрустриранији јер има премало времена да их изврши. У многим крајевима света људи данас живе према стриктном распореду, јурећи један рок за другим. Тата мора да пође на посао ујутро у 7.00, мајка мора одвести децу у школу до 8.30, дека има заказан лекарски преглед у 9.40, а сви морамо бити спремни за важан састанак у 19.30. У јурњави од рока до рока, једва да има времена за било какву релаксацију. Кукамо због теглења из дана у дан и помамне јурњаве.

Нисмо једини који имамо мало времена

Божји противник, Сатана Ђаво, због чијих сплетки човечанство има скраћен животни век, сада је постао жртва своје сопствене злоће. (Упореди с Галатима 6:7, 8.) Када говори о рођењу Месијанског Краљевства на небу, Откривење 12:12 пружа нам разлог за наду речима: „Зато веселите се небеса и ви који пребивате на њима! Тешко земљи и мору, јер Ђаво сиђе к вама, с великим гневом, знајући да има мало времена.“

Према поузданој библијској хронологији и испуњењу библијског пророчанства, ми сада живимо на истеку то „мало времена“. Како је радосно знати да ће Сатанино време на слободи ускоро сасвим истећи! Када он једном буде уклоњен, послушни људи ће бити обновљени до савршенства и моћи ће да добију вечни живот, што је Јехова у почетку и намеравао за њих (Откривење 21:1-4). Мањак времена више неће бити проблем.

Можеш ли да замислиш шта ће за тебе значити вечни живот — да живиш заувек? Никада те више неће мучити ствари које мораш да оставиш недовршене. Ако ти треба више времена, ту је сутрашњи дан, или следећа недеља, или следећа година — у ствари, пред тобом је читава вечност!

Мудро користимо време које сада имамо

Схватајући да му је време да утиче на човечанство ограничено, Сатана покушава толико заокупити људе да немају времена да саслушају добру вест о Божјем успостављеном Краљевству. Зато је добро ако пазимо на божански савет: „Добро пазите да не ходите као немудри, него као мудри, искупљујући себи повољно време, јер су дани зли. Зато не будите више неразумни, него запажајте шта је Јеховина воља“ (Ефешанима 5:15-17).

Колико је важно да наше време мудро користимо за ствари од највеће важности уместо да га расипамо на бескорисне тежње које не доносе никакву трајну корист! Треба да развијамо исти став који је имао и Мојсије када се молио Јехови следећим срдачним речима: „Научи нас тако бројити дане наше да бисмо срце мудро стекли“ (Псалам 90:12).

Истини за вољу, у данашњем свету свако има пуне руке посла. Међутим, Јеховини сведоци те снажно подстичу да нешто свог драгоценог времена издвојиш да би сазнао шта Бог захтева од тебе како би добио вечни живот под владавином његовог Краљевства. Сат времена које недељно проведеш систематски проучавајући Библију, како би ’запажао шта је Јеховина воља‘, може ти омогућити да и сам доживиш испуњење следећих речи: „Уклони се од зла и добро чини, и довека ћеш у својој постојбини бити. Праведници ће држати земљу и довека у њој ће остати“ (Псалам 37:27, 29).

[Фуснота]

a Види 6. поглавље књиге Спознање које води до вечног живота, коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.