Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када почиње трећи миленијум?

Када почиње трећи миленијум?

Када почиње трећи миленијум?

ДА ЛИ си чуо тврдњу да трећи миленијум неће почети 2000, већ 2001. године? Та изјава је тачна — донекле. Уколико претпоставимо да је Исус Христ рођен 1. године пре н. е., као што се некада претпостављало, тада ће 31. децембар 2000. (а не 1999) заиста означавати крај другог миленијума, а 1. јануар 2001. почетак трећег. a Међутим, данас се већина изучавалаца слаже да се Исус Христ није родио 1. пре н. е. Када се онда родио?

Када се Исус родио?

Библија не открива тачан датум Исусовог рођења. Међутим, она каже да се родио „у данима краља Ирода“ (Матеј 2:1). Многи библичари верују да је Ирод умро 4. пре н. е. и да се Исус родио пре тога — можда још 5. или 6. године пре н. е. Они своје закључке о Иродовој смрти заснивају на изјавама јеврејског изучаваоца из првог века Јосифа Флавија. b

Према Јосифу, кратко пре смрти краља Ирода било је помрачење Месеца. Библичари указују на делимично помрачење Месеца 11. марта 4. године пре н. е. као на доказ да је Ирод сигурно умро те године. Међутим, 8. јануара 1. године пре н. е. било је потпуно помрачење Месеца, а 27. децембра исте године делимично. Нико не може рећи да ли је Јосиф указивао на једно од помрачења у 1. години пре н. е. или на помрачење 4. пре н. е. Стога Јосифове речи не можемо користити да бисмо одредили тачну годину Иродове смрти. Чак и да то можемо, без даљњих информација је још увек немогуће да одредимо када се Исус родио.

Најјачи доказ који имамо за то када се Исус родио, налази се у Библији. Надахнути извештај наводи да је Исусов братић Јован Крститељ започео своје пророчко дело у 15. години римског императора Цезара Тиберија (Лука 3:1, 2). Световна историја потврђује да је Тиберије постављен за императора 15. септембра 14. н. е., тако да би 15. година његове владавине трајала од друге половине 28. н. е. до друге половине 29. н. е. Јован је своју службу започео у то време, а Исус своју службу очигледно шест месеци касније (Лука 1:24-31). Овај доказ, заједно с још неким другим, ставља почетак Исусове службе у јесен 29. н. е. c Библија наводи да је Исус имао „око тридесет година“ када је започео своју службу (Лука 3:23). Ако је у јесен 29. н. е. имао 30 година, онда се по свему судећи родио у јесен 2. године пре н. е. Ако сада на јесен 2. године пре н. е. додамо две хиљаде година (имајући на уму да не постоји нулта година; отуда од 2. пре н. е. до 1. н. е. има две године), онда увиђамо да се други миленијум завршио, а трећи започео у јесен 1999!

Да ли је то важно? Примера ради, да ли ће почетак трећег миленијума представљати и почетак Хиљадугодишње владавине Исуса Христа, на коју се указује у књизи Откривења? Не. Библија нигде не даје никакву везу између трећег миленијума и Христове Хиљадугодишње владавине.

Исус је своје следбенике упозорио да не спекулишу датумима. Рекао је својим ученицима: „Није ваше да знате времена или раздобља која је Отац ставио под своју надлежност“ (Дела апостолска 1:7). Исус им је раније открио да чак ни он тада није знао када ће Бог спровести своју осуду над овим злим системом, утирући пут Христовој Миленијумској владавини. Рекао је: „А о том дану и часу нико не зна, ни небески анђели ни Син, него само Отац“ (Матеј 24:36).

Да ли је разумно очекивати да ће се Христ вратити тачно 2 000 година од датума кад се родио као човек? Не, није. Исус је сигурно знао датум свог рођења. И свакако је знао да рачуна 2 000 година од тог датума. Па ипак, он није знао дан и час свог доласка. Онда очигледно није тако једноставно одредити тачан датум његовог повратка! ’Времена и раздобља‘ су у Очевој надлежности — само он зна временски распоред.

Поред тога, Исус није својим следбеницима заповедио да га чекају на некој конкретној географској локацији. Он им није рекао да се заједно окупе и чекају, већ да се расеју до „најудаљенијег дела земље“ и да стварају ученике од људи из свих нација. Он никада није укинуо ту заповест (Дела апостолска 1:8; Матеј 28:19, 20).

Хоће ли њихове наде у миленијум пасти у воду?

Без обзира на све ово, неки верски фундаменталисти имају велика очекивања у погледу 2000. године. Они верују да ће се током наредних неколико месеци дословно испунити делови књиге Откривења. У ствари, они виде себе како лично учествују у том испуњењу. На пример указују на пророчанство забележено у Откривењу 11:3, 7, 8 у ком се говори о два сведока који пророкују у ’великом граду који се у духовном смислу зове Содом и Египат, где је и њихов Господ био прибијен на стуб‘. Када заврше своје сведочење, двојицу сведока убија разјарена дивља звер која излази из бездана.

Према једном извештају из часописа The New York Times, од 27. децембра 1998, вођа једне религиозне групе је „својим следбеницима рекао да је он један од та два сведока који су предодређени да објаве уништење земље и Господов долазак — и да ће га онда Сатана убити на јерусалимским улицама“. Израелске власти су сасвим разумљиво забринуте. Они се прибојавају да би неки екстремисти могли сами покушати да „испуне“ то пророчанство — чак и ако то значи изазивање оружаног окршаја! Међутим, Богу није потребна човекова „помоћ“ да би остварио своју намеру. Сва библијска пророчанства ће се испунити у време које је Бог одредио и на његов начин.

Књига Откривења је записана у „знаковима“. Према Откривењу 1:1, Исус је желео да „својим робовима“ (не свету у глобалу) открије шта ће се ускоро догодити. Да би разумели књигу Откривења, Христовим робовима, односно следбеницима, потребан је Божји свети дух, који он даје онима који су му по вољи. Ако књигу Откривења треба дословно схватити, онда би је чак и људи без вере могли читати и разумети. Тада не би било потребе да се хришћани моле за свети дух како би је разумели (Матеј 13:10-15).

Видели смо да према библијским доказима трећи миленијум након Исусовог рођења започиње у јесен 1999, а да ни тај датум, нити 1. јануар 2000, односно 1. јануар 2001, немају неко посебно значење. Међутим, постоји један миленијум који дубоко занима хришћане. Ако то није трећи миленијум, који је онда? Последњи чланак у овој серији ће пружити одговор.

[Фусноте]

a Види оквир под насловом „2000. или 2001?“ на 5. страни.

b Према хронологији ових изучавалаца, трећи миленијум је освануо 1995. или 1996.

c За додатне детаље, молимо види Insight on the Scriptures, 1. том, стране 1094-5, публикацију коју су објавили Јеховини сведоци — хришћанска верска заједница.

[Оквир на 5. страни]

2000. или 2001?

Да би разумео зашто неки тврде да ће трећи миленијум након Исусовог рођења осванути 1. јануара 2001, осмотри следеће поређење. Претпостави да читаш неку књигу од 200 страница. Када дођеш на почетак 200. странице, завршио си читање 199 страница, и остала ти је још једна. Ти нећеш прочитати књигу све док не дођеш до краја 200. странице. Слично томе, 1999 година текућег миленијума, по општем мишљењу истичу 31. децембра 1999, и остаје још једна година до краја миленијума. По том прорачуну, трећи миленијум започиње 1. јануара 2001. Међутим, то не значи да ће тог датума проћи тачно 2000 година од Исусовог рођења, као што показује и овај чланак.

[Оквир на 6. страни]

Како се развијао систем рачунања времена пре Хр./A.D.

Папа Јован I је почетком шестог века н. е. овластио једног калуђера по имену Дионисије Ексигус да направи систем рачунања који би црквама омогућио да утврде званични датум Ускрса.

Дионисије је прилегао на посао. Рачунао је уназад и дошао до Исусове смрти; затим до године коју је сматрао годином Исусовог рођења; затим је на то полазиште додавао годину по годину. Дионисије је тај период од Исусовог рођења означио са A.D. (Ano Domini — „у години нашег Господа“). Премда је само намеравао да одреди поуздан начин рачунања када сваке године пада Ускрс, Дионисије је ненамерно увео један концепт бројања година од Христовог рођења наовамо.

Иако се већина изучавалаца слаже да се Исус није родио оне године коју је Дионисије користио као основу за своја рачунања, ипак нам његов хронолошки систем омогућава да сместимо догађаје у струји времена као и да видимо њихов међусобни однос.