Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када дарежљивост обилује

Када дарежљивост обилује

Када дарежљивост обилује

КАДА би имао прилику да нешто поклониш једном краљу, шта би му поклонио? Шта уколико би он био најбогатији и најмудрији владар на свету? Да ли би се сетио неког поклона који би му се допао? Пре неких три хиљаде година, краљица Савска је морала да размисли о овим питањима док се припремала да посети управо таквог владара — израелског краља Соломона.

Њен поклон је, каже нам Библија, обухватао 120 таланата злата „и врло много мириса [„балсама“, NW] и драгога камења“. У данашњем износу, само злато би вредело око 40 000 000 долара. Балсам, ароматично и лековито уље, сврставан је заједно са златом у драгоцену робу. Иако Библија не спомиње колико је уља ова краљица дала Соломону, ипак се каже да је њен поклон био без премца (1. Краљевима 10:10).

Краљица Савска је очигледно била богата и дарежљива жена. Штавише, њена дарежљивост јој је узвраћена. „Краљ Соломон“, каже Библија, „даде краљици Савској што год зажели и заиска, више од онога што она беше донела краљу“ (2. Летописа 9:12, курзив наш). Истина, можда је размењивање поклона био краљевски обичај; међутим, Библија нарочито помиње Соломонову „дарежљивост“ (1. Краљевима 10:13NW). Лично је Соломон написао: „Наситиће се душа подашна, ко напаја сам ће бити напојен“ (Пословице 11:25).

Поред тога, краљица Савска је такође утрошила и много времена и труда да би посетила Соломона. Очигледно се Саба налазила у области данашњег Јемена; стога су краљица и њена свита на камилама прешли преко 1 600 километара до Јерусалима. Као што је и Исус рекао, она је „дошла с крајева земље“. Зашто је краљица Савска уложила тако велики труд? Она је дошла пре свега да „чује Соломонову мудрост“ (Лука 11:31).

Прва Краљевима 10:1, 2 наводи да је краљица Савска ’дошла да Соломона искуша загонеткама... она му рече све што јој беше на срцу‘. Како је Соломон реаговао? „Соломон јој одговори на сва питања њезина и не оста ништа што јој краљ није умео да објасни“ (1. Краљевима 10:3).

Запањена оним што је чула и видела, краљица је понизно рекла: „Благо људима твојим који једнако стоје пред тобом и слушају мудрост твоју“ (1. Краљевима 10:4-8). Она није рекла да су Соломонове слуге срећне зато што су окружене богатством — иако је и то било тачно. Уместо тога, Соломонове слуге су биле благословљене јер су могли стално да слушају Соломонову мудрост коју је он добио од Бога. Како је краљица Савска леп пример за данашњи Јеховин народ, који ужива у Створитељевој мудрости и мудрости његовог Сина, Исуса Христа!

Такође је вредан пажње и краљичин следећи коментар упућен Соломону: „Да је благословен Јехова, Бог твој“ (1. Краљевима 10:9). Изгледа да је она видела Јеховину руку у Соломоновој мудрости и благостању. То је у складу с оним што је Јехова раније обећао Израелу. ’Држите моје законе‘, казао је он, ’то ће бити мудрост ваша и памет ваша пред народима, који ће, кад чују за ове законе, рећи: Овај је велики народ сасвим мудар и паметан‘ (Поновљени закони 4:5-7).

Приступити Дариваоцу мудрости

И у савремено доба милиони људи су привучени Јеховиној организацији јер примећују да је „Израел Божји“ ’мудар и паметан народ‘, и то не по природи, већ зато што их воде Божји савршени закони и начела (Галатима 6:16). Број крштених задњих година показује да сваке године стотине хиљада нових ученика у ствари кажу духовном Израелу: „Идемо с вама, јер сазнасмо да је с вама Бог“ (Захарија 8:23). Како су ти нови задивљени када виде гозбу духовне хране коју Јехова ставља пред своје слуге! Никада раније нису видели ништа слично у својим бившим религијама (Исаија 25:6).

Давати највећем Дариваоцу

Пошто су примиле тако много, захвалне особе ће се природно питати шта оне за узврат могу дати највећем Краљу и Дариваоцу, Јехови Богу. Библија открива да је најбољи дар који можемо поклонити Јехови ’жртва хвале‘ (Јеврејима 13:15). Зашто? Зато што је ова жртва директно везана за очување живота, за шта је Јехова веома заинтересован у овом времену краја (Језекиљ 18:23). Поред тога, трошити снагу и време да бисмо помагали болеснима, депресивнима и другима такође је прихватљива жртва (1. Солуњанима 5:14; Јеврејима 13:16; Јаков 1:27).

Новчани прилози играју једну кључну улогу. Они омогућавају издавање Библија и литературе засноване на њој, и изградњу места где се хришћани могу састајати (Јеврејима 10:24, 25). Прилози се такође користе и за хуманитарну помоћ жртвама рата и природних катастрофа.

Да би нас водила у погледу давања, Божја Реч излаже нека добра начела. Примера ради, она учи да хришћани не дају неку утврђену суму, већ оно што у разумној мери могу дати, и то чине радо, из веселог срца (2. Коринћанима 9:7). Неки могу давати много; други, попут сиромашне удовице из Исусовог времена, могу да дају само мало (Лука 21:2-4). Зар није изванредно то што Јехова — Онај који поседује читави свемир — цени сваки исправно мотивисани дар и жртву у његово име? (Јеврејима 6:10).

Да би могао весело давати, Јеховин народ се информише о различитим потребама и делотворним начинима на које се те потребе могу подмирити. За узврат, Јеховин свети дух подстиче вољна срца да се одазову. Овакав поступак се следио и у изградњи шатора од састанка, а касније и храма у древном Израелу (Излазак 25:2; 35:5, 21, 29; 36:5-7; 39:32; 1. Летописа 29:1-19). У првом веку н. е., тај исти поступак је омогућио хришћанима да имају потребна средства како би нацијама преносили добру вест о Краљевству и да би подржали браћу у Израелу за време глади (1. Коринћанима 16:2-4; 2. Коринћанима 8:4, 15; Колошанима 1:23).

Слично томе, Јехова и данас благосиља свој народ, и наставиће да га благосиља, док му даје оно што је потребно како би довршио највећу акцију проповедања и поучавања коју је свет икада видео (Матеј 24:14; 28:19, 20).

Које су садашње потребе?

Јеховини сведоци су недавних година регистровани у многим земљама где је раније њихово дело било под ограничењима. Као резултат тога, у многим од ових земаља види се огроман пораст броја објавитеља. Посве је разумљиво и да је велика потражња за Библијама и литературом заснованом на њој.

Такође су потребне и Дворане Краљевства. У овом тренутку је потребно око 9 000 нових Дворана Краљевства широм света. Ако би се сваког дана градила по једна Дворана Краљевства, било би потребно више од 24 године да би се удовољило постојећим потребама! У међувремену, свакодневно се формира око седам нових скупштина, а многе од њих у деловима света где су новчана средства ограничена. С друге стране, многа ова места не изискују скупе грађевине. У неким местима, Дворана Краљевства која удовољава потребама и служи као добро сведочанство друштву, може се завршити за свега 6 000 долара.

Неки хришћани у првом веку били су у бољој финансијској ситуацији од других, и зато је апостол Павле написао: „Путем изједначавања ваш вишак сада може да покрије њихову оскудицу, како би и њихов вишак покрио вашу оскудицу, да би дошло до изједначавања“ (2. Коринћанима 8:14). Сличним ’изједначавањем‘ и у данашње време прибављају се средства да би се обезбедиле Библије, библијска литература, Дворане Краљевства, да би се пружила помоћ у катастрофама као и друге ствари у многим крајевима света. Какав је само благослов такво давање — и за даваоца и за примаоца! (Дела апостолска 20:35).

Као што се указује у многим писмима која Заједница прима од великодушних особа, многи читаоци овог часописа желе да помогну, али нису сигурни на које све начине могу приложити. Несумњиво ће пропратни оквир пружити одговоре на њихова питања.

Током Соломонове славне владавине, „сви краљеви земље“, који су чули за њега, дошли су да га посете. Међутим, Библија именује само једног владара— краљицу Савску (2. Летописа 9:23). Колику је жртву она учинила! Али, била је богато награђена — толико да је на крају своје посете остала „без даха и задивљена“ (2. Летописа 9:4, Today’s English Version).

Као највећи Краљ и Даривалац, Јехова ће у будућности особама које чине жртве ради њега учинити више него што би то Соломон икада могао. А они ће остати „без даха и задивљени“, јер не само што ће их Јехова сачувати кроз свој страшни судњи дан већ ће након тога ’отворити своју руку, и обилно ситити све што живот има‘ (Псалам 145:16).

[Оквир на 22. страни]

Начини на које се неки одлучују да дају

ПРИЛОЗИ ЗА СВЕТСКО ДЕЛО

МНОГИ издвајају из буџета или предвиде у њему извесну суму коју стављају у кутије за прилоге с натписом „Прилози за дело Краљевства (Матеј 24:14)“. Сваког месеца скупштине прослеђују те суме локалној канцеларији Заједнице или подружници.

Добровољне донације у новцу такође се могу послати директно канцеларији Заједнице или подружници која опслужује вашу земљу. Такође се може поклањати накит или друге драгоцености. Уз такве прилоге треба приложити кратко писмо у коме се каже да је то непосредан поклон.

СПОРАЗУМ О УСЛОВНОЈ ДОНАЦИЈИ

Новац се може поверити Заједници уз посебан споразум по којем би се донација вратила донатору, уколико би он имао неку личну потребу. За даљње информације, молимо вас ступите у везу с канцеларијом Заједнице или подружницом у вашој земљи.

ПЛАНИРАЊЕ У ДОБРОТВОРНЕ СВРХЕ

Осим директних поклона у новцу и условних донација новца, постоје и други начини давања у корист службе за Краљевство широм света. Они обухватају:

Осигурање. Заједница може бити именована као корисник полисе животног осигурања или пензијског осигурања.

Банковни рачуни. Банковни рачуни, депозитне потврде или појединачни пензијски рачуни могу се као депоновани дати Заједници, или се могу учинити наплативим у случају смрти у складу с локалним банковним захтевима.

Вредносни папири и обвезнице. Вредносни папири и обвезнице могу се дати Заједници, било као директан дар или уз споразум да доходак настави да се исплаћује дароваоцу.

Некретнине. Некретнине које се могу продати могу се поклонити Заједници, било као директан дар или као доживотно власништво донатора који може до краја живота остати да живи у њима. Пре преношења било каквих некретнина на Заједницу, особа треба да ступи у везу с њом.

Тестаменти и задужбине. Имовина или новац може се завештати Заједници путем законски састављеног тестамента или Заједница може бити именована као корисник задужбине. Тестамент у корист религиозне организације може омогућити одређене пореске олакшице.

Они који су заинтересовани за било који од ових споразума о планирању у добротворне сврхе, треба да ступе у везу с канцеларијом Заједнице, или с подружницом која опслужује њихову земљу.

Јеховини сведоци хришћанска верска заједница

П. фах 173, 11080 Београд

Телефони (011) 196-224 и 197-109

[Слике на 23. страни]

Активности Јеховиних сведока подупиру се добровољним прилозима